לאומי: "שינויי האקלים יהיו בעלי השפעה מהותית על הגז הטבעי"
"שינויי האקלים צפויים להמשיך להיות גורם בעל השפעה מהותית על הביקושים לגז טבעי בשוק האירופאי והאמריקאי". כך העריך הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל בפמן, בסקירה שערך השבוע.
ד"ר בפמן ציין בסקירה כי מחירי הנפט עלו בשבוע האחרון, ומחיר חבית נפט מסוג BRENT הגיע לכ-85.87 דולרים לחבית. כמו כן, דו"ח מצב הנפט השבועי של ה-EIA בארה"ב הראה כי מלאי הנפט הגולמי המסחרי המשיך לעלות בשבוע שהסתיים ב-3 בפברואר. המלאי גדל בכ-2.4 מיליון חביות נפט והגיע ל-455.1 מיליון חביות וכתוצאה מהגידול במלאי, רמת מלאי הנפט המסחרי בארה"ב נותרה גבוהה בכ-4% מעל לרמה הממוצעת בתקופה זו בחמש השנים האחרונות.
הוא מצא כי הפעילות של בתי הזיקוק בארה"ב התאוששה ושיעור הניצולת שלהם עלה ל-87.9%. עם זאת, ההתאוששות צפויה להאט, על רקע הצפי לעבודות תחזוקה במספר בתי זיקוק. מלאי הדלק (בנזין) בארה"ב המשיך לעלות באותו שבוע ולצדו - מלאי התזקיקים גדל בכ-2.9 מיליון חביות והפער בין הרמה הממוצעת בתקופה זו בחמש השנים האחרונות לרמת המלאי במאגרים המשיך להצטמצם לכ-15%. מספר אסדות הנפט הפעילות בארה"ב עלה בכ-10 אסדות והוא מצביע על התייצבות, לאחר שהוא ירד לרמה הנמוכה מ-600.
להערכת ה-EIA מחודש פברואר, תפוקת הנפט של ארה"ב צפויה להמשיך לצמוח, אך היעדר השקעות הון מספיקות צפויות להכביד על קצב הצמיחה. תפוקת הנפט הממוצעת בארה"ב צפויה לעלות בשנת 2023 בכ-590 אלף חביות ביום לכ-12.49 מיליון חביות ביום ובשנת 2024 צפויה עלייה מתונה יותר לכ-12.65 מיליון חביות ביום.
כמו כן, ערב הסעודית אמרה כי תנקוט משנה זהירות בנוגע לגידול בתפוקת הנפט בהמשך השנה, על אף החששות בשוק מפני עודפי ביקוש במהלך המחצית השנייה של 2023. אמירה זו מצביעה על כך שקבוצת OPEC+ ככל הנראה לא תקל על מכסות הייצור לפני שתתרחש עליית מחירים בפועל.
להערכת לאומי, עמדתה של ערב הסעודית שלא להקל על מכסות הייצור כל עוד לא חלה עלייה במחירי הנפט, למרות הצפי לעליית הביקושים, נובעת מכך שסין רוכשת חלק ניכר מהנפט שלה מרוסיה, אשר מוכרת לה את הנפט במחיר מוזל.
הגידול בביקושים של סין צפוי להיות במחצית השנייה של 2023, אך בטווח הקצר רוסיה הודיעה על הפחתה מרצון של יצור הנפט בחודש מרץ ב-500 אלף חביות ביום. זאת, על רקע אכיפת הסנקציות על סקטור האנרגיה שלה על ידי מדינות ה-G7. "אנו מעריכים כי התאוששות הפעילות הכלכלית הגלובלית בהמשך שנת 2023 תביא לעליית הביקושים הגלובליים לנפט וכתוצאה מכך קבוצת OPEC+ תקל על מכסות הייצור, אך רק לאחר שהיא תשתכנע בכך שעליית הביקושים הינה יציבה", נכתב. "הביקוש לדלק בארה"ב ירד מעט לאחר ההתאוששות מהירידה הגדולה שהייתה בסוף שנת 2022, והוא הגיעו לכ-8.4 מיליון חביות ביום. להערכתנו, הביקושים לדלק צפויים להתאושש באופן מתון, אך ייתכנו שיבושים מקומיים כתוצאה מגלי קור שעלולים לפקוד אזורים בארה"ב. אולם, הביקושים לדלק צפויים להישאר בטווח של 8-9 מיליון חביות ביום".
בסקירה צוין כי התאוששות הביקושים לדלק מטוסים צפויה להימשך גם כן, אך הם צפויים להישאר בטווח של 1.3-1.8 מיליון חביות ביום. כמו כן, יבוא הנפט של הודו מרוסיה, אשר היה קטן בראשית 2022, עלה במידה משמעותית במהלך השנה האחרונה והוא אף התגבר עם אכיפת מדיניות "מחיר גג" על ידי מדינות ה-G7.
יצוא הנפט הרוסי להודו וסין הביאה לכך שה-EIA העלה את תחזיתו בנוגע לייצור הנפט הרוסי בשנת 2023 ולהערכת ד"ר בפמן מחודש פברואר רוסיה צפויה להפיק כ-9.9 מיליון חביות נפט, רמה הנמוכה בכ-1.1 מיליון חביות מתפוקת הנפט הרוסי בשנת 2022. עם זאת, יצוא התזקיקים של רוסיה צפוי לרדת בחודשים הקרובים, בשל הקושי הרב למצוא להם רוכשים מאחר שלסין והודו יש תעשיות זיקוק מפותחות
לגבי הגז הטבעי: מחיר הגז הטבעי בארה"ב נותר יציב בשבוע האחרון סביב הרמה הנוכחית ולקראת סוף השבוע הוא עלה מעט לכ-2.46 דולרים ל-MMBTU. מנגד, מחיר הגז טבעי האירופאי (TTF) ירד מעט בשבוע החולף לכ-55 אירו ל-MWh. להערכת לאומי, מחיר הגז הטבעי האירופאי צפוי להישאר בזמן הקרוב סביב הטווח הנוכחי, כל עוד החורף באירופה יישאר מתון. "בטווח הבינוני תתכן ירידה נוספת במחירו לאחר שימצא פתרון יציב וקבוע למשבר האנרגיה בשוק האירופאי. להערכת ה-EIA, מחיר הגז הטבעי בארה"ב בשנת 2023 צפוי להיות בממוצע כ-3.40 דולרים ל-MMBTU. מחיר זה נמוך בכ-47% מהמחיר הממוצע שהיה בשנת 2022".
לסיום ציין ד"ר בפמן את השורה התחתונה: "אנו מעריכים כי שינויי האקלים צפויים להמשיך להיות גורם בעל השפעה מהותית על הביקושים לגז טבעי בשוק האירופאי והאמריקאי, ותנודות מזג האוויר עלולות להביא לעלייה מחודשת במחיר הגז טבעי האירופאי".
לגבי הצפי לטווח הבינוני כתב כי "היצע הנפט הגלובלי צפוי להצטמצם במחצית הראשונה של 2023". עוד ציין כי :"עם זאת, ההתאוששות בפעילות הכלכלית הגלובלית, ובפרט בסין, הצפויה להיות במחצית השנייה של 2023, צפויה לתמוך בביקושים לנפט מה שעלול להחריף את עודפי הביקושים בהמשך השנה. במבט כולל, המחיר לחבית מסוג ברנט צפוי לרדת במהלך 2023, לרמה של סביב כ-85-90 דולר לחבית".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה