כמה גז צרך השוק המקומי בשנה האחרונה וכמה גז ייצאה ישראל?

השוק המקומי רשם עליה של 3% בצריכה ל-12.7 BCM (מיליארד מטר מעוקב). הייצוא זינק ב-29% ל-9.2 BCM. במאגרי הגז לוויתן תמר וכריש תנין יש כ-1,000 BCM. הצפי הוא לגידול בצריכה בשנים הבאות, אבל במקביל להתפתחות של תחום האנרגיות המתחדשות - והשאלה הגדולה: לכמה שנים ישראל צריכה 'לשמור' את הגז?
 | 

הגז הטבעי הוא עובדה מוגמרת בישראל. לפני עשור התווכחו כאן האם להוציא את הגז מהמים וכמה מתוכו מגיע מס למדינה. הוויכוח נמרח במשך שנים ומדינת ישראל הפסידה בינתיים מיליארדים בהמתנה להוצאת הגז מהמים. בסופו של דבר השדות פותחו והיום ישראל היא כבר כח משמעותי, כאשר על רקע מלחמת רוסיה אוקראינה מחירי הגז בעולם זינקו בשיא ליותר מ-50 דולר ל-MMbtu ואפילו יותר  באיטליה, גרמניה אנגליה ומדינות רבות נוספות בעולם. בארה"ב המחיר הגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז 2008, עם 9.8 דולר ל-MMbtu. ובישראל? המחיר עומד על כ-5 דולר בלבד. החשש שהישראלים ישלמו ביוקר על גז - פשוט התאדה. המחיר בישראל התגלה כזול משמעותית ביחס לעולם (כמובן - סביר שהמחירים בעולם יירדו בהמשך ולא יישארו כל כך גבוהים).

הגז נחשב לאנרגיית מעבר. ארגוני הירוקים שהתנגדו לפיתוח שדות הגז טענו שהנזק שלו עצום. אבל היי, עדיף נזק קטן על פני נזק גדול. אי אפשר לעבור מרוב מוחלט שמתבסס על פחם לרוב מוחלט על בסיס אנרגיות מתחדשות בתוך יום אחד. ולכן הגז, שמזהם חצי מהפחם הוא בהחלט פתרון חשוב לשלבי הביניים. מעבר לכך, אנרגיה מתחדשת זה תחום לא יציב לגמרי - אי אפשר להתבסס עליו לגמרי לפחות בינתיים, כי מה קורה אם אין מספיק שמש או רוח בשנה מסוימת? 

אז הגז הטבעי הוא בהחלט פתרון חשוב. כמה כסף ייכנס לישראל? על פי שותפויות הגז, מאגר לוויתן לבדו יזרים 46 מיליארד שקל לקרן העושר בעשור הקרוב. לא מעט כסף. יש להם כמובן אינטרס להגיד מספרים גדולים. השאלה אם זה יקרה בפועל או פחות מכך, ועדיין - ברור לגמרי שייכנס סכום משמעותי (ובלי העיכוב בפיתוח המאגרים, כתוצאה מההתנגדויות, כנראה שחלק מהכסף היה מגיע קודם).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ועדיין, השאלה היא האם יש מספיק גז לישראל. תומכי ייצוא הגז, כמו יגאל לנדאו, מנכ"ל שותפות רציו, יגידו שיש גז לעוד 100 שנה, והם לכאורה צודקים. אם ישראל צורכת 12.7 מיליארד בשנה מדובר על 78 שנים בקירוב, אבל זה לא מדויק: הרי הצריכה תעלה עם השנים, נגיד 1 BCM לשנה והופס זה כבר אומר שהגז יספיק להרבה פחות שנים. כמה בדיוק? אם אתם תומכים בייצוא הגז אתם תגידו שיש לעשרות רבות של שנים. אם אתם מתנגדים אתם תגידו שבקושי לעשרים אולי עשרים וחמש שנה. המתנגדים יגידו ובצדק שצורכי השוק המקומי גדלים, וגם זה נכון כמובן. האוכלוסייה כאן גדלה משמעותית ולכן התחזיות הן שהצריכה תגדל, כך למשל סבור יוסי לנגוצקי שחתום על מציאת תגלית מאגר תמר, ולכן אומרים המתנגדים שאסור לייצא את הגז וצריך לשמור אותו לשוק המקומי.

אבל צריך לומר - אי אפשר להחזיק את החבל בשני קצותיו: ישראל מעודדת פיתוח אנרגיות מתחדשות. אם בעוד 50 שנה רובה הגדול של צריכת האנרגיה של ישראל תתבסס על אנרגיה מתחדשת אז לא צריך לשמור את עתודות הגז לעוד כל כך הרבה שנים ואפשר לייצא אותו לחו"ל. לא? אז אולי השאלה הגדולה היא כמה בעצם לייצא לחו"ל וכמה לשמור בישראל. והיום - על זה הוויכוח הגדול. התומכים בייצוא יגידו ש-40% עד חצי מכמות הגז שנמצאה עד היום (400-500 BCM) לשוק המקומי זה מספיק, בטח אם - אולי - יימצאו עוד גז. בהחלט ייתכן שיש עוד גז. זה לא בטוח, אי אפשר לבנות על זה בינתיים, אבל יש כעת חברות בינלאומיות שנכנסות לישראל (הרכישה של חצי מניו-מד על ידי בריטיש פטרוליום ו-ADNOC מאבו דאבי - בפרמייה של 70%), יש עוד מכרזים לחיפוש גז ולא מן הנמנע שגם יימצא. זה לא ודאי ולכן צריך גם להגדיל את הייצוא בזהירות, אבל זה לא אומר שצריך להתנגד לייצוא, שבינתיים יכניס לישראל עשרות מיליארדי שקלים.

בכל מקרה, על פי רשות הגז הטבעי במשרד האנרגיה השוק המקומי צרך בשנת 2022 כ-3% יותר גז טבעי מאשר בשנה שלפני, כ-12.7 BCM "הגידול בצריכת הגז הטבעי נובע, בין היתר, מגידול בשימוש בגז טבעי בתחנות הכוח הקיימות המופעלות בגז טבעי, וחיבור של צרכנים נוספים לרשת החלוקה" אומרים במשרד האנרגיה. הייצוא זינק ב-29% ל-9.2 BCM (לשם השוואה - לפני שנתיים היה מדובר על ייצוא של 4.2 BCM בלבד), כך שהצריכה הכוללת עלתה ב-12%. 

על פי הנתונים, מאגר "לוויתן" הפיק במהלך השנה החולפת 11.4 BCM לעומת 10.7 BCM בשנת 2021. מאגר "תמר" הפיק אשתקד 10.2 BCM, לעומת 8.6 BCM ב-2021. מאגר כריש-תנין החל להפיק גז טבעי  באוקטובר 2022, וסה"כ סיפק למשק המקומי כ-0.3 BCM במהלך תקופה זו. ייבוא גז טבעי נוזלי באמצעות האנייה המגזזת ב-2022 עמד על 0.05 BCM, ירידה של 30% לעומת 2021. בסוף השנה הפליגה האנייה המגזזת מחופי ישראל, עם כניסתו לפעילות של המאגר הישראלי השלישי, כריש-תנין.
 

ובחלוקה לסקטורים - החשמל צרך 46% מהכמות

הצריכה בסקטור החשמל בשנה החולפת הסתכמה ב-10.1 BCM, עלייה של 4% לעומת שנת 2021. סקטור החשמל מהווה 46% מכלל השימושים בגז טבעי ישראלי, ו-79% מכלל הצריכה המקומית של גז טבעי. צריכת הגז הטבעי בסקטור התעשייה המקומית הסתכמה בשנת 2022 ב-2.6 BCM, בדומה לשנה שלפני כן. סקטור התעשייה עצמו מחולק לצרכנים גדולים הצורכים דרך רשת ההולכה הארצית גז טבעי בלחץ גבוה, וצרכני חלוקה הצורכים גז טבעי בלחץ נמוך דרך מערכת חלוקת הגז הטבעי. סקטור החלוקה גדל מ-123 ל-150 צרכנים בשנה החולפת, מה שהביא לגידול של 18% בכמויות הגז הטבעי בסקטור זה.

צריכת גז טבעי כוללת בשנים 2004-2022, כולל ייצוא, במונחי BCM:
צריכת הגז הטבעי בישראל. מקור: משרד האנרגיה


שר האנרגיה והתשתיות, חה"כ ישראל כ"ץ: "מצבורי הגז הטבעי שהתגלו לחופי מדינת ישראל מאפשרים לנו ביטחון אנרגטי שלא היה לנו שנים, ואילו משבר האנרגיה באירופה רק הדגיש את יציבות משק האנרגיה המקומי. לצד הגידול בצריכה המקומית, בין היתר, בשל חיבור צרכנים נוספים לרשת החלוקה ומעבר לתחנות כוח מונעות גז טבעי כפי שהנחיתי עם כניסתי לתפקיד, בעתיד הקרוב אקבל החלטות שיחזקו את הכלכלה ויאפשרו שיתופי פעולה אזוריים נוספים - תוך הבטחת הכמות הנדרשת לצורכי המשק הישראלי"

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    קרן העושר תיבזז על ידי פוליטיקאים שיחלקו אותה למקורבים
    אנרכיסט מספר 7 15/05/2023 09:23
    הגב לתגובה זו
    6 1
    מערכת המשפט המוחלשת לא תוכל לעשות דבר בעניין
    סגור
  • ומערכת משפט חזקה ?
    משפטן 17/05/2023 09:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    למה נראה לך שבית משפט אמור להתערב במה לעשות עם קרן עושר ? , מה שאתה מכנה "פוליטיקאים" זו הרשות הנבחרת בדמוקרטיה , נכון שהם הרבה פעמים חבורת מטומטמים אבל זו השיטה שאתה מפגין למענה אם חבורת המטומטמים הזו תחליט "לבזוז" את קרן העושר ולממן פרזיטים / מושחתים / פנסיות תקציביות לבית משפט אין שום סיי בעניין כי זה לגמרי סמכות של ממשלה, אותה ממשלה אגב שהחליטה בכלל להקים את קרן העושר או לייצא גז
    סגור
  • 7.
    הבעיה שהמתנגדים לגז יושבים בבגץ נקודה
    משה ראשל"צ 15/05/2023 06:46
    הגב לתגובה זו
    3 7
    והם האנטישמים החדשים שפוגעים במדינה הם שותים ממנה ויורקים אלינו
    סגור
  • 6.
    זה לא רק עניין של גידול בשימוש בגלל גידול טבעי
    יו יו 14/05/2023 19:21
    הגב לתגובה זו
    4 0
    פשוט עוד הרבה תחנות של חברת חשמל לא הוסבו עדיין מפחם לגז ואם הם יסבו את כל התחנות , אז הצריכה השנתית תהיה גבוהה יותר. חברת חשמל לוקחת את העניין בעצלתיים ולחברות האנרגיה זה טוב כי יש יותר עודפים ליצוא שנמכר במחיר גבוה יותר מאשר המחיר בארץ שמוגבל על ידי הממשלה
    סגור
  • 5.
    למה לא מראיינים לכתבה את השמאלנית
    צחי 14/05/2023 18:32
    הגב לתגובה זו
    6 4
    שלי יחימוביץ לתת תגובה למה היא גרמה לאובדן הכנסות למדינה ולגידול בזיהום האויר??
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    להשאיר את הגז בים כפי שקבעה יחימוביץ חיימוביץ.קנו פחם. (ל"ת)
    סמי 14/05/2023 17:09
    הגב לתגובה זו
    8 2
    סגור
  • נראה לי שצריך לקבור את הפרוגרסיבים בים זה יקדם אותנו (ל"ת)
    משה ראשל"צ 15/05/2023 06:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 3.
    כתבה מצויינת.
    כל הכבוד 14/05/2023 16:30
    הגב לתגובה זו
    5 1
    כתבה מצויינת. ליויתן יגדל, היצוא יגדל... רציו מרויחה מיליארדים והמנייה שלה ירדה 54 אחוז מהשיא... ביזפורטל..למה השתיקה בעיניין ???
    סגור
  • 2.
    שקט... האם ישנה הצעה גבוהה לרציו 89% מעל מחיר המניה? (ל"ת)
    דויד 14/05/2023 15:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    הרסתם עשר שנים פשוט בושה וחרפה
    אנונימי 14/05/2023 15:41
    הגב לתגובה זו
    11 1
    הרסתם הכל כבר.בחיים לא נגיע לאן שהינו צריכים להגיע עשר שנים לא נתתם להתקדם .כזה בושה וחרפה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות