קת'י ווד טוענת שוב שמחירי הנפט יירדו. בעבר היא טעתה. מה יקרה הפעם?

העולם אמנם רוצה לוותר על הנפט, אבל בינתיים זה רחוק מאוד מהמציאות. רכבים וחשמל מהווים 55% מצריכת האנרגיה ה'ישנה' - וזה עוד יעלה. אבל מה גורם ל-20% מתחנות הדלק בבריטניה להיות סגורות ולאזורים שאחראיים על שני שליש מהתמ"ג של סין מוגבלים בצריכת חשמל?
 | 

השבוע התעוררנו לידיעה החדשותית המסעירה שבבריטניה יש מחסור אדיר בדלק. מחסור בדלק שמור בדרך כלל למדינות עולם שלישי. הורגלנו לקבל ידיעות כאלה מלבנון, איראן או ממדינות שונות באפריקה, ואזרחי הממלכה הבריטית טועמים את טעמו של המחסור במוצר צריכה בסיסי בימינו – דלק.

אז מה ההשפעה של מכוניות חשמליות, אנרגיה ירוקה והאם המצב ישתפר?

אנו נמצאים בתקופה היסטורית. אפשר כבר ממש לדמיין איך יראה העולם שלנו עם אנרגיה ירוקה כספק מרכזי לחשמל במקום נפט, ועם מכוניות שמופעלות על חשמל במקום דלק. אולם העובדה שאנחנו מדמיינים את היום בו נפט יהיה נחלת העבר, רחוקה מאוד מהמציאות. צריכת הנפט בשנת 2021 חזרה למספרים של 2019, לאחר הירידה בשנה שעברה, ובשנים הקרובות צפויה להמשיך העלייה בצריכה העולמית, ככל שהכלכלה תחזור לעצמה לאחר משבר הקורונה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות


נתונים: אתר סטטיטה

המעבר לאנרגיה ירוקה ייקח זמן, והמשבר הנוכחי של המחסור באנרגיה 'ישנה' הוא כנראה אינו האחרון. כאשר מתבוננים בחלוקת הצריכה של נפט במדינות ה-OECD, מגלים שרכבים (35%) ויצור חשמל (20%) מהווים את הנתח המשמעותי ביותר בצריכה. לפני כשבועיים דווח כי נורבגיה תהיה המדינה הראשונה להיות עם 100% רכבים חשמליים. ליתר העולם ייקח עוד הרבה זמן. ארצות הברית מלאה בלוביסטים מחברות הנפט שינסו לעכב כל עוד נפשם את המעבר לרכבים חשמליים. מצד שני בבית הלבן יושב נשיא שהצהיר מספר רב של פעמים כי הוא בעד מעבר לאנרגיה ירוקה.

יותר מידי אירועים בעלי השפעה שלילית על כדור הארץ קרו בשנים 2020-2021. בתחילת 2020 לפני כל טירוף הקורונה, באוסטרליה השתוללה שריפה ענקית במשך שבועות, האמזונס בברזיל ספגו שריפות אדירות, והצפות אדירות באירופה ובסין גבו חיים של אלפים והשאירו מיליונים ללא קורת גג. האדפטציה של אנרגיה ירוקה התקדמה כמה שנים בעקבות המשברים הללו.

כמו כן, סביר להניח שאם נגיף הקורונה היה מגיע לפני 20 שנה היינו חווים בדיוק את אותה טלטלה בשווקי הסחורות לאור השינויים הדחופים בביקוש ובהיצע, אבל ללא אופציה ריאלית של מעבר לאנרגיה ירוקה.

מחירי הסחורות
התפרצות נגיף הקורונה הביאה עמה עלייה חדה במחירי הסחורות בעולם. הוותיקים בשוק ההון משפשפים את העיניים לאור השינויים החדים במחירי הסחורות בשמונה עשרה חודשים האחרונים. מחירי העץ עלו פי 3 ורבע, מחירי הנחושת פי 2, הזהב עלה ב- 20% והכסף עלה בכמעט 50%. עדיין, עליות המחירים שצוינו אינן משתוות לרכבת ההרים שראינו במחירי הנפט והגז הטבעי. לאחר שהגיעו למחיר שלילי עקב הפגיעה האדירה בביקוש, מחירי הנפט חזרו לעלות והגיעו לשיא של ה- 5 שנים האחרונות. חשוב לציין, מחירי הנפט מושפעים מאוד מקרטל אופ"ק, אשר משפיע בצורה מלאכותית על היצע הנפט, על מנת לשמר את רמת המחירים המתאימה לו. כמו כן, ראינו שאופ"ק מודיעים כי מכסות הנפט עלו לכל חברי הקרטל.

 

נתונים: אתר oilprice.com

אנו עדים לכך שהביקושים חוזרים לעצמם ורמות המחירים הינם בשיא כל הזמנים. אז מה גורם ל-20% מתחנות הדלק בבריטניה להיות סגורות בשל מחסור במלאי? וכן לכך שאזורים שאחראיים על שני שליש מהתמ"ג של סין מוגבלים בצריכת חשמל? בשתי מילים: אי וודאות.

הכלכלות המפותחות ביותר בעולם עוברות מהפכה שלא הייתה כמותה מאז תחילת עידן השימוש בחשמל. מקורות מתחדשים תופסים נתח גדול יותר מסך יצור החשמל אך היכולת לאגור את החשמל המופק עדיין בחיתוליה, מה שהופך את התהליך לעיתים ללא יעיל (בטווח הקצר כמובן). כמובן שהמעבר לאנרגיה נקייה נועד להפוך את מערכות יצור החשמל לעמידות ויעילות יותר בטווח הארוך, אבל בפועל המעבר ייקח לפחות 20 שנים, שבמהלכן העולם עדיין יסתמך על נפט, שההיצע שלו נקבע על ידי היצרנים הגדולים. חשוב לזכור – ככל שהעולם יתקדם לכיוון רכבים חשמליים ואנרגיה ירוקה, כך היצרנים ישקיעו פחות בחיפוש אחר מאגרי נפט חדשים, דבר שיגרור ירידה בהיצע ביחד עם הירידה בביקוש על מנת לשמור על רמת מחירים גבוהה.

בנוסף לכך, התנודתיות במחירים הגולמיים של הנפט והגז טבעי יוצרים בעיה עבור גורמים רבים בשרשרת הערך. עובדה זו גורמת לכל שחקן בשרשרת הערך לשחק בצורה דפנסיבית, על מנת להגן על רמות המחירים. בשורה התחתונה, כאשר המחיר של נכס הבסיס כל כך תנודתי, קיים פחד מירידת מחיר בעתיד, שמובילה למחסור בשרשרת האספקה.

בסקירה החודשית האחרונה שלה, קת'י ווד, מנהלת קרן ההשקעות ARK, דיברה על כך שלדעתה מחירי הנפט בדרך למטה. היא גם ציינה כי חשבה כך בשנת 2008 וטעתה. בכל מקרה, לדעתה כשהעולם יזנח את מקורות האנרגיה שמיוצרות באמצעות נפט, מחירו ירד. אבל כמו שכתבתי כאן – מחיר הנפט לא נקבע לפי השוק החופשי ומחירו 'מהונדס' על ידי ארגון אופ"ק.

לפני מספר ימים התפרסמה כתבה ב-Financial Times על כך שממשלת ארצות הברית שוקלת להוציא לשוק המקומי נפט ממאגרי החירום שלה כדי לעצור את עליית מחירי הדלק במדינה. זאת בהחלט דוגמה למצב המדאיג בשווקים העולמיים או במילים פשוטות יותר משבר הנפט של 2021

בשורה התחתונה, המעבר לאנרגיות מתחדשות מוביל לשורה של כשלים בשרשראות האספקה של האנרגיה הישנה, וביחד עם התקלה בשרשראות הספקה שנגרמו עקב נגיף הקורונה, אנו עדים גם לעליות מחירים. ככל שנתקדם לכיוון אנרגיה ירוקה בשנים הקרובות, סביר שנראה עוד שיבושים ומשברים כמו זה שבבריטניה.

* כותב הטור הוא חוקר מניות ושותף בחברת ניהול הנכסים Bloom Ventures

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    יש מחסור בנהגי משאיות בגלל הבריקזט
    מעדכן 12/10/2021 03:57
    הגב לתגובה זו
    1 1
    עשו גוגל "מחסור בנהגי משאיות באנגליה" תראו דאין בעיה בדלק . יש בעייה הובלת סחורות מכל הסוגים באנגליה בגלל שהם הפעילו הרבה נהגי משאיות מהאיחוד האירופי ולאחר מימוש הבריקזט אינם רשאים להעסיק אותם
    סגור
  • 11.
    גם שעון שעוצר צודק פעמיים ביממה
    סוחר 12/10/2021 00:15
    הגב לתגובה זו
    3 0
    קטי וואד מרוויחה מעמלות ובעקיפין מתשואה חיובית
    סגור
  • 10.
    מה אתם מבלבלים ת'מוח. העולם טובע בנפט
    שלומי 11/10/2021 22:20
    הגב לתגובה זו
    2 2
    מחסור בוודאות אין. עתודות הנפט לבד מטורפות
    סגור
  • 9.
    מחירי הנפט יירדו השאלה מתי ובכמה (ל"ת)
    קוקי 11/10/2021 22:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 8.
    היא תמשיך לטעות !!! (ל"ת)
    דוד הגנן 11/10/2021 21:49
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • טען עוד
  • 7.
    קאתי עם תשואה שלישית השנה? (ל"ת)
    שמוליק 11/10/2021 21:34
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 6.
    הפסיקו הפקה מפצלים
    רק מזומן 11/10/2021 21:07
    הגב לתגובה זו
    2 2
    קיבלו את דעת הדמגוגים שהמעבר לאנרגיה ירוקה כבר כאן נו אז כמו שקורה במציאות מות החלום בחורף צריך לחמם אבל הפיקו מעט מדי גז.בקיץ צריך מיזוג אבל השביתו פחם אהה טורבינות רוח מים וסולארי..בטל בשישים ואיפה מאחסנים בסוללות ליתיום שההםקה בידי הסינים..עוד חזון למועד מחיר הנפט פה כדי להישאר.
    סגור
  • 5.
    מעבר לתחבורה מונעת חשמל..
    איתי 11/10/2021 20:01
    הגב לתגובה זו
    12 0
    ביקוש לגז בצפי לעליה חזקה. יצור חשמל מאנרגיה ירוקה זניח לא יעיל ולא ישים בכמות הנדרשת. מחירי הגז יעלו חזק בשנים הקרובות
    סגור
  • 4.
    פיצלי שמן.זו הבעיה מתחת ל50 דולר זה לא משתלם
    פז 11/10/2021 19:06
    הגב לתגובה זו
    10 0
    אז הפסיקו להפיק.נוצר מחסור ושוב יתחילו.וחוזר חלילה
    סגור
  • 3.
    אז למה אתם מצטטים אותה (ל"ת)
    יעקב 11/10/2021 18:17
    הגב לתגובה זו
    7 1
    סגור
  • 2.
    הנפט לא עוזב לשום מקום
    עמי 11/10/2021 18:02
    הגב לתגובה זו
    12 2
    חשמל למכוניות חשמליות צריך? חשמל ירוק בטוח לא יספיק. הנפט איתנו לעוד שנים רבות.
    סגור
  • 1.
    ברור שירדו
    ברק 11/10/2021 17:48
    הגב לתגובה זו
    3 7
    ארה"ב ושאר העולם במיתון שהולך ומחריף והדו"חות החודש יתחילו להראות זאת. למובטלים בארה"באין כסף לשלם על דלק אז המחירים יצטרכו לרדת. השאלה כמה זמן יקח לזה לחלחל לחברות ולספקלוטנים...
    סגור
  • המובטלים בארהב לא מעניינים אף אחד - סין היא הצרכנית
    שמוליק 11/10/2021 21:36
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הגדולה של נפט
    סגור
  • המשך לתגובה לשמוליק
    ברק 12/10/2021 02:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה שקורה זה שיש לך מחסור בדלק כי החברות יודעות שכשיש משבר אנשים קונים מעט ואז עלויות האחזקה עולות. ב2008 ובזמן הקורונה מחירי הנפט ירדו בגלךל שלחברות עלה יותר כסף לאחסן אותו מאשר מה שהן הרוויחו ממכירות. זה מה שהן מפחדות שיקרה עכשיו וזו הסיבה שיש לך חסור בבריטניה ושפוטין חתם מהר על הסכם גז ולא מחכה שהשווקים יקרסו והמחירים ירדו. רק גילוי נאות, אני כבר מושקע נגד השוק ולחלוטין בעל אינטרס זו הסיבה שלא אכפת לי שאחרים ידעו.
    סגור
  • לשמוליק אל תאמין לקשקושים של פרשנים מערביים
    ברק 12/10/2021 01:59
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני עוקב ומכיר אישית כלכלנים שבאמת יודעים מה הולך בסין ומקושרים עם אנשים במדינה, הסיבה שיש שם מחסור היא שסין רוצה לפלוש לטיוואן ואוסטרליה איימה שהיא הולכת להיות חברה בקואליציה שתגן עליה. אוסטרליה היא ספקית הפחם המובילה של סין והממשלה הסינית רצתה להעניש אותם ולהראות לה שסין לא תלויה בה אז היא הפסיקה לקנות ממנה פחם ומעניין לשלטון שם את התחת שהאזרחים יחייו בלי חשמל. באותו הזמן הודלפו מהממשל שם דוח"ות יש כבר חמש חברות חדלות פירעון בנדל"ן בסין ובדיוק כמו הסאב פריים בשאר העולם החברות שם משתמשות בנדל"ן כערבונות להלוואות מהבנקים כך שאם הנדל"ן שם יקרוס עוד חברות לא יוכלו להלוות כסף מהבנקים ויקרסו. בדיוק כמו הסאב פריים. ענף הבנייה שם הוא צרכן האנרגיה העיקרי והוא קורס ומולאם עכשיו. כל מי שמבין עיניין כולל ממשלת ארה"ב והבנקים הגדולים יודעים את זה. חברות הנפט במערב גם מודעות לכך ויודעות שמחירי הנפט חייבים לרדת כי אוטוטו גם המערב יכנס למשבר בגלל סין בגלל זה יש לך מחסור בדלק בבריטניה למשל כי אף חברה לא רוצה לאגור עכשיו דלק כשהיא לא יודעת אם יהיה משבר שבעקבותיו המחירים ירדו כי לאנשים לא יהיה כסף
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות