מחירי הנפט עולים בין היתר בתגובה לסופה אידיליה - למה הם כנראה ימשיכו לעלות?
מחירי הנפט עלו למחיר של 81.8 דולר לחבית עם התקרבותה של הסופה אידיליה לחופי פלורידה ולאזורי הפקת נפט גדולים. אזור מפרץ מקסיקו בו פגעה הסופה מספק 15% מהנפט שארה"ב מפיקה ו-5% מהגז הטבעי.
אידליה שהגיעה למפרץ כהוריקן בדרגה 3 עם "רוחות הרסניות ונחשולי סערה קטסרופליים" נחלשה כעת לדרגה 1 עם רוחות של 90 קמ"ש. שברון פינתה את הצוותים שלה מ-3 אסדות לקידוח נפט שנמצאות מול חופי פלורידה וחברת קינדר מורגן תיכננה להשבית את צינורות הנפט שלה שממוקמים תחת מי המפרץ.
גורמים נוספים שאולי השפיעו על מחיר הנפט הם הנתונים האחרונים שפרסם איגוד הנפט האמריקני שמעידים על קיטון פוטנציאלי בהיצע. לפי הנתונים מספר חביות הנפט שבמלאי ירד ב-11.5 מיליון חביות במהלך השבוע שעבר, הרבה יותר מתחזיות האנליסטים שצפו ירידה של 2.9 מיליון חביות. בנוסף, גאבון, המדינה באפריקה שאחראית להפקה של נתח מכובד מהנפט בשוק נמצאת כרגע בהליך של הפיכה צבאית.
סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) אמרה לאחרונה כי קיצוץ באספקת הנפט של ארגון מדינות ייצוא הנפט (OPEC) עלול לשחוק את המלאי בשאר השנה הזו, ולגרום למחירים גבוהים עוד יותר, לפני שרוח נגדית כלכלית תגביל את צמיחת הביקוש העולמי ב-2024.
הגבלת ההיצע לאור קיצוץ תפוקת הנפט של OPEC ועלייה בביקוש הגלובלי, יביא בהכרח לעלייה במחירי הנפט. ב-IEA אמרו שאם היעדים הנוכחיים של OPEC+ יישמרו, מלאי הנפט עשוי לצמוח ב-2.2 מיליון חביות ליום ברבעון השלישי ו-1.2 מיליון חביות ליום ברבעון הרביעי, "עם סיכון לעליית מחירים".
"קיצוצים נרחבים באספקת OPEC+ מנוגדים לסנטימנט המאקרו-כלכלי ולביקוש הנפט העולמי הגבוה בכל הזמנים", אמר הארגון בדו"ח שוק הנפט החודשי שלו. ארגון מדינות ייצוא הנפט ובני בריתו, הידועים ביחד כ-OPEC+, החלו להגביל את האספקה בסוף 2022 כדי לחזק את השוק וביוני האחרון האריכו את הגבלות האספקה ל-2024. מה-IEA נמסר כי בחודש יולי, אספקת הנפט העולמית צנחה ב-910,000 bpd בין היתר בשל ירידה חדה בתפוקה הסעודית. עם זאת, יצוא הנפט הרוסי נשאר יציב בסביבות 7.3 מיליון bpd ביולי, אמר ה-IEA.
ב-IEA צופים כי צמיחת הביקוש תרד בחדות בשנה הבאה ל-1 מיליון bpd ליום, בעודו מדגיש תנאים מאקרו-כלכליים קשים, התאוששות פוסט-מגיפה שנגמרה והשימוש הגובר בכלי רכב חשמליים. "לצד ההתאוששות שלאחר המגפה שהושלמה ברובה ולצד רוחות נגדיות מרובות שמאתגרות את תחזית ה-OECD, צריכת הנפט יורדת בצורה ניכרת", אמר ה-IEA, בהתייחסו למדינות הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ופיתוח.
בתחילת החודש הודיעה סעודיה כי תעכב ייצור של מיליון חביות נפט עד ספטמבר ואולי אף יותר. רוסיה גם היא הודיעה כי תפחית את ייצור הנפט ל-300 אלף חביות בספטמבר מ-500 אלף חביות באוגוסט. ההודעות הללו דחפו את מחירי הנפט מעלה.
גולדמן זקס אמרה לאחרונה כי היא צופה כי שוק הנפט יחווה שיא בביקושים בטווח הקרוב, מה שיגרום לעלייה במחירי הנפט הגולמי. במחלקת המחקר של הבנק חוזים שהביקושים יגיעו לשיא של כל הזמנים עם כמעט 2 מיליון חביות ליום ברבעון השלישי. בהתאם לתחזית זו, גולדמן זקס צופה שמחיר חבית נפט יעלה מהרמה הנוכחית של כמעט 83 דולר, ל-86 דולר עד סוף השנה.
הודו וסין צפויות להיות שחקניות מרכזיות בעלייה בביקוש לנפט, כאשר שתיהן תצטרכנה כ-2 מיליון חביות ליום, מה שיתרום להגברת הביקוש במחצית השנייה של השנה. הביקוש המוגבר, בשילוב עם הירידה בהיצע, צפוי ככל הנראה לדחוף את מחירי הנפט כלפי מעלה בחודשים הקרובים. בנוסף, ארה"ב הודיעה כי מלאי הנפט שלה קטן במהירות וירד ב-17 מיליון חביות בשבוע האחרון - הירידה הגדולה ביותר אי פעם. זהו עוד סימן לכך שהביקוש עולה במהירות על ההיצע. בעקבות עליית המחירים, ממשל ביידן ביטל את התוכניות לרכישת שישה מיליון חביות נפט עבור עתודות הנפט האסטרטגיות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.נפט עולה הכול עולה....אולי אחרי החורף....המחירים ירדו? (ל"ת)מיכה 31/08/2023 17:56הגב לתגובה זו1 0סגור