אנליסטים: "יהיה קשה למצוא חלופה מתאימה לנפט הרוסי"

רוסיה היא יצאנית הנפט השלישית בגודלה בעולם כאשר זו מייצאת קרוב ל-11% מצריכת הנפט העולמי וצורכת רק כ-5%. ארה"ב, שנמצאת במקום הראשון, מייצאת קרוב ל-20% אבל צורכת בשיעור דומה. מומחים רבים בשוק מעריכים - אם המערב יטיל סנקציות על ייצוא הנפט הרוסי, יתקשו המדינות למצוא חלופות בזמן
 | 
telegram
(2)

הנושא החם בשווקים הפיננסים בימים האחרונים הוא הנפט בכלל וזה הרוסי בפרט, בייחוד לאחר שמחירי הנפט נסקו בעשרות אחוזים מאז פלשה רוסיה לאוקראינה, וזה חצה אתמול את רף מחיר ה-130 דולר לחבית, ואף התקרב ל-140 דולר, כאשר מומחים מעריכים שביכולותו של פוטין להעלות את מחירי הנפט עד ל-200 דולר לחבית ואף יותר

עיקר הזינוק במחירי הנפט נובעת כמובן מהחשש שלצד סנקציות נוספות של המערב כנגד רוסיה, יאסרו מדינות רבות סחר גם בנפט הרוסי עצמו - כפי שקנדה כבר עשתה מאז תחילת הלחימה. 

אתמול אף דווח כי נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נמצא במשא ומתן עם ממשלת ונצואלה על מנת למצוא חלופות לאותו נפט במידה ואכן יהיה בכך צורך, וגורמים רבים מעריכים שאותן מדינות חומדות גם בנפט האיראני ולכן יתכן ומקלות ראש בהסכם הגרעין החדש שנכרך עמה בימים אלו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בתוך כך, אנליסטים רבים מאמינים כי על אף שבאמת קיימות חלופות עבור הנפט הרוסי, ארה"ב ובעלות הברית המערביות שלה יתקלו בקשיים לוגיסטיים במידה ויחליטו לעבור לייבוא של נפט זה, וכי גם אם יצליחו אלו להתגבר על הקשיים הלוגיסטיים - יתכן ותפוקות הנפט באותן מדינות פשוט לא יספיקו. 

"פשוט לא קיים תרחיש בו כלל מדינות אופ"ק+ - גם בשילוב עם איראן ועם ונצואלה - יוכלו לחפות על היקפי ייצוא הנפט הרוסי", כך על פי ונדנה הארי, מייסדת גוף יעוץ האנרגיה Vanda Insights בראיון אותו מסרה ל-CNBC. 

בשלב זה, לא נצפית רגיעה בלחימה בין אוקראינה לרוסיה, דבר הגורם כאמור למדינות המערב להטיל סנקציות גם על ייצוא הנפט והגז הטבעי מרוסיה. בעקבות כך, מחירי הנפט זינקו לגבהים שלא ניצפו מאז שנת 2007-2008. 

לצורך השוואה, נזכיר כי על פי נתוני משרד האנרגיה האמריקאי, לשנת 2020 ייצאה ארה"ב קרוב ל-20% מכלל צריכת הנפט העולמית, קרוב ל-18.6 מיליון חביות כל יום. מנגד, בשנת 2019 צרכה ארה"ב קרוב ל-20% מכלל הנפט בעולם, 20.54 מיליון חביות ביום במספר. רוסיה לעומת זאת, ייצאה קרוב ל-11% מצריכת הנפט העולמית בשנת 2020 (כ-10.5 מיליון חביות ביום במספר), זאת בעודה צורכת בסה"כ 4% מצריכת הנפט העולמית, 3.7 מיליון חביות ביום. 

רוסיה היא יצאנית הנפט השלישית בגודלה בעולם, זאת לאחר ארצות הברית עצמה וערב הסעודית. בנוסף לכך נתונים אלו מעמידים אותה כיצאנית הגדולה בעולם של נפט גולמי לשווקים הגלובאלים, וכן הספקית הגדולה ביותר של גז טבעי עבור האיחוד האירופי - קרוב ל-43% מכלל הצריכה באיחוד. 

הערכותיה המיידיות ביותר של משרד האנרגיה האמריקאי היא שכיום מייצאת רוסיה קרוב ל-5 מיליון חביות נפט בכל יום. מתוכן, יוכלו מדינות אופ"ק+ לחפות על קרוב ל-2 מיליון חביות כל יום, זאת אם חברי הארגון - ערב הסעודית, עיראק, כווית ואיחוד האמיריויות - יהיו מסוגלות להגדיל את תפוקת הייצוא שלהן באופן מקסימאלי. כך או כך, עדיין ישארו קרוב ל-3 מיליון חביות אותן ייצאה רוסיה, וכעת לא ניתנות יהיו להחלפה. 

גם במידה ויצליח ארגון אופ"ק להגביר את התפוקה שלו, הדבר יאלץ את מדינות הארגון לפתוח מחדש את מכסות הייצוא שלהן, דבר אשר לא יבצעו בשלב זה, מכיוון שהיצוא שלהן נמדד אל מול מדד ייחוס מסויים. ככל שמדד ייחוס זה גבוה יותר, כך המדינות יכולות לייצא נפט בשיעורים גבוהים יותר. המדד לא הושפע בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. 

כמובן שבאפשרות מדינות המערב לשים ידם על נפט גם ללא הטלת כל יהבם בארגון אופ"ק, וכי קיימות מדינות נוספות כאמור שמייצאות את המשאב. הבעיה עבור אותן מדינות היא המהירות בה יוכלו המקורות החלופיים להתחיל ולייצא את הנפט, ובאיזו קלות ומהירות לוגיסטית יוכלו אותם מדינות להביא אותו למדינות היעד. 

הארי מעריכה כי גם אם תצליח ארצות הברית להגיע להסכמי ייצוא נפט אל מול ונצואלה, הדבר ישחרר קרוב ל-100 אלף חביות נפט מהמדינה כל יום, נתון שאפילו לא מתקרב להיקפי הייצוא הרוסיים. 

בין כה וכה, גם אם יצליח המערב להחליף את ייצוא הנפט הרוסי וגם אם לא, חלק רק מהכוח עדיין נמצא בידיים של פוטין. הנפט הרוסי כאמור מהווה חלק בלתי מבוטל מהיקפי ייצוא הנפט העולמיים, אך משעות הבוקר מאיים הקרמלין כי במידה ויטיל המערב סנקציות על מחירי הנפט, זה יכול להגיע אף ל-300 דולר לחבית, ובד בבד מאיים לנתק את אספקת הגז הרוסי לאירופה.

מנגד, בשבוע שעבר מסר ראש רשות האנרגיה של האיחוד האירופי כי לאיחוד המדינות תוכנית חירום להפעלה במידה ותחליט רוסיה בעצמה להפסיק לייצא גז טבעי לאיחוד. במשך זמן רב דיבר האיחוד האירופי על כך שהוא מעוניין להפסיק להתבסס על ייצוא הנפט הרוסי,  אך הדבר טרם יצא לפועל. כעת מוסרים גורמים בנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד, כי היא מעוניינת סוף סוף להוציא לפועל את התוכניות, ולהפסיק להתבסס על ייצוא האנרגיה הרוסי.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    הגז הישראלי
    אבי 08/03/2022 14:35
    הגב לתגובה זו
    1 3
    ביבי התפאר שמיליארדי דולרים יכנסו לקופת המדינה מיצוא גז ישראלי, מעניין לאן הלכו כל המיליארדים הללו שהפה הגדול של ביבי הבטיח
    סגור
  • 1.
    חלופה תימצא
    דרור 08/03/2022 13:57
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא מהיום למחר אבל אין ספק שתמצא . בכל מקרה את המנובל פוטין צריך לחסל .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות