מחירי הנפט פותחים את השנה בעליות. לאן הולך הזהב השחור?
מחירי הנפט פתחו את השנה החדשה עם עליות עקב דיווחים על נפילה בייצור הנוזל בלוב קצת לפני פגישת קרטל הנפט אופ"ק+ מחר, יום שלישי. בפגישה עתידות המדינות החברות בקרטל לדון במדיניות הייצור עבור פברואר, והן צפויות, כך לפי הערכות, להעלות את הייצור ב-400 אלף חבילות ביום בחודש הבא.
וונדנה הארי, מנהל קרן ונדה אינסייט בסינגפור אמר לגבי ההחלטה הצפויה: אני חושב שהחלטת אופ"ק+ (להגדלת הייצור) היא מובנת. החדשות והנתונים על התפרצות האומיקרון יישארו הגורם המשפיע המרכזי על הסנטימנט ביחס למחיר הנפט".
מחיר החוזים העתידיים על הנפט בניו יורק עולים היום ל-76 דולר לחבית וזאת לאחר ירידה ביום שישי האחרון. בשנה האחרונה רשם הנפט עליה של כ-50%, העליה השנתית הגבוהה ביותר מאז שנת 2009. העלייה הושפעה מחזרת הכלכלה לשגרה יחסית לאחר מגפת הקורונה בצד הביקוש, ומצד שני פגיעה בהיצע בגלל קשיי האספקה. בשבועות האחרונים סבל מחיר הנפט מטלטלות בהתאם לחדשות המגיעות מכיוון האומיקרון עם ירידה עד למחיר של 68 דולר לחבית וחזרה למחיר הנוכחי.
ייצור הנפט בלוב ירד לשפל של יותר משנה וזאת עקב פעולות של מיליציה מקומית שסגרה את השדה הגדול במדינה. לוב מצפה שייצור הנפט בתחומה ירד בכ-200 אלף חביות ליום גם בשבוע הבא. סך כל ההשפעה של האירועים האחרונים בלוב מגיע להפחתה בייצור של 700 אלף חביות ביום. החדשות מלוב הן ככל הנראה הגורם המרכזי לעליית מחיר הנפט היום.
צד הביקוש, כאמור, הושפע בשנה האחרונה מפתיחת הכלכלה מחדש שהעלה את הביקוש לאנרגיה. אך לאחרונה חוזרים החששות עקב התפרצות האומיקרון שהשפיעו עד כה בעיקר על שני גורמים. ראשית ביטולי הטיסות המאסיביים סביב תקופת החופשות בארצות הברית, וכן מדיניותה הנוקשה של סין ביחס להתפרצות הקורונה בתחומה שמשפיעה על הביקושים במעצמה האסיאתית. גם בארצות הברית מומחי בריאות מזהירים מפני התפרצות חמורה בהרבה בשבועות הקרובים שישפעו על המשך תקופת החופשות ופתיחת בתי הספר ומקומות העבודה בשנה הבאה.
בצד ההיצע, למרות הירידה הזמנית בלוב, ומלבד העלייה הצפויה בייצור של חברות אופ"ק+, גם בארצות הברית נרשם בחודש האחרון ייצור שיא של נפט וגז, כאשר המחירים הגבוהים יותר מעודדים השקעות והגברת הייצור לאחר נטישת כמה מהאתרים עקב הקורונה. ייצור הנפט בארצות הברית הגיע ל-11.47 מיליון חביות ליום באוקטובר, 6% מעל החודש הקודם.
ומה קורה בוונצואלה?
בתוך כך פורסם אתמול כי למרות עשורים של כאוס, שחיתות, הגבלות מצד ארצות הברית וחוסר ניהול וירידה עקבית בייצור הנפט, ונצואלה העלתה את התפוקה השנתית בשנת 2021 בצורה משמעותית. בחודש נובמבר האחרון הפיקה וונצואלה 824 אלף חבילות ליום, עלייה של 9% מהחודש הקודם וכעט הכפלה ביחס לשנה קודם לכן, ומייצג עליה גדולה ביחס לממוצע של 569 אלף חביות ליום בשנת 2020 וחזרה כמעט לייצור ברמה של שנת 2019. העלייה מיוחסת בחלקה לסיוע מצד אירן.
מה יהיה מחיר הנפט ב-2022?
סקר שערכה סוכנות הידיעות רויטרס העלה כי האנליסטים המכסים את תחום הנפט הפחיתו את תחזיותיהם בנוגע למחיר הנוזל בשנת 2022 עקב התפרצות האומיקרון שמאיימת על צד הביקוש בעוד היצרנים מנפחים את הייצור.
על פי סקר האנליסטים ממוצע התחזיות לשנת 2022 ירד ל-71.38 דולר לחבית מסוג ברנט, 2% פחות בהשוואה לתחזית מחודש נובמבר שעמדה על 75.33. חבית נפט בארצות הברית צפויה על פי האנליסטים לעלות 71.38 דולר בשנה הבאה לעומת 73.33 שצפו בממוצע בנובמבר.
ומה אומרים האנליסטים בארץ?
מיטל בר דוד, אנליסטית בכירה בבנק מזרחי טפחות כתבה סבור שלזן האומיקרון השלכות קטנות יחסית על התעבורה וככל שתתאמתנה ההערכות שזן האומיקרון מתפשט מהר מאד אך עם מידת תחלואה קטנה יותר וקצרה יותר בזמן, התאוששות הביקוש תתרחש מוקדם יותר ובכך עובר מרכז תשומת הלב לצד ההיצע ומכאן חשיבות ההחלטה הקרובה של אופ"ק+. "צעד כזה (של הגדלת התפוקה מצד אופ"ק+) יקרב את תפוקת הנפט כך שתהיה נמוכה רק בכ-3.8 מיליון חביות ליום לעומת רמתה בחודש ינואר 2020, ערב פרוץ המשבר" כתבה בסקירה שפורסמה היום.
"לנוכח הערכות כי לא תירשם פגיעה של ממש בביקוש לנפט גולמי ולדלקים מכיוון האומיקרון, יהיה לצד ההיצע בכלל ולהחלטה הקרובה של המפיקות חשיבות רבה לגבי כיוונם של מחירי הנוזל בתקופה הקרובה. בעקיפין תהיה לכך השפעה רבה על סוגיית האינפלציה הגוברת ברחבי העולם".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מניה חבוטה מייצגת את הרמאות הישראליתבזן 03/01/2022 14:18הגב לתגובה זו1 0הנפיקו בשער 350 הבטיחו דיבדנדים קבועים לא עמדו באף הבטחה והממשלה יודעת לנצל את עידן עופר רק הוא מרויח כסף וכל השאר מפסידים, והאנליסטים כבר שנתיים אומרים שער 130 שער 115 שער 180 והמניה רק יורדת.סגור
-
בינתיים היא רק עולהשולי 03/01/2022 17:34הגב לתגובה זו0 1צפוי דיבידנד גדול עם פרסום הדוחות השנתיים ולמניה יש אפסייד גדול. אחת החברות עם הכי הרבה פוטנציאל להכפיל את עצמן בתוך שנהסגור