ועדת הפנים דנה בזיהום מפרץ חיפה; בז"ן לא שלחה נציג לדיון

ביום רביעי האחרון נערך בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, דיון בעניין זיהום המפרץ ע"י קבוצת בזן. מדובר בנושא חשוב, שכבר נדון לא אחת. הדיון היה יכול להיות ענייני וממצה, אילולי עובדה משמעותית אחת - בז"ן כלל לא טרחה לשלוח נציג לדיון
 | 
telegram
(1)

ועדת הפנים והגנת הסביבה דנה בשבוע שעבר בהצעה לסדר של חברת הכנסת גבי לסקי בעניין זיהום מפרץ חיפה על ידי קבוצת בזן 0% בזן 95 0% בזן בסיס:95 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . אלא שמתברר שבחברת הזיקוק והפטרוכימיה לא ראו חשיבות בקיום הדיון ונמנעו מלשלוח אליו נציג שיציג את עמדת החברה.

במהלך הדיון, דיווחה, ד"ר איזבלה קרקיס, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות, לוועדה כי על פי סקר שערך משרד הבריאות, שכולל את שנת 2019 וטרם פורסם, נמצאו באזור מפרץ חיפה נתוני תחלואת סרטן גבוהים ביותר ביחס לממוצע הארצי. "לדעתנו, ההשפעה הסביבתית של מפעלי בז"ן היא משמעותית מאוד. במשך תקופה ארוכה הממצא הזה לא משתנה. תמכנו בסגירת המפעלים, חשוב להפסיק את המזהם הזה".

עו"ד שרית גולן שטיינברג, יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה חיפה שאלה את המשרד להגנת הסביבה מדוע כשיש מפגעים סביבתיים ואירועי לפיד, המשרד לא נכנס עם שוטרים ומבצע מעצרים. (אירוע לפיד הינו מצב שבו מופעל לפיד הביטחון באסדת גז, במקרה של חשד לדליפה מ.כ.) לדבריה, בעבר ניתן היה להוציא צווים אישיים, אבל חוק אויר נקי שינה את האופן שבו אנחנו נוקטים באמצעים כלפי מפעלים מפירים. היא הוסיפה עוד כי "היתר פליטה הוא חליפה שנתפרת ליכולתו של מפעל, בהתאם למה שהוא מסוגל לעמוד בו בחוק" וכי "מנהלי המפעלים שגורמים למוות יוצאים ללא כלום. אין חריגה בפליטות, אבל יש עליות חוזרות ונשנות בפליטת בנזן ותושבי מטרופולין חיפה חיים ונושמים בנזן".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עו"ד גולן טוענת כי תיקוני חקיקה יאפשרו לאיגודים, ולא רק למשרד להגנת הסביבה, לבצע אכיפה. זאת, בתנאי שיתאפשר להם להטיל צווים אישיים. לדבריה, מנכל בז"ן צריך לדעת שאם הוא לא מכניס כוננית של איגוד ערים הוא צריך למחרת להתייצב לחקירה על שיבוש. באשר לתחלואה, היא אמרה כי "מאות נספים ממחלות סרטן, זה לא צחוק. לא נותנים לנו לאסוף נתונים ומסתמכים על נתונים מעובדים שבז"ן שולחים לנו". בין שאר הנזקים שנגרמים, לדבריה, "גם הערך הכלכלי של מחוז חיפה נפגע – העלויות החיצוניות מידי שנה מקבוצת בז"ן הן מעל 530 מיליון שקלים בשנה".

ד"ר ליהי שחר ברמן, מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה חיפה אמרה במהלך הדיון כי "בז"ן מסרבים להעביר לנו את הנתונים הגולמיים ואנחנו מסתמכים על העיבודים של בז"ן, למרות שהם מחויבים לבצע ניטור על הגדר". היא אמרה במהלך הדיון כי באירוע הלפיד האחרון ב17.5, לא נתנו לכוננית של האיגוד להיכנס למפעל. עוד אמרה ד"ר שחר כי מתוך 1800 פליטות שנרשמו לבז"ן רק ב-20 פליטות התקבלה פליטה של בנזן. "המשרד (לאיכות הסביבה מ.כ.) לא שולח פקחים, כי הוא אומר שיש צוותים לבז"ן. האיגוד, שאמור לשלוח פקחים, נעצר בשער באקט של בריונות, וזה המצב הנתון.

לדברי ד"ר שחר "בקרית בנימין ובקרית אתא, מתקשרים אלינו באמצע הלילה ואומרים שהם לא מצליחים להירדם בגלל הרעש מהלפידים. יש חומרים מסרטנים באוויר...". היא אמרה עוד כי "הרגולטור חלש, הנתונים בידיים של בז"ן, והם מיצו את יכולת הפחתת הפליטות שלהם. לכן, אנחנו מקדמים את סגירת התעשייה הפטרוכימית. אנחנו צריכים תקציב וחיזק הרגולטור עוד היום".

הדב' דרור, מתכננת מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, אמרה כי אין אפס תקלות, ועל כל תקלה המשרד נוקט באמצעים נגד המפירים. לדבריה "אנחנו נשמח שהתוכניות יתקדמו כמה שיותר מהר, ויחליטו שסוגרים את בז"ן. אנחנו בעד זה ומקדמים את זה, עד אז אנחנו פועלים לפי החוק".

עו"ד נועה גושן, מהלשכה המשפטית של המשרד להגנת הסביבה, אמרה כי לפני שבועיים הוגש כתב אישום נגד נושא משרה... על אירוע הלפיד. לדבריה "מתקיימות חקירות ויש לזה השפעה על נושאי המשרה".

בסיכום הדיון קרא מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ רז, למשרד להגנת הסביבה, לפעול בתקיפות רבה כנגד מזהמים בכלל, ומזהמים במפרץ חיפה בפרט. זאת, גם באמצעות הגשת כתבי אישום אישיים. בנוסף, קראה הוועדה למשרד להגנת הסביבה לבצע תסקיר השפעה על הסביבה על התוכנית באזור נחל הקישון, ולבחון מתן סמכויות אכיפה לרשות נחל הקישון כנגד מזהמים.

בסיכום הדיון, הועלתה הדרישה מחברת בז"ן לאפשר לגורמי האכיפה לבצע את עבודתם לניטור ובחינת אירועי זיהום, ולמסור נתונים כנדרש, בכל שעה וללא הפרעות. בנוסף, הוועדה הודיעה כי היא מצפה מבז"ן להתייצב לדיונים בעניינה. יחד עם כל אלה, הועלתה קריאה למשרדי הממשלה לפעול במהירות להקמת המינהלת, ולקדם מו"מ עם התעשייה הפטרוכימית. הוועדה גם בקשה מהם להציג לה בתוך חודש את לוחות הזמנים המעודכנים ליישום החלטת הממשלה, תמ"א 75, והשלמת פינוי המפעלים. זאת, נוסף על הצגת תוכנית להיערכות משק האנרגיה, באמצעות חלופות של אנרגיה מתחדשת".

מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ מוסי רז, אמר: "הזלזול של בז"ן בכנסת ובנבחרי הציבור הוא המשך ישיר של הזלזול שלהם בתושבי מפרץ חיפה. יש לפעול בתקיפות רבה כנגד מזהמים בכלל, ומזהמים במפרץ חיפה בפרט, גם באמצעות הגשת כתבי אישום אישיים*.

לדברי ח"כ לסקי, "לא ייתכן שמפעל עם פוטנציאל הזיהום הגבוה ביותר במדינה, הממוקם באחד המקומות המיושבים בארץ, ממשיך לפעול מבלי שמתקיימת אכיפה ואחריות אישית של המנהלים על כל הפרות החוק...".

ח"כ אלון טל אמר כי "הצוות המקצועי במשרד להגנת הסביבה מסנדל את השרה, ובמשרד לא מוצאים את רוח הלחימה כדי לאכוף על בתי הזיקוק התנהגות סביבתית ראויה". לדברין, "לוח הזמנים של המשרד להגנת הסביבה לא עומד בשום סטנדרטים בינלאומיים".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    דיון כל כך לאומתי לא נראה מעולם
    רציני 26/06/2022 10:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל חברי האשמדי בדיון אחד. זה לא דיון זה חבורה של אנכיסטים רק מחכים לשניה לבצע לינץ בנציג שיגיע, ואחר כך לצייץ מעל כל במה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות