תודה לאופ"ק - הנפט רשם את שלושת השבועות הטובים ביותר שלו מאז פרוץ המלחמה באוקראינה

בשלושת השבועות האחרונים מחירי הנפט עלו ביותר מ-20%, האם למרות החששות ממיתון תשבר מגמת הירידה שהחלה ביוני האחרון?
 | 
telegram

מחירי הנפט חוו טלטלות מאז שנת 2020 - ראשית הגיעה הקורונה ומחירי הנפט ירדו לראשונה בהיסטוריה לטווח השלילי, עקב עלות האחסון של החביות. כשהמצב התהבר, העולם הבין שאמנם זה יקח זמן אבל בסופו של דבר הכל יחזור לתפקד כמו לפני הקורונה, המחירים עלו בקצב מהיר וברבעון הראשון המחיר של חבית נפט גולמי חזר לאיפה שהיה טרם הקורונה. העליות המשיכו לתוך 2022 והחריפו לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה.

בדומה למה שקרה בתחילת הקורונה, מחירי הנפט הגיעו למצב קיצון, הפעם בצורה של עליות והמחיר של חבית נפט מסוג WTI הגיעה מעבר ל-120 דולר לחבית. כמו שקרה לאחר הקורונה, העולם הבין שהמלחמה לא תגרום למשבר אנרגטי חסר תקדים והמחירים החלו לרדת בקיץ האחרון, בין היתר הודות לשחרור מאסיבי של חביות נפט לשוק ממאגר החירום של ארה"ב.

מגמת הירידה המשיכה עד חודש מרץ, מאז הוחרפה על ידי החשש ממיתון שהגיע לאחר קריסת בנק SVB. המשמעות של מיתון עבור מחירי הנפט רעה מאוד - מיתון הוא בעצם האטה משמעותית במשק וכאשר הביקוש למוצרים ושירותים יורד והאזרחים מנסים לחסוף כמה שיותר, הביקוש לנפט יורד גם כן. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בכדי להתמודד עם הירידות במחירים, החליטו בארגון אופ"ק + (הכולל בין היתר את רוסיה, ערב הסעודית ואיראן) על הפחתה משמעותית של תפוקת הנפט של המדינות החברות בו. בסופו של דבר סף ההפחתה מסתכם לכ-1.7 מיליון חביות ביום, קיצוץ אשר יחל בחודש מאי הקרוב ולפחות עד סוף השנה הנוכחית. ההחלטה הובילה לזינוק במחירי הנפט - ממחיר של 65 דולר לחבית WTI עד ל-80.5, נכון לסגירת המסחר אתמול (עלייה של 23%).

בנוסף לקיצוץ התפוקה, אחד הגורמים אשר יכולים לדחוף את מחירי הנפט למעלה הוא התחזקות של הכלכלה הסינית לאחר הסרת הגבלות הקורונה בתחילת השנה. סין הינה צרכן משמעותי של נפט ופתיחה מלאה של התעשייה וחזרה של המפעלים לייצור הייתה צפויה כבר לדחוף את המחירים למעלה, מה שעדיין לא קרה. מספר המכוניות שנמכרו בחודשיים הראשונים של השנה בסין ירד ב-9.4% והטיסות הבינלאומיות מסין עומדות על 22% מהיכן שהיו טרם הקורונה (נכון לאמצע החודש שעבר). למרות הנתונים החלשים חברת הנפט הגדולה ביותר בסין מאמינה כי הביקוש לנפט צפוי לגדול בשנה הקרובה בלמעלה מ-5%.

עלייה בביקוש לנפט בהודו עלול גם לעזור לדחוף את המחירים למעלה. לפי משרד האנרגיה של הודו ייבוא הנפט של הודו עלה בחודש פברואר ב-8.5% אחוז לעומת המצב בתקופה המקבילה אשקתד.

בבנק אוף אמריקה צופים כעת כי מחירי הנפט עלולים להגיע השנה עד לכדי 90 דולר לחבית, בגולדמן זאקס העלו את התחזיות ל-100 דולר לחבית וישנם האנליסטים המאמינים כי הנפט יכול להגיע עד למחיר של 160 דולר לחבית.

מה שלמרות כל האופטימיות עלול לחרב את החגיגה - מיתון
לא סתם מחירי הנפט צנחו לאחר הקריסה של SVB. החשש ממיתון עלה וסוחרי הנפט זוכרים מה קרה במשבר האחרון. ב-2008 מחיר הנפט נפל ב-75% משיא של כ-145 דולר לחבית בתוך פחות מחצי שנה. אמנם קיצוץ התפוקה הצליח להרים כעת את המחירים למעלה אך אין ספק שמיתון בארה"ב יגבר על כל קיצוץ כזה או אחר של מדינות אופ"ק, כמו שקרה ב-2008. אנחנו עדיין לא במיתון אך המדרון הוא מאוד חלקלק וסימני האזהרה רבים -  השבוע ראינו את האינדיקטור המועדף על הפד' למיתון מהבהב באור בוהק.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות