האם מחירי הנפט רשמו תחתית? יש מי שמאמין שכן
מחירי הנפט מתאוששים? היום הם עולים ב-3% ומשלימים עליה של 10% מאז ה-3 במאי. לפני כן הם הספיקו ליפול ב-12% מתחילת החודש. ועדיין, מתחילת החודש הם בירידה. במהלך 12 החודשים האחרונים המחירים איבדו 34%, כשרוב הירידות התרחשו בחודשים יוני-ספטמבר בשנה שעברה ומאז מחירי הנפט "זזים הצידה". חבית גולמית WTI נסחרת כעת במחיר של 73.4 דולר ומחיר חבית מסוג "ברנט" נסחרת תמורת 77 דולר לחבית.
השאלה היא כמובן מה הלאה. האם המחירים ימשיכו לרדת או שמחיר הזהב השחור הגיע לתחתית? אנליסטים בוול סטריט צופים שנראה עלייה במחירי הנפט ברבעונים הקרובים.
"עכשיו זה בהחלט מרגיש כאילו הם בתחתית - יש מספר סימנים לכך", אומר אד מורס, ראש מחקר הסחורות העולמי של סיטי בנק. "נותר מלאי גבוה במיוחד במהלך חודשים ינואר ופברואר השנה, ומאז הוא ירד וזו חלק מההבנה שהמחירים בתחתית". הוא הוסיף כי השווקים מתמודדים כעת עם ההשפעה של קיצוצי הייצור האחרונים של אופק+, והעולם עובר לעונה של ביקוש גבוה יותר. בחודש שעבר הודיע קרטל מדינות הנפט שהוא מקצץ את התפוקה ב-1.16 מיליון חביות ליום, קיצוץ שנכנס לתוקף במאי ובאופק פלוס הצהירו שיימשך עד סוף 2023. הירידה בייצור גרמה לאנליסטים להזהיר שהמחירים עלולים לעלות ל-100 דולר. "אנחנו מסתכלים בצורה חיובית יותר על הרבעון השני והשלישי ממה שקרה ברבעון הראשון", אמר מורס.
גם חברת השירותים הפיננסיים ANZ מאמינה שצניחת מחירי הנפט עשויה להגיע לסוף בקרוב, כאשר הביקוש העולמי לנפט צפוי לגדול ב-2 מיליון חביות ליום, ולהשאיר את השוק בחוסר אספקה לאורך 2023. "קיצוצים בתפוקה של אופק+ והתאוששות בביקוש של סין יקזזו ככל הנראה ביקוש נמוך יותר במקומות אחרים... לכן, אנו מצפים שהמחירים יגיעו לתחתית בקרוב", נכתב בדו"ח מחקר.
באופן דומה, גולדמן זאקס שמר על תחזיותיו לתג מחיר גבוה יותר עבור הנפט. "התחזית שלנו מצביעה כי חבית ברנט תעלה ל-95 דולר עד דצמבר ו-100 דולר לחבית עד אפריל 2024 מכיוון שאנו צופים גירעונות גדולים בייצור", קבע בנק ההשקעות בדו"ח שפורסם בסוף השבוע.
מחיר הנפט מטפסים כעת בכ-2.5% כאשר חבית מסוג ברנט נסחרת תמורת 77 דולר ואילו חבית מסוג WTI נסחרת תמורת 73.2 דולר.
הירידה בשבועות האחרונים במחירים מיוחסת לשילוב של חששות כלכליים. ביום רביעי שעבר העלה שוב הבנק הפדרלי האמריקני את הריבית ב-0.25%, מה שהעלה את חששות המשקיעים שצמיחה כלכלית איטית יותר עלולה לפגוע בביקוש לאנרגיה. "לחץ מפעולה אנטי-אינפלציונית שננקטה על ידי הפד' האמריקאי וה-ECB (הבנק המרכזי האירופי), הביאו לגידול בביקוש שחסר ברוב מדינות ה-OECD, עם סיכוני מיתון לפנינו", כתב מורס.
בנוסף, התכווצות מפתיעה בפעילות הייצור של סין באפריל הטילה גם צל של ספק בנוגע להתאוששות הביקוש לסחורות במדינה. "הנרטיב ששווקי הנפט יתהדקו בהמשך השנה בגלל עליית הביקוש הסיני מוטל בספק", כתב בנק Commonwealth of Australia. "שוק הנפט המתהדק במחצית השנייה של 2023 יסתמך כעת יותר על אופק+, במיוחד על רוסיה", כתב ויווק דהאר מ-CBA.
אם לא די בכך, גם ייצור הנפט של מוסקבה הוכיח עמידה טובה מהצפוי. "תפוקות הנפט והייצוא של רוסיה היו עמידות למרות ההכרזה על קיצוץ ייצור של 500,000 חביות ליום", אמר קאנג וו מסוכנות S&P. הצניחה האחרונה במחירים מזכירה את התנודתיות השליליות במרץ ו"כופה הערכה האם אופ"ק תספק או לא תביא קיצוץ נוסף בהובלת סעודיה", כתב וישנו ורת'ן מ-Mizuho.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה