השוק תנודתי, לאן יתגלגל הלאה מחיר הנפט?
מחירי הנפט בעולם נמצאים בתנודתיות גדולה במיוחד השבוע, עם התחדשות המסחר בשוקי אסיה, ארצות הברית (היום) ואירופה (מחר, עקב חופשת חג הפסחא). בראש ובראשונה יושפע המחיר מהחלטת קרטל מדינות OPEC+ לא להפחית את מכסת תפוקת חביות הנפט לחודש אפריל ולהשאיר על כנו קיצוץ של כ-8 מיליון חביות ליממה. עוד החליטה הקבוצה כי בשלושת החודשים הבאים (מאי, יוני ויולי) תבצע התאמה תפעולית למכסות התפוקה. כתוצאה מכך, ביום חמישי האחרון החוזים על הנפט הגולמי לחודש מאי עלו ב-3.7% והחוזים על הנפט מסוג ברנט לחודש יוני עלו ב-3% (לכתבה המלאה).
בסיכום שבועיים אלו, מחיר הנפט מסוג ברנט ירד מכ-64.12 דולרים לחבית בסיום יום המסחר ב-19/3/2021 לכ-62.41 דולרים לחבית בסיום יום המסחר ב-2/4/2021 ומחיר חבית מסוג WTI ירד מכ-61.42 דולרים לחבית בסוף המסחר ב-19/3/2021 לכ-59.16 דולרים לחבית בסיום יום המסחר ב-2/4/2021. מדובר בנקודה חשובה מאוד, כי בעולם תהו אם המפיקות יחזירו את תפוקתן לרמתן המקורית, תוך גרימה למחיר לרדת, או שהן מרוצות מסביבת המחירים כיום ולכן תסתפקנה בהפחתות קטנות ומדודות של קיצוצי המכסות.
"להערכתי, החלטת קבוצת המדינות מעידה על החלופה השנייה, מה שאכן גרם לעלייה חדה של מחיר הנפט הגולמי בסוף השבוע שעבר" אומרת מיטל בר דוד, אנליסטית בכירה בבנק מזרחי טפחות: "אל מול ההיצע המוקצב, גדל הביקוש לנפט גולמי מכלכלות גדולות בעולם וארצות הברית בראשן. אנו עדים לעוד ועוד נתונים על כך שכלכלת ארצות הברית יוצאת הולכת ומתאוששת מהשלכותיו המרסנות של נגיף הקורונה"
התאוששות השוק האמריקאי צפויה להעלות הביקוש לנפט ולעלייה במחיר נוכח היצע מקובץ
"אינדיקטור חשוב מאוד לשוק הנפט מסוף השבוע האחרון הנו דוח התעסוקה לחודש מרץ, שהפתיע מאוד בעוצמתו והצביע על 916,000 מקומות עבודה חדשים, מעל ומעבר להערכות הכלכלנים. אין ספק כי ההתחסנות המהירה בכלכלה הגדולה בעולם (כ- 100 מיליון אמריקנים כבר קיבלו זריקה ראשונה) מביאה לגיוס עובדים וחזרה מהירה יותר לשגרה מכפי שהוערך עד כה".
ומה לגבי מחיר הנפט בהמשך? לדברי בר דוד "השילוב בין היצע מקוצץ, שיגדל הדרגתית בלבד, עם גידול של הביקוש, הוליך, לאחרונה, לעליות של מחיר הנפט הגולמי; היות ולא מסתמן שינוי בתמונת המצב לקראת חודשי הקיץ, הסיכוי לעליות נוספות של מחיר הנוזל מנקודת זמן זו נראה גבוה יותר מירידה של ממש וחזרה לרמה של 50 דולר החבית, או פחות מכך. בשורה התחתונה – כלכלות העולם מתאוששות אט-אט ממגפת הקורונה (מי יותר, מי פחות) וכפועל יוצא גדל הביקוש לנפט גולמי, בעוד המפיקות הגדולות עדיין מלקקות את פצעיהן מהשנה שעברה ולא ממהרות להגדיל את תפוקתן. הן אף כופות משמעת על החברות השונות באופן מוצלח יותר מבעבר. כל עוד זו תמונת המצב, סביר כי המחירים הגבוהים, יחסית, מהתקופה האחרונה יצליחו להתבסס, אך ראוי להיות ערוך לכך שתנודתיותם ותגובתם לאירועים שונים (ובראשם התפתחויות גאופוליטיות) תהיינה גבוהות מהרגיל בחודשים הקרובים.
לדברי ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, התנודתיות במחירי הנפט בשבועיים האחרונים, קשורה בין היתר בשל חסימת תעלת סואץ: "מחיר הנפט היה תנודתי במהלך השבועיים האחרונים על רקע חסימת תעלת סואץ והחשש שחילוץ האונייה שנתקעה בתעלה יגרום לשיבושים קשים באספקת הנפט ובשילוח הימי. כמו כן, התנודתיות במחיר הנפט התגברה על רקע הציפיות מן התוצאות של פגישת קבוצת OPEC+ שנערכה בתחילת החודש, בה הקבוצה החליטה על מכסות הייצור של חבריה.
במבט קדימה, "ההקלה במכסות הייצור של חברי OPEC+, יחד עם ההפסקה בקיצוץ מרצון בתפוקת הנפט של ערב הסעודית צפויות להגדיל את היצע הנפט הגלובלי באופן הדרגתי, כך שבעוד שלושה חודשים יתווספו לשוק כשני מיליון חביות ביום. תוספת זו צפויה להכביד על מחיר הנפט, בפרט אם הביקושים במדינות אירופה, שהידקו את המגבלות בשל עליית התחלואה, לא יחזרו למגמת עלייה מה שיגדיל את הסיכון בשוק. במידה והביקושים במדינות שהידקו לאחרונה את המגבלות יעלו באופן מהיר בשלב מאוחר יותר של 2021, אזי יתכן שהשוק יצליח לספוג את עליית ההיצע, בפרט על רקע האפשרות של האצה בתהליך האיטי של חיסון האוכלוסייה במהלך המחצית השנייה של השנה".
בפמן הוסיף ואמר כי "ישנה חשיבות להיקף ההפקה של נפט בארה"ב, זאת מאחר ומחירי הנפט הנוכחיים תומכים מאוד בכדאיות להגדלת יצור הנפט באמצעות פצלי השמן. אולם, עלייה בייצור הנפט של ארה"ב, לא צפויה להתבצע כבר במהלך השבועות הקרובים אלא רק בהמשך השנה. להערכת ה-EIA, יצור הנפט של ארה"ב יעלה בשנת 2022 לכ-12 מיליון חביות ביום. במידה ולא יהיו התפתחויות חריגות בשוק שיצמצמו את ההיצע, בדגש על צד ההיצע של יצרני OPEC+, עלייה זו בייצור הנפט של ארה"ב צפויה למנוע ממחיר הנפט לעלות עוד בטווח הבינוני".
מה יהיה מחיר הנפט בהמשך השנה?
"נראה שרמת המחירים הנוכחית מתומחרת במידה הכוללת את הצפי לגירעון נמוך יותר בשוק הנפט לצד צפי לעליית הביקושים בשלב מאוחר יותר של השנה שיספוג את עליית ההיצע של יצרני OPEC+. ההתקדמות בשיווק גלובלי מגוון וגדל של חיסונים (סיני, רוסי, ג'ונסון אנד ג'ונסון, אסטרה-זנקה), שניתן לשנע בקלות, ולהביא למדינות העולם המתפתח במחיר נמוך, מהווה איתות חשוב לגבי פוטנציאל עליית הביקוש לנפט גולמי בהמשך, מה שנראה כגלום כבר כיום במחירי הנפט. בהתאם לכך, החוזים העתידיים צופים שמירה על סביבת המחירים הנוכחיים בטווח הקצר וירידה מסוימת בטווח הבינוני והארוך."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.הקרטל אופק שולט בחלק גדול של ההיצעדב שור 06/04/2021 16:26הגב לתגובה זו0 0לכן גם כשהמכוניות החשמליות יהיו יותר נפוצות בעוד כמה שנים אופק לא יתנו למחיר לרדת. ובמחיר נמוך הפקת הנפט מפצלי שמן בארהב לא כלכלית.סגור
-
6.ביידן ימסה את הנפט ומעלה את מחירו (ל"ת)ענת 06/04/2021 09:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.עד יולי אופק כבר החליטואבי 06/04/2021 07:46הגב לתגובה זו1 0ביולי יתחילו לטוס ואז המחיר יעלהסגור
-
4.אוםק יעלו את הנפטיוסי 05/04/2021 18:22הגב לתגובה זו1 0קנו xleסגור
-
3.המחירים ירדו ל30 דולררועה חשבון 05/04/2021 14:14הגב לתגובה זו0 1כל שוק הנפט נע לכיוון אנרגיה נקייה כלי הרכב עוברים להנעה חשמלית ,ייצור החשמל עובר לגזסגור
- טען עוד
-
2.מחירי הנפט בדרך דרומה דרומהרועה חשבון 05/04/2021 14:12הגב לתגובה זו0 1התעשייה העולמית עוברת לגז ,הרכבים בתהליך של מעבר לחשמל כשהתהליך הולך ומתגבר .לדעתי בתוך שלוש שנים הדרישה לנפט עשויה לרדת בחצי .המדינות שכלכלתם בנויה בעיקר על הנפט ינסו למכור כמה שיותר במהירות בניגוד לכל ההסכמים ,זאת מלחמת הסחר החדשה .סגור
-
אתה צודק בטווח הארוך אך הטווח הקצר לדעתי הנפט יעלה עוד (ל"ת)משיקע ותיק 06/04/2021 09:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.מחירי הנפט בדרך דרומה דרומהרועה חשבון 05/04/2021 14:12הגב לתגובה זו0 1התעשייה העולמית עוברת לגז ,הרכבים בתהליך של מעבר לחשמל כשהתהליך הולך ומתגבר .לדעתי בתוך שלוש שנים הדרישה לנפט עשויה לרדת בחצי .המדינות שכלכלתם בנויה בעיקר על הנפט ינסו למכור כמה שיותר במהירות בניגוד לכל ההסכמים ,זאת מלחמת הסחר החדשה .סגור