אנליסטים: למרות מאמצי קרטל אופק+ מחיר הנפט לא יגיע ל-100 ד' ב-2024
שנת 2023 תהיה כנראה השנה הראשונה לאחר 3 שנים בה מחיר הנפט ירד בסיכום שנתי. לנוכח הירידה במחירי הנפט בחודשים האחרונים מנסה קרטל יצרניות הנפט אופק+ להשפיע על מחיר הזהב השחור באמצעות הורדת מכסות הייצור של המדינות החברות בקרטל. לאחרונה הוחלט הודיעה סעודיה על קיצוץ של מיליון חביות ביום ורוסיה על קיצוץ של 300 אלף חביות, אך להחלטות אלו נראה שיש השפעה קצרת טווח בלבד. לאחר העליה הראשונה במחיר הוא חזר לרדת, וכעת שבוע המסחר נפתח כשחבית נפט מסוג ברנט נסחרת תמורת 77.3 דולר וחבית מסוג WTI תמורת 72.2 דולר בלבד.
ארצות הברית בייצור שיא
עיקר החשש הוא מפני האטה בביקוש לנוכח היחלשות הכלכלה ברחבי העולם, ובמיוחד בסין, ארצות הברית ואירופה. אך הלחצים על מחיר הנפט נובעים גם מצד ההיצע. הניסיונות של מדינות קרטל אופק להשפיע על ההיצע באמצעות קיצוצים בייצור נתקלים בהגברת ייצור מצד יצרניות שאינן חברות בקרטל, ובראשן ארצות הברית שהפכה להיות יצרנית הנפט הגדולה בעולם עם יותר מ-13 מיליון חביות ביום לעומת 12.4 מיליון של ערב הסעודית ו-11.3 של רוסיה. סין, שאף היא אינה חברה בקרטל מייצרת 4.9 מיליון חביות וקנדה, מדינה נוספת שאינה חברה בקרטל מייצרת כבר כ-4.5 מיליון חביות ביום.
היצור הגואה בארצות הברית, אם כן, מחפה על קיצוץ המכסות של אופק, וגם קנדה וגויאנה שאינן חברות בקרטל רושמות עליה משמעותית בייצור. ברזיל, יצרנית חשובה נוספת עם 3.3 מיליון חביות ביום (ה-9 בגודלה) הוזמנה להיות חברה בקרטל החל מינואר אך כבר הודיעה כי לא תסכים לכל קיצוץ בייצור. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה פרסמה דו"ח השבוע בו קבעה שארצות הברית בדרך לעלייה של 1.4 מיליון חביות ביום בשנת 2023, וביחד עם שאר היצרניות שאינן חברות באופק תוספת הייצור מגיע ל-2.2 מיליון חביות, מה שיותר ממכסה את הקיצוצים של חברות אופק+.
ונצואלה ולוב הן חברות בקרטל אופק אך קיבלו "פטור" מהקיצוץ, וגם הייצור במדינות אלו עלה בחודש האחרון, כמו זה של כוויית, כך שגם הן מוציאות את העוקץ מהקיצוצים שמובילות סעודיה ורוסיה. סך הכל הייצור של 13 מדינות אופק+ הגיע ל-27.84 מיליון חביות ליום בנובמבר, ירידה קלה של 57 אלף חביות ליום בלבד לעומת אוקטובר.
לדברי סטייסי מוריס, אנליסטית האנרגיה בחברת המחקר VettaFi קיצוץ הייצור של המדינות החברות באופק+ מסייעות ליצירת "רצפה" למחיר הנפט, אבל לא לייצר שוק שורי. בעוד סכנות ההיצע קיימות ישנה גם "עלייה בהיצע מצד ארצות הברית, גויאנה, ברזיל ומדינות נוספות. החשש שהאירועים במזרח התיכון ישפיעו על אספקת הנפט התפוגגו באופן כללי" לדברי מוריס.
תנועת המלקחיים של קיצוצי הייצור של חבורת אופק עם העליה בייצור של המדינות שאינן חברות באופק הוריד את החלק היחסי של חברות אופק בשוק הנפט העולמי ל-51% - הנמוך ביותר מאז 2016.
