"פוטין עם יד על ההדק, אם ילחץ מחיר הנפט יכול לזנק ל-200 ד'"

מומחה האנרגיה ד"ר עמית מור שוחח איתנו על מצב שוק האנרגיה; לדעתו המערב לא באמת יכול לוותר על הנפט והגז הרוסי, וישראל צריכה להפיק לקחים על עצמאות אנרגטית ולהודות על מתווה הגז
 | 

לאור הזינוק במחיר הנפט  והגז ומשבר האנרגיה העולמי שהולך ומתגבר  שוחחנו עם ד"ר עמית מור, מנכ"ל אקו אנרג'י יעוץ כלכלי אסטרטגי ומרצה בכיר לענייני אנרגיה באוניברסיטת רייכמן על השפעת הקונפליקט באוקראינה על משק האנרגיה העולמי ועל הלקחים שאנו צריכים להפיק כאן בישראל לנוכח המשבר.

ד"ר עמית מור

ש. אנחנו רואים את הנפט מזנק לגבהים היסטוריים, האם לדעתך זו מגמה זמנית או שהמחירים הגבוהים כאן כדי להישאר?
ת. מה שישפיע בעיקר על שוק הנפט ומחירי הנפט בסופו של דבר הוא ההיצע בפועל לעומת הביקוש בפועל, וצד ההיצע תלוי כרגע בעיקר בקונפליקט באוקראינה. אם תהיה רגיעה מסוימת, שלא נראית כרגע אז מחירי הנפט עשויים לרדת, אך כיון שלא רואים הפוגה באופק, והסנקציות שהוטלו בימים האחרונים חמורות מאוד, אז אנו צפויים לראות המשך מחירים גבוהים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ש. האם המחירים יכולים לעלות עוד יותר? כמה רחוק יכול הנפט להגיע?
ת. צריך לזכור שפוטין לא השתמש עדיין ב"נשק יום הדין" המצוי ברשותו, כלומר הוא לא צמצם ביוזמתו את אספקת הנפט לשווקים הבינלאומיים. במידה והוא יפעיל את הנשק הזה אזי הוא יכול להביא במהירות מרבית למשבר כלכלי עולמי קטסטרופלי דוגמת המשבר שנוצר לאחר חרם הנפט של מדינות ערב ואופק בעקבות מלחמת יום הכיפורים בשנות השבעים. אז חווינו אינפלציה עצומה עם זינוק במחיר הדולר, אבטלה קשה ועליית מחירי אנרגיה של פי 20 תוך שבע שנים וסטגפלציה עולמית.

פוטין נמצא עם היד על ההדק שיכולה לפגוע קשות בכלכלה העולמית. במידה והוא ילחץ על ההדק המחיר יכול לזנק גם ל-150 או אפילו 200 דולר לחבית. אין באמת גבול עליון ואף אחד לא יכול לדעת לאן זה יגיע. הוא אמר שהסנקציות הכלכליות שקולות להכרזת מלחמה. אז אם אתה נלחמים בי ורוצים להרוס את הכלכלה שלי אני יכול להרוס את הכלכלה העולמית. הדבר יכול להצדיק מהלך כזה בעיניו.

מבחינתו, זו יכולה להיות גם נקודת יציאה כיון שהוא כל כך מסתבך באוקראינה. אם במשך שבוע שבועיים הוא מצמצם ביוזמתו את אספקת הנפט הוא מוריד את העולם על הברכיים, ומראה לכל העולם שהוא יכול ליצור מיתון כלכלי עולמי. הוא מבחינת האגו שלו, הוכיח לעולם שעוד כוחו במותניו, ועכשיו בואו נדבר ואז העולם ידבר איתו, וזו תהיה נקודת יציאה מבחינתו.

לכן, העולם המערבי, החריג באופן פורמלי את האנרגיה והנפט מהסנקציות. אך מה שקורה בשלושה ארבעה ימים אחרונים הוא שיצוא הנפט והגז מרוסיה הולך ופוחת כיוון שהצרכנים באירופה מתקשים למצוא דרך לשלם על מוצרי האנרגיה הרוסיים בגלל הסנקציות הפיננסיות. אנו רואים בשלושת הימים האחרונים מיכליות מלאות נפט רוסי שמוכנות למכור נפט במחירים נמוכים משמעותיים מהמחיר בשוק ואף אחד לא יכול לקנות מהן, כך מתחיל להיווצר קושי אמיתי בצד ההיצע הריאלי, ולכן ככל הנראה המחירים הגבוהים ישארו, וייתכן שאף יחמירו. 

ש. האם זה רק בגלל חוסר יכולת לשלם או שמא אנו רואים חרם וולונטרי על הנפט הרוסי כמו אצל חברות מתחומים אחרים שהחליטו מיוזמתן להחרים את רוסיה?
ת. זה ממש לא חרם וולונטרי. העולם לא מתאבד כלכלית והוא רוצה את הנפט הזה, הוא פשוט לא יכול לשלם עליו. ההחלטה היחידה ממין זה יכולה להיות של ארצות הברית שיכולה לוותר על כחצי מיליון חביות שהיא קונה מרוסיה מתוך 20 מיליון חביות שהיא צורכת, אבל שאר העולם לא רוצה לוותר על הנפט הזה הוא פשוט לא יכול לשלם כי אף אחד לא מסתובב עם 100 200 מיליון דולר במזומן על מנת לשלם על הנפט שבמכליות. מה שקורה אם כן זה שבפועל פחות גז ונפט זורמים מרוסיה לאירופה ומתחיל להיווצר מחסור.

ש. כמה מהעליה במחירי הנפט ניתן לייחס למשבר, וכמה נובע מהמחיר ה"טבעי" שנובע מביקוש והיצע טבעיים, או במילים אחרות, איפה היה מחיר הנפט היום אלמלא המשבר באוקראינה?
עוד לפני המשבר הנוכחי מחיר חבית נפט עלה בכ-50% כיון שהביקוש עלה לאחר ההתאוששות מהקורונה, וההיצע לא עלה בקצב דומה. המחיר הגיע באופן "טבעי" לכ-85 דולר לחבית. על זה יש להוסיף את "קנס פוטין" שעולה לנו בעוד כ-40 דולר לחבית בשלב זה, קנס שעלול עוד להתנפח יותר.  

ש. האם יש גם מרכיב ספקולטיבי בעליית המחיר או שכולו נובע מבעיות היצע ריאליות?
ת. אמרנו שהמחיר הטבעי הוא בסביבות 85 – 90 דולר. מחירי הנפט עלו שבוע שעבר כבר למחיר של בין 90 ל-110 דולר עוד לפני ירידה כלשהי בהיצע הריאלי. זהו המרכיב המיוחס לסיכון הפוליטי. בימים האחרונים אנחנו מתחילים להרגיש, מעבר לפרמיית הסיכון, את צמצום ההיצע בפועל. כך שבאופן גס ניתן לומר שמחיר הנפט הטבעי הוא בסביבות ה-85 – 90 דולר לחבית, מרכיב הסיכון הפוליטי תורם עוד כ-20 דולר ושאר העלייה מיוחסת לצמצום אמיתי בהיצע שנובע מהקשיים שיוצרות הסנקציות ולא ממחסור אמיתי בנפט.

ש. בימים האחרונים מתפתח לחץ בארצות הברית על ביידן מצד פוליטקאים משתי המפלגות להפעיל בעצמו את מה שכינית "נשק יום הדין" ולהחרים את הנפט הרוסי. ביידן מייצא את הלחץ הזה לאירופה. האם זו התפתחות ריאלית? המערב יכול באמת להחרים את הנפט והגז הרוסי או שאין לו תחליף?
ת. תרחישים כאלה או דיבורים כאלה נשמעו בעיקר בארצות הברית, אבל העולם וקובעי המדינות, גם בארצות הברית, לא יתנו לזה לקרות. מה שצפוי לקרות באופן מיידי אם ינקט צעד כזה זו מחאה המונית נגד עליית מחירי הדלק, נגד עליית מחירי התבואה ומחירי היבוא בכל העולם.

אין באמת תחליף זמין לנפט בטווח הזמן הקצר. נפט זה תחבורה, סולר, דלק למטוסים, מזוט וסולר לאוניות. הרכב החשמלי נכנס לשימוש בתהליך מאד מהיר מבחינה היסטורית, לדעתי יותר מהר ממה שחושבים, וזה יעזור לנו להיגמל מהנפט באופן חלקי, אבל זה עדיין עניין של עשר שנים לפחות. בנוסף, הנפט משמש כחומר גלם לתעשייה הפטרוכימית ועוד הרבה מוצרים. אף ממשלה לא יכולה באמת "להעניש את פוטין" ובד בבד להרוס את הכלכלה שלה עצמה, לכן להערכתי זה לא יקרה, וזו תהיה טעות לעשות זאת.

עד עכשיו דיברנו על נפט, מה ההשפעה לגבי תחום הגז?
ת. אירופה תלויה ב-40% מהגז שלה ברוסיה. מחצית מהגז בגרמניה ובין 90% ל-100% ב-11 מדינות במרכז ומזרח אירופה תלויים בגז הרוסי. ביום ראשון צינור הגז המרכזי מרוסיה לגרמניה, צינור יאמאל שעובר בבלארוס ופולין לגרמניה, הפסיק להזרים גז מרוסיה לגרמניה, וכרגע זורם גז בכיוון ההפוך מגרמניה לפולין. בימים האחרונים יש ירידה פיזית באספקת הגז מרוסיה, לא בגלל העיצומים על פוטין או עיצומים שלו, אלא, כפי שהזכרנו קודם, בגלל שהחברות מתקשות לשלם עבור הגז הזה.

המלחמה מגיעה על רקע משבר אנרגיה קיים שהתחיל בספטמבר שנה שעברה, ומחירי גז הטבעיים, שבישראל עולים בין 4 ל-5 דולר, והיו 6 דולר למיליון BTU באירופה רק לפני שנה, הגיעו אתמול באירופה למחיר של 65 דולר. במצב כזה מתחיל להיתפתח באירופה משבר פיזי של מחסור בגז. אנשים יכולים לקפוא בבתים כי יש פחות גז והם גם מתקשים לעמוד במחירים האלו. גם יצור החשמל באירופה עלול לרדות תוך כמה ימים ולהביא למחסור בחשמל ביבשת עד כדי כך שמפעלים עלולים להיסגר בגלל מחסור פיזי בגז. כך שגם בנוגע לגז אנו עומדים בפני משבר רציני ביותר, וזה עוד לפני שרוסיה סגרה את הברז באופן רשמי.

ש. מה ההשפעת המשבר על ישראל?
בישראל, כמו בכל העולם, אנחנו סובלים מ"קנס פוטין" עם עלייה במחירי הדלק. אולם בנושא הגז הטבעי התברכנו בצורה בלתי רגילה ואנו נהנים מעודף היצע בתחום וממחירים נמוכים במיוחד. ואנו צריכים להודות גם לחברות שמצאו את הגז, ופיתחו את מאגרי הגז, וגם לממשלה שהחליטה על מתווה הגז. לא רק שמחיר הגז לא עלה, אלא אף ירד השנה בחוזה החדש של חברת החשמל, וגם בחוזים שנחתמו מצד חברות גדולות במשק מול חברת אנרג'יאן. מחיר החשמל עלה בתחילת השנה ב-3%, אך זה קרה בגלל עליית מחיר הפחם שזינק פי שלושה בסוף השנה שעברה בגלל משבר האנרגיה העולמי, אם היינו נפרדים לגמרי מהפחם, מה שאמור לקרות ב-2025, אז מחיר החשמל היה יורד. באירופה, לשם השוואה, עלו מחירי החשמל בין 30% ל-50%.

ישראל מגודרת ומוגנת בפני עליה משמעותית במחירי החשמל, ככל שהיא תמשיך להשתמש בפחם ייתכן שהמחיר יעלה מעט יותר, אך לא יעלה באותם רמות של אירופה. אנחנו נהנים ממחירי חשמל מהנמוכים בעולם, בזכות הגז הטבעי. יתרה מזאת, אנחנו מייצאים גז טבעי לירדן ולמצרים, זה לא ייאמן שישראל מאירה בתים בירדן ובמצרים כששני שליש מהחשמל בירדן מיוצר מהגז הישראלי. גז ישראלי גם מיוצא לאירופה דרך מתקני הגז הנוזלי שליד אלכסנדריה במצרים . מכיון שמחירי הגז המיוצאים צמודים למחירי הנפט (להבדיל ממחיר הגז המקומי שלא צמוד למחירי הנפט) הרי שתקבולי החברות וממילא גם תקבולי המדינה מתגמולים וממיסים יעלו, כולל הקרן לטובת הדורות הבאים ששבוע שעבר חצתה את המיליארד שקל. נוצר מצב לא יאמן ששראל מרוויחה מעליית מחירי הנפט בזכות מציאת הגז ומתווה הגז.

מה הלקחים שניתן ללמוד מהמשבר הנוכחי למשק האנרגיה של ישראל?
ת. קודם כל צריך להודות לחברות שמצאו את הגז ולהחלטת הממשלה על מתווה הגז. הגיע הזמן שכל המתנגדים למתווה הגז בשעתו יעשו חשבון נפש ויבינו שתכנון משק אנרגיה הוא משימה לאומית לטווח ארוך, שחייבת לקחת בחשבון, בראש ובראשונה, את אבטחת אספקת האנרגיה כמו גם שיקולים פיננסים, שיקולי מחיר, וכמובן שיקולים סביבתיים ואסטרטגיים.

הלקח השני המיידי הוא שישראל צריכה לזרז כמה שיותר את הפרידה מהפחם. ניתן להקדים את סגירת התחנות הפחמיות, ולהגביר את קצב הצמצום בשימוש בפחם בשלוש השנים הבאות. יש לנו מספיק גז וגם מספיק טורבינות גז פעילות, וגם הגידול בייצור אנרגיה סולארית עולה מאד בחודשים האחרונים, למרות הבעיות הגדולות בשרשרת האספקה. כך שניתן ורצוי לקדם את הפסקת השימוש בפחם. 

הלקח השלישי הוא חשיבות התכנון האסטרטגי. אתמול החליטה הממשלה לסגור את בתי הזיקוק בחיפה. זו החלטה פופליסטית שאין לה כל כך שיניים, אלא היא יותר הצהרת כוונות. אינני אומר שאין צורך בסגירת בתי הזיקוק, אך יש לבצע חשיבה מסודרת ומתוכננת לטווח הארוך, דבר שממשלות מתקשות לעשות בכל העולם, לא רק בישראל. ישראל צריכה להגן על עצמה מפני משברים עולמיים ולעשות חשיבה מחודשת ברמה האסטרטגית. מהי רמת המלאים האסטרטגית של הנפט הגולמי שאנו צריכים? האם עדיף לקנות תזקיקים או להישאר עם מלאי גולמי? מה לגבי איחסון הדלקים? העולם חטף זעזוע רציני בנושא האנרגיה וזה מחייב גם אותנו לעשות חושבים ולא לשלוף באופן פופליסטי. 

לקח נוסף הוא החשיבות שבקידום המעבר לאנרגיות מתחדשות. אמנם יש לנו גז, אז היתרון שלנו הוא שבזכות הגז אנו יכולים לעשות את המעבר לאנרגיות מתחדשות באופן נינוח ולתכנן בצורה מסודרת בלי לחץ של זעזועים ומשברים כמו באירופה שעוד ימשכו שנים ארוכות. 

לבסוף ישראל צריכה לדעת לקדם את הפיתוחים הטכנולוגים המהירים שיש כאן בישראל במספר מיזמים מדהימים בתחום האנרגיה, שניתן אף לייצא אותם לחו"ל. ניקח דוגמה אחת בלבד מחברת רותם אנרגיה שפועלת להקמת מתקן חשוב במישור רותם שנועד לייצר אנרגיה ולפתור שתי בעיות סביבתיות. המפעל משתמש בפסולת פלסטיק שברובה המוחלט לא ממוחזרת בישראל שמחוממת על ידי פסולת של פצלי שמן מכריית הפוספטים שנעשית במישור רותם, וכך היא תוכל לייצר נפט מפסולת הפלסטיק בתהליך חדשני אנאירובי. זוהי רק דוגמה אחת למיזמים רבים שניתן לעשות בתחום האנרגיה, שאמנם לבד לא יובילו לעצמאות, אך הם בהחלט יכולים לסייע ולהיות חלק מהאסטרטגיה הלאומית לעצמאות אנרגטית.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    באפט השקיע מיליארדים באוקסינדטל פטרוליום עכשיו
    אפילו באפט מבין 07/03/2022 20:57
    הגב לתגובה זו
    1 0
    באפט מעריך שמחיר הנפט יעלה
    סגור
  • 8.
    פופוליסט שהושפע מיחימוביץ למען הכסא שלו ושל ביבי
    חבל ששוכחים את לפיד 07/03/2022 20:18
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שמא תכתוב עליו פוסט . את הנזק שהוא גרם מהפסדי מס מאי מכירת כיל עוד ילמדו בפקולטה לקלקלה . וקארין אלהרר זה אותו נזק . אנשים בינווניים ומטה מצליחים לשגע מדינה שלמה שמבוססת על כסאות וטובות הנאה קשרים ולא כישורים איך קארין אלהרר עלתה לגדולה ואיך לפיד הכישלון ואתי כרייף ופחלון כל עוד כאלה אנשים בשלטון לא יקרה כלום טוב פה עניין של זמן שניכחד בעצמנו
    סגור
  • ביבי גרם נזק גדול בהרבה
    זה גרושים 08/03/2022 05:40
    הגב לתגובה זו
    2 0
    עם עליית מחירי הנפט תלווה בעליית מחירי הסחורות עוד בסוף המדינה תוכל למכור את כיל במחיר גבוה יותר. לא יאומן אבל נכון. חוץ מזה שלא הכל הוא דרך הגרוש והלירה. השנאה העצומה בין ה"מחנות" השונים היא נזק שנשלם עליו עוד הרבה. כל החלוקות בעם פתאום נראות דהויות שמאל,ימין,חרדים,חילונים,יהודים,ערבים,מזרחים,אשכנזים. כל השנאה התנקזה לאיש אחד. והאמת, אני לא פוליטי אבל לא מעניין אותי עם השנאה לובתה בכוונה או לא בכוונה. על ידי צד כזה או אחר. זו המציאות. ואדם שאוהב את המדינה היה מוחל על כבודו ובוחר בטובת המדינה.
    סגור
  • 7.
    צודק לחלוטין לגביי העצמאות אנרגטית של ישראל
    נחום 07/03/2022 19:17
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ??
    סגור
  • 6.
    עם כל המהומה עם פוטין בזן לא עולה
    בזן 07/03/2022 18:40
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הונפקה בשער 330 ואפילו לא הגיעה ל 150. וכל זה בגלל הפוליטיקאים שמשתמשים בבזן להראות שהם עושים משהו במיוחד ההזויה קארין אלהרר. השמאל רק הורס ולא בונה . צריך להעיף את השמאל הקיצוני והימין הקיצוני ואז אולי יהיה פה חצי עתיד
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    אצלנו יש קשרים ולא כישורים והחלטות פופוליסטיות
    שחיתות ופופוליזים 07/03/2022 18:38
    הגב לתגובה זו
    3 0
    רק כדי להרגיע את השמאל הצעקני שרוצה מיסים גבוהים ולאומנות כלכלית . במדינה שאתי כרייף המושחתת נהיתה כוכבת לא יהיה שום תכנון לטווח ארוך. הפופוליזים שולט מאז תקופת יחימוביץ וחבריה שרק גרמו נזקים. שיסגרו את בזן נראה איך ישראל תתקיים . פה הכל רושם וכאילו אין חשיבה כעת באופנה זה ההייטק אז דוחפים כבר בכתה א בבתי ספר מכשירים מורים לתנך שלא מבינים בתחום ולא יודעים ללמד הכל נופל על ההורים שמשלמים עבור חוגים כדי להצליח ובית ספר ואיזה מנהלת מקושרת זוכים בתהילה הכל פה רמאות וטמטום אחד גדול
    סגור
  • 4.
    קארין אלהרר-העיקר ששרת האנרגיה שלנו התנגדה למתווה הגז.
    טייגר 7 07/03/2022 18:27
    הגב לתגובה זו
    6 2
    חוסר יכולת לראות צעד וחצי קדימה... לא יעזור כלום- ביבי צריך לחזור לראשות הממשלה
    סגור
  • 3.
    עצוב כמה שזה נכון
    ציון קובסי 07/03/2022 18:23
    הגב לתגובה זו
    3 0
    יותר עצוב איך אדם יחיד משגע את כל העולם היה צפוי שהאנרגיות המתחדשות יחגגו, אבל אנו בפתחו על סופר מיתון שום דבר לא יתפתח
    סגור
  • 2.
    ואלהרר חסרת ההבנה מבטלת חיפושי גז
    שפן ניסויים 07/03/2022 17:54
    הגב לתגובה זו
    6 0
    ואיזה מזל שהעבודה עם יחימוביץ לא היו בשלטון.
    סגור
  • 1.
    תגובה לעמית נור
    יוסף שמעוני 07/03/2022 17:52
    הגב לתגובה זו
    6 1
    ארה"ב, אם תקבל החלטה, יכולה להכפיל את הפקת הנפט, בודאי במחירים מעל 80 דולר. אם רוסיה תיפול, סעודיה והנסיכויות יצטרפו גם הן. המסקנה היא שאת משבר האנרגיה מתדלקות כמו תמיד חברות הדלק הגדולותוהפוליטיקאים שבויים שלהם.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות