הצרה הבאה של אירופה? עובדי הגז של המדינה הספקית השניה בגודלה ביבשת שובתים
רוסיה היא ספקית הגז הגדולה של אירופה (40% מהגז באירופה מגיע מרוסיה), אלא שבעקבות המלחמה באוקראינה, ולמרות שהם תלויים בה, האירופאים מנסים להחרים אותה, ומחפשים אלטרנטיבות, בין השאר גם בישראל - בהתאם להערכה המוקדמת בבזיפורטל כבר בתחילת המלחמה.
אבל מי שחשב שזו הצרה היחידה של אירופה - טועה. עובדי הנפט והגז בנורבגיה שבתו היום ומתכננים להמשיך לשבות בימים הקרובים, כאשר המשמעות היא שאירופה תקבל פחות גז - רק שהבעיה היא שלא מדובר באיזו ספקית קטנה ולא משמעותית. נורבגיה היא ספקית הגז השניה בגודלה ביבשת (אחרי רוסיה) ואחראית לכ-25% מאספקת הגז באירופה. שביתת העובדים גרמה לזינוק במחיר הגז ולנזק לציבור הרחב. כמה? הרבה. בעקבות השביתה מחירי החוזים העתידיים על הגז הטבעי באירופה קפצו בעוד 5% והגיעו בחזרה לרמה של 172 יורו (177 דולר) למגה וואט שעה, מחירים דומים לתחילת המלחמה באוקראינה. נציין שמחירי הגז זינקו בשנה האחרונה ב-700%, ופתאום מחירי הגז בישראל נראים ממש נמוכים - וזה אחרי עשור שלם שמספרים לציבור הישראלי שרימו פה את האזרחים עם חוזים לחברת החשמל במחיר של 4.8 דולר ליחידת חום, או עם הארגונים שקראו לא לפתח את שדות הגז ולא לאפשר ליזמים פרטיים 'לשדוד אותנו').
בכל מקרה, העובדים בנורבגיה סגרו היום שלושה שדות בים הצפוני (שם אגב, פועלת איתקה של דלק קבוצה 0% דלק קבוצה 46,860 0% בסיס:46,860 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: של יצחק תשובה). חברת האנרגיה הממשלתית של נורבגיה אקווינור (Equinor) אמרה כי היא סגרה את השדות לאחר שחלק מעובדיה פתחו בשביתה על רקע סכסוך ודרישה להעלאת שכר. "שלושת השדות מייצרים שווה ערך לכ-89 אלף חביות נפט ביום, יותר מ-30% מהן הוא גז טבעי" אמרה החברה.
עכשיו קיץ באירופה. נו, לא נורא. אפשר להסתדר גם בלי לחמם את הבית. אבל האירופאים כבר חושבים על החורף הבא: כל ירידה מתמשכת בתפוקה של נורבגיה עלולה להוות מכה גדולה למאמצים לחדש את מלאי הגז לקראת החורף, ועלייה בסיכון למחסור חמור באנרגיה ביבשת. גרמניה - הכלכלה הגדולה באירופה - כבר הכריזה על "משבר גז" והזהירה שהיא לא יכולה לשלול הנהגת קיצוב כדי לעבור את החורף.
מה צפוי מחר ובהמשך השבוע? יצוא הגז של נורבגיה יקוצץ ב-60% בימי השביתה
אבל האם השביתה הזו הייתה היום חד פעמית ומחר חוזרים לעבוד כרגיל? לא ממש. מחר, רביעי, העובדים הנורבגיים מתכננים שוב לשבות, מה ש"יגרום להשבתה של שלושה שדות נוספים", אמרה אקווינור שהסבירה כי "שדות אלה מייצרים שווה ערך לכ-330 אלף חביות נפט ביום, מהן כמעט 80% גז טבעי".
השביתה הבאה צפויה להתקיים ביום שבת הקרוב והמשמעות היא סגירה של 25% מתפוקת הגז של נורבגיה ו-15% מתפוקת הנפט שלה. אקווינור אמרה שהשפעת היום השלישי של השביתות "עדיין לא ברורה".
מי שלא ממתין לחברה הוא איגוד הנפט והגז הנורבגי שמעריך כי "יצוא הגז של המדינה יקוצץ ב-60% במהלך שלושת ימי השביתה. האספקה הנורווגית מהווה רבע מאספקת האנרגיה האירופית, ואירופה תלויה לחלוטין בכך שנורבגיה תספק כאומה בתקופה שבה קיצוצים באספקה הרוסית יצרו שוק הדוק מאוד לגז טבעי", נכתב בהצהרה של האגודה.
מה יכולה הממשלה לעשות?
ממשלת נורבגיה יכולה, בתיאוריה, לאלץ את איגודי העובדים ואת אקווינור לשבת לשולחן המשא ומתן אם היא מאמינה שהשביתה עלולה לאיים על "חיים ובריאות" של האוכלוסייה. אלא שבעבר הממשלה כבר חטפה ביקורת מהציבור על צעדים מעין אלה.
רוסיה צמצמה את זרימת הגז דרך צינור נורד סטרים 1 וזרימת הגז שם פועלת כרגע ב-40% קיבולת בלבד
השביתה הנורבגית מגיעה כמעט שלושה שבועות לאחר שרוסיה צמצמה את זרימת הגז לאירופה דרך צינור נורד סטרים 1 (Nord Stream) ולאחר שהיא ניתקה שלוש מדינות באיחוד האירופי וכמה חברות אנרגיה בגלל שסירבו לשלם ברובלים, ולא ביורו או בדולרים. זרימת הגז דרך פועלת כעת ב-40% בלבד מהקיבולת.
נכון לעכשיו, מתקני אחסון הגז באיחוד האירופי מלאים בכ-59%, כך על פי נתוני Gas Infrastructure Europe. זה בערך שלוש נקודות אחוז מתחת לרמות האחסון הרגילות לתקופה זו של השנה. מדובר בשוק "הדוק" ומצב כזה עלול לגרום להמשך עליית מחירי הגז.
ומה קורה עם הגז האמריקאי?
בעקבות שריפה בחודש שעבר במפעל גדול של גז נוזלי (LNG) של חברת Freeport בטקסס, ארצות הברית, הופסק זמנית הייצור במפעל - אך זה לא צפוי להתחדש עד חודש אוקטובר לכל המוקדם. בדרך כלל, המתקן מייצר כחמישית מיצוא ה-LNG של ארה"ב. בעקבות המלחמה באוקראינה אירופה הפכה יותר ויותר תלויה ביבוא של LNG כדי לפצות על הירידה באספקת הגז הטבעי הרוסית.
בנוסף, החל מתחילת השבוע הבא אספקת הגז צפויה להיפסק לחלוטין למשך 10 ימים 'לצורך עבודות תחזוקה' בהובלה מנורבגיה. אבל מהבחינה הזו זה היה צפוי. הביקוש לגז לחימום מצטמצם מאוד בקיץ, ונורבגיה תמיד מבצעת תחזוקה בקיץ - כך שזו לא בעיה פיזית מיידית עבור השוק. הבעיה היא שבזמן כזה המפעל האמריקאי היה יכול לפצות על כך - אבל גם הוא מושבת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מפעלים רבים מושבתים וזה אומר אינפלציה ואבטלה (ל"ת)לילי 06/07/2022 07:36הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.אז גם להם יש חברת חשמל ועובדי נמליםברק 06/07/2022 06:54הגב לתגובה זו1 0הטבע האנושי לא משתנה...סגור
-
1.נחמד... (ל"ת)חן 06/07/2022 01:14הגב לתגובה זו1 0סגור