למרות מדיניות אופ"ק - מחירי הנפט יורדים ביותר מ-4% בעקבות המצב בסין
המחיר של חבית מסוג WTI עבר בחודש מאי את הרף של מחיר של 100 דולר לחבית והספיק להגיע עד ל-110 דולר בתחילת חודש יוני, מאז המחיר של החבית ירד ביותר מ-25% אל כ-82 דולר לחבית כעת. הנפט כמובן נמצא עדיין בנקודה מאוד גבוהה, שכן אפילו את המחירים האלו ראינו בפעם האחרונה (טרום הקורונה) בקיץ 2014, אז ראינו את המחיר לחבית מגיע עד ל-88 דולר. הירידה במחיר מאז השיא שנרשם במאי מיוחסת ככל הנראה בעיקר לחודשי הקיץ בהם הביקוש לנפט כמובן נמוך יותר כשבספטמבר המחיר הגיע עד ל-75 דולר.
מניע נוסף כעת אשר מעיב על המחיר של הנפט, מצד הביקוש, הוא המשך מדיניות הקורונה הנוקשת של הממשל הסיני. המדיניות הסינית מובילה לכך שהתפוקה של המדינה נמוכה משמעותית מאיפה שהיא אמורה להיות - מפעלים סגורים, אנשים נכנסים לבידודים והמשק פשוט לא יכול לתפקד בצורה נורמלית. העניין כמובן מוביל לירידה בביקוש של המדינה לנפט היות והנפט פשוט מאוד לא נחוץ כמו בזמן פעילות תקינה של המשק. כאשר מדינה יצרנית גדולה ומשמעותית כמו סין - יבואנית הנפט הגדולה בעולם, מורידה את הביקוש שלה עבור הנפט, ברור כי המחיר יושפע ואכן - לא בכוונה (כנראה), בעצם היא שומרת על המחיר של הנפט מלהמריא למעלה.
בסין עולים דיווחים על מספר של כ-23 אלף נדבקים יומיים חדשים, הרמה הגבוהה ביותר מאז חודש אפריל והמספר מתקרב לשיאים חדשים. כעת, כאשר לוקחים בחשבון את הנתונים השליליים ואת הגישה הקיצונית של הממשל, ברור כי לא נראה פתיחה של המשק בקרוב וכי המצב לא הולך להשתפר בקרוב. רק לפני כעשרה ימים הציפיה להקלה במדיניות הסינית הביאה את המחיר לחבית להגיע עד למחיר של 93 דולר. בנוסף, יש לציין כי סין מתמודדת עם משבר נדל"ן חמור אשר נבע מההאטה במשק וכל אלו הובילו לכך שנתוני הצמיחה של סין, אשר לא פעם נחשדת בכך שהיא "מבשלת את המספרים", פספסו את תחזיות האנליסטים. אד מויה, אנליסט מפלטפורמת OANDA אמר כי "מחירי הנפט 'נענשים' כשהחששות מהביקוש לנפט גולמי לא נרגעים".
השפעה נוספת על המחיר היא ההאטה במשק בארה"ב שמורידה גם כן את הביקוש לנפט. אמנם האינפלציה בארה"ב על פי חודש אוקטובר הייתה נמוכה מהצפוי - 7.7% בראייה שנתית, אך המחירים עוד לא מפסיקים לעלות ורבים צופים כי הכלכלה הגדולה בעולם תכנס למיתון בשנת 2023. המשמעות של מיתון היא כמובן ירידה בצריכה והאטה במשק וניתן לראות את העניין כבר בימים אלו - הפעילות הכלכלית באזור המרכז-אטלנטי ירדה החודש לרמה הנמוכה ביותר מאז 2011. האנליסט מויה הוסיף ואמר: "שתי הכלכלות הגדולות בעולם מתקשות כשיש את סין שנלחמת בקורונה ואת ארה"ב שרואה ירידה משמעותית בפעילות הייצור שלה".
מצד שני לביקוש הנמוך של הסינים והאמריקאים מגיעים שני תמריצים עיקריים לעליית מחירים אך נראה כי הם פחות באים לידי ביטוי כעת. ראשית יש את המלחמה באוקראינה, אשר הייתה מניע עיקרי למחירים הגבוהים שראינו באמצע השנה. שנית, יש את מדינות ארגון אופ"ק, אשר הודיעו על הורדת של כמות הנפט שיפיקו בניסיון לשמור על מחירי הנפט גבוהים, מה שהכניס את המערב ואת האמריקאים לפאניקה.
עדיין לא ברור לאן המחיר של הנפט ילך בזמן הקרוב, או יותר נכון - מי ישפיע יותר, הביקוש או ההיצע. המצב בארה"ב ובסין לא צפוי להשתפר אך ככל שמזג האוויר מתקרר יותר, כך הביקוש לחימום ולנפט עולה יותר וגם כאן - המצב כמובן לא הולל להשתפר בקרוב. הביקוש מצד מדינות אירופה בעיקר צפוי להגיע לרמות גבוהות בצורה חריגה, זאת לאחר היחסים הרעועים עם הרוסים כתוצאה מהמלחמה שלהם באוקראינה וללא פתרון כלשהו, בין עם זה הסכם עם מדינות אופ"ק או הפסקת המלחמה, לאירופיים צפוי חורף לא קל בכלל. בינתיים נראה כי הביקוש הנמוך של סין וארה"ב הוא הפקטור הגדול יותר והמחיר של חבית מסוג ברנט יורד בחזרה למחיר של 90 דולר לחבית, ירידה של יותר מ-3%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה