הנפט רושם שיא שנתי - עלייה של 25% בחודשיים האחרונים

על אף ההאטה בסין, קיצוצי התפוקה של OPEC+ מהווים כעת את הגורם המכריע לעלייה במחירי הנפט, אך האם מיתון בארה"ב יקלקל את החגיגות?
 | 
telegram

הנפט ממשיך לעלות היום ומגיע לרמה הגבוהה ביותר שלו מאז נובמבר של שנה שעברה. המחיר של חבית נפט גולמי מסוג WTI עומד לראשונה השנה על 85 דולר והנפט נמצא כעת בעלייה של כ-25% מאז סוף חודש יוני, בראייה שנתית מדובר על עלייה של 12%. עד כה, 2023 התאפיינה בתנדותיות רבה וללא מגמה ברורה מבחינת הנפט, כאשר ברקע חששות ממיתון בארה"ב, האטה כלכלית בסין וקיצוצי תפוקה של מדינות OPEC ו- OPEC+.

בחודש יוני האחרון הודיעה ערב הסעודית, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, על כך שתקצץ את תפוקת הנפט שלה ברמה של מיליון חביות נפט ביום. ההחלטה הגיעה על רקע הירידות במחירי הנפט, כאשר המחיר של חבית נפט מסוג ברנט דשדש סביב 75 דולר באותה התקופה. המהלך שלח את מחירי הנפט לעלות כשכעת המחיר של חבית נפט עומד על כ-88 דולר.

ערב הסעודית צפוייה להכריז על המשך קיצוץ התפוקה גם בחודש אוקטובר ואתמול הודיע סגן ראש הממשלה הרוסי כי רוסיה תצטרף לקיצוץ של OPEC+ גם בחודש הקרוב ותקטין את תפוקת הנפט שלה ב-300 אלף חביות ביום. אנליסטים בבנק הלאומי באוסטרליה צופים כי "הקיצוצים ימשיכו, כאשר נדרשים מחירים של למעלה מ-90 דולר לחבית בכדי להחזיר את ההיצע של OPEC לשוק".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

על פי נתונים שפרסם איגוד הנפט האמריקאי, בשבוע האחרון מספר חביות הנפט במלאי שבארה"ב ירדו ב-11.5 מיליון יחידות, בעוד צפי האנליסטים היה לירידה של 2.9 מיליון חביות. הירידה החדה מעידה על הביקוש הרב לנפט בארה"ב, מה שעזר לרשום עלייה של כ-7.5% במחיר מאז יום שישי האחרון.

מה שעשוי לעלייה עוד יותר חדה במחירי הנפט הוא ההשתפרות המצב הכלכלי בסין, אך התרחיש לא נראה באופק. הכלכלה הסינית נמצאת בהאטה משמעותית למרות "הפתיחה הגדולה" בסוף שנה שעברה, אז הממשלה הורידה את הגבלות ותקנות הקורונה. המצב כה חמור, עד כי בחודש האחרון נרשמה דיפלציה של 0.3% במדד המחירים לצרכן בראייה שנתית, זאת בעוד רוב העולם בכלל מתעסק באינפלציה גבוהה.

הממשלה הסינית ושאר הגופים בשלטון לחוצים מהעניין, אך נראה כי המגמה ברורה וכי דרושים צעדים דרסטיים עד שנראה את הכלכלה הסינית חוזרת למצב בו הייתה לפני הקורונה, בינתיים מדינות המערב מרוויחות ממחירי "סבירים" לעומת מה שצפוי במקרה שסין תכנס לתמונה בצורה מלאה.

מה שעשוי כמובן לפגוע קשות במחירי הנפט הוא מיתון אפשרי בארה"ב. על המיתון הזה דובר רבות, רבים ציפו שכבר יגיע והיום עשוי להיות הסימן הראשון בדרך לאחד כזה. שיעור האבטלה בארה"ב עלה ל-3.8% בחודש אוגוסט, הנקודה הגבוהה ביותר מאז חודש מרץ של שנה שעברה. בבנק המרכזי בארה"ב רוצים לראות מיתון כזה או אחר מגיע, אך עד כה הסימנים לא הצביעו על כך שאחד באמת קרב ובא. אם אכן  נצפה בעלייה עקבית בשיעור האבטלה ביחד עם ירידה בנתוני התמ"ג בארה"ב, צפויה פגיעה גם במחירי הנפט, לעת עתה מדובר על תמרור אזהרה בלבד, אך יש לשים לכך לב בהמשך.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות