מחיר הנפט - לאן? הסיבות שעשויות להעלות את מחירי האנרגיה

והסיבות שגורמות למחירי האנרגיה לרדת; וגם - ההשפעה של מחירי האנרגיה על מדד המחירים לצרכן

 | 
telegram
(3)

למחירי האנרגיה השפעה קריטית על אורח חיינו. עליית מחירי האנרגיה משפיעה באופן מתמשך על ההוצאות השוטפות. ההשפעה היא גם ישירה דרך עליית מחירי הדלק וגם עקיפה. מחירי האנרגיה משפיעים על עלויות הייצור, המשלוח ועל מחירי המוצרים והשירותים - מזון, רכבים, חשבון חשמל ועוד עשרות סעיפי הוצאות משתנים בשל שינוי במחירי האנרגיה.  

החשש מפני התייקרות מקורות האנרגיה, אליו מתווסף החשש מפני גל אינפלציוני שיגיע בסבירות גבוהה עקב המדיניות הפיסקלית המתבקשת בעת מלחמה, מצדיק דיון מעמיק בהשפעת מחירי האנרגיה הצפויה על מדד המחירים לצרכן. יתרה מזו, עלייה ניכרת במחירי האנרגיה עלולה לזרז כניסה של הכלכלות המערביות למיתון בהינתן שממילא כרגע מרחף איום דומה. יחד עם זאת, אימות תהליך הכניסה למיתון יביא מיד לאחר מכן להתמתנות כמעט  ודאית במחירי האנרגיה. כלומר, עצם ההערכה שהולכים למיתון מביאה לירידה במחיר הנפט מהסיבה שההערכות הן שמיתון וההאטה מביאים לירידה בביקושים לאנרגיה. 


השפעת מחירי האנרגיה על המדד

בישראל, מרכיב האנרגיה במדד, כפי שמתפרסם על ידי הלמ"ס,  מוחבא בסעיפים השונים כגון דיור או תחבורה. ניתן להעריכו על סמך הנתון האומר כי משק בית ממוצע בישראל מוציא כ-1,920 שקל לחודש על מקורות האנרגיה השונים. בהינתן שההוצאה הכוללת הממוצעת של משק בית עומדת על כ-15,122 שקל לחדש, הרי שניתן להסיק מכך שמרכיב האנרגיה הישירה למשקי הבית הנו כ- 12.69%. בארה"ב מרכיב האנרגיה לצריכה ביתית ישירה במדד המחירים לצרכן ניתן במפורש והוא עומד על כ-12% (דלק למכוניות, חשמל ביתי, גז וכו').

בנוסף, קיימת השפעה עקיפה דרך עליית מחירי מוצרים ושירותים שנגרמת ליצרנים או ספקי שירותים  עקב התייקרות היצור של מוצריהם. ניתן להסיק מהנתונים כי ההשפעה העקיפה והמתגלגלת הנה כ-11.07%.  במילים אחרות עליה של  10% במחירי האנרגיה, שאיננה עליה יוצאת דופן לאור רמת התנודתיות של  המחירים, תביא להשפעה מידית על מדד המחירים, בטווח של כמה חדשים, של 1.27% ועוד עלייה מתמשכת, נניח על פני שנה, של 1.1% נוספים, כך שבסופו של דבר תהיה העלייה הכוללת במדד כ-2.3%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

 

התפתחות מחירי האנרגיה

מחירי האנרגיה אינם מקשה אחת, כפי שנראה מחירי הדלק והגז אינם מתנהגים באופן זהה, אם כי הקורלציה גבוהה למדי. מובן מאליו כי שינוי במחירי האנרגיה הינו בראש  ובראשונה פונקציה של ביקוש, אך המרכיב גאופוליטי הנובע משליטה על מקורות האנרגיה, עובדה המשפיעה על יחסי הכוחות בעולם, שהוא צד ההיצע, חשוב לא פחות.

היסטורית, התנודתיות במחירי האנרגיה הנה עצומה. ראינו מחירי נפט גולמי מסוג ברנט ברמה נמוכה מ-20 דולר לחבית  בתקופת הקורונה, אך מחיר הנפט הגולמי הגיעו לשיא של כ-120 דולר ביוני 2021 ועתה לאחר פרוץ המלחמה באזורנו הגיעו לרמה של   93.68 דולר. כיום נע מחיר החבית באזור 70-72 דולר.


מחירי הנפט מסוג ברנט ים צפוני 

לעומת זאת, מחירי הגז נסגרו לאחרונה ברמה של 2.7 דולר למיליון BTU.

מחירי הגז הטבעי


מה צפוי לנו בעתיד? או, מה הם הגורמים המהותיים כרגע המשפיעים על מחירי האנרגיה? 

החוזים העתידיים על נפט גולמי או גז אינם משקפים את הצפי למחירי האנרגיה שכן הם משקפים, כדי להימנע מהזדמנות לארביטראג', את שערי הריבית ועלויות אחסון. לפיכך, נזדקק לתחזית המתבססת על שינוי בגורמים פונדמנטליים.

בצד הביקוש, בראש ובראשונה כלכלות סין וארה"ב, צורכות האנרגיה הגדולות בעולם. כרגע, הסנטימנטים בשוק מצביעים על האטה כלכלית ניכרת, האטת הצריכה בסין והאטה מסוימת בצריכת אנרגיה בארה"ב. סין הקטינה את כמות הרכש שלה, בעיקר מסעודיה, ואילו בארה"ב  צריכת הדלק למכוניות ירדה לשפל הדומה לזה בתקופת הקורונה, תופעה שבחלקה מיוחסת לעליה בשימוש בכלי רכב חשמליים. לאחרונה התגברו הסנטימנטים הפסימיים בשוק לגבי מצבה הכלכלי של סין ההולך ומתדרדר עם ספקות לגבי יכולת ההתאוששות שלה.

בצד ההיצע, קריאות במדינות OPEC להקטין את שאיבת הדלק, בחלקו בתגובה על המלחמה באזורנו, אך בהינתן שרוסיה הקטינה את תפוקת הדלק הגולמי, לפחות עד סוף השנה, עשתה זאת בשל ירידת הביקוש, נראה כי גם ארצות OPEC פועלות במכוון מסיבה זו והסכסוך באזורנו מהווה תרוץ בלבד. יחד עם זאת בפגישה המיניסטריאלית ה-36 של הארגון ב-30 לנובמבר לא התקבלה החלטה גורפת בדבר קיצוץ התפוקה. פרטנית, סעודיה, החברה בארגון, הודיעה על קיצוץ בתפוקה בשל ירידה במספר חוזי הרכש מסין. בארה"ב, לאחר תקופה של עלייה בכמות המופקת, בחודשיים האחרונים, מספר בארות הנפט הפועלות ירד.

שביתת גז בחברת שברון  CHEVRON CORP +0.73% CHEVRON CORP 162.5 +0.73% CHEVRON CORP סגירה:0 פתיחה:162.09 גבוה:162.65 נמוך:161.29 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: בסניף באוסטרליה המספקת 5% מתצרוכת הגז העולמית שנמשכה כחדש עד ספטמבר, עדיין משפיעה על היצע הגז.

כל הנתונים הנ"ל  כבר מגולמים במחירי האנרגיה הנוכחיים מזה זמן רב, זמן המספיק לשוק לבצע הערכה מדויקת יותר. נזכור גם שתגובת המחירים אינה מיידית. לפיכך, שינוי מהותי במחירי האנרגיה יכול להתרחש כתוצאה מאחת מהסיבות הבאות:

1. תגובת מפיקות האנרגיה לצפי הביקוש חריפה מידי והקטנת התפוקה תגרור מחסור חריף בתחילת 2024 שתתבטא בעליה ניכרת במחירי האנרגיה.

2. עימות צבאי בין ארה"ב לסין על רקע טאיוון או הים הסיני יביא לעלייה ניכרת במחירי האנרגיה. השפעת  אסקלציה בסכסוך באזורנו כבר מגולמת במחירי האנרגיה.

3. אם נתוני 2024 יצביעו על המשך ההאטה הכלכלית בסין, מחירי האנרגיה יזלגו כלפי מטה.

4. פשרה בנושא רוסיה-אוקראינה, שבעיקרה תנבע מהדרדרות כלכלית במצבה של רוסיה,  תביא לחידוש מסוים של הזרמת גז מרוסיה לאירופה, עובדה שתלחץ על המחירים כלפי מטה.

להערכתנו הגורם הסביר ביותר שיביא לשינוי הנו (1), כלומר, הערכות הפסימיות של מפיקות האנרגיה יוכחו כהערכות יתר. תופעה זאת של פסימיות יתר נרשמה מספר פעמים בעבר בתקופות של ירידת ביקושים, אלא שזמן התגובה הנו ארוך  ולפיכך הלחץ על מחירי האנרגיה כלפי מעלה יבוא לידי ביטוי לא לפני הרבעון השני של השנה הבאה.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    זה לא כלכלי זה פוליטי-הון שילטון ופוליטיקה
    לילי 07/12/2023 09:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מחירי האנרגיה הן תוצאה של פוליטיקה והחלטות מדיניות . החל באופ"ק + , כלה בסובסדיות בארה"ב ומלחמה באירופה , מזרח תיכון , אפריקה . וכו .
    סגור
  • 1.
    כמה מילים בשביל להגיד הכל תלוי ? ואין לי שמץ מושג
    החיים 07/12/2023 08:39
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אין לאף אחד יכולת לחזות את מחיר הסחורות שנה קדימה כל תחזית כתובה על קרח אבל הנה קיבלתם ניתוח...מעמיק שלא אומר כלום
    סגור
  • אני דווקא אהבתי את הניתוח
    אני 09/12/2023 23:35
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הניתוח עזר לי לחשוב יותר בבירור על השקעה בתחום הנפט
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות