מחירי הנפט עולים בעד כ-5% בצל המתיחות בין רוסיה לאוקראינה

מחיר חבית נפט גולמי WTI למסירה באפריל עולה 4.8% ל-95.47 ד'; לפי רונן מנחם ממזרחי טפחות "רוסיה היא ממפיקות הנפט הגולמי הגדולות; עיצומים עליה עלולים להביא במחסור באנרגיה  דווקא כשב-OPEC מתקשים להגיע ליעדים"; בלאומי ד"ר גיל בפמן מתייחס להשפעה של הסכם אפשרי עם איראן
 | 
telegram
(1)

המתיחות בין רוסיה ואוקראינה נמשכת ובדלנים פרו-רוסיים בדונייצק שבאוקראינה מדווחים על 3 אזרחים  הרוגים מפיצוץ מטען שהניחו האוקראינים. במקביל מחירי הנפט קופצים: מחיר חבית נפט גולמי מסוג WTI (טקסס מתוק) למסירה במרץ עולה בכ-4.8% ל-95.47 דולר ומחיר חבית למסירה באפריל עולה ב-4.58% נכון לזמן כתיבת שורות אלה ל-94.35 דולר. מחירי חבית מסוג ברנט למסירה במאי עולים ב-3.24% ל-96 דולר. 

בסוכנות הידיעות בלומברג מדווחים כי שר האנרגיה העיראקי עבדול ג'באר מסר שאינם רואים צורך להגדיל את תפוקת הנפט, ויהיה זה לא הוגן אם שאר חברות פורום OPEC+ המורחב יעשו כן. מקבילו הניגרי טימיפרה סילבה אמר שלא יעשו שום דבר "חריג" בנקודת הזמן הזאת שכן הם מצפים לתפוקה גדולה של נפט מצד מדינות מחוץ לפורום, ולכן אין צורך שחברותיו תגדילנה את התפוקה מעבר לתכנית עליה סיכמו.

הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, רונן מנחם מזכיר בסקירתו שרוסיה היא ממפיקות הנפט הגולמי והגז הטבעי הגדולות בעולם וש"אחת התוצאות של עימות אפשרי – ובעקבותיו עיצומים כלכליים שיוטלו על רוסיה, עלול להיות מחסור של תשומות אנרגיה, דווקא כשמדינות OPEC מתקשות להגיע למכסות שהגדירו לעצמן".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

היום בארצות הברית הכריזו על סנקציות על מחוזות הבדלנים באוקראינה, והם עובדים לצד עמיתיהם האירופאים על גיבוש חבילת סנקציות גדולה יותר על רוסיה עצמה - באם תרחיב את הפלישה לאוקראינה. מנחם ממשיך ומציין שמנגד "הדיווחים על התקרבות להסכמות בשיחות הגרעין בין איראן לבין המעצמות בראשות ארצות הברית – ככל שיבשילו ויחזירו את איראן לשוק הנפט, עשויים לקזז חלק מההשלכות על עליית המחירים".

בהקשר זה כותב בבנק לאומי הכלכלן הראשי ד"ר גיל מיכאל בפמן שבתי זיקוק באירופה צפויים גם כן לרכוש חלק מהנפט האיראני, מה שיקל על המחסור באנרגיה באירופה. "הסרת הסנקציות מעל איראן, במידה ותתרחש, עשויה להוסיף לשוק הגלובלי כ-2-2.5 מיליון חביות נפט ביום, מה שיקל על לחצי המחירים. בהמשך, תתכן העלאת קיבולת תפוקת הנפט של איראן ביותר ממיליון חביות".

"אולם, אנו מעריכים כי OPEC+ יכללו את איראן במסגרת מכסות הייצור, כאשר יתכן שהמכסות יוטלו עליה באופן הדרגתי, מה שיביא לגידול מתון יותר בתפוקת הנפט שלה", הוא ממשיך. "נראה כי השיחות קרובות לשלב הסגירה, אך קיימים עוד פערים המקשים על הצדדים להגיע להסכם".

לדבריו, "במידה וההסכם עם איראן לא ייחתם בשבועיים הקרובים, קבוצת OPEC+ צפויה להגדיל את תפוקת הנפט בחודש מרץ, בהתאם להחלטה שהתקבלה בפגישתה האחרונה, ותתכן גם הקלה נוספת במכסות הייצור באפריל אשר תגדיל את תפוקת הנפט ב-400,000 חביות נוספות ביום. אולם, התפוקה בפועל, צפויה לגדול בפחות מהעלייה במכסות הייצור, מאחר וחלק מחברי הקבוצה מיצו את רוב קיבולת הייצור העודפת שלהם, לעת עתה, בשל השקעות ההון הנמוכות אשר הביאו לאי הגדלת קיבולת היצור".

"יצרניות הנפט הגדולות בקבוצת OPEC צפויות להיות הנהנות העיקריות מהגדלה במכסות הייצור, מאחר והן טרם מיצו את קיבולת הייצור שלהן, ומנגד נראה כי החברות האפריקאיות בקבוצה יתקשו להגדיל את קיבולת יצור הנפט אשר כבר עתה היא נמוכה בחלקן מהמכסות המותרות להן לייצר. נראה, כי עליית התחלואה בגל הנוכחי לא פגעה באופן רב בביקושים לאנרגיה, והמשך ההתאוששות בפעילות הכלכלית תומכת במדיניות של OPEC+ להקלת מכסות הייצור".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מתי היא תעלה ל 150 ומשם ל 180 (ל"ת)
    בזן 22/02/2022 12:18
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות