פיצוץ במתקן LNG בארה"ב מקפיץ את מחירי הגז הטבעי באירופה ב-15%
מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה שוקי האנרגיה בכלל והגז בפרט רגישים במיוחד. מחירי הגז באירופה ואנגליה מזנקים כעת עקב ידיעה על פיצוץ במתקן גדול להנזלת גז, Freeport שבטקסס. בארצות הברית דווקא נרשמת ירידה במחיר. המתקן אחראי על ייצור 20% מתפוקת הגז הנוזלי בארצות הברית.
"זוהי הפסקה משמעותית בייצור באחד מהמתקנים הגדולים בארצות הברית, אומר אלכס מונטון מחברת המחקר ראפידן אנרג'י. לדבריו, סגירת המתקן לשלושה שבועות תגרע מיליון טון של גז מונזל מהשוק. " המשמעות של זה היא אחת: מחסור. התחרות על מחירי הספוט של ה-LNG תניע את המחירים כלפי מעלה". בחודש מרץ 21 מיכליות גז יצאו מנמלי פריפורט לנמלי אירופה, סין ודרום קוריאה. עליה לעומת 15 בפברואר ו-19 בינואר.
מחירי הגז באירופה מזנקים בשעה זו ב-15% ובאנגליה בקרוב ל-40%. סך הכל עלו בשנה האחרונה מחירי הגז באירופה ב-218%. בארצות הברית דווקא יורדים מחירי הגז הטבעי בשעה זו בכ-5%.
עליית המחירים באירופה מגיעה על רקע רגיעה מסוימת במחירי הגז בתקופה האחרונה. בחודש מרץ, מעט לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה זינקו מחירי הגז הטבעי באירופה והגיעו ל-227 יורו לגז מסוג TTF. מאז נרגעו המחירים וכעת המחיר עומד על 91.5 יורו בלבד גם לאחר הזינוק היום.
אירופה עובדת קשה על מנת למצוא תחליפים לגז הרוסי בו היא תלויה, ובין השאר צמח יבוא הגז הנוזלי מארצות הברית. האיחוד אף נמצא במשא ומתן עם ישראל ליבוא גז נוזלי דרך מצרים.
הירידה במחירי הגז בשבועות האחרונים מגיעה גם על רקע התמלאות מלאי הגז באירופה הרבה מעל הצפי. המאמצים האינטנסיבים לייבא גז ולהתכונן להפרעה אפשרית של זרימת הגז הרוסי הביאה לכך שהמלאי באירופה ובאנגליה הגיע ל-556 טרהוואט שעה (TWh) לעומת שפל של 291 טרהוואט ב-19 במרץ השנה. זוהי תופעה רגילה שמלאי הגז מתאושש לאחר סיום העונה הקרה, אלא שהשנה זה נעשה בקצב מהיר בהרבה מהרגיל. כעת המלאי גבוה ב-27 טרהוואט יותר מאשר הממוצע בעשר השנים האחרונות בתקופה זו של השנה. בהתבסס על קצב המילוי הנוכחי, שכעת ייתכן שיפגע מעט, בסוף הקיץ יהיו במלאי 959 טרהוואט.
העליה במלאי מרככת את החשש מפני זינוק חד מדי במחירי הגז במהלך החורף כפי שחווינו בשנה האחרונה, וכן מקטין את החשש מפני החלטה רוסית לקטוע באחת את זרימת הגז לאירופה. יחד עם זאת, המלאי לא יכול להוות תחליף לזרימה שוטפת של גז, שכן שטח האחסון של גז באירופה פשוט נמוך מדי ביחס לצרכים, והפסקה מוחלטת של יבוא גז תביא למחסור מהר מאד. אגירת המלאי רק מאפשרת התמודדות מעט טובה יותר עם המצב, במיוחד בתקופת החורף הבעייתית, אך היא לא פתרון מוחלט לבעיית הגז האירופאית.
אירופה סובלת בשנים האחרונות, עוד מלפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, ממחירי גז גבוהים בפרספקטיבה היסטורית. הסיבה המרכזית לכך היא צמצום ההשקעה בחיפוש וייצור אנרגיה ממקורות מאובנים שנחשבים לפחות ירוקים. הירידה בהשקעה מביאה למחסור שכן מקורות האנרגיה האלטרנטיבים לא מפותחים דים וגם לא יציבים מספיק כדי לספק את הביקוש. הדבר נעשה במקביל להתרחקות גם מאנרגיה גרעינית, שגם היא מסמונת כ"לא נקיה" עקב הפסולת הרדיואקטיבית שהיא מייצרת ועקב הסיכונים שהיא מייצרת.
ניתן לראות שלאחר שנים של יציבות יחסית החל הזינוק במחירי הגז הטבעי עוד בחורף 2020 עקב החורף הקשה שהיה באירופה והמחסור במקורות אנרגיה עקב חוסר פיתוח מספיק. לאחרונה ניכר שינוי גישה מסוים באירופה שנסוגה מעט מהגישה הפרוגרסיבית האגרסיבית שאיפיינה אותה, וזאת למרות מחאתם של כוהני הדת הירוקה. הנציבות האירופית פועלת להכללת השקעות בגז ואנרגיה אטומית בקטגוריה של "השקעה ירוקה" (ESG).
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.בשביל אנרגיה גרעיניתמיקליס 10/06/2022 02:32הגב לתגובה זו0 0צריך דלק גרעיני ואין ממנו בנמצא אלא ברוסיה, נשארה להם האופציה של פחםסגור
-
2.אנרגיה גרעיניתבן 09/06/2022 14:53הגב לתגובה זו1 3הגיע הזמן. אין ברירה.סגור
-
1.חשוב לזכורבקרוב 09/06/2022 11:24הגב לתגובה זו9 0בקרוב חוזה אם תורכיה ואירופה..גז מליויתן... ורציו נמוכה 50 אחוז מהשיא שלה...?????????????? ורציו נמוכה 50 אחוז מהשיא שלה.....סגור