שוק הגז: הסופה בארצות הברית, ומה האלטרנטיבה של אירופה לגז הרוסי?

סופה בארצות הברית גורמת לחשבונות חימום גבוהים במיוחד לאמריקאים ומחממת גם את האינפלציה, באירופה מתחילים לחפש אלטרנטיבות לגז הרוסי, כשגם שם מחירי הגז גבוהים היסטורית, אך לא נראה שישנן כאלה בנמצא בהישג יד
 | 
telegram
(9)

אחד הגורמים לחששות מפני אינפלציה גוברת הוא מחירי האנרגיה הגואים, כשנראה שכמה גורמים חוברים להם יחד בעיתוי גרוע במיוחד כדי להשפיע על השוק הרגיש. בניתוח לנתוני האינפלציה שערכו ב-CNN הם מצאו שמחירי האנרגיה בארצות הברית (גז, נפט, דלק וכו') עלו ב-30% במהלך 2021 ותרמו בכך באופן ניכר לאינפלציית הליבה. הנתון האינפלציוני המשפיע ביותר על החלטות הפד, לדברי אתר האינטרנט, הוא מחירי הליבה לצרכן שעלו בשנת 2021 ב-4.9% - הגבוה ביותר מאז 1983. שני הגורמים המשפיעים ביותר הם מחירי המזון והאנרגיה. מחירי המזון עצמם מושפעים אף הם ממחירי האנרגיה, כך שהאנרגיה תרמה בעקיפין פעמים.

מחירי הגז בארצות הברית
בתוך כך מחירי הגז בארצות הברית מזנקים אף הם עקב צפי לסופת שלג בעיקר בצפון מערב ארצות הברית. הדרך הפופולרית ביותר לחימום הבתים בארצות הברית היא באמצעות גז טבעי. השילוב בין סופת השלג והמחירים הגבוהים צפויים להביא את האמריקאים לשלם החודש את חשבונות החימום הגבוהים בהיסטוריה, ויחד עם הבתים לחמם עוד קצת את האינפלציה.

החוזים העתידיים לחודש מרץ על הגז קפצו ב-12% במהלך המסחר ביום חמישי וסיכמו עליה של 25% בשבוע. החוזים העתידיים שפקעו באותו יום זינקו ב-46% לאחר שכבר עלו 71% במהלך יום המסחר. המסחר היה כה תנודתי עד שהוא נפסק 12 פעמים במהלך היום בבורסת הסחורות, אם כי יתכן שהרבה גורמים טכניים היו מעורבים בקפיצה החריגה. "איננו מאמינים שזה נתמך בגורמים פונדמנטליים" כתבו בגולדמן סאקס  לגבי יום המסחר יוצא הדופן. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הפחד האירופי מהתלות בגז הרוסי
ובמעבר חד לאירופה, שם החשש הגדול הוא מפני התלקחות מול רוסיה שתביא לסנקציות הדדיות. הפסימיות משתלטת על השיח כאשר נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר לפני כמה ימים שזו "אפשרות ממשית" שרוסיה תפלוש לאוקראינה כן אמר כי "הניחוש שלי הוא שהוא (פוטין) יכנס". הקרמלין מצידו מצהיר ש"יש מעט מאד מקום לאופטימיות" לאחר שארצות הברית דחתה את דרישותיו העיקריות של הקרמלין. 

ה"שוט" הגדול שבידי רוסיה הוא סגירת ברזי הגז, כאשר רוסיה מספקת 40% מצריכת הגז של אירופה. לחששות האירופאיים יש על מה להסתמך, שכן במשך חודשים ארוכים בשנה שעברה הואשמה רוסיה בהורדה מכוונת של אספקת הגז לאירופה כמנוף לחץ פוליטי להשגת מטרותיה. הרוסים מכחישים בתוקף, וחברת הגז הלאומית, גזפרום, טוענת שהיא סיפקה את כל הכמות המחויבת על פי החוזים עליהם היא חתומה, אך ניתוח של כמות הגז שהגיעה מרוסיה בשנה שעברה מראים שהם היו נמוכים בהרבה מהרגיל, וההבנה מתחת לפני השטח שזהו אמצעי לחץ לאשר את צינור הגז נורד סטרים 2, כשהמטרה של זה היא, מלבד יותר מזומנים לרוסיה, הרבה יותר מנופי לחץ והשפעה על המדיניות האירופית. לפי הנתונים הרשמיים אספקת הגז מרוסיה בשנת 2021 הייתה ב-25% פחות מאשר בשנה שלפניה למרות מחירים גבוהים יותר. 

