מחיר הנפט לא עוצר, אבל גם הלחץ על ענקיות האנרגיה הוותיקות

אחרי שבית הדין העליון באירופה קבע כי רויאל דאץ' של חייבת להגביר את הפעילות, במייפלקרופט סבורים שתעשיית הנפט תסבול מאותו הגורל של יצרניות הסיגריות, לאחר שב-20 שנה האחרונות הוגשו נגדן למעלה מ-2,000 תביעות על זיהום
 | 
telegram
(1)

כולם מדברים על האינפלציה, בשל כניסה מסיבית של כסף מזומן למערכות, מה שמביא לפיחות בערכו. אבל כנראה שהדבר שהכי משפיע כרגע על עליית המחירים בעולם, זו הנסיקה במחירי הנפט, שנמצא בשיא של 3 שנים והגיע למחיר לחבית WTI של 74 דולר, כשחבית מסוג ברנט הגיעה לקצת צפונה מ-76 דולר לחבית.

למרות הדיבורים על מציאת מקורות אנרגיה חלופיים ותקציבי הענק שמופנים למו"פ למציאת אותם תחליפים, הנפט הוא עדיין סם החיים של הכלכלה העולמית והוא זה שמניע את מרבית הרכבים, הספינות והמטוסים בעולם – אבל גם המנוע של מרבית התעשיות הכבדות. מתחילת השנה הנפט עלה ביותר מ-50%. 

עלייה במחיר הנפט, שבבנק אוף אמריקה (BAC) טוענים שיכול להגיע גם צפונה ל-100 דולר לחבית בשל עלייה בביקושים עקב פתיחתן של הכלכלות הגדולות, מול היצע נמוך בשל הקיצוצים שהונהגו מאז אשתקד, משפיעה על ההוצאות וההכנסות לאורכם ורוחבם של מרבית הסקטורים. היצרנים, המשלחים והתעשיות מתמחרים את זה לחישובים שלהם, ובעקבות זאת ישנה גם השפעה ישירה על המחיר אותו הצרכנים הסופיים משלמים, כלומר אנחנו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

במייפלקרופט אומרים שהתעשייה בפני גל תביעות 
לא מעט ענקיות גלובליות כמו בריטיש פטרוליום (BP) ורויאל דאץ' של (RDS-A), עושות מהלכים כדי לצמצם את שאיבת הנפט ולעבור לפורטפוליו המבוסס יותר ויותר על אנרגיה מתחדשת. רק בחודש שעבר בית הדין העליון באירופה הורה ל-RDS להציב יעדים יותר שאפתניים להגעה לפליטות 0%.

יש כאלה שסבורים שההחלטה שם תיתן לגיטימציה לארגוני אזרחיים ומדינות לתבוע את ענקיות הנפט, בדומה לתביעות שהוגשו נגד חברות הטבק בעשורים האחרונים, שנתבעו במספר תביעות ייצוגיות וב-1998 הגיעו להסדר שבו שילמו למעלה מ-365 מיליארד דולר, בשל העובדה כי ידעו שהסיגריות גורמות למחלות כבר משנות ה-50 של המאה הקודמת, אך בחרו להסתיר זאת ואף לפרסם מידע מטעה בנושא.

במחקר של חברת הייעוץ ווריסק מייפלקרופט, העריכו כי בדיוק לשם פני הדברים מועדים, אבל לא רק בנפט, אלא גם בתחום הפחם, גז ושירותי חשמל מזהמים. במחקר אומרים כי מאז תחילת המאה, למעלה מ-2,000 תביעות הוגשו נגד חברות מזהמות, כש-90% מהתביעות הוגשו בארה"ב ובאירופה. רק השנה הוגשו יותר מ-70 תביעות בעולם, שהן יותר מהתביעות שהוגשו במחצית הראשונה של 2020.

"נראה שההכרעה במקרה של RDS יהווה תקדים להוסיף עוד לחץ על חברות בסקטור ומספרי התביעות, גם מחוץ לארה"ב ואירופה צומחות בצורה אקספוננציאלית וימשיכו כך בשנים הקרובות", אמרה אליזבת' הייפס ממייפלקרופט לתקשורת האמריקאית והוסיפה ש"ההשלכות של תביעות על חברות הטבק היו משמעותיות, שגרם להפסד של מיליארדים, פגע בשורה התחתונה שלהן וגרם לשינויים רגולטורים – כך שזה מקרה בוחן טוב לסקטור הנפט".

באקסון מובייל אין כל כוונה לצמצם את התפוקה
מי שכנראה לא שמעה על כל זה היא אקסון מובייל (XOM), חברת הנפט בעלת שווי השוק הגבוה בעולם, שמתקרב ל-274 מיליארד דולר. בחמישי האחרון, למרות לחץ מצד בעלי מניות להפחית את כמויות פליטות הפחמן, סמנכ"ל הכספים של החברה, פייר ברבר (Breber), אמר שאין לחברה כוונה לצמצם את פעילות הנפט והגז שלה ולעבור לחלופות נקיות.

רק בחודש שעבר בעלי המניות חתמו על החלטה לא מחייבת שקוראת לחברה לפעול להפחתת פליטות – כאמור, החלטה שאין לחברה כל עניין ללכת על פיה. ברבר, שדיבר בכנס של רויטרס, אמר כי החברה תשקיע עד 3 מיליארד דולר בהורדת עקבות פחמניות, כש-2 מיליארד מתוך זה ילכו להפחת פליטות באסדות וביתר הפעילות שלה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    ולמה חברות הגז בארץ שוות כמו רמי לוי??? (ל"ת)
    משה ראשל"צ 28/06/2021 07:46
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות