קרטל מדינות הנפט אופ"ק פלוס הכניס בשנה שעברה 874 מיליארד דולר - שיא של כמעט עשור

מדינות הנפט נהנו מאוד מהזינוק במחירי הנפט, גם בגלל מלחמת רוסיה אוקראינה. אבל השנה סביר להניח שהתוצאות הללו לא יחזרו. מחירי הנפט עולים כעת ב-1.3% וחבית גולמית WTI נסחרת תמורת 74 דולר
 | 
telegram
(1)

הכנסות שיא של כמעט עשור לקרטל מדינות הנפט אופ"ק, כאשר 13 המדינות החברות בארגון נהנו מהכנסה של 873.6 מיליארד דולר בשנת 2022, מדובר בקפיצה של כ-50% בהכנסות לעומת השנה שלפניה, כך מדווחת מזכירות אופ"ק, כאשר המחיר הממוצע הגיע לרמה של 99 דולר לחבית. מדובר בשנה הטובה ביותר מבחינת המדינות הללו מאז שנת 2014. אז המחירים אפילו הגיעו לשיאים גבוהים יותר מאשר במחזור הנוכחי.

באותם ימים מחירי הנפט הגיעו לסביבות ה-140-150 דולר לחבית נפט. מה שהוביל אז לסוף הזינוק הקודם במחירים שהחל ב-2008 היה הגידול בהפקה בארה"ב. בשנה שעברה המחיר המקסימאלי הגיע ל-130 דולר לחבית, אבל בהחלט גם גבוה היסטורית. 

אז אפשר כמובן לחזור ולהגיד שמחירי הנפט קפצו בשנה שעברה בגלל מלחמת רוסיה אוקראינה, וזה נכון, אבל זה קרה רק אחרי שהמחירים כבר קפצו מהשפל של הקורונה. כלומר, המחירים חזרו למחירים הממוצעים של 50-70 דולר לחבית הרבה לפני פתיחת המלחמה מצד רוסיה אבל הם הכפילו את המחיר אחרי פתיחת המלחמה. מאז הם הסיפקו לרדת חזרה את כל הדרך והיום חבית נפט גולמית מסוג WTI נסחרת במחירים של 73 דולר וחבית מסוג ברנט נסחרת תמורת 78 דולר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשבועות האחרונים המחירים ירדו אפילו מתחת ל-70 דולר לחבית אבל לדברי ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, "העלייה בימים האחרונים במחירי הנפט היא בעקבות כך שסעודיה ורוסיה פתחו את השבוע החולף בהכרזה על קיצוצים נוספים בייצור הנפט והיצוא, במקביל לשיפור בנתוני הפעילות הכלכלית בארה"ב". הוא מעריך שמחירי הנפט ינועו בשנה הקרובה בטווח של 75-85 דולר לחבית.

בזמן הקורונה מחירי הנפט נפלו לשפל היסטורי כי אף אחד לא רצה נפט, לא הייתה תנועה עולמית, כולם היו 'כלואים' בבית ולא היה צורך למשל בתחבורה. אבל פתיחת העולם אחרי הקורונה הובילה לעלייה מחודשת בביקושים - ולזינוק מחודש במחיר, כאשר מדינות אופ"ק כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות 'פתחו את הברזים' והזרימו נפט לעולם וזה כמובן עזר להכנסות של המדינות.

מתי היה השיא?
ההכנסות של מדינות אופ"ק הגיעו לשיא של כ-1.2 טריליון דולר בשנת 2012, לפני פריחת התעשייה בארה"ב של פצלי השמן. אבל אחת התוצאות של הנפילה במחירי הנפט אז הייתה הצטרפות של רוסיה לקרטל בהובלתה של ערב הסעודית - ולידתה של "אופ"ק פלוס". עם זאת, צריך לומר שלאורך השנים היו מדינות שהצטרפו לאופ"ק ואחרות שפרשו ממנה. כך, קטאר ואקוודור פרשו מהקבוצה, בעוד אחרות כמו גינאה וגבון הצטרפו.

בשנה האחרונה מחירי הנפט מאבדים גובה שוב ו-OPEC+ מצמצת את הייצור כדי לווסת מחדש את המחירים כלפי מעלה. במדינות הנפט קיוו להתאוששות כלכלית חזקה יותר מצידה של סין, יבואנית הנפט הגדולה בעולם, וזה בינתיים קורה הרבה פחות טוב מהצפי. ובמקביל - עליית הריבית בעולם המערבי והחשש ממיתון כלכלי מתקרב מעלה חששות אצל המדינות הללו שהביקוש שוב יירד. בשבוע שעבר הודיעה ערב הסעודית על כך שהיא תאריך את הקיצוץ בהיקף של מיליון חבית נוספים וגם רוסיה הבטיחה לצמצם את היצוא.

באופ"ק גם צופים היום שהגידול בביקוש לנפט יגדל ב-23% עד שנת 2045 עם השקעות בסכום של 12.1 טריליון דולר (חצי מתוך זה רק בהודו). אבל צריך לומר שזה לא חידוש. הם סיפקו את התחזית הזו כבר לפני כשנה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בושה וחרפה שמטפלים במניות לוויתן
    אנונימי 11/07/2023 17:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אבל אין בעיה אני ממשיך לאסוף כל פעם שיש ירידה שם.בסוף הסקוויז יגיע.ניפגש בדוחות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות