ישראמקו ומודיעין רוצות להכניס שותף בינלאומי למאגר שמשון - מה המשמעות?

ישראמקו רוצה להנפיק אג"ח וחושפת שהיא במו"מ להכנסת שותף למאגר. שם השותף לא נמסר ורק נאמר שיש לו "ניסיון משמעותי בהפעלת נכסים בים התיכון שאינו פועל כיום בישראל". בוועידת האנרגיה של ביזפורטל דיברו השותפות על הפוטנציאל להגעת חברות זרות במכרזים שייצאו בזמן הקרוב
 | 
telegram
(4)

בימים אלו המדינה אמורה להוציא מכרזים לחיפושי נפט וגז בים התיכון. בוועידת האנרגיה של ביזפורטל לפני כחודש אמרו נציגי משרד האנרגיה ומנהלי שותפויות מאגרי הגז של ישראל שחברות גדולות צפויות להיכנס לישראל במסגרת החיפושים הללו - ואם הן נכנסות הן חושבות שיש כאן פוטנציאל למאגרים משמעותיים נוספים.

כעת מדווחת שותפות ישראמקו, שמחזיקה ב-53%, מהמאגר על כך שהיא בוחנת להכניס שותף, מפעיל, למאגר שמשון, זאת במסגרת גיוס אג"ח שהיא מתכננת. גם לשותפות מודיעין יש נתח במאגר - 10.5%. מי אותה חברה שתיכנס כשותף פעיל? ישראמקו אמנם לא מציינת אבל כן אומרת שמדובר במפעיל שיש לו "ניסיון משמעותי בהפעלת נכסים בים התיכון שאינו פועל כיום בישראל". על פי ההערכות מדובר בשותף בינלאומי משמעותי  כשמשרד האנרגיה אישר אותו כשותף פוטנציאלי. - אבל אם ייסגר הסכם מלא יידרש אישור נוסף של משרד האנרגיה.

אם ייחתם הסכם, המשמעות תהיה שהשותפויות המחזיקות יירדו באופן פרופורציוני ביחס לאחזקה הקיימת שלהן, כך שהחברה הבינלאומית תקבל 25% מהזכויות במאגר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הגלגול הראשון של מאגר שמשון התגלה כמאכזב בשנת 2012. הוא נמצא כ-90 ק"מ ממערב לעיר אשקלון. על פי דוח משאבים מ-2015 נפח הגז ירד ב-66% ל-5bcm בלבד, כלומר מאגר עם פוטנציאל הכנסות של 800 מיליון דולר בלבד, מה שהפך אותו ללא כדאי ולכן לא פותח מאז. אבל בשותפויות פרסמו ב-2019 שבשטח נוסף במאגר, חלק שנקרא 'דקר' והוא קרוב יותר למצרים, יש אולי פוטנציאל ל-280bcm (כ-10TCF), מה שיהפוך את המאגר לכדאי אם באמת הקידוח יצליח, ומכאן הרצון להכניס שותף.

השותפויות רוצות לבצע קידוח לשם בדיקה אם המאגר קיים, או יבש, קידוח אקספלורציה. אם הקידוח יצליח, וזה אם גדול, יהיה מדובר על פוטנציאל למאגר גדול. סדר גודל של כחצי מלוויתן ודומה בגודלו למאגר תמר. בלוויתן יש 619bcm (מיליארד מטרים מעוקבים - מידת נפח לכמויות גז. נ"א) של גז וזה אחרי שבשנים האחרונות הוא גדל ב-25%-30% לאור הממצאים-בדיקות בשטח. בתמר יש יותר מ-300bcm, בכריש-תנין יש 100. 

אבל לפני שקושרים כתרים צריך לזכור שההסתברות למציאת גז לא גבוהה - עד 19%. מנגד צריך לזכור שההסתברות הזו לפני קידוח אמיתי היא רק אינדיקציה, וצריך לקחת אותה בעירבון מוגבל. היו כבר קידוחים כמו מירה ושרה עם סיכויים של מעל 50% שבסוף לא נמצא בהן כלום, והיו קידוחים עם הסתברויות נמוכות שנמצאו בהן מאגרי גז ו/או נפט. ועדיין - מדובר בקידוח בסיכון גבוה. 

בעיה נוספת היא שבניגוד למאגר כמו תמר שהוא קידוח הומוגני, בקידוח דקר של שמשון מדובר על 4 חלקים שונים, עמוקים יותר מתמר, ויש כאן גם סיכונים הנדסיים. אז האם הקידוח יכול להצליח? כן. האם הפקת הגז ממאגר שמשון קרובה? לא. יש עוד דרך ארוכה.

ובכל זאת זו בשורה טובה לשותפויות. הן מתקדמות בתהליך, הן לא התייאשו מהמאגר. באנליזות של מעלות הם כותבים בשנים האחרונות שוב ושוב שפוטנציאל הדירוג של ישראמקו יעלה "אם השותפות תפעל לפיתוח חזקת שמשון. עם זאת, כל פעולת דירוג חיובית כתוצאה ממצב זה תתרחש רק בעוד מספר שנים ותדרוש מהשותפות לשמר את רמות המינוף שלה".

ישראמקו מחזיקה ב-53% ממאגר שמשון, מודיעין אנרגיה מחזיקה ב-10.5%, יוניבין של סעיד סרסור ב-21% (אותם רכשה מנפטא של קובי מימון), וחברת הנפט לישראל ב-10.5%.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    נראה מעניין
    אני 02/05/2023 14:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    דרך איזו שותפות הכי כדאי להחשף?
    סגור
  • 3.
    אם במיצרים כשל כנראה פה יצליח
    תלקר 02/05/2023 13:48
    הגב לתגובה זו
    3 0
    וקיבלו מידע
    סגור
  • 2.
    10TCF =3,000,000,000 חביות נפט
    חייק5 02/05/2023 13:44
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ומפה החישוב פשוט
    סגור
  • 1.
    נפט
    גד 02/05/2023 12:36
    הגב לתגובה זו
    3 1
    סיכוי למיליארדי חביות נפט. מי שמאמין לא מפחד !
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות