"למרות הירידות, מחיר הנפט יהיה השנה סביב 80-90 דולר"
בבנק לאומי סבורים כי למרות ירידת מחיר הנפט שנמשכה גם בשבוע האחרון, מחיר חבית יעמוד במהלך השנה סביב 80-90 דולר. ירידת מחיר הנפט נמשכה בשבוע האחרון, ומחיר חבית נפט מסוג BRENT הגיע לכ-74.38 דולרים לחבית.
דו"ח מצב הנפט השבועי של ה-EIA בארה"ב הראה כי מלאי הנפט הגולמי המסחרי עלה בשבוע שהסתיים ב-5 במאי בכ-3 מיליון חביות, לאחר שהוא ירד בשלושת השבועות הקודמים והגיע לכ-462.6 מיליון חביות. לדברי הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל מיכאל בפמן, עליית המלאי צמצמה את הפער בין רמת המלאי הממוצעת בתקופה זו בחמש השנים האחרונות לרמת המלאי הנוכחית לכ-1%, אך המלאי נותר נמוך יחסית לעונה.
לדבריו, מלאי הדלק לכלי רכב (בנזין) בארה"ב ירד באותו שבועבכ-3.2 מיליון חביות והפער בין רמת המלאי הנוכחית לרמה הממוצעת בתקופה זו בחמש השנים האחרונות התרחב שוב ל-7%.
"לצד זאת, מלאי התזקיקים האחרים המשיך לרדת בתקופה זו בכ-4.2 מיליון חביות, מה שהגדיל באופן משמעותי את הפער בין הרמה הנוכחית לרמה הממוצעת בחמש השנים האחרונות לעונה זו אשר עלה לכ-16%", כתב בפמן. "הממשל בארה"ב הודיע כי הוא מתכנן להתחיל ברכישות נפט ומילוי מחדש של המאגרים האסטרטגיים של ארה"ב אשר הידלדלו לאחרונה, לאחר שהוא סיפק מהם 180 מיליון חביות נפט לשוק על מנת להגדיל את ההיצע בתקופה בה מחירו היה גבוה מאוד".
הצהרה זו באה לאחר ירידת מחיר הנפט מסוג WTI אשר מתקרב לכ-70 דולרים לחבית ומצביעה על כך שייתכן שהממשל יחל ברכישות הנפט מוקדם יותר מאשר השוק ציפה עד כה. "להערכת ה-EIA מחודש מאי, תפוקת הנפט של ארה"ב צפויה לעלות השנה מכ-11.89 לכ-12.53 מיליון חביות ביום ובשנת 2024 צפויה עלייה נוספת אך מתונה יותר והתפוקה תגיע לכ-12.69 מיליון חביות ביום. אחד משרי האנרגיה של המדינות החברות בקבוצת OPEC+ מעריך כי במצב השוק הנוכחי אין צורך בהפחתה נוספת במכסות יצור הנפט של הקבוצה", הוא מסביר. "הערכה זו מגיע על אף סימנים הקיימים להיחלשות הביקושים לנפט בשוק, כפי שבאים לידי ביטוי גם בירידה בתעריפי הובלת הנפט דרך הים באמצעות ספינות גדולות מיצרניות הנפט במזרח התיכון לסין".
רוסיה הצליחה לשמור בשבועות האחרונים על רמת ייצוא גבוהה של נפט, למרות הצהרותיה על הפחתה וולונטרית של יצור הנפט שלה ושר האנרגיה הרוסי אמר כי רוסיה כמעט השיגה את היעד של הפחתת תפוקת הנפט ב-500 אלף חביות ביום. "נשקלת אכיפה נוספת כנגד אניות המשתפות פעולה עם 'עוקפי הסנקציות' על הנפט והתזקיקים הרוסיים ומובילות נפט ותזקיקים הנמכרים מעל ל'מחיר התקרה' שנקבע על ידי מדינות ה-G7, כך שייאסר עליהן לעגון בנמלי הים של האיחוד האירופאי", הוא כתב.
הביקושים לדלק בארה"ב עלו בשבוע שהסתיים ב-5 במאי והגיעו לכ-9.3 מיליון חביות ביום. הם גבוהים יותר מאלו שהיו בתקופה המקבילה אשתקד, לאור מחירי הדלק והסולר הנמוכים יחסית לשנה שעברה. הביקושים לדלק מטוסים עלו בחדות בשבוע שהסתיים ב-5 במאי והגיעו לכ-1.92 מיליון חביות ביום. בלאומי מעריכים כי עלייה גדולה זו הינה זמנית והביקושים צפויים לרדת בתקופה הקרובה.
יבוא הנפט של סין ירד בחודש אפריל, לאחר שבחודש מרץ הוא הגיע לרמה הגבוהה ביותר בשנתיים האחרונות, וסין ייבאה כ-10.36 מיליון חביות נפט ביום. "להערכתנו", כותב בפמן, "הביקושים של סין לנפט צפויים להישאר גבוהים בחודשים הקרובים, לאחר סיום עבודות התחזוקה של בתי הזיקוק, לאור הצפי להמשך ההתאוששות הכלכלית של סין במחצית השנייה של 2023".
מנגד, האטה בפעילות הכלכלית הגלובלית, ובפרט במדינות של האיחוד האירופאי, עלולה להביא לירידה בביקושים שלהם לדלק ותזקיקים.
עוד הוא כותב לגבי משק הגז הטבעי: מחיר הגז הטבעי בארה"ב עלה במעט בשבוע האחרון, אך נשאר בסביבה נמוכה של כ-2.19 דולרים ל-MMBTU. זאת, על רקע המשך גידול מלאי הגז הטבעי במאגרים ולצד צמצום הפער בין רמת המלאי הנוכחית. "להערכתנו, מחיר הגז הטבעי בארה"ב צפוי להישאר בתקופה הקרובה בטווח של 2-4 דולרים ל-MMBTU. להערכת ה-EIA מחודש מאי, מחיר הגז הטבעי של ארה"ב צפוי להיות השנה כ-2.91 דולרים ל-MMBTU ובשנת 2024 מחירו צפוי לעלות לכ-3.72 דולרים ל-MMBTU
הערכה זו, מצביעה על עלייה מסוימת במחיר הגז הטבעי במהלך המחצית השנייה של שנת 2023, אשר צפויה להימשך גם במהלך שנת 2024".
באירופה, מגמת הירידה במחיר הגז הטבעי (TTF) נמשכה בשבוע האחרון, ומחיר הגז טבעי באירופה הגיע ל-33.5 אירו ל-MWh. זאת, על רקע הגידול הנוסף ברמת מלאי הגז במאגרים בגרמניה שהגיעו ל-69% מקיבולת המלאים, מה שמבטיח אספקה סדירה של גז טבעי לשוק האירופאי בחודשים הקרובים.
לגבי הצפי לטווח הבינוני, כותב בפמן כי מחיר הנפט צפוי להיות מושפע בעיקר מהחלטות קבוצת OPEC+ בטווח הקרוב ומאינדיקטורים בנוגע להתפתחויות מאקרו-כלכליות, בדגש על החששות מפני התפתחות משבר ריאלי או האטה בפעילות הכלכלית הגלובלית. קיצוץ מכסות הייצור של OPEC+ צפוי להביא לירידה בהיצע הנפט הגלובלי, על אף הצפי לגידול מסוים בתפוקת הנפט של ארה"ב. במידה וכלכלת ארה"ב לא תיכנס למיתון במחצית השנייה של 2023, אזי התאוששות הפעילות הכלכלית הגלובלית תמשך, בפרט בסין, ותתמוך בביקושים לנפט. זאת, בפרט במידה והממשל בארה"ב יתחיל לרכוש נפט על מנת למלא מחדש את המאגרים האסטרטגיים בתרחיש זה, המחיר לחבית מסוג ברנט צפוי להיות במהלך 2023, סביב רמה של סביב כ-80-90 דולר לחבית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.זה לא עולה כסף להבטיח בהבטחות (ל"ת)ביבי קינג 15/05/2023 12:53הגב לתגובה זו1 0סגור