
קרן העושר כבר מנהלת 5 מיליארד שקל; בקרן הביניים 1 מיליארד נוספים
לביזפורטל נודע כי לאחרונה הועבר סכום של 2 מיליארד שקל מקרן הביניים לקרן העושר ובכך מגיעה קרן העושר למעל 5 מיליארד שקל. בקרן הביניים יש אחרי העברת הכספים – כ-1 מיליארד שקל. קרן הביניים מרכזת את כל תשלומי המקדמות של החברות והשותפויות הקודחות במאגרים הימיים, אך בשלב הראשון הכספים האלו נמצאים "בתחנת ביניים", סוג של צינור לקראת מעבר הכספים לקרן העושר.
הסיבה היא הסיכוי, אם כי הנמוך, שהכספים האלו יידרשו בחזרה מאחר שחברות ושותפויות הגז עלולות בחישוב השנתי למצוא שהמקדמות עלו על מה שהן צריכות לשלם בפועל. במצב כזה, הקרן צריכה להחזיר כספים לשותפויות ולחברות. אבל זה מצב תיאורטי. בפועל, הקופה של קרן הביניים רק הולכת וגדלה מכיוון שהיקף ההפקה של הקידוחים רק הולך ועולה. בפועל, ייתכן תרחיש שיהיה נקודתית מצב של החזר, אבל כמכלול, היקף התשלומים לקרן הביניים רק ילך ויעלה. מחישוב של ביזפורטל עולה שהיקף התקבולים השנתי הצפוי בקרן הביניים עולה על 2 מיליארד שקל כשבשנה הבאה הקצב צפוי להגיע ל-2.5 מיליארד שקל. במצב כזה עולה שאלה לגבי מנגנון ניהול הכספים בקרנות. קרן הביניים מנוהלת על ידי החשב הכללי, קרן העושר על ידי בנק ישראל. קרן הביניים מעצם היותה קרן ביניים משקיעה עד היום את הכספים בפיקדונות לזמן קצר. על פניו היא מפסידה כסף, כי בפיקדונות לזמן קצר מקבלים פחות מאשר בפיקדונות לזמן ארוך. זה נכון בדרך כלל, אבל כאשר אנחנו במגמה של עליית ריבית, השקעות לזמן ארוך, למשל אגרות חוב, דווקא יורדות כדי להתאים את המחיר לתשואה העולה. עדיין, כנראה שאם הקרן ביניים לא היתה מוגבלת להשקעות קצרות היא היתה מייצרת תשואה גבוהה יותר. מעבר לכך, לגבי העתיד – בהינתן שהסיכוי של החזרי כספים בנטו למשלמי המקדמות, הוא נמוך, אפילו אפסי, למה להגביל את ההשקעות של הקרן בפיקדונות לזמן קצר ולאבד תשואה של 1%, אפילו יותר?
מדובר אומנם בחוק שעבר את ועדת הכספים שבה עלו הטיעונים לכאן ולכאן. רק שהבעיה שזה היה לפני שנתיים ומי חשב אז על ריבית משמעותית בפיקדונות? הריבית אז היתה אפסית, כיום אנחנו בעולם של ריביות משמעותיות והשקעות לזמן קצר יספקו תשואה נמוכה מהשקעות סולידיות לטווח ארוך.
בכל מקרה, למשרד האוצר שמנהל את הקרן יש אפשרויות לא מעטות לייצר תשואה. הוא גם יכול להעביר את הכספים עוד לפני שהם מחולטים ואי אפשר להחזירם לחברות ולשותפויות, דרך סוג של התחייבות-הלוואה לקרן העושר ובמידת הצורך -בהינתן התרחיש הלא סביר- לקבלם בחזרה.
בימים אלו מנסים בחשב הכללי לקבל אפשרות לניהול הכספים באופן גמיש יותר וכך גם להשיא תשואה בקרן הביניים. אם זה יתאפשר, ההפסד התיאורטי העתידי ייעלם או יהיה מוגבל.
למה יש בקרן מעט כסף יחסית לתחזיות המוקדמות, וכמה כסף יהיה בעתיד?
אז בקרן כבר יש 5 מיליארד שקל אבל זה הרבה פחות מהצפי. בנק ישראל צפה שעד שנת 2022 ייצברו בקרן 14.2 מיליארד שקל, שהם רק-35% מהתחזיות. העיכובים נבעו מקוצר הראייה של ארגוני הסביבה והמלחמה שלהם בחברות הגז, חולשת הפוליטיקאים שלא השכילו לקדם את מתווה הגז במהירות, המריבות בכנסת, העיכובים ומס ששניסקי - התוצאה העגומה היא שלקח הרבה יותר שנים לפתח את שדות הגז וממילא גם לקבל משם כסף.ובכל זאת, על פי תחזיות אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, בשנת 2050 יהיו בקרן לאזרחי ישראל, בתרחיש הבסיס, כ-42.3 מיליארד דולר. הקרן מוכרת יותר בשם 'קרן העושר', מנהלת את הכנסות מדינת ישראל מהיטלים על רווחים המופקים ממשאבי טבע בהם גז טבעי, נפט ואשלג. המטרה היא לאפשר את המשך קיומה של הקרן לדורות רבים. התחזית האופטימית של האוצר היא שבתרחיש של הפקה גבוהה ומחירי בסיס – 47.2 מיליארד דולר, ואילו בתרחיש של הפקת בסיס ומחירים גבוהים – 48.7 מיליארד דולר.
בחברות הגז מאמינים שיש יותר כסף. "בקרן העושר ייצברו בעשור הקרוב 52 מיליארד שקל - רק ממאגרי תמר ולוויתן. בעשור הקרוב יכניס מאגר הגז לוויתן לקופת המדינה 46.1 מיליארד שקלים, ההכנסות ממאגר תמר יסתכמו באותו זמן בעוד 45 מיליארד שקל, כולל תמלוגים, מיסים והיטל שישנסקי" אמר בתחילת השנה בכנסת יוסי אבו, מנכ"ל ניו-מד אנרג'י שהזכיר ש"ישראל נהנית ממחירי גז טבעי יציבים ונמוכים דרמטית מאשר בעולם".
- הנפט צונח ב-7%: שוק האנרגיה בצל מלחמות סחר, מיתון עולמי וירידה בביקוש
- הנפט נופל ב-3.7% בתגובה למכסים של טראמפ
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בינתיים מחירי הגז שמשלמים אזרחי ישראל נמוכים משמעותית ביחס לעולם והשאלה היא מדוע לא לנצל כעת את המחירים הגבוהים בעולם כדי לייצא ולהביא כסף עכשיו לאזרחי ישראל. הצד השני הוא החשש שהגז ייגמר הרבה יותר מוקדם מהצפוי ואז ישראל תחזור להיות תלויה בייבוא. בחברות הגז מאמינים-מקווים שיש בים עוד הרבה גז.
מוקדם יותר השנה טען יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו אנרגיות, בראיון לביזפורטל, ש"יש גז לעוד 100 שנה; ההפקה שלנו תורחב ל-13.7 BCM כבר בעתיד הקרוב". אבל מנגד, טען מי שאחראי על מציאת תגלית תמר, הגיאולוג יוסי לנגוצקי, שמדובר ב"משאלות לב".
בינתיים יש התעניינות לא מועטה מצד חברות בעולם בחיפושי גז במים הכלכליים של ישראל. בשבוע שעבר חשפנו כאן בביזפורטל את השתתפותן של בריטיש פטרוליום וסוקאר במכרז הרביעי של המדינה לחיפושי גז, כמו גם את ההצעה של אהרן פרנקל, יחד עם עוד שותפה בינלאומית.
וכזכור, בריטיש פטרוליום ואדנוק מאיחוד האמירויות הגישו הצעה לרכישת 50% מניו מד אנרג'י בפרמיה של 70%. וכפי שאמר עידן וולס, מנכ"ל דלק, ששולטת בניו מד, בשיחה עם ביזפורטל "אם הם באים בפרמייה של 70%, ברור לכם שהם מאמינים שהפוטנציאל הרבה יותר גדול".
- 16.הצעת חוק להחליף את שם הקרן ל " ישיבות התורה " (ל"ת)ילדי המהפכה 28/07/2023 08:16הגב לתגובה זו
- ירון 64 מנדטים 30/07/2023 12:48הגב לתגובה זואתם משתגעים שהמדינה משגשגת. למרות כל הנסיונות שלכם לשרוף אותה. לא מפתיע...רק מקווה שכל האזרחים שדעתם מתנדנדת יבינו עם איזה עמלקים אנחנו מתמודדים כאן
- 15.הצעת חוק להחליף את שם הקרן ל " אור התורה " (ל"ת)ילדי המהפכה 28/07/2023 08:15הגב לתגובה זו
- 14.אבי ובר 28/07/2023 00:35הגב לתגובה זוווא.איזה יופי.וזה עוד טיםה בים.יכנסו לשם עוד המיון מיליארדים בשנים הקרובות.
- 13.יותם 27/07/2023 21:30הגב לתגובה זוולא לתת לשחיתות ולמקורבים להכניס את ידיהם.
- 12.זיו 27/07/2023 21:27הגב לתגובה זולפיד ומירב מיכאלי התנגדו כי יהיה "זיהום גזי" בכל המדינה השמאל הם הזויים ומטורללים לא רק במישור המדיני והמשפטי, גם המישור הכלכלי
- 11.רוני 27/07/2023 21:27הגב לתגובה זוהעיכובים בהפקת הגז, הפסדים של עשרות מיליארדים..נזק עצום למדינה
- 10.גדעון 27/07/2023 21:17הגב לתגובה זומפליא שמומחי באוצר ובנק ישראל לא משכילים להשיא תשואה גבוהה יותר לאזרחי ישראל. הכסף לא צריך לשכב בפקדונות בעלי ריבית אפסית אלא "לעבוד" ולייצר עוד כסף. ראו למשל, סעודיה והאמירויות. השימוש בכסף רק לפיתוח הדורות הבאים!
- 9.חם אש 27/07/2023 21:10הגב לתגובה זותוך 5 שנים כדור הארץ ישרף ואז כבר לא יהיה מה לעשות עם הגז או עם קרן העושר
- 8.דרור 27/07/2023 19:13הגב לתגובה זוובלי כל המטרידים והמעכבים גם זה היה נישאר אצל הטייקונים - אפשר לחזור על מה שאמר יאיר נתניהו לבן של קובי מימון - "אבא שלי סידר לאבא שלך 20 מיליארד דולר - אתה לא יכול לפרגן לי 400 שקל"?
- 7.אל דאגה, החרדים ימצאו דרך לנתב את הכספים אליהם. (ל"ת)רננה 27/07/2023 18:21הגב לתגובה זו
- 6.קונוס החכם 27/07/2023 18:02הגב לתגובה זוובעיקר תודה רבה לאורלי ברלב שעשתה כמיטב יכולתה לעכב את הפיתוח ואת ההפקה של שדות גז בישראל ותרמה תרומה גדולה לכך שאנחנו משלמים על חשמל הרבה יותר ממה שניתן היה אילו פיתחו בזמן את השדות וממש מעניין אותי למה אף אחד לא תובע את המומחית לגז ולדמוקרטיה על מה שעשתה ועוד תעשה. המומחית לגז מסתבר טעתה מאוד וזה עלה הרבה כסף והמומחית לדמוקרטיה טועה שוב אבל הפעם לצערי זה יעלה הרבה דם
- 5.dw 27/07/2023 17:48הגב לתגובה זואדנוק ו BP הגישו הצעה בטיימינג מושלם מבחינתן, כשמשום מה ניו מד נסחרה בשפל יחסי. אולם אם נסתכל על תמחור ניו מד לפני הקורונה למשל נגלה שנסחרה סביב האלף. לכן הצעת הרכש היא יותר כמו 20% פרמיה שזה כבר פרמיה די סטנדרטית ולא מרגשת. לאסיפות ניו מד מגיעים מחזיקים פרטיים גדולים (בגדול אני מתכוון למיליון שקל ומעלה בנייר, ממש לא גרוש וחצי, מבחינתם זה תחליף דירה להשכרה), והם מתנגדים נמרצות למחיקה שלנו במחיר כה נמוך כמו 1205. מדוע למען השם למכור אחלה אחלה חברה, הנסחרת במכפיל חד ספרתי ומשלמת דיבידנד יפה מאד? לא שאני פוסל מכירה כמובן, זה רק ני"ע אחד בתיק, אבל רק אם אדנוק ו BP ישפרו, משמעותית, את המחיר. אני קורא גם למוסדיים לעמוד על כך שהתמורה לעמיתיהם תהא מקסימלית. באסיפה האחרונה אני עצמי הצפתי נקודה חדשה של עיסקת פרנקל, אשר רכש, בפרמיה משמעותית, בלוק בשחקן הכי ממונף וחלש בסקטור. וזה עוד אחרי שאפילו השחקן החלש הזה עלה, כלומר 70% פרמיה מעבר למחירים הנוכחיים בסקטור. עם 70% פרמיה מעבר למחיר הנוכחי של ניו מד (1100) אני כבר מרגיש הרבה יותר בנוח להענות.
- 4.פקיד טיפש 27/07/2023 17:41הגב לתגובה זוזהירות שהכסף לא יגיע למגזר הציבורי??
- 3.משה 27/07/2023 16:39הגב לתגובה זואני לא סומך על הפוליטיקאים שיכולים לחוקק חוקים שונים ומשונים כדי לקחת את הכסף מהקופה ולחלק אותו לחברים שלהם, אני מקווה שאני טועה אבל אני בטוח שלא !!!
- 2.וזה במסגרת הקמפיין "מצבנו טוב מאי פעם" ?! (ל"ת)י 27/07/2023 15:54הגב לתגובה זו
- 1.לוליק 27/07/2023 15:16הגב לתגובה זומעניין מה יעשו או עושים עם הכסף
- משה 27/07/2023 20:44הגב לתגובה זובריאות חינוך ותחבורה