מחירי הנפט יורדים – מה זה אומר והאם הירידה תימשך?
מה היה מחיר הנפט לפני הפלישה של רוסיה לאוקראינה, באיזה מחיר הוא כבר יבטא דאגה גדולה מהאטה או מיתון, מה משפיע על מחיר הנפט ומה צפוי להיות המחיר בהמשך?
הנפט ירד לכ-103 דולר לחבית – ירידה משמעותית ביחס לשיא של 140 דולר לפני כחודשיים. הסיבה העיקרית: הפלישה של רוסיה לאוקראינה בעקבותיה הוטלו סנקציות על הנפט הרוסי, הזניקו את מחיר הנפט. הסנקציות האלה הפחיתו משמעותית את אספקת הנפט העולמית וגרמו לעליות חדות במחירו. העלאות ריבית אגרסיבית של הפד ושל בנקים מרכזיים אחרים בעולם, השפיעו על מחיר הנפט. עליות הריבית נועדו להילחם באינפלציה, אבל הן הביאו גם לעצירה בעליות, ואף לירידה במחיר הנפט..
אף שהירידה במחיר הנפט הגולמי עלולה להיראות מדאיגה, שכן היא רמז עבה למיתון היא משקפת ככל הנראה רק תיקון במחיר. מחירי הנפט כיום עדיין עומדים על רמות סבירות. ואולם להערכת כלכלנים ירידה לרמה של 90-95 דולר לחבית, עלולה כבר להעיד על האטה או מיתון ואז אכן יש משמעות גדולה למחיר. ירידה מתחת לרמות האלו יכולה להיות סיבה לדאגה בקרב משקיעים, אבל עדיין לא מדובר בפאניקה.
רמת המפתח הבאה תהיה במחיר שבין 85 ל -90 דולר לחבית, הרמה שבה הנפט נסחר לפני שבאה לידי ביטוי ההשפעה של מלחמת רוסיה אוקראינה על המחירים. אם הנפט יישאר מעל רמה זו, הדבר ילמד על כך שמגמת העלייה שהורגשה לאורך כל השנה כנראה נמשכת. אבל אם המחיר ירד אל מתחת לאזור ה-85 דולר, הוא עלול, להערכת הכלכלנים, לחוות ירידות חדות בהמשך.
במקביל לירידות במחיר הנפט, גם המניות של חברות הנפט ירדו ביחס לשיאים האחרונים שלהן שנרשמו השנה. המניות הללו אמורות להמשיך לעקוב אחר מחיר הנפט. אם המחיר שלו ירד כאמור אל מתחת ל-85 דולר, מחירי המניות וקרנות הסל העוקבות אחריהן יכולים לרדת לרמה שלהן לפני הזינוק שנרשם בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה.
מה משפיע על מחירי הנפט
מחירי הנפט מושפעים מהחוק המשמעותי והברור ביותר של הכלכלה החופשית – הביקוש וההיצע. ככל שהביקוש גבוה יותר וההיצע קטן יותר, כך מחירי הנפט עלולים לטפס. ואכן, זה מה שקרה עם פרוץ מלחמת רוסיה אוקראינה. מדינות רבות בעולם הטילו סנקציות על רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה. דה עקה, שהן עצמן כרתו את הענף שעליו הן יושבות. היצע הנפט לא באמת היה קטן, אבל מדינות רבות החליטו במודע להימנע מרכישת נפט מרוסיה. הדבר הקטין באופן מלאכותי את היצע הנפט, מה שגרם לעליות מחירים.
את הביקוש הזה יכולות למלא מדינות אחרות, באמצעות הגדלת היצע הנפט שלהן. המדינות הראשיות שיכולות לסייע הן המדינות החברות בארגון אופ"ק, שיכולות להגביר את ההפקה. ואכן, יש דיווחים על ניסיונות לגרום להן לעשות כך. אבל הן לא יגדילו בהכרח את ההיצע, משום שהן הנהנות העיקריות מהמחירים הגבוהים. הביקוש יכול להתמלא גם על ידי מדינות אחרות, שאינן חברות באופ"ק. אבל האפשרות שלהן להשפיע על המחירים היא מוגבלת, כיוון כמו שההיצע שלהן מוגבל.
גורם נוסף שיכול לגרום למחירים לרדת הוא חידוש הפקת הנפט מפצלי נפט. עלויות ההפקה שלו הן גבוהות, ולפיכך כשהמחירים נמוכים לא שווה להפיק אותו. אבל במחירים גבוהים ההפקה שלו משתלמת. הדבר עשוי להגדיל את ההיצע ולייצב את מחירי הנפט.
אז מה עם המחירים
כאמור, מה שגרם לעלייה במחירי הנפט הן הסנקציות נגד רוסיה, שזה אומר שמדינות המערב כפו על עצמן להימנע מרכישת נפט מרוסיה. הפסקת המלחמה עשויה לחדש את האספקה הרוסית ולגרום לירידת מחירים. אבל גם אם המלחמה תימשך, לא ממש בטוח שמחירי הנפט אכן ירקיעו שחקים מחירים גבוהים יגרמו לחידוש ההפקה של נפט מפצלים, והגדלת הקידוחים במאגרים כגון אלה בים הצפוני, שכאשר מחיר הנפט גבוהים, הפקת הנפט מהם משתלמת. גורם נוסף שעלול להשפיע הוא ירידה בביקוש – בדיוק כפי שקרה בתקופת הקורונה בשנת 2020. דבר אחד בטוח – שוק האנרגיה שתנה, ולא בטוח שעם הפסקת המלחמה באוקראינה הדברים יהיו כפי שהיו לפני פרוץ הקרבות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.על האזרח זה לא ישפיע עדיין נשלם יקר (ל"ת)שי 12/07/2022 15:11הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.היצע וביקוש-רכבים חשמליים,רכבות עלאלי 12/07/2022 14:10הגב לתגובה זו0 0חשמל,אוניות,מטוסים-עוד 10 שנים אוליי דולר לחבית.סגור
-
4.ב2020 "המומחים" אמרו שחבית תסחר בעתיד ב20-30 דולרכלכלן 11/07/2022 18:32הגב לתגובה זו0 0קניתי ב42 ועדיין לא מממשסגור
-
3.קישקוש בלבושבן 11/07/2022 16:05הגב לתגובה זו2 0הנפט יירד עד לנקודת איזון יוריד את האינפלציה כי הכל עובד על נפט. לא רואה שום מיתון בשדות התעופה. מיתון??? קישקוש בלבוש.סגור
-
2.בקיצור, המערב תקע לעצמו גול עצמי (ל"ת)יצחק 11/07/2022 15:55הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
1.מה עם הנפט שלנואנונימי 11/07/2022 12:04הגב לתגובה זו4 0למה לא עושים משהו כבר.12 שנה הנפט שוכב עמוק מתחת לגז היום אין שום בעיה להביא מקדח של שברון ולתת קידוח כבר.מדינה דפוקה 1.5 מיליארד חביות מתחת לוויתן ואף אחד לא עושה דבר בנידון.באמת מדינה דפוקה קיבלו מתנה ונותנים לאייתולה למכור במקוםסגור
-
יקר מאדלי 11/07/2022 13:52הגב לתגובה זו1 1כשנפט נמצא מתחת לגז זה קשה להעלות אותו עלויות הפקה גבוהות מאד נפט לא עולה נגד חוק המשיכה צריך גז שידחוף אותוסגור