מחירי הנפט ממשיכים לעלות - על רקע עליית הביקושים הגלובליים
מחירי הנפט המשיכו במגמת עליה הכמעט רציפה מאז ראשית חודש מאי 2021. הנפט מסוג BRENT הגיע לכ-75.78 דולרים לחבית בסיום יום המסחר ב-25/6/2021 ומחיר חבית מסוג WTI הגיע לכ-74.25 דולרים. עליית מחיר הנפט התרחשה על רקע המשך ההתחזקות הביקושים הגלובליים, המביאים להתכווצות המלאי העולמי, ולצד אי הגעה להסכם במשא ומתן שבין ארה"ב ואיראן.
ההיצע הגלובלי
רוסיה פתחה בשבוע האחרון בשיחות תיאום עם ערב הסעודית לקראת פגישת OPEC+ בראשית חודש יולי. רוסיה מעוניינת בהמשך הקלה על מכסות הייצור והגדלת היצע הנפט. מספר מדינות נוספות החברות בקבוצת OPEC+ החלו לדבר על הגדלה נוספת של היצע הנפט בחודש אוגוסט. הודו, יבואנית הנפט השלישית בגודלה בעולם, מנסה לדחוף להגדלת מכסות הנפט של OPEC+ במטרה למנוע את המשך עליית המחירים המוסיפה לחצים אינפלציוניים לשוק.
להערכתנו, OPEC+ תגדיל את היצע הנפט בחודש יולי בהתאם לתכנית שסוכמה בחודש אפריל ותתכן הקלה נוספת במכסות של כ-500,000 חביות ביום גם בחודש אוגוסט. וזאת במטרה לספק את הביקושים הקיימים בשוק. זאת, בהתאם להתפתחויות בשוק תוך מתן דגש על ההתפתחויות בשיחות הגרעין בין ארה"ב ואיראן ועל התפשטות מחודשת של נגיף הקורונה.
נציין, כי בעבר, רוסיה ציינה כי מחיר הנפט שנוח לה הוא סביב 60 דולרים לחבית והיא לא מעוניינת במחיר גבוה מדי, זאת במטרה שלא להעלות את מחיר הדלק המקומי, על מנת שלא להגדיל את עלויות המחיה של אזרחיה, כך שהיא צפויה ללחוץ להגדלת מכסות הייצור גם אם זה יביא לירידה במחיר הנפט.
סיום סבב השיחות השישי בין המעצמות, בהובלת ארה"ב, לבין איראן ללא הסכמות על חידוש הסכם הגרעין והסרת הסנקציות מעל סקטור האנרגיה של איראן, הביא לעלייה מחודשת של מחיר הנפט בראשית השבוע האחרון.
מלאי הנפט בארה"ב ממשיך ויורד מאז שלהי חודש מרץ 2021. בשבוע המסתיים ב-18/6/2021 נרשמה ירידה במלאי המסחרי של הנפט, שבוע חמישי ברציפות, בהיקף של כ-7.6 מיליון חביות. כתוצאה מכך, מלאי הנפט בארה"ב ירד ל-459.1 מיליון חביות, הרמה הנמוכה ביותר מאז המחצית השנייה של מרץ 2020 והיא אף נמוכה בכ-6% מהרמה הממוצעת בתקופה זו של השנה במהלך חמש השנים האחרונות.
ירידה זו במלאי הביאה לירידת נוספת בכמות הנפט במרכז האיחסון הגדול ב-Cushing המצוי ברמה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2020. הירידה המשמעותית והמתמשכת במלאי המסחרי של הנפט משקפת את העלייה המהירה יחסית של שיעור ניצולת בתי-הזיקוק בארה"ב המצוי ברמה גבוהה של 92.2%, הדומה לרמות הגבוהות שלפני פרוץ מגפת הקורונה. שיעור פעילות גבוה זה צפוי להישמר בטווח הקרוב על רקע הביקושים הגבוהים הצפויים בקיץ, בשל עונת התיירות, בדגש על ביקושים לבנזין.
עליית מחירי הנפט הנוכחית לא הביאה לעלייה משמעותית בהשקעות, זאת בשל העדפת החברות לחלק דיבידנדים לבעלי המניות לצד שמירה על מזומנים וכיסוי חובות. מספר בארות הנפט החדשים עלה אמנם מהשפל בו הוא היה ב-2020, אך העלייה מתונה מאוד ויש עוד מקום לגידול נוסף במספר הבארות החדשים במידה וחברות האנרגיה יחליטו על הגדלת ההשקעות. החלטה שכזו עשויה להתקבל בשנת 2022, במידה ומחירי הנפט ישארו יציבים סביב רמתם הגבוהה.
צד הביקוש הגלובלי
הביקוש לדלק למכוניות בארה"ב ממשיך לעלות לאחר שהוא חצה את רף התשעה מיליון חביות ביום, על רקע החזרה לשגרה והגידול בביקוש לדלק המשמש לתחבורה. עלייה זו של הביקושים הביאה למחסור זמני בבנזין בחלק מתחנות דלק, לפחות בשש מדינות בארה"ב, בשל המחסור בנהגי משאיות לאספקת דלקים לתחנות. זאת, לאחר שחברות אספקת הדלק צמצמו את צוותי העובדים במהלך השנה האחרונה בה ירדו הביקושים וכעת הם מנסים לגייס חזרה נהגים.
הביקוש לדלק מטוסים עלה בחדות והגיע לרמה הגבוהה ביותר מסוף מרץ 2020. זאת, על רקע התחלואה הנמוכה יחסית והגידול בביקושים לטיסות הצפוי אף להמשיך לעלות בקיץ בשל עונת התיירות. עליית הביקושים לטיסות בקצב מהיר עשויים להביא לעלייה זמנית במחירי הטיסות, על רקע אי המוכנות של חלק מהחברות לספוג ביקושים אלו עם כוח האדם הנוכחי שברשותם. כך למשל, חברת התעופה האמריקאית American Airlines הפחיתה את הטיסות היומיות שלה בחודש יולי, בשל המחסור בצוותי עובדים על מנת לענות על העלייה המהירה בביקוש לטיסות בעונת הקיץ. החברה ביטלה 950 טיסות במהלך 13 הימים הראשונים של חודש יולי. זאת, לאחר ביטול חלק מהטיסות בסוף השבוע הקודם בשל תנאי מזג אוויר קשים במיאמי ושיקגו אשר החריפו את המחסור בטייסים בחברה.
סין העניקה לבתי הזיקוק הפרטיים במדינה מכסות לייבוא 35.24 מיליון טון של נפט גולמי במהלך המחצית השנייה של השנה. מכסות אלו נמוכות בכ-35% מהמכסות שניתנו בשנה שעברה. זאת, על רקע מאבקה של המדינה בסקטור הפרטי במטרה להחזיר את השליטה בשוק לבתי הזיקוק הממשלתיים.
הצפי לטווח הבינוני
הרמה הגבוהה של תחלואה במדינות המתעוררות והמגבלות החלות בעקבות כך מהווה סיכון לביקושים הגלובליים של שוק הנפט. כנגד, במשקים המפותחים ישנה התקדמות משמעותית בתהליך ההתחסנות ובעקבות זאת חזרה לפעילות כלכלית גדולה יותר, ניידות רבה יותר של אנשים, נסיעות ותעופה. אולם, קיים חשש להתפשטות מחודשת של הנגיף, בפרט במידה וההתפשטות תנבע ממוטציה קטלנית יותר, מדביקה, ועמידה לחיסונים, העלולה להביא להידוק המגבלות ולירידה בביקושים. להערכתנו, הביקוש לדלק של המדינות המפותחות צפוי לעלות בעונת הקיץ, בה הביקוש לדלק לתחבורה גבוה מאחר ואנשים יוצאים לטייל, מה שצפוי לשמור על מחיר הנפט בטווח הקצר סביב רמתו הגבוהה. בסך הכל, נראה שהביקוש המצרפי לאנרגיה יעלה בתקופה הקרובה.
במקביל, ההחלטה בקבוצת OPEC+ להמשיך בתכנית ההדרגתית של ההקלות במכסות הייצור, צפויה להעלות את היצע הנפט בצורה מדודה ומבוקרת ובמידה ולא תהיה התפרצות מחודשת של הנגיף אזי יתכן שרק בחודש אוגוסט או מאוחר יותר בהמשך השנה תתבצע הקלה נוספת במכסות הייצור במטרה לספק את הביקושים בשוק. הגדלת היצע הנפט בארה"ב עשויה להיות גורם מפתיע כלפי מעלה בצד ההיצע וכך גם בכל הקשור להתקדמות אפשרית במו"מ שבין ארה"ב לבין איראן. החוזים העתידיים צופים ירידת מחירים מסוימת במחצית השנייה של 2021, ככל הנראה לאחר עלייה מחודשת בהיצע, וירידה נוספת במחיר בטווח הבינוני והארוך.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של לאומי, ד"ר גיל בפמן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.מניפולציה של הפד והחבריםאחד 28/06/2021 18:14הגב לתגובה זו0 0כדי להעלות את מחיר הנפט ושטק המניות.סגור
-
1.אג"חי דלק נדלן יוסיפו לעלות.ישרא ל י 28/06/2021 15:38הגב לתגובה זו0 1זוכרים מה שכתבתי? ג.נ. מחזיק. מחירי הנפט יביאו למחיר גבוה בהנפקת איתקה בספטמבר. דלק הנפיקה סדרה עם בטחונות (ל"ה) שתתחיל להיסחר מחר, לאור הביקוש הגבוה במקום 280 מיליון הנפיקו חצי מיליארד שנכנסים לקופה. כל הסדרות לדעתי יעברו את הפארי. הסדרה החדשה דומה מבחינת המח"מ לסדרה ל"ד. בדקו את שכתבתי, בהצלחה. מי שקרא בעבר את שכתבתי, בדק והרוויח, רוצה להודות? תרום רק 5% מהרווח לילדים חולי סרטן, מי שנותן מקבל.סגור
-
חוק יסוד ב כנסת ישראלYL 01/07/2021 14:31הגב לתגובה זו0 0אור העבר לא להתקרב ל כל הקשור ל דלק אן מחלוקת ש ב USA חברה שכזו מזמן היתה מ חוץ למסחר **** ראו מה קרה ש לא נפרע חוב ל בנק ב USA משפחת דיין רכשה את המניות.....סגור