"פתיחת שוק החשמל לתחרות מייצרת אופק חדש לקידום האנרגיות המתחדשות בישראל"

ראיון עם חוני קבלו מנהל פיתוח עסקי באנלייט אנרגיה, לקראת ועידת ההשקעות באנרגיה
 | 
telegram
(1)

כל אנליסט שמסקר את תחום האנרגיות המתחדשות אופטימי על התחום - כולם חושבים שהמניות של החברות (לפחות הגדולות) בתחום יעלו משמעותית: העולם עובר להשתמש יותר ויותר באנרגיות מתחדשות, בהובלת אירופה. חלק מהמדינות כבר נמצאות עם הפקה משמעותית וחלק עדיין בדרך. ישראל בינתיים הגיעה רק ל-10% אבל גם מתכננת להגיע לאפס פליטות ב-2050 ולכן גם בישראל הפוטנציאל עדיין משמעותי. כאשר אנחנו שואלים את האנליסטים על הסיכונים הם חוזרים ואומרים שהשוק הזה עדיין נמצא בתחילתו, אז נכון שעלויות המימון של פרויקטים חדשים עשויות להכביד (כי הריבית עלתה) אבל בחברות מאמינים שהיא תרד בהמשך, ומעבר לכך - מה שכבר קיבל מימון כשהריבית עוד הייתה זולה לא משתנה באמצע.

אחת החברות הגדולות בתחום בישראל, היא אנלייט אנרגיה מתחדשת  אנלייט אנרגיה -1.53% אנלייט אנרגיה 5,908 -1.53% אנלייט אנרגיה בסיס:6,000 פתיחה:5,915 גבוה:5,983 נמוך:5,837 תמורה:24,876,839 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  של גלעד יעבץ, שצמחה במהירות בשנים האחרונות. פי 10 תוך חמש-שש שנים. יש לה פרויקטים לייצור אנרגיה סולארית בשלבים שונים של 17 ג'יגה וואט, כ-4 ג'יגה בביצוע והיא צופה המשך צמיחה. היא נרשמה לאחרונה למסחר גם בנאסד"ק (ונאלצה לתת דיסקאונט שהפיל את המניה) והפכה לדואלית ושישה בנקים החלו לסקר אותה בהמלצת קנייה עם מחיר יעד של 21-23 דולר למניה (76-83.6 שקל בתל אביב), לעומת מחיר של 60 שקלים למניה נכון לעכשיו, כלומר הם נותנים לה אפסייד של כ-40%, כשהשווי שלה הוא 7.1 מיליארד שקל (2.3 מיליארד דולר) - להרחבה על הסיקור שלהם לחצו כאן. גם במיטב ממליצים לקנות את המניה.

בניגוד לאחרות, אנלייט היא כבר רווחית, אבל היא גם עדיין מצפה להמשיך לצמוח משמעותית בשנים הבאות. בתחזית שסיפקה לפני שבועיים היא צופה ב-2023 הכנסות של 290-300 מיליון דולר. לקראת ועידת ההשקעות באנרגיה שתתקיים ביום רביעי הקרוב, שוחחנו עם חוני קבלו – מנהל פיתוח עסקי באנלייט על העתיד של החברה והתחום.
כמה מתיק ההשקעות צריך להיות בתחומי האנרגיה, איך זה מתחלק בין אנרגיה מתחדשת והשקעות בגז ונפט וגם מניות מומלצות - בואו לשמוע את המומחים ביום רביעי הקרוב 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה כולל הפורטפוליו של החברה?
קבלו "הפורטפוליו הבשל של החברה, כולל פרויקטים בהספק של 4.5 גיגה-וואט יצור ועוד 2.7 גיגה-וואט שעה אגירה. מדובר על פרויקטים מניבים המופעלים מסחרית בהיקף של 1.4 גיגה-וואט ייצור, פרויקטים הנמצאים בשלבי הקמה 950 מגה-וואט ייצור ועוד 1.7 גיגה-וואט שעה אגירה, ופרויקטים לקראת הקמה הצפויים להתחיל הקמה בשנה הקרובה 2.2 גיגה-וואט ייצור ועוד 1 גיגה-וואט שעה אגירה.

"בנוסף, לחברה יש פרויקטים בשלבי פיתוח מתקדם שצפויים להתחיל הקמה בשנתיים הקרובות (4.2 גיגה-וואט ייצור ועוד 10 גיגה-וואט שעה אגירה) וכן פרויקטים בפיתוח (10.2 גיגה-וואט ועוד 7.9 גיגה-וואט שעה אגירה). כל הפורטפוליו עומד על הספק של 19 גיגה-וואט ייצור ועוד 20.5 ג'יגה וואט שעה אגירה.

אתם פועלים בארץ ובחו"ל, למה?
"הפורטפוליו של החברה מבוזר היטב בין שלושת שווקי הפעילות של החברה (ארה"ב, אירופה וישראל), מגוון טכנולוגית (סולארי, אגירה, סולארי משולב אגירה, רוח) ומאפשר מבנה הכנסות מגוון- הן מהיבט מטבע והן מהיבט סוג החוזה (PPA או מחיר שוק) והצמדה למדד המחירים לצרכן.

"אנחנו ממוקדים בפרויקטים גדולים בשווקים מפותחים עם רגולציה תומכת (ארה"ב ומערב אירופה). יש לנו פורטפוליו פיתוח רחב ומגוון. הפיזור הגאוגרפי הרב בשלבי הפיתוח הראשוניים, מאפשר סינון וקידום של פרויקטים המייצרים תשואות גבוהות בסיכון נמוך באופן יחסי".

מה היתרונות של החברה – השקעה פיננסית, יזמות?
"מרבית המנהלים הולכים כברת דרך עם החברה עוד מראשית דרכה. לחברה Track record מוכח בקידום פרויקטים משלבי פיתוח לשלבי ההקמה והתפעול. בשנת 2022 החברה הצליחה להביא להפעלה מסחרית מעל 800 מגה-וואט ייצור, להתחיל הקמה של פרויקטים בהיקף 630 מגה-וואט ייצור ו-1.7 גיגה-וואט שעה של אגירה, ולהרחיב את הפורטפוליו הבשל ב-0.9 גיגה-וואט. אנחנו גם מפעילים בכל גאוגרפיה באמצעות מנהלים וצוותים מקומיים".

איך אתם רואים את שוק האנרגיה הירוקה בהמשך - איזה כיוונים הכי צומחים-חשובים - תחנות כוח, אנרגיה שאובה,  שדות אנרגיה PV, אנרגיית רוח ביו גז? איפה תתמקדו בפעילויות האלו? ולמה?
"שוק האנרגיה הירוקה בישראל ובעולם יוסיף להתפתח בשלושה אפיקים מרכזיים (ולמעשה בלעדיים): אנרגיית רוח (ביבשה ובים), אנרגיה סולארית, ומתקני אגירת אנרגיה. שני האפיקים הראשונים – השמש (בדגש חזק על מתקנים קרקעיים גדולים ומתקנים צפים המהווים היום את הרוב הגדול של ההספק הסולארי המוקם בעולם) והרוח – מהווים היום כ-75% מכלל מתקני הייצור החדשים בחשמל הנבנים מדי שנה בעולם. האפיק השלישי, אגירת אנרגיה, הוא למעשה מוצר משלים חיוני להעמקת היקף השילוב של אנרגיות מתחדשות במשקי חשמל מודרניים – ומאפשר גמישות בשעות הזרמת האנרגיה, וכן מתי שירותי ייצוב איזון לרשת החשמל והפיכתה לעמידה בפני שינויים בלתי צפויים בביקוש לחשמל או בייצור".

איך אתם מתכוונים לאגור את האנרגיה שאתם מייצרים? תיכנסו לתחום המסחר בחשמל?
"כאמור, לחברה פורטפוליו כולל של 20.5 גיגה-וואט שעה של מתקני אגירת אנרגיה כשאנחנו נשתמש בטכנולוגיות יעילות, זולות ואמינות שמקובלות בעולם – ובראשן אגירה בבטריות לית'יום-איון. כבר בשנה הקרובה יחוברו לרשת בישראל 12 פרויקטים שיאפשרו אגירת חשמל בהיקף של למעלה מ-500 מגה-וואט שעה, וימכרו חשמל בשעות שיאי הביקוש לצרכנים באמצעות חברת האספקה שהקמנו.

"המהפכה הרגולטורית אשר מאפשרת אספקת חשמל ישירות לצרכנים במקום מכירתו לחברת החשמל – מייצרת עולם חדש של הזדמנויות להתפתחות משק האנרגיה המתחדשת בישראל, ומאפשרת לחברות וצרכנים ישראלים לקחת חלק במהפכת החשמל הירוק. טכנולוגיית האגירה היא ה"אקס-פקטור" הכלכלי והאנרגטי של התחום משום שהיא מאפשרת לראשונה שליטה בשעות הזרמת החשמל לרשת והתאמת פרופיל הייצור לצרכי הלקוחות ולשיאי הביקוש".

מה התחזית שלכם ל2027-2028?
"החברה לא נותנת תחזיות לתקופות אלו. אנו צופים שעד סוף 2025 לחברה יהיו 4.5 גיגה-וואט ייצור ועוד 2.7 גיגה-וואט שעה אגירה מחוברים ומוכנים להפעלה מסחרית. החל מ-2026, אנו צופים קצב של חיבור פרויקטים בהספק של 1.5 גיגה-וואט בשנה".

איך הריבית העולה משפיעה עליכם ועל הביקוש להשקעות בתחומים שלכם? מניח שיש ירידה כי האלטרנטיבה הסולידית עלתה, וזה גם מוריד את המרווחים שלכם? איך מתגברים על זה?
"למרות העלייה בריבית, ישנם מספר גורמים מהותיים אשר מסייעים להגדלת המרווחים ביחס למרווחים שראינו בעבר. קודם כל, מבחינת החוב הקיים – 98% מגודר ולכן אין חשיפה לשינויי ריבית. בנוגע לפרויקטים עתידיים – מצד אחד הריבית עולה, אך מצד שני קיימים מספר גורמים שמאזנים את המשוואה ואף מגדילים את המרווחים. גורם ראשון הוא הגידול המהותי במחירי החשמל, שעלו בשיעור גבוה יותר מעליית הריבית (שכן אחת הסיבות המרכזיות לעלית הריבית היא האינפלציה, שנבעה בין היתר עקב מחירי החשמל הגבוהים). הגידול המהותי במחירי החשמל יאפשר לחברה לחתום על חוזי מכירה ארוכי טווח אטרקטיביים או לחילופין לסחור במחירי שוק גבוהים.

"גורם שני המאזן את עליית הריבית, הינו הגידול בביקוש לאנרגיות מתחדשות לאור משבר האקלים, אשר מאפשר להשיג חוזי PPA אטרקטיביים.

"גורם איזון שלישי, הינו התמיכה הרגולטורית לפיתוח אנרגיות מתחדשות בשווקי הפעילות הגדולים של החברה - אירופה וארה"ב. לדוגמא, חקיקת ה-IRA בארה"ב, הכוללת הטבות מס מסוג PTC למרכיב הסולארי, צפויה להגדיל באופן משמעותי את התשואות של פרויקטי החברה"

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    האמת שבדיוק להפך
    דן4 27/03/2023 21:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכי הגיוני לשלב אנרגיה ירוקה עם התשתיות הקיימות של חברת חשמל, זה זול יותר וסביבתי יותר ואסור לחלוטין עלתפי הרפורמה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות