משרדי האוצר והאנרגיה: שימוע להורדת מחיר ההולכה של גז טבעי בכ-11%
בהתאם להמלצת רשות הגז הטבעי, המועצה לענייני משק הגז הטבעי פרסמה היום (ג') לשימוע החלטה שתוריד את תעריפי ההולכה של חברת נתיבי גז טבעי בישראל (נתג"ז) ב-17.2% מ-0.7538 ל-0.6244 שקל ליחידת MMBTU קיבולת, ומ- 0.1302 ל- 0.1073 שקל ליחידת MMBTU הזרמה. ההוזלה בתעריף תביא להוזלה בעלות הכוללת של הגז הטבעי לצרכן הסופי ובכך תתרום לירידה בעלויות החשמל ובעלויות האנרגיה של צרכני תעשייה, בתי חולים וצרכנים ביתיים שצורכים גז טבעי.
ירידה זו מצטרפת לירידה של 5% בתעריף ההולכה שנעשתה בתחילת שנת 2021 ומביאה לירידה מצטברת של למעלה מ-22% בתעריף זה. הירידה התאפשרה הודות להגדלה דרמטית של הביקושים מ-11.3 BCM בשנת 2019 ל-19.5 BCM בשנת 2021, בין היתר בשל הגידול הדרמטי בייצוא גז טבעי ישראלי למצרים ולירדן.
עדכון התעריף התאפשר לאחר שלאחרונה חתמו שרת האנרגיה קארין אלהרר ושר האוצר אביגדור ליברמן על עדכון רישיון נתג"ז. במסגרת עדכון הרישיון מתאפשר למועצה לענייני משק הגז הטבעי לעדכן את תעריף הולכת הגז הטבעי פעם בשנה, במקום פעם בחמש שנים כפי שאפשר הרישיון עד כה. עדכון חד שנתי מאפשר למועצה לעדכן את התעריף לאור השינויים המתרחשים במשק הגז הטבעי, ובפרט בביקושים לגז טבעי ויוביל לכך שתעריף ההולכה ישקף את העלות לצרכן בצורה מיטבית ולהימנע ממצבים בו התעריף נותר גבוה מהנדרש.
בבד בבד, המועצה פרסמה לשימוע תעריף חדש – תעריף מערכתי. מטרת התעריף היא לפתח את המשק, לאפשר את שכלולו, ולהגדיל את אמינות ורציפות אספקת הגז הטבעי לצרכנים. צעד זה מבטא מעבר של משק הגז הטבעי ממשק צעיר למשק בוגר ומפותח יותר. תעריפים מסוג זה נהוגים בעולם התשתיות וניתן למצוא כדוגמתם במשקי החשמל בישראל.
בשנה הראשונה התעריף המערכתי ישמש, בין היתר, לתכנון קו יתירות שיגבה את אספקת הגז הטבעי לעיר ערד ולבחינה אסטרטגית של השלכות משק המימן המתפתח על משק הגז הטבעי. בעתיד התעריף המערכתי יאפשר להגביר את האמינות, היתירות והגיבוי במערכת, ולהטמיע במשק זה טכנולוגיות חדשות.
התעריף המערכתי לשנת 2022 יעמוד על 5.5 אג' לכל MMbtu. משמעות עדכון תעריף ההולכה והתעריף המערכתי היא שהתעריף הכולל והסופי לצרכן הישראלי הממוצע עבור הולכת הגז יפחת ב-. התעריף האפקטיבי, המבטא את התשלום הממוצע במשק להולכת MMbtu גז טבעי לאחר לקיחה בחשבון של היחס בין הקיבולת אליה התחייבו הצרכנים לצריכתם בפועל, צפוי לרדת ב13%.
במשק הישראלי נצרכים מדי שנה קרוב לחצי מיליארד MMbtu. משמעות עדכון שני התעריפים כאמור היא חסכון של כ-60 מיליון שקל בשנה עבור כלל צרכני הגז הטבעי. מתוכם למעלה מ-50 מיליון שקל חסכון במשק החשמל בכלל, וכ-25 מיליון שקל חסכון בשנה לחברת החשמל.
שר האוצר, אביגדור ליברמן: "ההתפתחויות במשק הגז הטבעי הישראלי בשנים האחרונות ובעיקר הגידול ביצוא מחזקים את מעמדה הגיאופוליטי והכלכלי של מדינת ישראל. מעבר לכך הגידול ביצוא צפוי להקל על יוקר המחיה ולהביא להוזלת עלויות השימוש בגז לצרכן בקצה."
שרת האנרגיה, קארין אלהרר: ״בשורה חשובה למשק הישראלי ולצרכנים. בתקופה האחרונה אנו עדים לעליית מחירים נרחבת, המשפיעה על חיי האזרחים. הוזלת מחירי הולכת הגז הטבעי ב-11% מביאה להוזלה משמעותית במחיר לצרכן, ויכולה לבלום בתורה את יוקר המחיה לאזרחי ישראל. אני מודה למועצת הגז הטבעי על העבודה המקצועית שנעשתה ואפשרה את הוזלת המחיר המהווה בשורה של ממש למשק הישראלי.״
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.הכלבתא מסרבת להרחיב את חיפושי ופיתוח מאגרי הגז הטבעי!חארין אלחארר 18/03/2022 16:23הגב לתגובה זו0 1מה פתאום החלאה הזו פגועת המוח והגחף מעזה לצייץ? הרי היא מתנגדת לפיתוח מאגרי הגז הטבעי שהם העתודה לדורות הבאים!!!!סגור
-
3.ישראמקו הכי אטרקטיביצחיליק 17/03/2022 23:22הגב לתגובה זו0 0משום הבטיחות...חיזבאללה קרוה לליויתןסגור
-
2.תמלוכ לכללי ישראמקו 5% בלבדחיים8 17/03/2022 23:21הגב לתגובה זו0 0ככה כתוב בגוח השנתיסגור
-
1.ממשלת נוכלים. המחירים רק עולים. מי גוזר את הקופון? עבאס (ל"ת)50 מיליארד! 17/03/2022 08:48הגב לתגובה זו0 2סגור
-
יש עליית מחירים בכל העולםקשה לשרה בלי בלפור? 17/03/2022 09:39הגב לתגובה זו0 0בזמן נתניהו הכסף הלך לאלוביץ חחחחסגור