סיכון מוגבר לאספקת גז לאירופה, המחיר הגבוה - והזווית הישראלית

מה משמעות הפחתת אספקת הגז מרוסיה לאירופה, מהן עתודות הגז באירופה, מה עושות ממשלות אירופה במטרה לצמצם את השפעת הפחתת הגז מרוסיה, מתי צפוי משבר הגז באירופה להיפתר?
 | 
telegram
(7)

המלחמה באוקראינה גרמה להפחתה משמעותית באספקת הגז הרוסי לאירופה באמצעות צינור נורד סטרים. הירידה באספקת הגז מתרחשת מאז תחילת השנה, עת פתחה רוסיה במלחמה עם אוקראינה. מאז אמצע יוני, הופחת ב-60% יצוא הגז הרוסי לאירופה. ההפחתה העלתה את מפלס החרדה ואי הוודאות בכל הנוגע לאספקת הגז העתידית לאירופה.

במקביל, שביתת עובדים בנורבגיה עלולה לפגוע עוד יותר באספקת הגז ולגרום להפחתה נוספת של כ-13% מהגז הנורבגי החל מאמצע יולי - במדינה מדברים על פגיעה של 60% באספקה של המדינה בשלושת ימי השביתה. הבעיות משמעותיות כבר כעת, ועלולות להחריף ככל שתתקרב עונת החורף.

לכמה יעלה מחיר הגז?
אם בתחילת הדרך נקודת המוצא היתה שזרימת הגז באמצעות צינור נורד סטרים עשויה להתחדש, הרי שתקלות בצינורות, בצירוף חדלות הפירעון שהחברה שמפעילה אותם נכנסה אליה, וכן העדר אפשרות לניתוב מחדש של הגז באמצעות צינורות חלופיים, הופכים את התחזיות הללו לאופטימיות יתר על המידה. לפיכך מעדכנים המומחים של גולדמן זאקס את התחזית שלהם עבור מחירי הגז. על פי התחזיות, מחיר הגז עלול להגיע, בתחזית הגבוהה ביותר, לכ-200 אירו ליחידת חום. ההפחתה באספקת הגז הרוסי הופסקה למעשה, מה שמאשש את התחזיות האפוקליפטיות משהו. אי הוודאות באשר לאספקה העתידית לאירופה, דוחפת את מחירי הגז כבר כעת לשיאים חדשים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מעבר לקיצוץ עצמו, העדר שמירה על זרימת גז, גם אם מוגבלת, בצינור הגז הרוסי, מייצרת גם היא אפקט משלה. שמירה על זרימות יצוא מוגבלות תשאיר במידה רבה את הגמישות והשליטה בשמירה על זרימת הגז בידי רוסיה, מה שאומר שהזרימות יכולות רק לעלות אם וכאשר יווצרו הנסיבות המתאימות. ואולם העדר תחזוקה של הצינור ושל הטורבינות, תבטל למעשה את הרוב המכריע של ההכנסות של רוסיה ממכירות גז ותגביל כל אפסייד אפשרי מהכנסות שיגיעו מהזינוקים הבאים במחירי הגז העתידיים. העדר התחזוקה גם מרמז על קצב מואץ של השבתות בהפקת הגז הרוסיות, הרבה מעבר לירידה של 9% ביחס לשנה שעברה בתפוקת גזפרום, שדווחה עד כה.

רמות עתודות הגז והמשמעות שלהן
אחד הדברים החשובים ביותר שיש לשים אליו לב, הוא מצב העתודות של מוצרי האנרגיה, ובכלל זה הגז, הנפט ואפילו הפחם. על פי ההערכות, היעדים של עתודות האנרגיה באירופה יושגו עד סוף אוקטובר הקרוב. גרמניה וצרפת תגענה, על פי הפרסומים, ליעד של 80% עד סוף הקיץ. ככלל המגמה באירופה היא להגדיל את עתודות האנרגיה באופן משמעותי, על מנת להתגונן מפני המחסור הצפוי בגז לקראת החורף. העתודות חשובות, כיוון שהן המפתח להישרדות של אוכלוסיות רבות באירופה, שבלעדי הגז לא יוכלו להמשיך לתפקד.

אחת המגמות באירופה כיום היא להגביר את השימוש בפחם ובנפט, על מנת להפחית את התלות בגז הרוסי. אירופה מקריבה את השמירה על איכות הסביבה, לטובת ההישרדות בעונת החורף הקרה. יחד עם זאת, המומחים אינם מזהים מגמה מוחלטת של החלפת גז רוסי במקורות אנרגיה חלופיים. העדר פרטים לגבי תוכנית החירום הממשלתית של גרמניה בנושא הגז, מקשה על ההערכה של ההתנהלות העתידית שלה בנושא. האנליסטים חוזים הפחתה של עד 10% בביקוש לגז תעשייתי שם.

באשר לביקוש לגז לחימום ולמגורים, התחזית היא לירידה של עד 7% בביקוש האירופי לחימום באמצעות גז, בהתאם לתנודות המותאמות למזג האוויר, כפי שהיה בחורף האחרון. ההנחה היא שתרחישי אספקת הגז הבעייתיים הצפויים באירופה יעלו את מחירי הגז, ובמקביל גם את יבוא הגז הטבעי הנוזלי לאזור. עם זאת, הערכות אלה אינן בהכרח מדויקות. זאת, משום שרוכשי גז טבעי נוזלי מחוץ לאירופה לא הגיבו למחירי הגז הטבעי הנוזלי בהתאם לתחזיות דווקא. לדוגמה - הודו, פקיסטן ובנגלדש הפחיתו את רכישות הגז בעקבות גל החום שחוו אזורים אלה. מנגד, קצב ההתאוששות בפעילות הכלכלית בסין ב-2022, וכן חידוש מלאי האחסון בצפון מזרח אסיה לקראת החורף הבא, צפויים להגביר את התחרות באסיה על מטעני ספוט, למרות מחירי הגז הגבוהים. באירופה עצמה, פעולה יזומה של מדינות להפחתת השימוש בגז, יחד עם הגדלת השימוש באנרגיות מפחם ונפט, עשויות לגרום להפחה בעליות המחירים.

חשוב לציין שאם קיזוז הפסדי ההיצע שנדונו לעיל (באמצעות הגברת השימוש בנפט ופחם) יהיה נמוכים מהציפיות, בין אם בשל כמות נמוכה של ייצור ובין אם בשל גורמים אחרים, כגון תחרות חזקה יותר באסיה על גז טבעי נוזלי לעומת מה שצפוי תידרש פגיעה יזומה ממשית בביקושים המצטברים בתעשייה, בכדי לאזן את השוק. הפחתת הביקוש עשויה להיות מושגת באמצעות מחירי גז גבוהים עוד יותר.

למרות שעבודות התחזוקה בצינור NS1 (נורד סטרים 1) מתחילות רק ב-11 ביולי (עד ה-21 ביולי), התנודתיות בשווקים צפויה להיות גבוהה גם לפני האירוע. לפיכך, כל שינוי באסטרטגיית הייצוא של גזפרום טומן בחובו את הפוטנציאל להשפיע על השוק באופן משמעותי. הדבר נכון במיוחד לאור החששות האחרונים סביב המימון למפיצי הגז, המתמודדים כיום עם הפסדים משמעותיים בשוק כתוצאה מקיצוצי היצוא של רוסיה.
אז מהן התחזיות לעתיד

בסיכומו של עניין, מומחים בתחום האנרגיה מאמינים כי רק גידול משמעותי בהיצע של גז טבעי נוזלי, עשוי להפחית את המחירים ולייצב אותם. גידול כזה צפוי החל משנת 2025, כאשר מספר פרויקטים של הנזלה שכבר נמצאים בבנייה, בין השאר בארה"ב, קטאר וקנדה, יתחילו לפעול. עד אז, תחזית האספקה באירופה היא שמרנית.

האיחוד האירופי פועל גם להגדלת אספקת הגז ממקורות נוספים, בין השאר מישראל. זו הזדמנות גדולה של ישראל להפוך לאחת מהחלופות של הגז הרוסי, מדובר על פוטנציאל ייצוא בהיקף משמעותי.

בכל מקרה, הייצור בבריטניה נמצא בירידה איטית, והולנד אותתה שהיא שומרת על ההשבתה המתוכננת של שדה חרונינגן ב-2023. בנוסף, גמישות הייצור של נורבגיה בעקבות ביצוע עבודות תחזוקה היא נמוכה. כתוצאה מכל אלה, בשנת 2023 עשויות להתרחש באירופה הרבה יותר הפסקות חשמל משמעותיות לעומת השנה. רק אלג'יריה העלתה את יצוא הגז לאירופה, אלא שכמות הגז שהיא מייצאת היא מוגבלת, וקטנה מכדי להפחית באופן משמעותי את הלחץ הנוכחי ולתת מענה לביקוש באירופה. כתוצאה מכך, הצפי הוא שמחירי הגז באירופה יעלו, ויגרמו להפחתה יזומה נוספת של הביקושים התעשייתיים.

אבל, זה רק צפי. אלו ההערכות של רוב המומחים, אבל המציאות חזקה יותר ומפתיעה יותר. פתרון המשבר עם רוסיה, כניסה למיתון ואירועים נוספים, עשויים לשנות את התמונה מהקצה אל הקצה.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    יש לך את זה בניסוח יותר מסובך ומבולבל? (ל"ת)
    מייק לבנובסקי, ר''ג 07/07/2022 07:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • הפסקתי לקרוא פרשנויות - מחפש מידע אוביקטיבי בלבד ... (ל"ת)
    אייל 07/07/2022 09:14
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    ניו מד
    יניב 06/07/2022 13:27
    הגב לתגובה זו
    4 0
    יורדת בלי סיבה נראת לעין ...גז הוא הדלק של העולם לפחות ב20 שנה הבאות ! כרגע אוספים מניות ניו מד בזול . שער 1000 בחודש הקרוב .
    סגור
  • רציו
    היום חיזקתי את רציו בעוד 10000 יחידות בשער מינוס א 06/07/2022 16:21
    הגב לתגובה זו
    2 0
    היום חיזקתי את רציו בעוד 10000 יחידות בשער מינוס ארבע
    סגור
  • 3.
    הזדמנות אסטרטגית
    ג'ק 06/07/2022 13:08
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הזדמנות כלכלית
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    מניות הגז
    רציונאלי 06/07/2022 12:57
    הגב לתגובה זו
    6 0
    לפחות בשלוש השנים הקרובות אין ההצע עתיד לגדול והביקוש רק יגבר כל תלמיד שנה א בכלכלה יודע ה משמעות ביקוש עולה על הצע כשמחירי מניות הגז יורדים בגלל כמה פחדנים זה הזמן להיכנס וחזק
    סגור
  • 1.
    עתיד ורוד וניו-מד קורסת. איזה יופי (ל"ת)
    משקיע בניו-מד 06/07/2022 12:56
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות