ארה"ב רוצה להחליף את הגז הרוסי - מה הקשיים ומי צפוי להנות מכך?

אירופה וארצות הברית מתקדמות לקראת הסכם לאספקת גז מארצות הברית במקום הגז הרוסי, אך הקשיים הטכניים שעומדים בפני מהלך כזה אינם פשוטים. במקרה והוא יצא אל הפועל סקטור חברות הגז בארצות הברית יהנה ממנוע צמיחה משמעותי בטווח הבינוני ארוך; איך ישראל יכולה להשתלב?
 | 
telegram
(7)

בשנים האחרוות אירופה תלתה את יהבה ואת עתידה האנרגטי ברוסיה, כשעשרות אחוזים מצריכת הגז והנפט שלה הגיעו מהמדינה של פוטין. פרוץ המלחמה הבהירה את האיוולת שמדיניות הזו, ואירופה פנתה לכל עבר בחיפוש אחר תחליפים מתאימים. כדי להגביר את הלחץ פוטין הודיע בשבוע שעבר כי רוסיה תדרוש תשלום ברובל עבור הגז שתמכור למדינות "לא ידידותיות" - כלומר כל מי שלא תומך במסע ההרג הרצחני שלו באוקראינה. 

האחות הגדולה בברית נאטו, ארצות הברית, נחלצה לעזרה, ובמהרה הוסכם על העברת גז נוזלי מארצות הברית לאירופה שיחפה על עצירה אפשרית של הגז רוסי. ההסכם אמנם דורש עדיין עבודה אך מדגיש את המחויבות האמריקאית לעזור לאירופה בשעת משבר זו. העברת גז מארצות הברית לאירופה אפשרית רק באמצעות הנזלתו במתקנים בארצות ברית (LNG), העמסתו על אוניות מתאימות וחציית האוקיינוס האטלנטי ואז קבלתו במתקנים מתאימים באירופה והשמשתו. זהו מסע ארוך ויקר הרבה יותר מאשר הגז שזורם לו בצינורות מרוסיה.

מלבד העלות הגדולה עולות בעיות טכניות לא פשוטות. ארצות הברית מייצאת כיום 20% מייצור הגז שלה כיום, חלקו בצינורות וחלקו באמצעות גז נוזלי. המתקנים העוסקים בכך, עובדים כבר היום בתפוקה מלאה. מתקנים חדשים לא יוכלו להיפתח לפני 2024, וכדי לבנות אותם, נדרשים בדרך כלל התחיבויות מימוניות ל-20 שנה שיצדיקו את הקמת המפעל. הבעיה היא שהיחס של אירופה לגז טבעי הוא עדיין אמביוולנטי. מצד אחד הגז מזהם הרבה פחות מנפט או פחם, מצד שני הוא עדיין אנרגיה ממקור פחמני שנחשב כתורם להתחממות הגלובלית, ולכן איננו נחשב ירוק לשיטת הסביבתנים המקסימליסטים, שלא מעט מהם משפיעים מאד ביבשת הישנה. לכן, כחלק מההתמודדות עם המשבר מול רוסיה, אירופה בוחנת דרכים להוריד באופן דראסטי את צריכת הגז הטבעי שלה, ולא רק דרכים להגדיל את הייבוא ממקומות אחרים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אירופה מרגישה בעת הזאת את הצורך במקורות גז חליפיים, אך לאור המדיניות שלה תתקשה להתחיב לצריכה של 20 שנה שמצדיקה הקמת מתקני הנזלה חדשים, בעיצומו של תהליך הדה-קרבוניזציה שהיא עוברת. בלי הבטחת הכנסה ל-20 שנה, החברות האמריקאיות יתקשו להקים מפעלים חדשים. לכן, קובעים המומחים, יהיה צורך בהתחייבות מדינתית כלשהי למימון ארוך טווח, או אפשרות לייצוא הגז למקומות אחרים כמו אסיה, במידה והביקוש האירופי ירד בשנים הבאות במידה ואירופה תמצא חלופות ירוקות יותר. 

במידה וימצא פתרון משביע רצון לקונפליקט הזה, הרי שהביקוש האירופי לגז האמריקאי ירקיע שחקים, לפחות בשנים הקרובות. במספרים: אירופה ייבאה בשנת 2021 165 bcm (מיליון מטר מעוקב) מרוסיה, היא מצפה לייבא לפחות 50 bcm מארצות הברית כל שנה לפחות עד שנת 2030, כפול ממה שייצאה ארצות הברית לאירופה בשנת 2021, שהייתה בפני עצמה שנת שיא. ארצות הברית כבר התחייבה ל-15 bcm נוספים בשנה הנוכחית, אך לא הבהירה האם מדובר בנוסף ל-25 bcm שסופקו בשנה שעברה, או לאיזה שהוא קריטריון אחר. בנוסף לא פורט בהודעה מאיפה יגיעו 15 bcm נוספים, כשהייצור כבר נמצא בקצה גבול היכולת. יחד עם זאת, בפברואר לבדו שלחה ארצות הברית 8 bcm מה שכבר מהווה אינדיקציה לשנת שיא במשלוח גז לאירופה, ייתכן שעל חשבון לקוחות אחרים של ארצות הברית. 

כל זאת מעיד על כך שהתוכנית עדיין בחיתוליה, וישנם עוד פרטים רבים נוספים שיש לעבוד עליהם כדי שתהייה לתוכנית השפעה אמיתית על משק האנרגיה העולמי בכלל ועל זה האירופי בפרט. ההשפעה, אם אכן כך יקרה, על חברות שישתתפו בפרויקטים לא תהיה קצרת טווח אלא תשפיע לאורך שנים ארוכות קדימה, לפחות עד שנת 2030 אם לא מעבר. בינתיים בשוק המניות אופטימיים ביחס לאפשרות שהדבר אכן יקרה לבסוף, ומניות של חברות שעשויות להרוויח מהמהלך הגיבו בעליות ביום המסחר האחרון.

מי הן החברות שייתכן שירוויחו מן המהלך בטווח הבינוני ארוך? 
החברות הראשונות שירוויחו מהמלך יהיו יצרניות הגז האמריקאיות שיראו עליה חדה בביקוש למרכולתן. גם אלו שלא יעסקו ישירות ביצוא מסיבות כלשהן, יהנו מכך שחברות אחרות ייצאו את הגז שלהן כך שההיצע בשוק המקומי ירד. באופן כללי מדובר בעליה לא מבוטלת בביקוש שכמעט בהכרח תעלה את המחירים ואת כדאיות הייצור והפיתוח של מאגרים ומתקנים עתידיים עבור החברות הללו. ישנן חברות רבות שעוסקות בתחום, ולהלן נסקור רק שתיים מהן. 

Coterra Energy COTERRA ENERGY +0.47% COTERRA ENE 25.55 +0.47% COTERRA ENERGY סגירה:0 פתיחה:25.6 גבוה:26.14 נמוך:25.46 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: - מניית החברה זינקה ב-7% ביום המסחר האחרון למחיר של 29.9 דולר למניה שמשקף לה שווי שוק של 23.4 מיליארד דולר. מתחילת השנה היא טיפסה בכ-52%. החברה הציגה הכנסות של 3.67 מיליארד דולר בשנת 2021 ורווח נקי של 1.16 מיליארד דולר, המחיר והרווחים משקפים למניה מכפיל רווח של 12.62 ומכפיל רווח עתידי צפוי של 8.01. 

החברה עוסקת בייצור נפט, גז טבעי וגז נוזלי בארצות הברית, כשהעיסוק העיקרי שלה הוא בשדות גז יבשים (כלומר לא בים). לחברה שדות גז בפנסילווניה, אוקלהומה וטקסס.  האנליסטים חלוקים בדעתם ביחס למניה כש-10 מתוכם אוחזים בהמלצת החזק ו-16 בהמלצת קניה או קניה חזקה. מחיר היעד הממוצע הוא 29 דולר שלא משקף אפסייד כלשהו למניה לאחר העליות האחרונות. 

Southwestern Energy  {SOUTHWESTERN ENERGY CO}טיפסה אף היא ביום שישי האחרון ב-15% לשווי שוק של 7.7 מיליארד דולר, והשלימה זינוק של 56% מתחילת השנה. גם החברה הזו עוסקת בהפקת גז טבעי, נפט וגז נוזלי בשדות גז בפנסילווניה , וירג'יניה לואיזינה ואוהיו. היא עוסקת גם בשינוע גז נוזלי הרלוונטי להסכם המתגבש. החברה הציגה הכנסות של 6.7 מיליארד דולר בשנת 2021, אך הפסד נקי של 25 מיליון דולר בשורה התחתונה. 

על פי אתר יאהו פיננס 22 מהאנליסטים המסקרים את החברה מעניקים לה המלצת החזק לעומת 9 בלבד עם המלצת קניה או קניה חזקה. מחיר היעד הממוצע עומד על 7.7 דולר, אפסייד של 13% על מחיר המניה הנוכחי שעומד על 6.88 לאחר הזינוק היום המסחר האחרון. 

סגמנט נוסף בתחום הגז הן חברות שעסוקות בתהליך העיבוד והשינוע של הגז. ביניהן ניתן למצוא את:

Cheniere Energy CHENIERE ENERGY INC +0.72% CHENIERE... 212.3 +0.72% CHENIERE ENERGY INC סגירה:0 פתיחה:210.15 גבוה:212.53 נמוך:209.75 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  החברה שבסיסה ביוסטון עוסקת בעיקר בהנזלת גז. יש לה מתקנים בלאויזינה ובטקסס וכן צינורות גז שיוצאים מהמפעלים הללו למגוון לקוחות. ביום שישי האחרון קפצת המניה 5.5% לשווי שוק של כ-38 מיליארד דולר והשלימה עליה של 47% מתחילת השנה ו-102% ב-12 החודשים האחרונים. 

הכנסות החברה בשנת 2021 עלו ל-17.5 מיליארד דולר, לעומת 9.2 מיליארד בשנת 2020, אך בשורה התחתונה נרשם הפסד של 2.34 מיליארד דולר, כשהחברה מפספסת את תחזיות האנליסטים. בכל זאת 12 מהאנליסטים המסקרים את החברה לפי אתר יאהו פיננס אופטימים ביחס למניה ומעניקים לה המלצת קניה או קניה חזקה, לעומת 3 בלבד שממלצים עליה ב"החזק". מחיר היעד הממוצע הוא 144.29 דולר למניה, מתחת למחיר הנוכחי שעומד על 149.3 דולר למניה. 

Energy Transfer  ENERGY TRANSFER +0.82% ENERGY TRAN 17.29 +0.82% ENERGY TRANSFER סגירה:0 פתיחה:17.14 גבוה:17.31 נמוך:17.07 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  החברה שנסחרת לפי שווי של 32.6 מליארד דולר לאחר עליות של 30% מתחילת השנה עוסקת באיחסון גז ושינוע בצינורות, כמו גם מתקני הנזלת גז.

החברה דיווחה בשנת 2021 על הכנסות של 67.4 מיליארד דולר, לעומת 39 מיליארד בשנת 2020, ועל רווח נקי של 5.5 מיליארד דולר לעומת הפסד קל שנה קודם לכן. תשואת הדיבידנד של החברה היא גבוהה יחסית ומגיעה ל-6.8%. מכפיל הרווח העתידי הצפוי עומד על 7.3. 

על פי אתר יאהו פיננס, 19 מהאנליסטים המסקרים את המניה ממליצים עליה בקניה או קניה חזקה, ורק אחד ממליץ עליה בהחזק. מחיר היעד הממוצע הוא 14.6 דולר למניה לעומת 10.57 דולר בה סגרה ביום המסחר האחרון. 

לסיום נוסיף הערה. לא רחוק מאירופה, באגן הים התיכון, שוכנת מדינה קטנה שלא מזמן מצאה מרבצי גז משמעותיים בים התיכון שיכולים לסייע לאירופה להתמודד עם המשבר, וכן לייצר רווחים גדולים למשק הישראלי כמו גם להיות קלף פוליטי משמעותי ביחסים הסבוכים באזור. המדינה הזו היא כמובן ישראל, שצריכה להכות על הברזל בעודו חם ולפעול בכל הדרכים לבנות צינור גז ישירות לאירופה, ולא להפסיק את החיפושים אחר מאגרי גז נוספים שקרוב לוודאי עדיין מסתתרים אי שם במרחבי  המים הטריטריאלים של ישראל. אם האירופאים חושבים על פתרונות ארוכי טווח יקרים בהרבה כמו הנזלת גז וייבוא מארצות הברית או ממדינות המפרץ, הרי שהקמה של צינור גז כזה, שאורכת עד 7 שנים, בהחלט אפשרית. חבל יהיה לפספס את ההזדמנות ולראות את הכסף האירופי זורם לארצות הברית או לקטאר במקום לסייע למשק המקומי. 

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    אפשר גם להשקיע ישירות בחוזי גז עתידיים (ל"ת)
    סניר 03/04/2022 10:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    לוויתן גדול בדרך למכור הכל
    אנונימי 27/03/2022 21:25
    הגב לתגובה זו
    4 1
    עוד מעט ההודעה תצא.לי זה ברור שכבר נחתם מכירה מליוותן.הם ישתו אותו בקשית.ואז נוכל להביא מקדח לנפט מתחת.חכו הסקוויז כבר יצא לדרכו
    סגור
  • 4.
    שרת האינרגיה ושרת לאיכות הסביבה
    אבל! 27/03/2022 19:49
    הגב לתגובה זו
    9 1
    אוסרות על המשך חיפוש גז ונפט!!! טפשות שמאלנית לשמה.. זה מה שהשמאל תורם...טפשות וטמטום
    סגור
  • רק?!
    דב 28/03/2022 09:08
    הגב לתגובה זו
    1 1
    רק טיפשות וטמטום? ואולי מדובר ברוע; ברוע זדוני ואנטי יהודי? השמאל הוא רוע טהור - הרבה מעבר לטיפשות וטמטום. השמאל הוא מחלה חשוכת מרפא.
    סגור
  • 3.
    יש פתרון זול ומהיר יותר
    אבישלום 27/03/2022 19:37
    הגב לתגובה זו
    3 0
    צינורות נוספים למצרים ששם מפעלי ההנזלה עובדים בשליש מהתפוקה. בצינורות יזרום גם הגז מאפרודיטה שהוא בכמות גדולה בהרבה ממה שקפריסין צריכה. אם יתגלו מאגרי גז חדשים בים הקפריסאי גם הם יעברו בצינורות הללו וישלמו לנו. כך אנחנו מתרחקים מארדואן האנטישמי והקפריזי ומזרזים את הפרוייקט.
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    שורט על כולם
    בוריס 27/03/2022 19:27
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אין איפה להנזיל. ההתחייבויות האלו שוות לתחת. חוץ מזה שיש מקומות אחרים, יותר משתלמים מארהב ליבוא גז נוזלי (קטאר למשל).מי שחקנה את המניות האלו בגלל המצב עם רוסיה, לא מבין כלום בשוק הגז המיובא לאירופה.
    סגור
  • 1.
    אך פיספסנו
    כל החכמי חלם שרצו להשאיר את הגז בים, היום יכולתנו 27/03/2022 19:13
    הגב לתגובה זו
    3 0
    כל החכמי חלם שרצו להשאיר את הגז בים, היום יכולתנו להזרים גז לאירופה, איזה פיספוס
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות