מדינות G7 הטילו מחיר תקרה על הנפט הרוסי - מה ההשפעה על מחירי הנפט
אתמול פורסמו נתוני ההזמנות ממפעלים ו-מדד ה-ISM PMI אשר עוררו מחדש את החששות בוול סטריט מפני המשך העלאות הריבית של הפד'. הנתונים היו גבוהים מהמצופה - סך ההזמנות ממפעלים עלו ב-1% לעומת הצפי ל-0.7% ומדד ה-ISM PMI עמד על 56.5 לעומת הצפי ל-53.3. הנתונים הללו הבהילו את השוק מפני שהם ממשיכים להראות משהו שיו"ר הפד' פאוול מנסה לדכא כבר כחצי שנה - עוצמתה של הכלכלה האמריקאית. ככל שהכלכלה יותר חזקה (מה שנמדד על פי מדדים רבים) כך הפד' צפוי להמשיך להיות אגרסיבי בהמשך העלאות הריבית שלו - צריך לדכא את הצריכה בכדי להוריד את המחירים ואם הכלכלה חזקה, כנראה שהפד' עדיין לא תקיף מספיק.
עוצמת הכלכלה האמריקאית משפיעה בצורה משמעותית גם על מחירי הנפט - אם המפעלים ממשיכים לייצר והביקוש למוצרים שלהם גדל, משמע הם יצטרכו עוד אנרגיה בכדי לספק את הביקוש הזה והביקוש לאנרגיה (נפט) עולה, מה שמעלה גם את המחירים. המחיר לחבית נפט מסוג WTI הגיע אתמול עד למחיר של כ-83 דולר אך ירד מאז בצורה חדה והוא עומד כעת על מחיר של 75.5 דולר לחבית, מה דחף את המחירים למטה?
אירוע נוסף שמשפיע על מחירי הנפט הוא הצבת מחיר התקרה של מדינות G7 (ארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה ועוד). בתור סנקציה על המשך המלחמה באוקראינה, המדינות כבר שבועות שמתלבטות האם להציב מחיר תקרה בו הן יהיו מוכנות לקנות את הנפט הרוסי ועל כמה יעמוד המחיר הזה - בסוף השבוע הן החליטו כי יציבו את המחיר והוא יעמוד על 60 דולר לחבית. רוסיה כבר אמרה עוד לפני קבלת ההחלטה כי היא לא תמכור את הנפט שלה לאף מדינה אשר תבחר להציב עליו מחיר תקרה. הסיטואציה הנוכחית כמובן אמורה להעלות את מחירי הנפט בעקבות כך שכעת ההיצע של הנפט למדינות G7 קטן בעוד הביקוש דווקא ממשיך לעלות לקראת החורף.
כרגע נראה כי שני הגורמים המעורבים בעניין - רוסיה ומדינות G7, הן המפסידות העיקריות, לפחות בצורה ישירה. המדינות לא יקבלו את הנפט לו הן זקוקות בעקבות הניסיון שלהן בניסיון לחנך את פוטין, רוסיה מצד שני תפסיד את היכולת לענות על ביקוש רב והיא תפספס הכנסות משמעותיות עבורה, מי ישבר קודם קשה לדעת אבל מה שמוביל את שני הצדדים כרגע הוא אגו. למרות הכל יש גם מי שדווקא מרוויח מכל המצב.
מאז התחלת הסנקציות וההחרפה במצב היחסים עם אירופה והמערב, רוסיה החלה למכור את הנפט שלה בכמויות הרבה יותר גדולות במי שאל נמנה עם ה"אוייבים" של הקרמלין. רוסיה החלה למכור את הנפט שלה בעיקר לסין, טורקיה והודו, שלוש מדינות עם צריכת נפט גבוהה מאוד. כעת לאחר הצבת מחיר התקרה, אותן המדינות הופכות מידית ללקוחות העיקריים ובעצם היחידים של רוסיה - אשר כבר תקופה מוכרת למדינות הללו נפט מתחת למחיר השוק. בעצם, אותן המדינות יוכלו כעת לסחוט את הרוסים בכדי להוריד את מחיר הנפט עוד יותר - הרי לרוסים אין אופציה אחרת.
כעת, כשלוקחים את היכולת של המדינות הללו לקנות נפט רוסי בזול בחשבון, מקבלים תמונה יותר ברורה על המצב של מחירי הנפט. הצבת מחיר התקרה, בעקיפין מורידה את מחירי הנפט עוד יותר - סין, הודו וטורקיה יוכלו לקנות במחיר זול עוד יותר, משמע הן יצטרכו פחות נפט ממדינות אחרות שאינן רוסיה, כמו מדינות המפרץ למשל, מה שיוריד את הביקוש לנפט במדינות הללו והמחיר ירד. בהסתכלות זו, ניתן להעריך כי מחיר התקרה הוא דווקא החלטה נכונה עבור מדינות G7, אפילו אם רוסיה לא מוכנה למכור לה נפט- הן עוזרות לעצמן בכך שהן מסיטות את הביקוש מהנפט אותו הן רוצות תוך כדי שהן פוגעות ברווחים של הרוסים. השאלה היא האם התוכנית הזו באמת תתממש והאם הביקוש לנפט בחורף הקרוב לא יהיה גדול מדי בכך שאפילו המהלך המדובר לא יעזור.
בנוסף למחיר התקרה ולנתוני התעשייה בארה"ב פורסמו גם נתונים בנוגע למלאי הנפט הגולמי המסחרי בארה"ב. "מספר חביות הנפט (המוחזקות אצל חברות מסחריות בארה"ב) ירדו ב-12.6 מיליון, הירידה הגדולה ביותר מחודש יוני 2019, ל-419.1 מיליון חביות – הרמה הנמוכה ביותר מחודש אוגוסט והיא נמוכה בכ-8% מהממוצע בתקופה זו בחמש השנים האחרונות" ציין ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, בסקירת הנפט השבועית שלו. על מחיר התקרה הוסיף בפמן ואמר כי "הסנקציות כוללות גם איסור על חברות, לתת שירותים וביטוח לאניות שיעבירו נפט רוסי שנמכר מעל למחיר התקרה שנקבע, מה שעלול להכביד על רוסיה לעקוף את הסנקציות ולספק את הנפט במחיר גבוה למדינות המתפתחות שאינן משתתפות באכיפת הסנקציות עליה".
קבוצת OPEC+ החליטה לפני יומיים על כך שתשאיר את מכסת הייצור שלה על כנה, אך כעת יש הערכות על כך שנראה קיצוצים נוספים בהמשך. "במבט קדימה, ל-2023, יתכן שהקבוצה תצמצם עוד את מכסות הייצור בשל החשש שהטלת מחיר התקרה על הנפט הרוסי יביא לירידה נוספת במחיר הנפט הגלובלי. כמו כן, קיים חשש מפני היחלשות הביקושים בסין על רקע עליית התחלואה במדינה ומדיניות "אפס קורונה" המביאה להטלת סגרים באזורים נרחבים בסין וגם היחלשות הביקושים הגלובליים", כותב בפמן.
כעת הפאקטורים "הדוביים" לנפט הם החזקים יותר אך אין לשכוח כי אנחנו כבר בחודש דצמבר והביקושים לנפט צפויים לעלות עוד ועוד בשבועות הקרובים. אם אכן מדינות ארגון אופ"ק (ואופ"ק+) יחליטו לצמצם את ייצוא הנפט שלהן עוד יותר, כאשר לוקחים בחשבון גם את החורף, אין זה תלוש מהמציאות כי נראה את מחירי הנפט חוזרים לעלות ממש בקרוב. יש לציין שלמרות העלייה במקרי הקורונה בסין, יש הסבורים כי המצב קרוב לסיומו, בעיקר הודות למהומות שפורצות ברחבי המדינה על המשך ההגבלות, ופתיחה של המדינה צפויה לשלוח את הביקוש לנפט למעלה - וכך גם את המחיר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.מחיר התיקרהbardaat 12/12/2022 22:43הגב לתגובה זו0 0לא נועד שמדינות המערב (ולא רק) שהטילו את אותה ירוויחו, הטלת המחיר נועדה להקטין את תקבולי הרוסים ממכירות נפט! התיקרה הנוכחית היא רק ההתחלה , נראה בסבירות גבוהה שהתיקרה תלך ותרד במהלך שנת 2023. תוצאת הלוואי של המהלך הנוכחי, לעניות דעתי, תחילת הסוף של קרטל אופק או אופק פלוס!סגור
-
5.אירופה תצטרך לחזור לאנרגיהmtlk 07/12/2022 21:05הגב לתגובה זו0 0אירופה תצטרך לחזור לאנרגיה הגרעין.ולעודד מעבר לשימוש ברכב חשמלי.הגז ישאר לתעשיה.במקביל תצטרך לעודד חיפושי נפט בעיקר ביםלמרות הסיכון ויכולת שינוע גז שכזה..בקיצור כל מה שהיא לא דאגה לעשות עד עכשיו וזה להגיע לעצמאות אנרגתית.סגור
-
4.קרטל בשוק העולמי היא תופעה חדשה ונוגדת את הגלובליזציה (ל"ת)יותם 06/12/2022 18:18הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.מדד35שלי 06/12/2022 17:12הגב לתגובה זו0 0כתבתי לכם 1840עכשיו כןתב 1836סגור
-
2.מחיר הנפט נקבע ע"י פוליטיקאים זמן לתנודות וספקולציות (ל"ת)לילי 06/12/2022 16:00הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
1.ממתי הקונה קובע את המחיר ? (ל"ת)פוטין 06/12/2022 15:49הגב לתגובה זו5 0סגור
-
הביקוש הוא הקובע והביקוש הוא בצד של הקונהאנונימי 06/12/2022 16:57הגב לתגובה זו1 0אם אין ביקוש לסחורה המחיר שלה יורד עד שמישהו יהיה מוכן לשלם בעבורה קוראים לזה במקומות מסויימים מרד צרכנים, לא קונים עד שהמחיר יורד למחיר שנקבע.סגור
-
לא לקנות, זה למות מקורביידן 06/12/2022 22:04הגב לתגובה זו1 0מה יחזיק יותר ?סגור