עדכון: הנפט יורד רק ב-0.8% - ותיקן נפלה של 6%, סעודיה מכחישה את הגברת ייצור הנפט

שר האנרגיה מכחיש את הדיווח שמדינות אופק+ מתכננות להגדיל את הפקת הנפט ב-500 אלף חביות ביום; מחירי הנפט איבדו 40% בפחות מחצי שנה
 | 
telegram
(1)

עדכון לשעה 19:11: סעודיה מכחישה את הדיווח. שר האנרגיה אומר כי נכון לעכשיו אין שיחות על הגדלת הפקת הנפט, וצמצום התפוקות יימשך נכון לעכשיו עד סוף 2023. מחירי הנפט מוחקת את רוב הירידות ויורדים כעת ב-2%. מחירי הגז הטבעי קופצים ב-7%.

17:56
מחירי הנפט נופלים כעת ב-5.5% וחבית גולמית מסוג WTI נסחרת במחיר של 75.6 דולר, הרמה הנמוכה ביותר מזה כמעט שנה - מאז דצמבר 2021. חבית מסוג ברנט נסחרת תמורת 82.5 דולר. הסיבה היא דיווח בוול סטריט ג'ורנל לפיו קרטל מדינות OPEC+ (שכולל את רוסיה) שוקלות להחליט בפגישה הבאה, ב-4 בדצמבר, על הגדלת הפקת הנפט שלהן ב-500 אלף חביות ליום. הגדלת הייצור תבטל חלקית את החלטת הקרטל מחודש אוקטובר להפחית את הייצור במיליון חביות - מה שהכעיס מאוד את ממשלו של ג'ו ביידן האמריקאי. התוצאה באותו יום הייתה זינוק של 4.5% במחירים. 

הקרטל מעוניין להפחית את הזעם האמריקאי, ואולי גם לגרום לארה"ב לוותר על פיתוח משמעותי של המאגרים שלה. להפיק בארה"ב יקר יותר מאשר במדינות ערב אבל כאשר מחירי הנפט הולכים ועולים זה כבר הופך את הייצור בארה"ב ליותר כדאי. כזכור, בעקבות המחירים הגבוהים וקיצוץ היצור של קרטל הנפט בחודש אוקטובר, ביידן הפציר בחברות הנפט בארה"ב להגביר את הייצור (למרות שהייצור שלהן בכלל נמצא כבר ברמות שיא), במה שהפך לזיג-זג של הנשיא המכהן.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אם אכן יגידו מדינות הנפט את הייצור, זה יקרה יום אחד לפני שהאיחוד האירופי צפוי להטיל אמברגו על הנפט הרוסי והתוכניות של קבוצת שבע המדינות העשירות (ה-G-7) להגביל את המחיר של הנפט הרוסי, מה שיכול לפגוע בנתח של ייצוא הנפט הרוסי - ואולי אף לחסום אותו למשך זמן מה. יצוין כי בינתיים הניסיונות האירופאים לא ממש הצליחו לעצור את רוסיה, ומעבר לכך שהן נפגעו מהמתיחות מול רוסיה בעקבות המלחמה באוקראינה, הזינוק במחירי הנפט השנה הכניס לרוסיה יותר מכסף מאשר ברוב השנים האחרונות. אם תרצו - כסף למימון המלחמה.

כן חשוב לומר, ממשל פוטין לא אדיש לסנקציות האלו ולמרות שבינתיים הפגיעה היא לא קשה מדי (בעיקר בזכות העלייה במחירי הנפט והגז מאז פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה), הרי שההשפעה בשנה הבאה צפויה להיות קשה יותר. זאת ועוד - מחירי הנפט והגז ירדו כך שמעבר לירידה בתפוקה, התקבול הצפוי בגין המכירות החוצה של הנפט והגז הרוסי, יפחת גם בשל המחיר. משרד האוצר הרוסי הפחית לאחרונה את התחזיות לייצור הנפט והגז ברוסיה ל-490 מיליון טונה ב-2023, לעומת תחזית ל-525-530 מיליון טונה. מדובר על ירידה של 8% בהיקף ההפקה של נפט וגז.

מי שולט בשוק הנפט העולמי ומה משפיע על המחירים?
שוק הנפט העולמי נשלט בידי קבוצה קטנה של שחקניות. בניגוד לשווקים אחרים, כאן לא מדובר בשוק חופשי בכלל, אלא במספר מדינות שכאשר הן מקצצות את הייצור המחירים עולים וכאשר הן מגדילות את הייצור המחירים יורדים. הבעיה היא שאף אחד לא יודע לצפות את התנהגות המדינות הללו.

מדובר על 13 מדינות - ערב הסעודית, איראן,  קטאר, עיראק, איחוד האמירויות, ונצואלה, אנגולה, אקוודור, לוב, ניגרה ועוד. אופק פלוס כוללת גם את רוסיה. המדינות הללו מחזיקות ב-75% מעתודות הנפט בעולם, מייצרות 30% ממנו (גם ארה"ב נמצאת בתמונה וגם רוסיה עם 10%), אבל הן גם היצואניות של חצי מהנפט. 

השאלה המעניינת היא העיתוי - מחירי הנפט נמצאים כעת בשפל של כמעט שנה. הגדלת ייצור משמעה יותר היצע, וכאשר ההיצג גדל - המחירים יורדים. מחירי הנפט ירדו ביותר מ-10% רק מתחילת חודש נובמבר. האם המדינות מעוניינות בכוונה להוריד את המחירים, או שהן הבינו שאי אפשר לעצבן את האמריקאים כעת יותר מדי ומנסים להרגיע את השטח?

מדוע מחירי הנפט נמצאים בירידה בתקופה האחרונה?
הביקוש הסיני נמצא בירידה עקב מדיניות הקורונה הנוקשה של הממשל הסיני - הסגרים פוגעים בצרכים של המדינה ולכן זו מייבאת פחות נפט - מפעלים סגורים, אנשים נכנסים לבידודים. כאשר יבואנית ענק כמו סין מורידה ביקושים זה משפיע על הצורך בייצור.

בסין מדווחים על 23 אלף נדבקים יומיים חדשים, הרמה הגבוהה ביותר מאז חודש אפריל והמספר מתקרב לשיאים חדשים - וזה הפיל את הנפט רק בשבוע שעבר. רק לפני שבועיים הציפיה להקלה במדיניות הסינית הקפיצה את מחיר חבית הנפט למחיר של 93 דולר. במקביל צריך לציין את משבר הנדל"ן בסין שפגע גם בצמיחה של סין.

להרחבה על הגורמים המשפיעים על מחיר הנפט, לחצו כאן:

בגולדמן זאקס צפו לאחרונה שמחירי הנפט יעמדו בעוד שנה על 125 דולר לחבית. כעת הם מורידים את התחזית שלהם וצופים מחיר של 100 דולר לחבית בעוד שנה. השאלה היא מה שווה תחזיות של אנליסטים. כאשר רק לפני מספר חודשים. אנליסטים ניפקו תחזיות אימים לכך שהנפט יגיע ל-200 ואפילו 380 דולר לחבית. בפועל, הנפט איבד 38% מאז השיא רק לפני 5 חודשים.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    קנו מניות דאו ג'ונס נסדק ודאקס
    רוני 21/11/2022 19:49
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בנקים בעיקר חברות טובות ישפיתו השורטיסטים
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות