איך משקיעים באנרגיה ירוקה?

ארצות הברית נמצאת לפני אחת מתוכניות התמיכה הממשלתית הגדולות ביותר במאה הנוכחית. מהן הזדמנויות ההשקעה הממשיות באנרגיה ירוקה; התשובות מעט מפתיעות...
 | 

אמריקה מחכה לביידן - בעוד אנחנו שרויים בתוהו ובוהו פוליטי, חברתנו הגדולה מעבר לים מתקדמת אל עבר תוכנית ההשקעה בתשתיות הגדולה ביותר במאה העשרים ואחת. נשיא ארצות הברית ביידן (דמוקרט) יוזם ומניע תוכנית שאפתנית במיוחד, להשקיע מעל 2 טריליון דולר בתשתיות פיזיות וטכנולוגיות. 2,000,000,000,000 דולר זה הרבה מאוד כסף; רק על מנת להמחיש – אם ניקח שטרות של דולרים ונעמיד אותם אחד על גבי השני, 2 טריליון דולר יוצר מגדל שגובהו מעל מאתיים אלף ק"מ... הרחק הרחק לתוך החלל החיצון.

התוכנית נמצאת בשלבים ראשוניים, וטרם אושרה בצורה ממשית על ידי בתי המחוקקים האמריקאים. אולם, בתצורה זו אחרת, ולאחר משא ומתן שעתיד להיות, הקונגרס האמריקאי (הנשלט על ידי הדמוקרטים) - צפוי לאשר את החלקים העיקריים של התוכנית האימתנית.

התוכנית הגדולה הינה תוצאה של ההבנה המהותית, שארצות הברית מפגרת מאוד בתשתיות פיזיות (תחבורה, תקשורת, אנרגיה) ובתשתיות טכנולוגיות מתקדמות. הרעיון הבסיסי של השקעה בעתיד האסטרטגי של ארצות הברית, הינו מבורך ורצוי. ולמרות החשיבות הרבה לדיון אודות המקורות התקציביים לתוכנית הענק (חוב לאומי תופח?), בשורות הבאות ארצה דווקא להתמקד בהזדמנויות ההשקעה המעניינות שעולות מיישום התוכנית, ובפרט בתעשיית האנרגיה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ענף האנרגיה הירוקה
לפי המתווה של ביידן שהוצג לציבור, מעל 750 מיליארד דולר  יושקעו בשנים הקרובות רק בענף האנרגיה. מדובר על הרבה כסף, שיתמוך בצורה ישירה ועקיפה בהצלחה של חברות ציבוריות רבות. הענפים החדשניים, הצפויים לעדנה ממשית מהשקעות אלו, הינם: אנרגיה מתחדשת, תחנות טעינה לרכבים חשמליים, תאי דלק מבוססי מימן ומערכות אחסון אנרגיה.

כל אחד מהתחומים הנזכרים משתלב היטב עם החזון ירוק של הממשל האמריקאי, שמשקיע הרבה מאוד כסף על מנת לנסות ולהבטיח כי ארצות הברית תהיה מובילה עולמית בתחום האנרגיה הנקייה, הזולה והיעילה.

אנרגיה מתחדשת
במסגרת התוכנית, הטבות המס המופלגות לתחומי האנרגיה המתחדשת - יוארכו בעוד 10 שנים (לכל הפחות). מערכות הפקת חשמל מבוססי רוח, אנרגיה סולארית וכו' יקבלו סבסוד ממשלתי עקיף אך מאוד משמעותי. הטבות המס יקנו יתרונות תחרותיים לחברות הגדולות העוסקות בבניה, הפעלה ותחזוקה של מערכות אנרגיה ירוקה. בין השאר, ראוי לציין את חברת NextEra Energy (NEE) שמובילה יוזמות גדולות ומורכבות בתחום. כמו כן, ראוי למנות את יצרניות החלפים וכלי העבודה העיקריים של טורבינות רוח, פאנלים סולריים וכו'. בתחום זה שולטות חברות מוכרות יותר כמו General Electric (GE), וחברות מוכרות פחות כמו Vestas Wind Systems (VWS).

למשקיעים האסטרטגיים (לטווח ארוך), המאמינים בהצלחה הכוללת של אנרגיה מתחדשת, מומלץ לבחון השקעה פאסיבית בקרנות סל אמריקאיות כמו First Trust Global Wind Energy ETF (FAN) או Invesco Solar ETF (TAN).

תחנות טעינה לרכבים חשמליים
תחום ה- Electric vehicle (EV) כבר נחשב תחום מאוד תחרותי, טכנולוגי, חדשני וחם. אולם התוכנית האמריקאית להשקעה בתשתיות, כוללת כמעט 200 מיליארד דולר - להאצת המעבר לרכבים חשמליים. השקעה זו מתמקדת בהקמה ותפעול של כחצי מיליון תחנות טעינה חדשות, לרכבים חשמליים.

התמיכה הממשלתית תועבר הן לממשל המקומי האמריקאי והן לחברות פרטיות שיעסקו בפריסה המהירה והסבוכה של רשת ההטענה הלאומי החדשני. חברות ציבוריות, עם היסטוריה עסקית מוכחת בתחום זה כוללות את Blink Charging (BLNK) ו- ChargePoint (CHPT).

ישנה הסתברות לא רעה שחברות אלו ירוויחו חוזים ממשלתיים יוקרתיים, במרוץ לשיפור ופיתוח התשתית האנרגטית האמריקאית.

תאי דלק מבוססי מימן
חברות האנרגיה העולמיות בוחנות מקרוב את יישום הרעיון החדשני של תאי דלק מבוססי מימן. טכנולוגיה זו מאפשרת שימוש במימן כמקור דלק יעיל, נקי ומאוד אמין, שאינו כולל את תופעות הלוואי השליליות והמזהמות של פחמן. תאי דלק מתקדמים אלו כבר קיימים, אולם בשלב זה הם מאוד יקרים. תוכנית התשתית האמריקאית מקצה סכומי כסף ניכרים למימון מחקר ולבחינה של יישומים עתידיים של תאי דלק מבוסס מימן.

תהליכי המחקר והפיתוח, בתמיכה הממשל האמריקאי, יכולים להוביל למצב בו טכנולוגיה נקייה ויעילה זו תהיה מסחרית ובתפוצה רחבה. מבין החברות השונות העסקות בתחום, ישנה אחת מעניינת במיוחד: Bloom Energy (BE). בחינה של הדוחות הכספיים של חברה זו מגלה כי היא נמצאת במיצוב טוב, לרתום את העזרה הממשלתית, לפיתוח תאי דלק מבוססי מימן. אם הם יצליחו, הם יובילו את ארצות הברית ואת העולם כולו, למהפכת אנרגיה ירוקה ונקייה.

מערכות אחסון אנרגיה
במקביל לתמיכה המאסיבית באנרגיה מתחדשת, ממשל ביידן לא שוכח את אחת הבעיות המרכזיות בתחום: אנרגיה מתחדשת יוצרת היצע חשמל שאינו יציב ואינו עקבי. החשמל מיוצר כשהרוח נושבת וכשהשמש זורחת, מה שיוצר תנודתיות יתר ברשת החשמל ומקשה על המשתמשים.

על מנת להיענות לאתגר, ענף האנרגיה עוסק כבר שנים בפיתוח מערכות אחסון אנרגיה גדולות. בישראל, יש כמה פרויקטים בנושא זה, המתמקדים בשימוש במים וכוח הכבידה על מנת לאחסן אנרגיה. הרעיון די פשטני: כשיש עודף חשמל (בשעות היום) משאבות ענק מעבירות כמויות גדולות של מים מבריכה תת-קרקעית נמוכה לבריכה בגובה רב. כשיש חוסר בחשמל, המים מוחזרים לבריכה התחתונה ובדרך עוברים בטורבינה המייצרת מחדש את החשמל. זוהי מערכת יקרה, מורכבת ומסואבת. השימוש במים, משאבות וטורבינות - אינה בהכרח הדרך היעילה ביותר לאחסון אנרגיה, אבל היא ממחישה היטב את הרעיון.
אחת החברות הבולטות העוסקות בנושא זה, ובאינטנסיביות רבה, הינה חברת Tesla (TSLA). אולם, השקעה ישירה במניה המאוד יקרה של טסלה כוללת סיכונים רבים ומגוונים, ולא מאוד מומלצת לעת הזאת.

למשקיע האסטרטגי יש אלטרנטיבה טובה יותר והיא השקעה בקרן סל רחבה; Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT).

 
התוכנית הכלכלית הרחבה של ממשל ביידן, להשקעות הון ענקיות בבניה מחדש של התשתיות הפיזיות והטכנולוגיות האמריקאיות - כוללות הזדמנויות השקעה מעניינות מאוד. השקעה שכזו יכולה להיות הבסיס להמשך הפיתוח המואץ של הכלכלה האמריקאית, ולשימור היכולת האמריקאית כמובילה בעולם בתחומי הטכנולוגיה, המחקר והפיתוח. השקעה ארוכת טווח, בחברות השונות הצפויות להיות המובילות של תחומים אלו, יכולה להוביל הן לרווח כלכלי ממשי והן לתמיכה ממשית בפיתוח עולם טוב, נקי, יעיל ובעיקר ירוק יותר.

 
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) הינו מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    מי שמבין רק אורמת צפי ל300 אחוז בשנתיים
    תכלס 29/04/2021 08:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שמבין רק אורמת צפי ל300 אחוז בשנתיים!!
    סגור
  • 9.
    אקופיה סוס מנצח
    ביידן 28/04/2021 21:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רובוטים לניקוי פאנלים סולריים ללא מים שסגרה חוזים עם החברות הכי חזקות מהתחום !!אין לראות בזה כהמלצה כלשהי..
    סגור
  • 8.
    אנרגיה ירוקה
    מנחם 28/04/2021 18:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סולראדג
    סגור
  • 7.
    יפה, כתבה לעיניין (ל"ת)
    רמי 28/04/2021 13:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 6.
    התבלבלת בשני סדרי גודל. זה 3000 ק"מ.
    יהיר 28/04/2021 13:23
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אבל היי, לא נורא. גם אני הייתי טועה בספירה...
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    כותרת ?
    דוד 28/04/2021 13:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין קשר בין הכותרת לתוכן הכתבה
    סגור
  • 4.
    חברת ג'נסל
    דניאל 28/04/2021 12:41
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אם מדברים על אנרגיה ירוקה ועל תאי דלק מימניים חובה היה בכתבה לעלול את חברת ג'נסל הישראלית , פורצת דרך עולמית עם חזון ועתיד מבטיח
    סגור
  • 3.
    האטרף הירוק שמטמטם את העולם, אין שם רווח (ל"ת)
    א מ 28/04/2021 12:34
    הגב לתגובה זו
    0 4
    סגור
  • 2.
    ICLN (ל"ת)
    אביהו 28/04/2021 12:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    או פשוט להשקיע בBEP (ל"ת)
    שרון 28/04/2021 11:23
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות