
לקראת הפגישה - אופ"ק בוחנת קיצוצים עמוקים יותר בייצור הנפט
למרות המחלוקות בארגון בנוגע למכסות הייצור, בפגישה הקרובה של אופ"ק צפויות יצרניות הנפט להודיע על העמקת הקיצוצים והארכת התוקף לשנה הבאה על מנת לתמוך במחירי הנפט.
ארגון המדינות המייצאות נפט בהובלת רוסיה, המכונה אופ"ק, יפגש בחמישי הקרוב על מנת להחליט על רמות תפוקת הנפט. הפגישה הזו הייתה אמורה להתקיים עוד ב-26 בנובמבר אך נדחתה בעקבות חוסר הסכמה בין המדינות. ערב הסעודית, רוסיה וחברות נוספות בארגון כבר התחייבו על קיצוץ כולל בתפוקת הנפט של כ-5 מיליון חביות ליום, או כ-5% מהביקוש העולמי היומי, בסדרה של צעדים שהחלו בסוף 2022. הקיצוץ כולל גם קיצוץ נוסף מרצון של ערב הסעודית של מיליון חביות ביום וקיצוץ של 300 אלף חביות מצד רוסיה.
על פי אנליסטים, סעודיה הביעה את חוסר שביעות רצונה מחברים אחרים בארגון בנוגע למספרי התפוקה שלהם. אנליסטים חזו עוד טרם דחיית הפגישה כי אופ"ק עשויה להאריך או אפילו להעמיק את הקיצוצים באספקת הנפט לשנה הבאה. גם מדדי הנפט של ברנט וגם של ארה"ב ירדו במשך ארבעה שבועות רצופים - הראשון ירד מ-98 דולר בסוף ספטמבר - בלחץ על ידי עלייה בהיצע ודאגה לגבי ביקוש והאטה כלכלית פוטנציאלית.
מה הכלכלנים אומרים
לפני חודשיים המחיר של חבית נפט גולמי כבר הגיע ל-94 דולר וכל הכלכלנים אמרו שהוא יגיע גם ל-100 דולר, המחיר של חבית נפט ירד ולמרות החששות מהתפשטות המלחמה לאזור המפרץ, מה שעלול להביא לפגיעה בתשתיות נפט, או אפילו התערבות של ערב הסעודית או איראן בצורה של הגבלת הייצוא כתגובה לתמיכת ארה"ב בישראל, כנראה התפוגגו והמחיר יורד כבר מחודש אוקטובר.ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ציין לאחרונה בניתוח שלו: "הבנק העולמי פרסם הערכת מצב בעקבות התקיפה האכזרית של החמאס ופרוץ מלחמת חרבות ברזל. לפי הערכה זו, במידה והמלחמה איננה מתרחבת לאזורים נוספים, מחירי הנפט צפויים לעמוד בממוצע על 90 דולרים לחבית ברביע הנוכחי ולאחר מכן צפויה ירידה למחיר ממוצע של 81 דולרים לחבית בשנה הבאה. התחזית מניחה האטה בצמיחה הכלכלית העולמית ולכן מחירי הסחורות הכוללים צפויים לרדת ב-4.1% בשנה הבאה". אבל למרות התחזית של הבנק העולמי, מחיר חבית נפט ירד כבר מתחת ל-80 דולר.
אופ"ק נגד סוכנות האנרגיה הבינלאומית
לאחרונה, מזכ"ל אופ"ק, האית'ם אל-ג'איס, יצא בחריפות נגד סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) בטענה כי האחרונה השמיצה את תעשיית הנפט והגז, בהתנגשות האחרונה בין הצדדים על מדיניות האקלים. אל ע'איס התכוון להערה שפרסמה הסוכנות כשאמרה כי תעשיית דלק הפוסילי עומדת בפני "רגע של אמת" שבו היצרנים צריכים לבחור בין העמקת משבר האקלים או מעבר לאנרגיה נקייה."זה מציג מסגרת מצומצמת של האתגרים העומדים בפנינו ואולי מפחית משמעותית סוגיות כמו אבטחת אנרגיה, גישה לאנרגיה וזמינות אנרגיה", אמר אל-ג'איס. "זה מכפיש שלא בצדק את התעשייה כמי שעומדת מאחורי משבר האקלים". ארגון אופ"ק וה-IEA הממוקמת בפריז התעמתו שוב ושוב בשנים האחרונות בנושאים כמו ביקוש ארוך טווח לנפט והשקעות באספקה חדשה של hydrocarbon.
ב-IEA צופים כי הביקוש העולמי לדלק פוסילי יגיע לשיא עד 2030, כאשר יותר מכוניות חשמליות יוצאות לכביש וכלכלת סין צומחת לאט יותר תוך מעבר לאנרגיה נקייה יותר. ארגון יצרניות הנפט, לא מסכים עם התחזית ומתאר תחזיות כאלה כ-"מסוכנות". באופ"ק אמרו שתחזיות כאלה מלוות לעיתים קרובות בקריאות לעצור השקעות חדשות בנפט וגז אשר יסכנו את הביטחון בשוק האנרגיה. "התעשייה צריכה להתחייב לעזור באמת לעולם ולעמוד בצרכי האנרגיה וביעדים האקלים שלו - מה שאומר לוותר על האשליה שכמויות גדולות באופן בלתי סביר של לכידת פחמן הן הפתרון", נכתב בהודעת ה-IEA.
- 3.יוני 28/11/2023 10:37הגב לתגובה זובמשכורת פסיכית, לא מוצדקת. למה לא מוצדקת? כי תוצאות קבוצת דלק יקבעו בשנים הקרובות בעיקר על פי מחיר חבית נפט ומחירי הגז והרבה פחות עפ"י גורמים אחרים...
- 2.שימי 27/11/2023 22:33הגב לתגובה זואי אפשר עם מחיר שכזה 75 דולר לחבית ממש יקר.
- 1.זאבי 27/11/2023 22:32הגב לתגובה זוככל שהמחיר של הנפט יהיה גבוה יותר זה יתן תמריץ מצויין לאנרגיות ירוקות להתפרץ בעולם. בנוסף רק שתדעו שיש נפט בעולם כמעט ללא הגבלה ומספיק שמדינה אחת לא תשים על אופק ותמכור במחיר שבא לה והמחירים יצללו