מלאי הגז של אירופה כבר עכשיו נמצאים הרבה מתחת לנורמה, גם בגלל האספקה הרוסית הנמוכה בשנה שעברה, כך שהשאלה האם אירופה תשרוד ללא הגז הרוסי היא שאלה ממשית. "בהתחשב בעובדה שנשאר עוד הרבה מהחורף אני חושב שישנה אפשרות שזה יהפוך להיות מאד מאתגר והמלאי עלול להגיע לרמה ממש נמוכה" אומר רוב טאמל מנהל נכסים בפירמת ההשקעות באנרגיה TortoiseEfocin "אירופה צריכה את הגז הרוסי מנקודת מבט אנרגטית". 

מה יכולה אירופה לעשות במקרה שתיפסק אספקת הגז הרוסית?
התוצאות של מהלך כזה של רוסיה עלולות להיות הרסניות מאד, במיוחד אם יגיעו באמצע החורף, ואירופה מתחילה להתכונן. הזמנות לגז נוזלי (LNG) שמגיע דרך הים באמצעות מכליות במקום דרך צינורות הגז עלו. 

שני המקורות הזמינים ביותר לגז שמגיע בצורה הזו הם ארצות הברית וקטר. ארצות הברית היא יצואנית הגז הנוזלי הגדולה בעולם היום והיא תוכל להגדיל את הייצוא. קטר מייצאת לאסיה פי 5 ממה שהיא מייצאת לאירופה, כך שהסטת משאבים מבחינתה היא אפשרית. המאמצים בכיוון הזה כבר התחילו, כאשר בחודש ינואר לבדו מגיעים כ-100 משולחים - 40% יותר מאשר השיא ההיסטורי של משלוחים כאלה במרץ שנה שעברה. אמנם הסטה משמעותית יותר של גז מן הסוג הזה תחייב "ויתור" מצד לקוחות אחרים של קטר, בעיקר יפן וסין, דבר שיחייב מאמצים דיפלומטיים אותם מנהלת ארצות הברית. 

הגז הזה יקר יותר אך עשויים לסייע "באופן משמעותי" לאירופה המערבית וארצות אירופאיות השוכנות לשפת הים התיכון להתמודד עם המאבק האנרגטי, אך פחות סביר שיעזרו לארצות במרכז ומזרח אירופה שאין להן גישה לים, ובמקרה של סגירה טוטלית של אספקת הגז הרוסית הוא צפוי לא להספיק, מלבד הזינוק במחיר שוודאי יגרם. 

דרכים נוספות שנשקלות כדי להתמודד עם הפסקה מוחלטת אפשרית של הזרמת הגז הרוסית הם דרך הגברת התפוקה מצינורות פעילים אחרים - מנורבגיה, אזרבייג'ן ואלג'יריה, ניצול כל המלאי הזמין באירופה ומעבר לכל אמצעי חימום אחר אפשרי, אך נראה שכן אלו הם פתרונות חלקיים בלבד. "אין באמת אלטרנטיבה מהירה וקלה לגז הרוסי" אומרת ג'ניס קלוג, מומחית למזרח אירופה במכון מחקר אמריקאי. 

ארצות הברית, כאמור, גם משתתפת במרוץ אחר מציאת אלטרנטיבות לגז הרוסי. פקידים בכירים בארצות הברית מסרו השבוע לכתבים כי הם מנהלים שיחות עם מספר ארצות וחברות על הגברת ייצור, וכן מחפשים מקורות גז שיוכלו לנתב ליבשת הישנה. מובן מאליו שבניית צינורות לגז נוזלי לוקחת שנים, ולהפניית מקורות קיימים יש תוצאות משניות לא רצויות בשוק האנרגיה הלחוץ גם כך, וסובל ממחירים גבוהים בכל הסגמנטים, ונתיבי האספקה סובלים מקשיים משלהם. 

"חיתוך מעבר הגז דרך אוקראינה יהיה כואב אך נסבל" אומר ניקוס צאפוס ממכון מחקר בינלאומי, "הפסקה מוחלטת של הגז הרוסי תהיה קטסטרופה. אין שום דרך שאירופה תוכל להחליף את הכמות הזו בשום דרך". גרמניה במיוחד תלויה בגז הרוסי לאחר שחתכה את כמעט את כל מקורות האנרגיה האחרים כולל פחם ואנרגיה גרעינית, כך גם איטליה ואוסטריה שמקבלים את רוב האנרגיה שלהם דרך צינור הגז האוקראיני. 