הדלמה של סעודיה ומדינות אופק
בעבר נקטו מדינות אופק באסטרטגיה שונה, בהתבסס על עובדה חשובה. עלות הייצור בארצות הברית גבוהה בהרבה מזו שבמדינות אופק, לכן מחירים נמוכים מדי גורמים לחוסר כדאיות בייצור בארצות הברית. הצפה של השוק בנפט שתביא לירידת מחירים תגרום ליצרנים אמריקאיים "לצאת מהמשחק", מה שיאפשר מאוחר יותר את הקפצת המחיר. לחברות ייצור הנפט אין את הגמישות התפעולית של הגברת הייצור והורדתו בהתאם למחירי השוק, לכן הוצאה מהמשחק של יצרניות אמריקאיות יכולה להיות בעל תועלת ארוכת טווח ליצרניות הנפט מאופק+. פול סאנקי, אנליסט אנרגיה עצמאי, טען בראיון לרשת CNBC שעל סעודיה לנקוט באסטרטגיה זו גם כעת. אולם נראה ששם בוחרים באסטרטגיה ההפוכה, של יצירת רצפה למחיר הנפט על ידי קיצוץ בייצור.חסרון נוסף במדיניות הנוכחית של סעודיה וחברות אופק הוא שהקיצוצים גורמים ליכולת עודפת לחברות הקרטל, שרחוקות מלממש את פוטנציאל הייצור שלהן. לדברי וורן פטרסון אסטרטג הסחורות של חברת ING, חברות אופק+, כולל אירן, מחזיקות בעודף כושר ייצור של 5.5 מיליון חביות ביום. באופן פרדוקסלי עודף הייצור הזה דווקא יוצר תקרה למחיר הנפט. "הייצור העודף הזה מרגיע את השווקים בהינתן העובדה שאם נראה התחזקות מחיר משמעותית נצפה שיכולת הייצור הזו תחזור לשוק" אומר פטרסון. ב-ING צופים שבתחילת השנה הבאה הנפט ייסחר באזור ה-80 דולר ובמחצית השניה של 2024 הוא יגיע לכ-91 דולר בממוצע כששווקי הנפט יחזרו להיות בגרעון ייצור.
ייתכן שגם התחזית הזו "אופטימית" מדי ביחס למחירי הנפט לאור עליית הייצור הדרמטית בארצות הברית. מקס ליטון, אנליסט הסחורות של בנק סיטיגרופ טוען שאם חברות אופק יפסיקו את הקיצוץ לאחר מרץ 2024 מחירי הנפט יכולים להתרסק ב-30% - 50% אם רוב עודף יכולת הייצור תבוא לידי ביטוי. אם חברות אופק+ תצלחנה לשמור על נאמנות החברות בקרטל אז "הן יכולות לאזן את השוק ולשמור על מחירים של 70 – 80 דולר אם הן תעבודנה כולן ביחד" אומר ליטון.
נציין שיש גם תחזיות אחרות. בג'יי פי מורגן פרסמו בנובמבר תחזית לפיה מחיר הנפט עומד בפני זינוק שיביא אותו שוב למעל 100 דולר לחבית. "מקורות הייצור מחוץ לאופק מגיעים לידי מיצוי, ומשאירים את הקרטל להתמודד עם העליה בביקוש וליישם את עודף יכולת הייצור שלו" כתבו האנליסטים של הבנק. אך התחזית של הבנק באה לפני הדיווחים על עלייה דרמטית בייצור האמריקאי ועלייה במלאים, ונראית כעת, חודש בלבד לאחר שניתנה, כלא ריאלית. מאז כבר הספיקו בג'יי פי מורגן לעדכן את התחזית ל-83 דולר בממוצע בשנת 2024.
בינתיים קרנות הגידור וסוחרי הנפט חותכים את ההימורים שלהם על מחיר הנפט. פוזיציות הלונג על חבית מסוג WTI ומסוג ברנט נחתכו בכמעט 30% והגיעו בשבוע שהתסיים ב-12 לדצמבר לרמות הנמוכות ביותר מאז שנת 2011. פוזיציות השורט לעומת זאת הגיעו לשיא של 4 שנים, כך שלא נראה שהסוחרים צופים שינוי דרמטי בחולשה שנרשמת בחודשים האחרונים במחירי הזהב השחור.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.אבל גיל הכלכלן של בנק לאומי התחיב שזה יגיע ל100שועלי 18/12/2023 09:14הגב לתגובה זו0 2עוד קשקשןסגור
-
לא התחייבתיגיל 28/12/2023 00:12הגב לתגובה זו1 0סתם טעיתי. גם נתניהו העביר מזוודות כסף לחמאס.סגור
-
אמר וכתב עשה כסף וצחק כל הדרך לבנק ומהבנק (ל"ת)לילי 26/12/2023 07:12הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.גם שורט נפטהעולם במיתון 18/12/2023 08:59הגב לתגובה זו0 0מסוכן ואין סיכוי לרווח ממשיסגור