לידר: נפט ב-100 דולר הוא סיכון אינפלציוני; האינפלציה תגיע ל-2.15%

לחצים גיאופוליטיים וקשיי ייצור בקרטל אופק+ פוגעים בצד ההיצע, בעוד הביקושים חוזרים לרמות הטרום קורונה, מה שמייצר לחץ על מחירי הנפט כלפי מעלה; במידה ותתממש התחזית ל-100 דולר לחבית היא תתרום לעלייה של 0.25% נוספים באינפלציה הצפויה בישראל
גיא טל | (2)

מחיר הנפט נסחר לאחרונה במגמת עלייה ואף עקף את רף ה-90 דולרים לראשונה מזה מספר שנים. היום מתנהל המסחר בירידות כאשר חבית נפט מסוג טקסס מתוק WTI נסחרת תמורת 91.04 דולר - ירידה של 1.4% ומחיר חבית נפט מסוג ברנט יורד אף הוא בכ-0.6% ונסחר תמורת 92.66 דולר.

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון מצייינים בסקירת המאקרו השבועית את מחיר הנפט כאיום אינפלציוני מרכזי בעתיד הקרוב. לדברי הכלכלנים הם ציינו בעבר שלושה איומים על סביבת האינפלציה - עלייה במחירי השכירות, לחצי שכר ועלייה במחיר הנפט. תחזית האינפלציה שלהם התבססה על מחיר נפט של 95 דולר בסוף השנה, כשכעת הנפט נסחר ברמת מחיר של 93.2 דולר (ומאז ירד מעט). 

יחד עם זאת הם קובעים כי לא ניתן לפסול כעת עליה חדה יותר במחירי הנפט עקב שוק הנפט הגלובלי המתוח יחסית. מדינות אופק+ מתקשות להגדיל את התפוקה, למרות ההחלטה להגדיל את התפוקה היומית ב-400 אלף חביות. בפועל ייצרו חברי הקרטל בחודש דצמבר 747 אלף חביות פחות מהמכסה שנקבעה. בנוסף מראים הכלכלנים ירידה עקבית במלאי הנפט הזמין בעולם, כשרובו מרוכז בסעודיה וכווית. פלישה רוסית לאוקראינה עלולה לגרום לעליה חדה אף יותר במחיר הזהב השחור לכ-120 דולר לחבית. 

מצד הביקוש גם צפויים לחצים כאשר אירגון האנרגיה הבנלאומי צופה שהשנה הוא יחזור לרמתו ערב הקורונה ויעמוד על 100 מיליון חביות עד סוף השנה (מרמה של 97 מיליון כיום). עוד בצד הביקוש - באירופה ישנה ככל הנראה הסטת ביקוש מגז לנפט שהעלתה את הביקוש במיליון חביות ליום. חורף קשה בארצות הברית תורם אף הוא לעליה בביקוש. 

מן הצד השני מציינים הכלכלנים כי במידה ויחתם הסכם לביטול הסנקציות עם אירן עשוי ההיצע לגדול בכמיליון חביות ביום. כמו כן, ארצות הברית נערכת להגדלת התפוקה, בעיקר בתחום פצלי הנפט. 

לסיכום אומרים בלידר כי לאחרונה מחירי הנפט עולים בהתמדה. נראה שהסיבות פחות זמניות, (גל קור, פלישה לאוקראינה), ונובעות מעליה בביקוש על רקע ההתאוששות הכלכלית והסרת מגבלות האומיקרון. עליה למחיר של 100 דולר לחבית עלולה לתרום עד 0.25% לאינפלציה שצפויה להגיע ל-2.15% במקרה זה. 

נזכיר, שלאחרונה העלו כלכלני גולדמן זאקס את תחזיתם למחיר הנפט ל-100 דולר לחבית כשאף הם מציינים את הלחצים השונים על צד ההיצע ואת העליה בביקוש למרות ווריאנט האומיקרון, ואילו כלכלני ג'יי פי מורגן אף העלו אפשרות שמחיר הנפט יטפס עד 125 דולר לחבית. 

קיראו עוד ב"אנרגיה ותשתיות"

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    קדימה דלק קבוצה ! (ל"ת)
    רון 14/02/2022 07:52
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ברק 08/02/2022 06:05
    הגב לתגובה זו
    לאנשים לא נשאר כסף למוצרי צריכה כשהדלק והמזון עולים והם מתחילים לצמצם הוצאות ואז תעשיות אחרות מתכווצות כשמקדמי הרווח יורדים. זה סימן מקדים למיתון… לרוב פוליטיקאים לא נבחרים שוב כשאיכות החיים יורדת והם מנסים להכנס למלחמות מיותרות על מנת להסיח את הדעת של ההמון. אני די בטוח שזה מה שיקרה עם רוסיה וארצות הברית עכשיו.