מהפכה במיסוי שותפויות הנפט והגז - איך זה ישפיע על המשקיעים?

ועדת הכספים של הכנסת אישרה תיקון לתקנות מס הכנסה בעניין כללים לחישוב המס בשל החזקה ומכירה של יחידות השתתפות בשותפות לחיפושי נפט. על פי התקנות, החל מ-2022 שותפויות נפט וגז הנסחרות בבורסה ומפיקות נפט וגז יחויבו במס כמו חברה ובעלי היחידות באותן שותפויות ייחשבו  לצורך מס כבעלי מניות.

תקנות מס הכנסה (כללים לחישוב המס בשל החזקה ומכירה של יחידות השתתפות בשותפות לחיפושי נפט), התשמ"ט-1988 (להלן – התקנות), קובעות ומבהירות את הכללים לחישוב המס בשל החזקה ומכירה של יחידות השתתפות בשותפות לחיפושי נפט הנסחרת בבורסה. התקנות נקבעו במסגרת הוראות שעה מתחדשות. במסגרת התיקון לתקנות נקבעו מספר תיקונים לתקנות האמורות, לרבות הסדרתן של התקנות הקיימות דרך קבע.

ככלל, מיסוי שותפות בישראל נעשה על פי "השיטה המעורבת". לפי גישה זו, ההכנסות וההוצאות השוטפות של השותפות, ייוחסו באופן ישיר לבעלי הזכויות בשותפות (כלומר, השותפות תהיה שקופה לצרכי מס). מאידך, יראו בזכות בשותפות כנכס עצמאי לצרכי מס, אשר ימוסה בדומה למיסוי של מניות בחברה. כך, בעת מכירת זכות בשותפות יראו מכירה של הזכות כמכירה של מניה, בשינויים המתחייבים (בעיקר בעניין הרווחים הצבורים שלא חולקו).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

על פי התיקון לתקנות החל ב-1.1.22 בשותפויות נפט מפיקות החל משנת המס בה הפיקה הכנסה חייבת או חילקה סכומים למחזיקים בה, יחול מס בשיטה הדו שלבית. על פיה השיטה הדו שלבית במועד הפקת ההכנסה השותפות תשלם מס חברות, ורק בעתיד כאשר השותפות תחלק כספים לבעלי הזכויות בה, הם ישלמו מס על החלוקה כאילו הייתה דיבידנד.   

תיקונן של תקנות אלה נעשה לצורך הקטנת הנטל התפעולי והמימוני שהיה כרוך ביישום התקנות בנוסחן עובר לתיקון, ואשר מכוחן נשא השותף הכללי במס של כל מחזיקי היחידות. מעבר להשלכות המימוניות של המס שהכבידו על השותפויות, תשלום המס על ידי השותף הכללי לא היה משימה פשוטה כלל ועיקר, שכן בעלי היחידות התחייבו בשיעורי מס שונים, ועם זאת תשלום המס על ידי השותף הכללי היה צריך להיעשות תוך שמירה על השוויון ביניהם. מעבר לנטל התפעולי והמימוני שנחסך מהשותף הכללי כתוצאה מהמעבר לשיטה הדו שלבית, חסך המעבר מבעלי היחידות את הצורך בחישוב עלות היחידות שלהם לצורכי מס, שממועד הכניסה לתוקף של תקנות החדשות יחושב בדומה לעלות של מניה.

עד היום התקשו חברי הבורסה לקבוע את העלות הנכונה של היחידות לצורכי מס, ולכן פעמים רבות הניכוי במקור שבוצע על ידם בעת מכירת היחידות היה שגוי. נזכיר כי בהתאם לתקנות יראו כמחיר המקורי של יחידת ההשתתפות את המחיר בו קנה המחזיק את יחידת ההשתתפות, בתוספת הכנסות חייבות של השותפות שיוחסו למחזיק, בהפחתת הפסדי השותפות שהועברו לאותו מחזיק, ובהפחתת סכומים אשר חולקו למחזיק מאת השותפות. מובן כי חישוב מורכב זה של המחיר המקורי לא בוצע בפועל על ידי חברי הבורסה.

לאור התיקון לתקנות, לפיו שותפות תמוסה כחברה מהרגע בו היא מתחילה להפיק רווחים או שהיא מחלקת סכומים לבעלי המניות בה, כבר אין צורך להבהיר כיצד יחושב רווח ההון או ההכנסה במכירת זכויות בשותפות, שכן כאמור המחיר המקורי ייקבע בדומה לאופן בו נקבע העלות של מניה בכל חברה סחירה אחרת. מובן כי הצורך בחישוב העלות הנכונה של יחידות ההשתתפות למועד המעבר לעולם החדש, החל ב- 1.1.22, מקבל משנה חשיבות, ויש להקפיד על החישוב הנכון של עלות זאת.

הארכת תוקפן של התקנות הקיימות עד לשנת המס 2022
במקביל לתיקון המהותי האמור, נקבע כי התקנות האמורות שעד היום תוקפן הוארך מעת לעת כהוראות שעה יהפכו להוראות קבע. לעניין זה יצויין כי מכיוון שפורמאלית פקע תוקפן של הוראות שעה אלה לפני מספר שנים (הארכה אחרונה בוצעה ב-30 ביוני 2015), נקבע בתיקון כי תוקף התקנות כנוסחן לפני תיקון זה יוארך עד לתום שנת 2021, כאשר החל מתחילת שנת המס 2022 יחולו התקנות בנוסחן המתוקן. כמו כן, במסגרת התקנות נקבעו הוראות מעבר להסדרת המעבר בין שתי שיטות המיסוי.

סיום
מעבר להקלות בנטל המימוני והתפעולי הנובעות מהמעבר לשיטה החדשה שבוודאי ישפיעו לטובה על השותפויות עצמן, משפיעה השיטה החדשה על שיקולי המיסוי של המחזיקים השונים. בחינת שיקולי מיסוי אלה, צריכה להיעשות בנפרד לגבי כל אחת מקבוצות המחזיקים (יחידים, חברות, מוסדיים ומשקיעים זרים), תוך הבחנה בין מחזיקים שיש בידם הפסדים מועברים לצורכי מס (חלקם, כתוצאה מיישום התקנות) לבין משקיעים אחרים.


רו"ח יהושע ניסים, רו"ח (עו"ד) אייל רובין, מומחי מיסוי בתחום הנפט וגז  בפירמת BDO זיו האפט. המשרד משמש כרואי חשבון של שותפויות נפט וגז שנסחרות בבורסה

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    למה לשבור את הראש*מניות נפט תוצרת הארץ**לא נוגעים (ל"ת)
    YL 04/08/2021 22:35
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • הפוך
    טלטל7 05/08/2021 05:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש יתרונות בגז...המחיר עולה ועולה
    סגור
  • 5.
    בקיצור לא ניתן לקזז הפסדים של השותפות בהכנסות חייבות אחרות
    רועה חשבון 04/08/2021 22:04
    הגב לתגובה זו
    0 1
    את המחיר ישלמו השותפויות הקטנות וחיפושי הנפט ביבשה.
    סגור
  • אתה מדבר על המפסידות...אבל יש ישרמקו
    חייתי 05/08/2021 05:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ודלקד
    סגור
  • אבל זה מצויין לישרמקו ודלקד
    תלם 05/08/2021 02:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ולמפיקות
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    בקיצור 23% ומה 77% לוקחים 25%
    צישק בוקא 04/08/2021 21:35
    הגב לתגובה זו
    2 0
    המצב עדיף על ה 47% שהיה לפני כן...זה יהושוע עוד לא כתב.. למה?
    סגור
  • 3.
    גם לא ניתן לקזז הפסדים מועברים
    חילקפון 04/08/2021 21:07
    הגב לתגובה זו
    2 0
    משנים קןדמות..שהכלל הוא שיקוזזו רק על רווח מני"ע?! מוזר
    סגור
  • 2.
    בקיצור שוב מקפחים את המחזיקים
    דרגל פרופס 04/08/2021 21:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שהשולי שלהם נמוך מ 47%
    סגור
  • 1.
    הבנתי כל מילה. כל מילה בחוד.
    בלשן 04/08/2021 19:55
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אבל את הסך הכל לא הבנתי. אולי אפשר לתת הסבר לא בסינית, אלא בעברית מדוברת , גם למי שנמצא דרגה מתחת לפרופסורה. יש לי יה"ש. בפעם הבאה שאקבל דיוידנד , איזה מס אשלם. ומה יקרה כשאמכור?
    סגור
  • תשלם 25% ניכוי במקור
    חליק 04/08/2021 21:37
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ובס"ה 42.5% כולל מס החברות 23%..זה טוב להבנתי מ47% שהיה קודם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות