רוסיה מרוויחה ממשבר האנרגיה העולמי, כשאירופה וסין מתחרות על הגז

בעוד מחירי הגז הטבעי ממשיכים לטפס באירופה ובמזרח והגיעו לשיאים חדשים לקראת סוף השבוע, בבנק אוף אמריקה מעריכים שבשל המלאים הנמוכים, הנפט יכול לשבור שיאים בחודשים הקרובים
 | 
telegram
(4)

אם יש מנצחת אחת – ברמה המדינית – למשבר האנרגיה שפוקד את העולם, זו ככל הנראה רוסיה, שמחזיקה קצר את השוק האירופאי ותורמת משמעותית לעליית המחירים. ביום שישי האחרון, המחירים בהאב ההולנדי TTF – שהמחירים שם מהווים את הבנצ'מארק עבור השוק האירופאי כולו – הגיעו לשיא היסטורי של למעלה מ-97.7 אירו למגה-וואט שעה (MWh) לחוזים לנובמבר, שמהווים עלייה של 400% ביחס למחירי החוזים אשתקד, למרות שלקראת סוף המסחר הייתה ירידה קלה במחיר.

ביום שישי האחרון, ענקית הגז הממשלתית הרוסית, גזפרום (OGZPY), הורידה את זרימת הגז לאירופה בלא פחות מ-77% ביחס לכמויות שהזרימה רק ביום חמישי. "ההחלטה של גזפרום שלא להזרים באוקטובר בתפוקה המלאה האפשרית באחד מצינורות הגז המרכזיים שמספקים גז לגרמניה, מהווים סיכון של המשך דילול מאזני הגז בצפון מערב אירופה, ובשל כך יש סיכוני אפסייד למחירי ה-TTF בחורף הקרוב", כתבו בגולדמם זאקס (GS) במכתב למשקיעים.

גם בסיטיגרופ (CITI) צופים שיכולה להיות עלייה במחירים, כשהכול שאלה עד כמה החורף האירופאי יהיה קשה. "ביקושים חזקים ומחסור במלאים, יצרו הידוק משמעותי בשוק. כל עלייה מפתיעה בביקושים או הפרעה באספקה, יכולים לדחוף את המחירים אפילו גבוה יותר", כתבו אנליסטים בסיטי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יש כמה דברים שעומדים מאחורי ההחלטה הרוסית להפחית את זרימת הגז לאירופה. לרוסיה יש את המאגרים הגדולים בעולם של גז טבעי, שב-2017 היוו 24% מכל משק הגז העולמי ונשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, לא מתכוון לשחרר את הרסן – במיוחד לאור הנפיצות האזורית מאז הפלישה הרוסית לחצי האי קרים באוקראינה בתחילת 2014.

הפלישה ההיא הובילה לסנקציות מערביות על המדינה – במיוחד בתחום האנרגיה – והן אושררו מחדש בקיץ האחרון. אומרים שהנקמה הכי טובה מוגשת קרה, אז פוטין נוקם ומותיר את אירופה קפואה לקראת החורף.

בעוד הרוסים אומרים כי גזפרום – שמכירותיה עלו בלמעלה מ-15% מאז התקופה המקבילה אשתקד – עומדת בכל ההתחייבויות שלה, בפרלמנט האירופאי קראו לחקור את החברה אם היא משתמשת במצב כדי לקדם את פתיחת קו הגז החדש שלה, נורדסטרים 2, שזוכה ללא מעט התנגדויות באירופה.

בכל מקרה, האירופאים נאלצים להילחם בביקושים הגוברים מאסיה ובמיוחד מסין, שהודיעה לכל החברות הממשלתיות להיות מוכנות עם מלאים לחורף המתקרב – כשגם שם מחירי למיליון יחידות תרמיות בריטיות (MMBtu) עמד על 34.47 דולר ובכך נשבר השיא מינואר האחרון שעמד על 32.5 דולר.

גם הנפט הגולמי לא מפסיק לעלות וב-12 החודשים האחרונים החוזה עלה בלמעלה מ-100%, מרמה של 37 דולר לחבית לרמה של 75.5 דולר לחבית. כשברקע מלחמת המחירים של אשתקד, שבו לראשונה החוזה על הנפט הגיעו באפריל אשתקד לתחום השלילי של מינוס 38 דולר – לפני שנסגרו על 11 דולר – שיחד עם סגרי הקורונה הובילו לקיצוץ משמעותי בתפוקת הנפט של קרטל הנפט מדינות אופ"ק ואופ"ק+, בבנק אוף אמריקה (BAC) אומרים כי הנפט יכול להגיע גם למחיר של 100 דולר לחבית – המחיר הגבוה ביותר מאז 2014.

"מחירי הנפט יכולים לזנק ולהוביל גל נוסף של לחצים אינפלציוניים מסביב לעולם וייתכן שאנחנו רק מרחק של סערה אחת מהוריקן מאקרו כלכלי נוסף", כתבו אנליסטים בבנק אוף אמריקה בצכתב למשקיעים.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    שנה וחצי לא השקיעו בייצור אנרגיה
    לילי 08/10/2021 09:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חברות לחיפושי נפט לא השקיעו במשך שנה וחצי . חברות סולאריות גם עקבו את ההשקעות . יקח מספר שנים והנפט ישוב לרדת .
    סגור
  • 3.
    אם הייתי קובע הייתי סוגר לאירופה את ברז הגז מכל כיוון
    דעה 03/10/2021 18:57
    הגב לתגובה זו
    8 1
    שיקחו את האנרגיה הירוקה וימנפו אותה. רצו ירוק תהיו ירוקים בעעעעעע הלוואי הפסקות חשמל שם ללא הפסקה, אין תנועת רכבים בקיצור הם ילכו לכאוס בגלל טמטום האקלים.
    סגור
  • 2.
    דלק קידוחים בכיוון הנכון
    איתי 03/10/2021 17:26
    הגב לתגובה זו
    5 0
    היא באפסייד גדול. נסחרה בשער כפול קצת לפני תחילת הקורונה. כקיום במחיר הגז הנוכחי הצפי לעליה של עשרות אחוזים !
    סגור
  • 1.
    התחזית לעלית מחירי הגז ומחיר הנפט
    מייק1 03/10/2021 16:41
    הגב לתגובה זו
    4 0
    תיתן אפסייד לרווחי חברות האנרגיה דלק וגז. מכאן צפוי אפסייד למחיר מנית קבוצת דלק בעלת השליטה בדלק קידוחים המפיקה גז בלוויתן וחברת איתקה המפיקה נפט בים הצפוני ובמקומות נוספים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות