גו ביידן
צילום: Phil Roeder, Flickr

הזיג-זג של ביידן: רוצה לעודד ייצור נפט אחרי שניסה לצמצם אותו - ומאיים בהעלאת מסים

הנשיא פעל בעבר בתקיפות נגד תעשיית הנפט ועודד מעבר לאנרגיות מתחדשות אבל כעת הוא מבין שאי אפשר בינתיים בלי הדלק ה'ישן'. יועץ הנשיא הוכשטיין: "אנחנו לא נגד רווחים, אבל הם צריכים להוריד מחירים לצרכן"
נתנאל אריאל | (2)

— President Biden (@POTUS) October 31, 2022 היועץ של ביידן מנסה להרגיע: "אנחנו לא נגד רווחים" אז אחרי הציוץ אתמול של הנשיא, בבית הלבן מנסים להרגיע את הציבור. דוברת הבית הלבן קארין ז'אן-פייר אומרת היום כי אנשי הבית הלבן נפגשים באופן תדיר עם תעשיית הנפט, אבל לדבריה הנשיא מצפה מהם לפעול. 

מוקדם יותר היום אמר יועץ הנשיא, עמוס הוכשטיין, שהממשל וביידן לא מתנגדים לכך שתעשיית הנפט מרוויחה. לדבריו, ממשל ביידן אינו 'אנטי רווח' או 'אנטי שוק חופשי' אבל הוא היה רוצה לראות את חברות הנפט משקיעות את הרווחים שלהן בשיפור ייצור הנפט ובביטחון האנרגטי של ארה"ב, וגם להוזיל את המחירים לצרכנים.

הוכשטיין הודה בפה מלא שהנשיא שינה גישה. לדבריו, "זה לא סוד שממשל ביידן ותעשיית הנפט לא רואים עין בעין את התפקיד ארוך הטווח שישחק הנפט בכלכלה. עם זאת, עלינו לעשות שני דברים. אנחנו צריכים יותר השקעה בהפקת נפט ובזיקוק, עכשיו".

הוכשטיין אמר כי גם הוא עצמו מדברים עם מנכ"לים של תעשיית הנפט, וגם בכירים אחרים בממשל מדברים איתם באופן קבוע. "אנשים יודעים את זה. אני לא חושב שזו הבעיה. הבעיה היא כזו: אנחנו רוצים שהם (חברות הנפט) יגדילו את ההשקעה שלהם. סביבת המחיר בשנה האחרונה מתאימה להשקעה. אז קחו את הרווחים שאתם מרוויחים ותשקיעו אותם".

גישות כלכליות שונות מדובר כמובן בגישות כלכליות שונות. הדמוקרטים בקונגרס (שאליהם שייך גם ביידן עצמו) טוענים שמנהלי חברות הנפט מעדיפים תשואה לבעלי המניות על פני הורדת המחירים לצרכן (על ידי הגדלת ייצור - כלומר הגדלת ההיצע וממילא המחירים יירדו). הם אומרים משהו כמו - זה בסדר לתת תשואה לבעלי המניות אבל לא בצורה מוגזמת. רק שהדמוקרטים שוכחים שבפועל, לתת לבעלי המניות זה לחלק את העוגה בצורה טובה יותר מאשר בצורת הנחה בתחנות הדלק. התשואה לבעלי המניות מגיעה לכל הציבור - דרך אחזקות הפנסיה וההשקעות שלו, ואילו הורדת מחירים בתחנות הדלק מפחיתה רווחים לחברות ומתחלקת בצורה לא שווה דווקא לטובת אלה שהם עשירים יותר ונוסעים יותר במכוניות.

מנכ"ל חברת אקסון מובייל, דארן וודס, אמר בשבוע שעבר שהמטרה של החברה שלו היא גם לדאוג לתשואות בעלי המניות שלו וגם לשיפור הייצור, ללא קשר לשאלה מי שנמצא בבית הלבן. "אנחנו לא באמת מחפשים להביא לסיפוקה של ממשלה כזו או אחרת. אנו מנסים לוודא שאנו עושים את הטוב ביותר שאנו יכולים תוך שימוש הולם בכספי בעלי המניות שלנו, ולמצוא פרויקטים מועילים המאפשרים לנו להגדיל את הייצור ולהגדיל ערך. אנחנו גם בוחנים כיצד להפחית את הפליטות שלנו.

אקסון מובייל דיווחה על רווחי שיא של 19.7 מיליארד דולר ברבעון השלישי, שברון רשמה רווחים של 11.23 מיליארד דולר. בשני הרבעונים האחרונים, שברון, אקסון מוביל, קונוקופיליפס ו-BP הבריטית ו-טוטאל הצרפתית הרוויחו יותר מ-100 מיליארד דולר - יותר ממה שהם הרוויחו ב-2021 כולה.

קיראו עוד ב"אנרגיה ותשתיות"

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    דוד קפלן 01/11/2022 20:44
    הגב לתגובה זו
    מישהו צריך דחוף לשלוח אותו.הביתצהרסה את כלכלה ..
  • 1.
    הנפט והמניות יעלו השוק רוצה למעלה (ל"ת)
    ליאור לוי 01/11/2022 20:16
    הגב לתגובה זו