מדינת ישראל זקוקה להורדוס: חמש עצות לשר האנרגיה החדש
החל מהראשון לינואר, מחיר החשמל עולה ב-8.2% ומשלים עליה של כמעט 20% ב-2022. זה נתון מטעה. לכאורה מדובר בעלייה מינורית, בטח אם נרחיב ראות ונסתכל מה קרה ביתר מדינות העולם ואומרים שיכול היה להיות גרוע יותר. הרבה יותר. בשל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, תפיסות אידיאולוגיות והידלדלות משאבים טבעיים, העולם נמצא על סף משבר אנרגטי. בעיניי, עליית המחיר, בייחוד בעת הזו, מבטא את חוסר היעילות של השוק ואת הצורך הדחוף בתיקון בשוק האנרגיה הישראלי.
בהסכמים הקואליציוניים הצהירה הממשלה על רצונה להעלות את ייצור החשמל שלא על ידי פליטות גזי חממה ל-30%, אבל הממשלות הקודמות – ואני לא מדבר רק על הדרג הפוליטי – עשו המון כדי לתקוע לעצמן מקלות בגלגלים. מתווה הגז, שהכניס למדינה מאות מיליארדים נתן לישראל הזדמנות להיערך קדימה, אבל הזדמנויות צריך לנצל. עם כניסתם של שרי האנרגיה החדשים, וכמי שפועל בעשר השנים האחרונות כדי להצעיד את מדינת ישראל קדימה בתחום האנרגיה, אלו חמש ההמלצות החשובות ביותר עבור השר הנכנס, ישראל כ"ץ.
1. לחזק את הצד המקצועי ברשות החשמל ובניהול המערכת – הרפורמה ב-2018 במשק החשמל, שכללה את הקמת רשות החשמל ואת הפיכת חברת החשמל מחברת ייצור לחברת הולכה בלבד, הייתה דרמטית. כניסתם של גורמים פרטיים לשוק החשמל הוביל את ישראל למצב בו יש לה ייצור תחרותי, אבל רק לכאורה כי רשות החשמל מתנהגת כאילו היא תלויה ביצרנים הפרטיים מגנה ומסבסדת אותם. הבעיה ברשות החשמל היא חולשה מקצועית, וביותר מדי מקרים, במקום לספק פתרונות שיקדמו תחרות ויעילות, היא פועלת בצורה הפוכה. חברת ניהול המערכת סווגה על ידי רמי בלינקוב בסיווג שלא מתאים לה מתוך מחשבה על חסכון אלא שיש כ 4-5 מיליארד ש״ח שאנחנו מאבדים כל שנה לחוסר יעילות. משק החשמל בישראל מפגר בשנות דור אחרי משקי חשמל מודרניים והדרך היחידה לשנות את המשוואה היא דרך יכולת מקצועית גבוהה.
2. טיפול ריכוזי בנושא הרישוי/קניין – בכל פעם שיזם צריך לקבל אישור עסקה של רמ"י, הוא יודע שסביר שיהיו עיכובים משמעותיים. אם חיבור החשמל לא קורה בזמן, פרויקטים שלמים עלולים לרדת לטמיון. רמ"י זו המצאה ישראלית. בכל מקום בעולם לוקח זמן קצר לקבל היתרים והכללים ברורים יחסית, פשוטים וידועים. הרשויות באיטליה, לדוגמה, יכלו להעניק בקלות פטור מהיתר למתקן קרקעי עד 10 מגה־ואט, בעוד שבארץ הדבר היה מצריך התנגשות עם רמ"י ועם כלליה. עולם הרישוי מצריך תיקון בפני עצמו בעוד שבבריטניה לדוגמא יש הליכים שנקבעו וכולם עובדים לפיהם בישראל מערכת הכללים אינה ברורה וכל פקיד חושב שיש לו שיקול דעת שגובר על הכללים. מה שנחוץ לעשות מבחינת הרישוי והקניין ברור אבל צריך גורם מתכלל חזק מספיק שיוביל קדימה את התיקון, שטייניץ לקח על עצמו את המשימה הזו ביחס לגז אנחנו צריכים מהלך דומה לגבי האנרגיה המתחדשת.
3. ביטול האפליה לטובה של יצרני הגז – הכותרות על דרישות החרדים שלא לייצר חשמל בשבת נשמעה כמו שיא חדש בכפיה דתית, אך למעשה מדובר בהתקדמות טכנולוגית הנמצאת מעבר לפינה: אגירת חשמל. אלא שכיום רשות החשמל אינה מעודדת פיתוח טכנולוגי זה, אלא משקיעה את ראשה ורובה בתמרוץ של יצרני גז. כיום, באופן מובנה, יצרני גז זוכים לתשלום גבוה יותר מיצרני אנרגיות מתחדשות. בכך, הופכת ישראל ככל הנראה למדינה היחידה בעולם — לבטח היחידה מעשרות מדינות מפותחות אחרות — שסבורה שזו החלטה הגיונית. עתיד האגירה בישראל תלוי על בלימה וכרוך בשאלה האם הרגולטורים ימשיכו לחייך ליצרני הגז ולהישאר עם תעריפים שמקשים על שילוב האגירה ברשת הישראלית.
4. העברת אחריות למגזר הפרטי ולמנגנון השוק – בעולם מאפשרים ליזמים להקים פרויקטים ולשלב אותם במנגנון שוק אמיתי, בישראל חברת חשמל נדרשת להקים אלפי פרויקטי תשתית תוך שאיבדה 50% מכח האדם שלה ואסדרת השוק שפרסמה רשות החשמל היא אסדרת שוק רק בשם. אנחנו צריכים לאפשר ליזמים להקים את רשתות החשמל ולהעביר אותם לחברת חשמל כמקובל בעולם במקביל הרשות חייבת להתקדם למשק חשמל מודרני.
5. חדשנות ויצירתיות – משק האנרגיה מתחדש מדי יום. רק לפני שבועיים התבשרנו על תגלית מדעית של היתוך גרעיני שעשויה להוביל למקסימום אנרגיה באפס זיהום. בישראל נהוג לומר שאין אנרגיות מתחדשות אלא יש רק אנרגיה אחת, אנרגיית השמש, אבל לישראל יש שורה של משאבי אנרגיה פוטנציאליים שכל מה שצריך הוא מישהו עם חזון רחב מספיק: טורבינות רוח בים מול תל אביב, הידרו של מים מותפלים שיורדים לערבה תוך ניצול הפרשי הגובה ושיפור טכנולוגיית הכריה, גיאותרמי מודרני שיכול לספק ייצור רציף של מתחדשות.
מעבר מסיבי של ישראל לחשמל מתחדש ישחרר את הגז לייצוא, צינור שיוליך את הגז לאירופה הוא גם פרויקט נדרש. צינור כזה לו היה קיים בשנה האחרונה היה מחזיר את עלותו תוך מספר חודשים. מימן – דלק העתיד עבור הרגולטור הישראלי הוא היסוד השני בטבלת היסודות ותו לא, כל זאת בשעה שכלכלות מפותחות פחות מכלכלת ישראל שועטות קדימה ומשקיעות בתחום. המהלכים המג׳וריים הללו הם מהלכים שמצריכים דמות חזקה, בעלת חזון ויכולת ביצוע וגם יכולת להתגבר על מכשולים. אנחנו בפשטות זקוקים להורדוס.
משרד האנרגיה לא היה פסגת שאיפותיו של ישראל כ"ץ. אך למרות שזהות השר נקבעה ביום השבעת הממשלה בלבד, יש לו הזדמנות להוביל מהפכה גדולה יותר מזו שהוביל בתחבורה הישראלית. כפי שפעל לחבר את הפריפריה למרכז, כך הוא יוכל להזניק את ישראל לקדמת בימת האנרגיות המתחדשות.
הכותב הוא מייסד חברת 'נופר אנרגיה' הציבורית (
נופר אנרג'י
+0.5%
נופר אנרג'י
8,575
+0.5%
בסיס:8,532
פתיחה:8,532
גבוה:8,604
נמוך:8,528
תמורה:960,095
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
) ומחבר הספר 'חדש תחת השמש' הרואה אור בימים אלו
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.בזיון של אדם.בזיון של שר. (ל"ת)נחמן 24/02/2023 21:31הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.אל חשש, כלום מזה לא יקרהסתם אחד 15/02/2023 07:38הגב לתגובה זו1 0בקדנציות הקודמות שלו הורדוס הוכיח שאין לו חזון או אומץ. הוא לא יקדם שום רפורמה במשק החשמל...סגור
-
3.אצל הורדוס אני לא יודע כמה זמן הראש של כץ היה נותרמעל הכתפיים 14/02/2023 19:56הגב לתגובה זו4 1איזה שקט נהיה פתאום מהלוע השחצני של הפודל העלוב הזהסגור
-
2.גז הנשק האסטרטגי לשלום אזורייניב 14/02/2023 19:00הגב לתגובה זו2 0חייבים לייצא גז כאסטרטגיה , יש מספיק גז ל60 שנה לפחות ממאגר תמר וכריש . יש לאפשר לליותן ואפרודיטה לייצא כך שהכסף ממיסים יעברו לפרוייקים ירוקיםסגור
-
הגז חשוב ויותר חשוב הרצון לעשות שלוםלילי 15/02/2023 08:41הגב לתגובה זו2 0בגין עשה שלום בלי גז . רבין עשה שלום בלי גז עם ירדן ( עם הפלסטינים זה הביא מלחמה ) .סגור
- טען עוד
-
1.מה צריך השר כץ לעשות ?ירושלמית 14/02/2023 18:57הגב לתגובה זו2 2לעמוד מול הטירוף של לשכת נתניהו. הוא יזכה בגדול.סגור