קידוח נפט גז אנרגיה גז
צילום: Istock

משבר אנרגיה באירופה? מחיר הגז הטבעי בהולנד נופל

העלייה החדה ביבוא גז נוזלי (LNG) בחודשים האחרונים הביאה לכך שהמלאים גבוהים מהרמות הרגילות; נראה כי משבר האנרגיה באירופה הוא לא כמו שחשבו - לפחות לעת עתה; השאלה הגדולה - מה יהיה בחורף?
דור עצמון | (3)

מישהו אמר משבר אנרגיה באירופה? הבוקר קרה בהולנד דבר מוזר: מחיר הגז ירד ביותר מ-12% אל מתחת ל-100 אירו למגה וואט שעה לראשונה מאז יוני. בינתיים הירידה התמתנה מעט ל-102 אירו עבור מגה וואט שעה - עדיין כ-10% פחות מיום שישי.

בהשוואה לשיא באוגוסט, מחיר הגז ירד בלא פחות מכ-70%. העלייה החדה ביבוא גז נוזלי (LNG) בחודשים האחרונים הביאה לכך שהמלאים גבוהים מהרמות הרגילות. מדובר גם במזג אוויר חם יחסית לתקופת השנה, עם צפי שיישאר נוח עד סוף אוקטובר.

אירופה נמצאת מזה מספר חודשים בכמעט פאניקה לקראת החורף עם חשש למחסור באנרגיה לחימום הבתים. החששות הובילו חלק מהמדינות להגביל את השימוש בחשמל וגז על מנת להימנע ממחסור. המשבר מגיע על רקע החרם האירופאי מול ספקית האנרגיה המרכזית רוסיה כמחאה על פלישתה לאוקראינה.

התנאים המשופרים בשוק הגז מקלים על הלחץ על הכלכלה האירופית. עם זאת, המחירים עדיין גבוהים יותר מפי שלושה מהממוצע של חמש שנים לתקופה של השנה. כמו כן, תקופה של מזג אוויר חורפי קר מאוד עלולה לדלדל את המלאי במהירות.

"אירופה נמצאת כעת בעמדה נוחה מבחינת אספקת גז", אמר האנליסט גרהם פרידמן. לדבריו, הסיכונים של הפסקות חשמל, עם סגירה זמנית של אספקת החשמל והקצבתו הגז פחתו. "אבל המבחן האמיתי יגיע כשנקבל מזג אוויר חורפי ממש קר", הזהיר.

בפסגה האירופית שהתקיימה בשבוע שעבר בבריסל, דנו מנהיגי 27 מדינות האיחוד האירופי שוב במדיניות משותפת להתמודדות עם משבר האנרגיה. מדינות האיחוד הסכימו כי מחיר הגז שהאיחוד האירופי מייבא יוגבל באופן עקרוני ובמקביל הסכימו לרכישה משותפת של גז.  

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    איציק 13/11/2022 15:04
    הגב לתגובה זו
    בהולנד מחיר מטר מעוקב גז לפני המשבר היה 0.98 סנט לצרכן היום המחיר 3.70 יורו בישראל מחיר בלון 12.5 קילו= 5.1 מטר מעוקב 140 ₪ כלומר 27 ₪ למטר מעוקב
  • 2.
    מיקליס 25/10/2022 08:31
    הגב לתגובה זו
    עכשיו המאגרים מלאים ולכן המחירים יורדים כי גם כך אין אפשרות לאחסן את הגז בשום מקום, כל פעם שהמאגרים יתרוקנו המחירים יעלו ובחורף הבא יגיעו לשיא כי שום טרמינל לקבלת גז נוזלי לא יכול להחליף צינורות גז , כל האוניות שבעולם לא מסוגלות להחליף את כמות הגז שרוסיה סיפקה לאירופה על בסיס יומי כך ששנה הבאה יהיה יותר משמח באירופה, הם אפילו לא מבינים את גודל הבעיה שהם נמצאים בה ואם מבינים הם מסתירים את זה מהציבור שלהם וביינתים הכל ימשיך להתייקר למרות שהביקושים על הכל יירדו והאבטלה תעלה ואיתה ההפגנות שיהפכו לרדיקליות
  • 1.
    ברק 25/10/2022 03:59
    הגב לתגובה זו
    שחוזר על עצמו כל ההיסטוריה בכל התעשיות, כשחסר משהו, אנשים רואים הזדמנות עסקית ואז יש עודף השקעה וייצור ואז התעשייה מגזימה ומייצאת מייבאת יותר מידי ממנו ואז המחירים יורדים ואז מפעלים ותעשיות קורסות ואז שוב יש מחסור ושוב עודף השקעה. זה כך בתעשיית השבבים למשל ותוך שנה שנתיים יהיה במזון ועכשיו זה בגז. זו אחת מהרעות החולות של האינפלציה המחזזורים האלו, לפעמים לוקח להם עשר שנים לעבור.