אמנם אנליסטים סבורים שלא סביר שכך יקרה, שכן בסופו של דבר זהו צעד שיפגע גם ברוסיה עצמה, כאשר חלק גדול מהכנסות המדינה מגיעות מהגז. "התרחיש הסביר ביותר היא שאספקת הגז תימשך" אמר טום מארזס מאנסר, אנליסט גז ל-CNBC, "גזפרום סיפקה לאיחוד האירופי באמצעות חוזים ארוכי טווח באופן עקבי במשך עשורים ללא קשר למצב היחסים בין המערב לבין רוסיה או ברית המועצות בזמנו. המשך ההספקה לצרכנים המרכזיים כמו גרמניה ואיטליה, וגם למשניים כמו צרפת ואוסטריה הוא בעל חשיבות עליונה עבור רוסיה". לדעתו גם במקרה ההפוך, שסנקציות המערב לא יאפשרו לרוסיה אף אם תרצה למכור ישירות למערב, ישנן דרכים עקיפות להמשך הזרמת הגז החיונית לשני הצדדים. 

מחיר הגז האירופי למגהוואט שעה נסחר כיום ב-92 יורו, ירידה מ-113 יורו שנסחר בשיא של דצמבר, אך נשאר גבוה ברמות היסטוריות עם המשך הקונפליקט בין המערב לרוסיה. 


תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    למה פרקו את הגרעיניות? הרי זה מקור האנרגיה הטוב ביותר!
    ראובני 02/02/2022 17:00
    הגב לתגובה זו
    0 1
    גם נקי, גם לא תלויים ברוסיה
    סגור
  • 7.
    כל מהנדס יודע שניתן בקלות לייצר גז מתאן מפסולת אורגנית
    מהנדס בוגר טכניון 31/01/2022 11:39
    הגב לתגובה זו
    0 1
    האירופאים הטיפשים לא מבינים כמה פשוט להפוך פסות אורגנית (ריאקטור וקצת חיידקים, ומוסיפים קצת מלח) לגז טבעי. לא צריך את רוסיה. בנו את זה בקיבוץ עברון, שם הופכים פסולת חקלאית לגז ומייצרים חשמל בזול.
    סגור
  • 6.
    הגז הישראלי
    חיים 30/01/2022 09:28
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אף מילה על הגז שלנו ?!. איך אפזר למנף את המאגרים שלנו ? צינור דרך טורקיה או שינוע באמצעות מכליות ענק. האם לא הגיע הזמן של ישראל לגזור קופונים רציניים ?זה הזמן של המדינה להכניס המון כסף לשיפור התשתיות ולהפוך את המדינה לדובאי של האיזור
    סגור
  • זה ייקח שנים ארוכות
    dw 30/01/2022 11:07
    הגב לתגובה זו
    0 1
    ובינתיים רוסיה מבקשת לאשר את נורד סטרים 2. רוסיה יכולה למכור גז במחיר נמוך בהרבה מאיתנו. לא פשוט. הלוואי שיקרה, אך לא פשוט בכלל בכלל.
    סגור
  • 5.
    תשלחו את הכתבה לשרה החכמה והיפה
    אלערר 30/01/2022 09:14
    הגב לתגובה זו
    7 1
    תשלחו את הכתבה לשרה היפה והחכמה אלערר שכשמה כן היא כחלק מממשלת החמאס מערערת את ביטחונה הכלכלי של מדינת ישראל
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    ואלהרר חסרת ההבנה מבטלת חיפושי גז (ל"ת)
    פעם ברציו 30/01/2022 08:20
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 3.
    והמטומטמים שרצו לקבור את הגז היום בשלטון השם ישמור (ל"ת)
    משה ראשל"צ 30/01/2022 06:22
    הגב לתגובה זו
    10 0
    סגור
  • 2.
    לוויתן גדול אוכל הכל
    Hdhdh 29/01/2022 22:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    וזה עוד בלי המגדל של שברון לעומק 7קמ,מתישהו הצדק יצא לאור ולא ניתן יהיה לווסת את מחיר מניות הגז כחול לבן לוויתן כחול אוכל הכל!!!
    סגור
  • 1.
    זה נראה לי זמן טוב להפסיק לחפש גז בארץ... (ל"ת)
    שי 29/01/2022 22:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות