"מאמינים בהשקעות באנרגיה; אנחנו שחקן גדול בהשקעות בגז; אנרגיה מתחדשת תייצר 10%-12% תשואה שנתית לאורך שנים"

ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח, בראיון על מניות הגז, מניות האנרגיה המתחדשת, כמה מתוך סך הכספים שהוא מנהל - 320 מיליארד שקל, מושקע באנרגיה, ומה התשואה שהוא צופה בתחום האלו?
 | 
telegram
(3)

ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח, אמר בכנס השקעות האנרגיה של ביזפורטל כי "האנרגיה והתשתיות הן השקעות יחסית יציבות שמגלמות תשואה טובה". קבוצת מגדל משקיעה במניות גז וכן במניות אנרגיה מתחדשת לצד השקעות לא סחירות בתשתיות ואנרגיה. החלק הלא סחיר מגיע לכ-7% מהיקף הכולל שעומד על מעל 320 מיליארד שקל, כלומר - מעל 22 מיליארד שקל. חלק מהתיק הזה הוא פרויקטים של אנרגיה מתחדשת, כשלצד השקעות סחירות באנרגיה מדובר בהשקעה באנרגיה של כ-20 מיליארד שקל. 

שיעור השקעות האלו עולה על הממוצע של הגופים המוסדיים ומגדל היא מהנהנות העיקריות בעסקת ניו מד שדווחה אתמול.  בפועל החשיפה לאנרגיה השתלמה בשנה האחרונה - תשואה משוקללת של מעל 20% בעוד השווקים ירדו בשנה החולפת, וגם באופן יחסי מתחילת השנה - השווקים אומנם יורדים, אבל מניות הגז עברו מאתמול לעליות מתחילת השנה. השקעות באנרגיה ותשתיות נתפסות כהשקעות סולידיות לצד תשואה ארוכת טווח נאה, אך בסופו של דבר אין קסמים - התשואה מתכנסת לנורמה מסוימת וראינו את זה בשנה האחרונה בירידות בתחום האנרגיה המתחדשת. מדובר בתחום שנחשב תחום בצמיחה, תחום שמושפע מאוד מהריבית העולה שקיצצה במרווחים של החברות בתחום. 
צפו בשיחה המלאה בוועידת ההשקעות באנרגיה של ביזפורטל:

איך אתם מתייחסים לשני סוגי ההשקעות - אנרגיה מסורתית לעומת אנרגיה מתחדשת?
"אנחנו לא מסתכלים על העולם בצורה בינארית, בין 0 ל-1, אלא על התמחורים. משם אנחנו מחליטים במה להשקיע. יש לנו את החלקים הלא סחירים, ששם מייצרים פרופיל תשואה יותר יציב ובתחום הלא סחיר אנחנו יותר טקטיים ויותר מחפשים ערך ומחירים. המניות תנודתיות, אבל זה מספק יותר הזדמנויות".

מניות הגז - מה היתרונות והסיכונים?
"הסיכונים הם באמת התנודתיות הגדולה, בתוכה מסתתרת הזדמנות. החברות והשותפויות בישראל בתחום מאגרי הגז, מתאפיינים בחוזים ארוכים. זה לא ככה בעולם. אנחנו מסתכלים על זה שהשוק הרבה פעמים מגזים בכיוון מעלה או מטה ומנצלים את ההזדמנויות האלו".


ארז מגדלי עם אבישי עובדיה (שלומי יוסף)

מניות הגז והנפט היו בתמחורים נמוכים, בעוד מניות האנרגיה המתחדשת בתמחורים יחסית גבוהים. היה עודף של השקעות במניות ונכסים של אנרגיה מתחדשת. דווקא הפלישה של רוסיה לאוקראינה סידרה את זה. גילו מחדש את מניות הגז והנפט, האנרגיה המתחדשת שהיא בהחלט העתיד, זזה קצת הצידה. 

מה אתה רואה במניות הגז בהמשך?
"אנחנו רואים שהמעבר למתחדשות הוא תהליך ארוך, לגז יש מקום במעבר הזה. זה מעבר של עשרות שנים. אנחנו רואים בשיחות עם משקיעים בעולם שזאת המגמה. לגז יש עדיין מקום. בנכסים שיש בישראל, ואנחנו עושים אנליזה ומשתתפים במימון - כן רואים את הערך. העסקה אתמול של ניו מד הדגישה את הסיכון השונה של הגיאופוליטיקה שתופסים בישראל, שהשוק המקומי מתמחר לבין מה שמתמחרים חברות בינלאומיות גדולות".

בניתוח שנעשה על ידי ביזפורטל עולה כי שותפויות הגז מתמחרות תשואה פנימית של מעל 10%, כשאצל רציו מדובר ב-12%. עם זאת, צריך לזכור שהשותפויות האלו מתכננות להשקיע כספים בהמשך פיתוח המאגרים. 

אנרגיות מתחדשות - מה קורה שם? מה היתרונות ולאן הולכים? מה התשואה שם?
"במתחדשות, מבחינת ביקושים, אנחנו רואים גרף עולה. אני כן מצביע על השינוי הגדול שהיה בארה"ב מבחינת תקנות האקלים. יש יותר ודאות והליכה קדימה בהשקעות בארה"ב. לגבי חברות האנרגיה המתחדשות, תזרימים יגיעו לאורך שנים שנים.

"המחירים של פרויקטים ומניות אנרגיה מתחדשת היו צריכים לעכל את זה שהריבית עברה מ-0% ל-5%. ההתאמה לשוק הסחיר קרתה. היא מפרידה בין חברות טובות לבין חברות שלחצו פחות טובות. זה האתגר שלנו כמנהלי השקעות, למצוא, לאתר את הטובות.

"לגבי תשואות, שמעתי קודם בוועידה מספרים נמוכים של 5%-6%. זה היה קיים בעבר באירופה. באזורים אחרים היו תוצאות יותר גבוהות. בעקבות עליית הריבית רואים 12%-10% במרבית הפרויקטים". 

אנחנו הולכים על פרויקטים ייחודיים שמאפשרים לנו גם גיוון ופיזור ומותאמים לנו כגוף שחושב לטווח ארוך. הגדלנו השקעות ברשת החשמל, השקענו באנרגיית רוח בים. נכנסו עם גופי ענק ובהתאמה גם הצלחנו לקבל תשואה שמשקפת את היתרון לגודל. 

איפה היתרונות בהשקעה גדולה עם שותף גדול בנכס סחיר?
"כשאתה קונה נכסים סחירים, אתה קונה הרבה דברים, כולל החלטות של ההנהלה. אתה משקיע בניהול של העסק. בצד הלא סחיר, אתה קונה תזרים, אתה מגוון את מקורות התזרים ואפשר לקבל תזרימים מהרבה מאוד מקומות. אנחנו יושבים על תזרים מפרויקט עתידי לעשרות שנים ויש הרבה פרויקטים כאלו. כשאתה מנהל חסכונות ל-30-40 שנה, זה ערך גדול עבורנו".

יש כאן סוג של נדל"ן מניב שיודע לייצר תשואה לאורך זמן.
"נכון. בתיקים שלנו, אנחנו שוברים את הראש  גם בהיבט האינפלציה. היא חזרה בגדול. יש לה הרבה משמעות בתיקים שלנו. ההשקעות בתשתיות ואנרגיה לרוב צמודות ומספקות הגנה אינפלציונית. מרבית הפרויקטים של התשתיות צמודות מדד, ראינו אותם מתפקדים הרבה יותר טוב בעליית ריבית שלוותה בעליה באינפלציה.

"כשגוף משקיע בנכסים של אנרגיית תשתית הוא לוקח בחשבון שהנכסים האלה אמורים לשמור על תנאי האינפלציה. זה בגלל שהסחורות בתהליך אינפלציוני. כי בעצם, בהקמה של הפרויקטים במשך כל כך הרבה שנים וסיכונים מכלילים את ההצמדה בתוך המחירים העתידיים. בפרויקיטים כאלו נהוג שיש הצמדה. בתקופות כאלו זה מאוד חשוב זה מייצר הגנת מחירים. נכון שחלק מהדברים תלויים במחירי שוק, אבל לרוב זה מוגן מאינפלציה. מעבר לכך, מדובר בהשקעות מפוזרות, מגוונות עם יתרון לגודל.


אנחנו בריבית גבוהה, כנראה לקראת סוף עליית הריבית, אך אתה רואה את השווקים  הפיננסים ואת האטרקטיביות של מניות לעומת אגרות חוב? 
"אחרי שנים של כסף זול, הריבית קפצה מ-0% ל-5%. צריך לעכל את זה. הכלכלות והשווקים צריכים לעכל את המהלך. זה ייקח זמן. יש חוליות חלשות שאנחנו מנסים להימנע מהן, שנבנו על כסף זול. בארה"ב סובלים מאוד מעליית הריבית. בדרך יהיו כל מיני שברים ותקלות, כמו אירועים בבנקאות האירופית, אבל תהליך עליית הריבית די קרוב מבחינתנו למיצוי שלו. ההשלכות על התיק: האג"ח ירד ולא הייתה בו תשואה. אנחנו חושבים שהשנה האחרונה מסמלת חזרה שלו. נמשיך לדעתי לראות תנודתיות גבוהה בשווקים. אני חושב שסוף עליות הריבית קרוב ככה השווקים מתמחרים  ונראה את האינפלציה יורדת. השאלה הגדולה עד כמה האינפלציה תרד".

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    מניות האנרגיה אכן חזקות (ל"ת)
    עדי 29/03/2023 19:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    השוק בישראל קורס, השוק בארהב ממריא. נתניהו הורס את הכלכלה (ל"ת)
    עם ישראל 29/03/2023 17:41
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 1.
    מגדל השתפרו בשנים האחרונות (ל"ת)
    דני 29/03/2023 16:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות