בקרוב - פאנלים סולאריים בין צמרות העצים
שיתוף פעולה ייחודי בין משרד האנרגיה ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר יגדיל את ייצור האנרגיה הסולארית בישראל ויביא לקידום ייצור אנרגיה משולב בחקלאות. שני המשרדים יוצאים בפנייה משותפת ליזמים על מנת לקבל הצעות לבחינת היתכנות של דו שימוש בקרקע חקלאית לייצור חשמל מאנרגיה סולארית, תוך שמירה על חקלאות מניבה באותם השטחים.
במילים אחרות, בשנים הקרובות נתחיל לראות דו-שימוש בקרקע גם לחקלאות וגם לייצור אנרגיה. מהלך זה צפוי להביא ל"רווח כפול" בעידן של התחממות גלובלית, ויאפשר המשך ייצור מזון וניצול משאבים תוך הפחתת פליטות של גזי חממה.
בקרוב, נתחיל לראות פאנלים סולאריים בין צמרות העצים, כך עולה מפרויקט משותף של משרד האנרגיה ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר. ההצעות שיוגשו למשרדים ייבחנו כחלק ממתקני חלוץ ברחבי הארץ, ויקבלו את אישור המדענים הראשיים של משרדי האנרגיה והחקלאות ופיתוח הכפר להקמת מתקני חלוץ של ייצור אנרגיה סולארית על שטחים חקלאיים, תוך הסדרת המסגרות התכנוניות. הצעות היזמים יכללו שני חלקים:
מתקן חלוץ שיוגש על ידי יזמים וגופים חקלאיים.
הצעת מחקר מלווה לבחינת קיום של חקלאות מניבה באופן מיטבי.
על מנת לקדם את הפרויקט, ההצעות שייבחרו על ידי שני המשרדים יטופלו רגולטורית באופן מרוכז מול הרשויות השונות כגון: רשות החשמל, מינהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל. במשרדי האנרגיה והחקלאות ופיתוח הכפר מצפים לקבל הצעות מיזמים רבים, במגוון של אזורים גיאוגרפיים בארץ וכן במגוון של גידולים חקלאיים.
מהלך זה הוא עוד צעד שמקדם משרד האנרגיה במסגרת החלטת הממשלה להגדלת היעד לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות ל-30% בשנת 2030. המשרד מקדם חמישה צוותי עבודה בין משרדיים במטרה לייעל את דו השימוש בקרקע לייצור חשמל במגוון שימושים. אחד מצוותי העבודה שהוקמו כחלק מהחלטת הממשלה, עוסק, כאמור, בתחום האגרו-וולטאי, והוא הוקם בהובלת משרדי החקלאות ופיתוח הכפר והאנרגיה, ובשיתוף משרדי הממשלה השונים והשלטון המקומי. במסגרת עבודת הצוות, עלה הצורך לבחון את השילוב בין פעילות חקלאית לייצור חשמל, כמו גם הצורך להסדיר את התחום.
מתקן אגרו פוטו וולטאי הינו מתקן פוטו וולטאי לייצור חשמל, אשר משלב פעילות חקלאית לאורך כל שנות ייצור החשמל בחיי המתקן. מתקנים אגרו-וולטאים מאפשרים סינרגיה גבוהה בין חקלאות לייצור חשמל, כך ששני הצדדים יוצאים נשכרים – מחד, חשמל מיוצר בלי לגזול שטחים פתוחים נוספים, ומאידך, הצללה שתתרום לשיפור התנובה החקלאית ואיכותה, או אפילו תתרום לפיתוח גידולים באזורים שקודם לכן לא התאימו לגידולם. שילוב המתקן מאפשר גם לייעל את צריכת המים באופן חכם, וכן אגרי-טק, בדמות חיישני לחות למשל, או התקנת מנגנונים לצמצום נזקי קרה וחמסין. בנוסף, הפקת החשמל המשולבת בשדה מייצרת ודאות כלכלית לחקלאי, בייחוד בעידן של שינויי אקלים תכופים ואירועי קיצון הפוגעים בתנובת הקרקע.
ד"ר גדעון פרידמן, המדען הראשי בפועל במשרד האנרגיה, ציין כי "המשרד פרסם לאחרונה תוכניות ארוכות טווח להפחתת פליטות של 80% במשק האנרגיה עד לשנת 2050, ביחס לשנת 2015. המרכיב המרכזי בתכנית הוא הסתמכות על ייצור סולארי בדו שימוש בקרקע במקומות שונים כגון גגות, מחלפים, בריכות דגים, בתי עלמין ועוד. בחינת הפוטנציאל של דו שימוש בקרקע בה יש גידולים חקלאיים והיכולת להטיב הן עם התנובה חקלאית והן עם ייצור האנרגיה, הם שחקני מפתח בעמידה ביעדים אלה".
ד"ר רותי פרום אריכא, מנהלת הרשות לתכנון במשרד החקלאות ופיתוח הכפר: "משרד החקלאות ופיתוח הכפר מבקש לעודד הקמת מתקני חלוץ על מנת לוודא כי ניתן ואפשרי להבטיח קיומה של חקלאות מיטבית בשילוב עם המתקן הפוטו-וולטאי ולמשך שנות קיומו. מחובת המשרד לפעול למניעת פגיעה בכושר ייצור המזון המקומי. הצלחת השימוש במתקני החלוץ על גבי קרקע חקלאית תבטיח פיתוח בהיקף מסחרי של מתקנים אגרו פוטו-וולטאיים ברחבי הארץ, שבצדם מתקיימת חקלאות מיטבית. הצלחת השימוש במתקני החלוץ על פי שיטה של דו שימוש היא המפתח הנכון לקידום טכנולוגיות אנרגיה במרחב הכפרי"
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.משרד האנרגיה למשרד החקלאותשוקי 08/05/2021 21:51הגב לתגובה זו0 0יש בריכות דגים עצומות שאפשר לכסות הפאנלים ליצור חשמלסגור
-
6.מטורףבן 06/05/2021 16:58הגב לתגובה זו0 0אנרגיה גרעינית. זה מה שיביא לעולם ירוק ולא שום פנלים סולריים שבעצמם מזהמים.סגור
-
5.מחדלי מימסד החשמלעודד 05/05/2021 06:05הגב לתגובה זו0 0אני רואה רבים מחבריי כיצד מנסים להיכנס לפרויקט האנרגיה הסולארית המימסד מערים קשיים באישורים בירוקרטיה טפסים וריצות ...לקבל היתר בניה זה כמעט כמו לקבל זכיה בלוטו אין עם מי לדבר המימסד רק מערים קשיים חברת חברת החשמל אלו פקידים איפתיים שכדי לפנות אליהם אתה נדרש בהרבה סבלנות בקיצור חוסר היענות מכל הגורמים המטפלים הייתי מביא בולדוזר לרסק את כל מימסד הפקידונים שעושה טובה שעונה לטלפונים ומתיחס לבקשות הפירסומים בתקשורת לגבי הפרויקטים והתכלס לא בקנה מידה אחת ארץ אוכלת יושביהסגור
-
4.האם על גגות אוטובוסים זה אקטואלי? (ל"ת)גיל 03/05/2021 14:34הגב לתגובה זו0 1סגור
-
3.מתי מגיעים לארץ הרעפים הסולרים של טסלה. זה מה שצריך פה! (ל"ת)אזרח 03/05/2021 12:38הגב לתגובה זו1 1סגור
- טען עוד
-
2.הצחקתם אותי - בשביל מה צריך את השטויות האלה? (ל"ת)שמוליק 03/05/2021 11:26הגב לתגובה זו0 1סגור
-
1.חברת חשמל תוקעת מקלות בגלגליםאזרח 03/05/2021 11:16הגב לתגובה זו1 1חבל על זמן, חברת חשמל לא תיתן לזה לקרות, כבר היום עושים את המוות לאנשים שמתקינים מערכות. יגידו שהקווים לא יעמדו בזה, יבקשו מיליון תקנים ואישורים ויקח להם שנה אחרי שהמערכת מותקנת לחבר אותה לרשת.סגור
-
אמת מה שכתבתעודד בריברם 05/05/2021 06:13הגב לתגובה זו0 0אמת...תוקעים לנו מקלות בין הגלגלים יש לי בטן מלאה על המתרחש במדינה פרויקט הסולארי מפלה בין אדם לאדם כל הפרויקטים הגדולים בסולארי הם של בעלי עניין חברות גדולות שנהנים ממשאבי הטבע ובמקום לגדל פירות וירקות על האדמה שמים פנאלים סולארים המימסד היה צריך לעודד בתים פרטיים ובניני קומות להקים פרויקטים סולארים ובמקום לקחת אדמות חקלאיות ערך האדמה בישראל יקר וגם חשוב ארצנו היא קטנטונת וכל פיסת קרקע חשובה תנו גם לאזרח הפשוט ליהנות עצוב שגם בפרויקט זה יש חיבור בין הון לשלטוןסגור