"נחבר 1 גיגה וואט עד סוף 2024. תשואה על ההון של 14% פלוס"
"יש לנו צבר פרויקטים של 1 גיגה וואט, שאותו אנחנו מתכננים לחבר לרשת החשמל עד סוף 2024, בעיקר בספרד ואיטליה. מדובר בתשואת פרויקטאלית של 9% ותשואה על ההון 14% פלוס" אומר אלון שגב, מנכ"ל חברת האנרגיה המתחדשת סולאיר, בראיון לביזפורטל, על העתיד של החברה. לפני חצי שנה הוא אמר שיעד של צמיחה פי 10 תוך שנתיים 'ריאלית' וכעת הוא מוסיף ש"למרות עלית הריבית - התחזית לא השתנתה. בחלק מההחזקות שאנחנו מוכרים אנחנו מקבלים פרמיה של 200% על ההשקעה שלנו".
סולאיר נסחרת בבורסה בת"א במחיר של 34.4 שקלים למניה ושווי שוק של 474 מיליון שקל. ההון הוא 170 מיליון שקל. מתחילת השנה היא בעליה של 5.6%, אבל ב-12 החודשים האחרונים היא יציבה. "אנחנו צופים הכנסות של 325 מיליון דולר בפרויקטים באירופה, כשיש לנו לקוחות מדורגים גבוה (A) שמתחייבים לרכוש את החשמל במחיר מאוד גבוה".
תחזית פעילות באירופה
רמות המחירים הרי לא יישארו גבוהות בהמשך, אתם נערכים לכך?
"הצפי הוא שהמחירים יירדו בשנים הקרובות ולכן אנחנו נמצאים בשלהי ההזדמנות. אם המחירים בשוק הספרדי הם 30 יורו ובהסכם האחרון שלנו שנחתם לפני שבועיים אנחנו מדברים על 47 ויותר. כלומר אנחנו במצב שניצלנו מצב וחתמנו הסכם מאוד אטרקטיבי ברמות מחירים גבוהות".
איך עליית הריבית משפיעה עליכם, הרי היא פוגעת בכדאיות של פרויקטים?
"התחזיות לא השתנו. הריבית עלתה וזה נהיה יותר מאתגר רמת המחירים הגבוהה פיצתה על כך. על הריבית אין לנו שליטה וגם לא על השוק. במצב של ריבית גבוהה מחירי האנרגיה הגבוהים עזרו לנו".
תצטרכו לגייס כסף?
"לא. אפשר לראות בכל מצגת שאנחנו מפרסמים שיש לנו את כמות ההון להקמת הפרויקטים. השלמנו הקמה של 400 מגה והמשמעות של להקים 1 גיגה וואט היא בעצם הון עצמי מאוד משמעותי. אנחנו כבר כמעט לא צריכים הון עצמי כי חלק מהאסטרטגיה שלנו זה לקבל הלוואת מזנין של 6.9% לתקופות ארוכות".
יש לכם בתחום הסולארי צבר בספרד ואיטליה ויש לכם 120 מגה מניבים בישראל וספרד. אתם פועלים בפרויקט התפלה בצ'ילה, שמשולב באנרגיה מתחדשת. מה תחזית ההכנסות?
"לא פרסמנו תחזית הכנסות. אנחנו מאוד נזהרים, וזה גם בהמשך להנחיית הרשות לניירות ערך. הייתה נורמה בשוק שלנו לתת תחזית הכנסות ובהתחלת הדרך באמת פרסמנו. אבל קיבלנו הנחיה מהרגולציה לא לתת ואנחנו לא מדווחים".
פעילות בישראל
לאיזו צמיחה אתם מכוונים?
"קשה להגיד. הזהירות מחייבת, בטח במצב העניינים של העולם הפיננסי והריביות המטרה שלנו היום זה לממש את התוכנית העסקית. לנקוב במספר יהיה לא זהיר מבחינתי"
למה בעצם?
"כי אם למשל אנחנו מדווחים על שנה מייצגת ובסוף נחבר את הפרויקטים בסוף 2024 אז זה ייראה למשקיעים לא נכון, כאילו שזו שנה מייצגת כשזה לא המצב. אבל אם תיקח את הצבר באיטליה, שזה בערך 70% מההכנסות בשנה מייצגת, צריך להעריך את ה-600 מגה נוספים שנמצאים בתהליך דומה. חוץ מזה, דיווחנו על מכירה של צבר באיטליה, תהליך מכירה של מספר פרויקטים של 272 מגה שהחברה תכניס ממכירתם 30 מיליון יורו".
תרחיב קצת על המודל שלכם?
"אנחנו פועלים במודל שמשלב יזמות בשביל לקבל תשואה יזמית כשנמכור את האתר שמקימים, וזה מאפשר רווח יזמי בטווח הקצר. בנוסף, יש לנו גם את ה-1 גיגה פלוס שאותם אנחנו מפתחים כדי להחזיק. מעבר לך - אנחנו דואגים לבנות את הפרויקטים כך שנקבל גם רווח תזרימי לאורך זמן בניית הפרויקט, כי הבעיה של חברות בתחום שלנו זה שצריך לשלם עכשיו הוצאות אבל לחכות להכנסות בעתיד".
אלו מנועי צמיחה נוספים יש לכם?
"יש לנו כיוונים שונים - מנועי צמיחה נוספים ב-PV (אנרגיה התקנים פוטו וולטאיים. תא סולארי להפקת אנרגיית שמש. נ"א), פרויקטים כמו ההתפלה בצ'ילה, שילוב של אגיר, שילוב של דיסציפלינות.
"אנחנו היום מבינים היום את התחום. לקח לנו הרבה שנים להגיע לזה. אבל אנחנו בונים את הכל בשום שכל לאט לאט ובזהירות כדי לפזר סיכונים תמיד. ולא להסתכן רק בפרויקט אחד גדול".
מה בעצם היתרון שלכם לעומת חברות אחרות?
"אנחנו יזמים ומאמינים שאפשר לקבל פרמייה יזמית בפרויקטים כאלה ובמקביל בונים גם כדי להחזיק נכסים ולהגדיל את הצבר, אז יש גם פיתוח למכירה וגם פעילות לטווח ארוך".
"התחום הופך תחרותי מיום ליום. היתרון התחרותי שלנו מתבטא בלהתבסס על רשת של קשרים בשוק המקומי או האיטלקי וזה מאפשר רווחיות גבוהה יותר. לאורך זמן היתרון נשחק ולכן אנחנו הולכים לשדות חדשים כמו למשל פרויקט רוח שאנחנו מפתחים בצ'ילה. נכנסו אליו למרות ואולי דווקא מכיוון שראינו שהוא מורכב מבחינת האישורים - כי אנחנו יודעים את היכולת שלנו לפתור בעיות ולהגיע לאותה תשואה יזמית דו ספרתית של 14% פלוס וזה למרות שנכון שהיום בסביבת הריבית הגבוהה יותר קשה להשיג את זה.
"השוק הספרדי והאיטלקי הביא אותנו להמון הזדמנויות אבל השוק נהיה יותר תחרותי ולכן אנחנו מחפשים עוד שווקים בעולם כמו צ'ילה ועוד, אבל הכי חשוב זה לעשות הכל בזהירות, בלי לסכן הון".
מה אתם מחפשים בתחום המים?
"היום אנחנו נמצאים בעולם שיש בו סינרגיה מאוד גדולה בין אנרגיה למים. הביקוש העולמי למים קיים בהרבה מאוד מקומות בעולם. ההבנה שלנו והפרויקטים שהיינו מעורבים בהם מביאם אותנו למסקנה שהשילוב בין התחומים הולך ונהיה הרבה יותר משמעותי בשווקים גדולים, ואחרי שנממש את התוכנית העסקית ונשמור על מיקוד של השלמת המשימה העיקרית שהיא חיבור הפרויקטים הגדולים, לאט לאט נפתח את מנוע הצמיחה הזה במטרה להביא אותנו למאות הזדמנויות יזמית.
"עודף ההיצעים בתחום האנרגיה המתחדשת והתחרות הגדולה מחייבים אותנו להסתכל קדימה ולחפש איפה אנחנו יכולים להגיע ליתרון יחסי. תמיד צריך להסתכל קדימה ולראות איפה אשפר למצוא את הערך היזמי שלך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.תחנות חשמל גרעינייונתן קפרסון 04/07/2023 08:43הגב לתגובה זו2 0כבר מזמן שצריך להקים פה תחנות חשמל גרעיניות כמו בכל העולם, פי מאות של גיגה ואט וכולם רק מרוויחיםסגור
-
מסכים, חצי מדינה מדבר שומם להפקת אנרגיהסווינגר 04/07/2023 09:16הגב לתגובה זו2 1הרחק מאוכלוסייה. אם הייתה לנו תחנה כזאת, גם התגןבות לטילים ורקטות היו יותר קטלניות ומרתיעות, בגלל הסיכון הגובר בגלל תחנות גרעיניות. לא היו תאי טרור שיורים כל שני וחמישי, כי היו משטיחים להם אזורים שלמים (מנהיגים אמיתיים, לא הבובות שיש פה שנים רבות)סגור
-
1.השמדת ערך - קשקושים בלי סוף (ל"ת)דני 04/07/2023 07:56הגב לתגובה זו1 0סגור