"מתקפות החות'ים מעלות את מחירי הנפט"

מספר חברות ספנות כבר הודיעו שלא ישוטו בים האדום בגלל מתקפות החות'ים, וגם ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, סבור שהאיום החות'י כבר משפיע על מחירי הנפט: "המתקפות העלו את הפוטנציאל לשיבושים בהובלת הנפט"
 | 
telegram
(1)

חבית נפט מסוג ברנט נסחר כבר במחיר של 79 דולר לחבית, בעוד חבית נפט גולמי נסחרת במחיר של 73 דולר לחבית, וזאת אחרי שבשבוע האחרון המחירים עלו כבר ב-2%. המצור הימי שהטילו החות'ים על הים האדום, במסגרתו הודיעו שכל ספינה באזור תותקף גם אם זהותה לא ישראלית, כבר הפך לאיום ממשי כאשר מספר ספינות כבר הותקפו, כמו למשל שתי ספינות של ענקית הספקנות מארסק, שהודיעה אחרי התקיפות שלא תשוט באזור עד להודעה חדשה.

המצור החות'י משפיע מאוד גם על שוק הנפט העולמי - במחצית הראשונה של 2023, בערך 12% מכלל הנפט המושט שנסחר בעולם עבר דרך הים האדום כמו גם 8% מהגז הנוזלי, וההודעה של ענקית הנפט BP על כך שלא תשוט בים האדום עד להסרת האיום הייתה הסנונית הראשונה לשיבושי שרשרת האספקה הימית של ה שעתידים לבוא.
מחירי הנפט
התפתחות מחירי הנפט

"במבט כללי יותר, המתקפות בים האדום הן השיבוש הגדול השלישי לתחבורה הימית השנה, זאת לצד מפלס מים נמוך בתעלת פנמה, שמנע/צמצם הפלגה, וקריסתה של עסקת יצוא החיטה (דגנים באופן כללי) בים השחור", מוסיף ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי. "התמשכות ההפרעות, תגביר את הסיכון לעליית עלות העיבוד של סחורות בסיסיות בעולם לשם הכנת מוצרי ביניים. באשר לאירוע הנוכחי, למרות מאמצי ארה"ב להחזיר את הביטחון לנתיבי ההפלגה שבים האדום, חברות ספנות גדולות בעולם הודיעו שלא יעברו דרך הים האדום לתעלת סואץ. חשוב לציין שישנם מסלולים חלופיים, בעיקר של הפלגה סביב אפריקה, דרך כף התקווה הטובה, אבל זה מוסיף לפחות עשרה ימים להפלגה ומעלה במידה משמעותית את העלות".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

תעלת סואץ היא גם מעבר חשוב בשביל סחורות אחרות: "התעלה היא גם תוואי חשוב לתובלת דשנים ומתכות", מוסיף בפמן, ומסייג את הפגיעה הפוטנציאלית במחיר הנפט בהמשך: "מבחינת ההשפעה על מחיר הנפט, נראה שההשפעה הגלובלית הישירה איננה גדולה מאוד, זאת משום שעיקר התנועה בערוץ הפלגה זה בכיוון צפון לדרום היא של הובלת נפט, LNG ותזקיקים מרוסיה, לוב ואלג'יריה אל אסיה. נראה שהחות'ים פחות מעוניינים בפתיחת חזית מול מדינות אלו, בפרט אם התובלה איננה מתבצעת באמצעות ספינות שהן בעלות זיקה כלשהי לבעלות ישראלית".

תשומות הנפט בארה"ב


התשומות של נפט לבתי הזיקוק בארה"ב עמדו בממוצע על 16.5 מיליון חביות ליום במהלך השבוע שהסתיים ב-15 בדצמבר 2023, רמה גבוהה בכ-403 אלף חביות ליום יותר מהממוצע של השבוע הקודם. בתי הזיקוק פעלו ב-92.4% נצילות בשבוע שעבר, המשקפת עלייה משמעותית ביחס לשבוע שלפני כן. יבוא הנפט הגולמי של ארה"ב עמד בממוצע על 6.8 מיליון חביות ליום בשבוע שעבר, גדול רק ב-233 אלף חביות ליום מהשבוע הקודם.

בארבעת השבועות האחרונים עמד יבוא הנפט הגולמי על כ-6.7 מיליון חביות בממוצע ליום, 7.6% יותר מהתקופה המקבילה של ארבעה שבועות בשנה שעברה. מלאי נפט הגולמי המסחרי בארה"ב גדל ב-2.9 מיליון חביות בשבוע החולף ל-443.7 מיליון חביות. מלאי הנפט הגולמי בארה"ב נמוך בכ-1% מהממוצע של חמש שנים לתקופה זו של השנה. עליית המלאי למרות עליית שיעור הניצולת של בתי הזיקוק משקף את המשך התרחבות הפקת הנפט בארה"ב לרמת שיא חדשה של כ-13.3 מיליון חביות ליום.

שוק הגז הטבעי

"מחיר הגז הטבעי של אירופה צפוי להמשיך במגמת ירידה בשנים 2024-2025, זאת במקביל לכך שאספקת ה-LNG לשוק האירופאי תמשך לגדול", כותב בפמן. "למרות שהמחיר של גז באירופה מצוי כיום הרבה מתחת לשיאים שנרשמו מאז פרוץ משבר האנרגיה האירופאי שהחל עוד ב-2021, של עד כ-300 אירו ל-MWh, מחירי הגז הטבעי באירופה עדיין כמעט כפולים מאשר ממוצע התקופה של 2015-19 של כ-18 אירו ל-MWh. יתר על כן, הם עדיין גבוהים פי חמישה מהמחירים בארה"ב.

קיבולת היצוא העולמי של LNG צפויה לעלות ב-12% עד לסוף 2024, בעיקר מצד צפון אמריקה וגם מרוסיה", מציין בפמן. "במקביל, בצד הביקוש, צפוי שצריכת הגז באירופה תרד, זאת תוך שיותר קיבולת רוח ושמש תכנס. כיום, קרוב למחצית מהחשמל באירופה מיוצר ממקורות מתחדשים, ובכלל זה: אנרגיית רוח – 22% מהאספקה, אנרגיה הידרו אלקטרית – 11% מאספקה, אנרגיה סולארית – 12% מהאספקה. עוד 23% מהאספקה מגיעים ממקורות גרעיניים, הגז הטבעי מספק 15%, כ-7% מקורם בפחם ועוד כ-10% מיוצרים באמצעים אחרים.

בארה"ב, מחירי הגז הטבעי בארה"ב צפויים לרדת עוד עקב התחלה חמה מהממוצע של החורף, שהפחיתה את הביקוש לחימום במגזרי המגורים והמסחר. הירידה במחיר הגז ל-2.58 דולר משקפת גם יצור גז טבעי בהיקף גבוה. שני גורמים אלו הגדילו את מלאי אחסון הגז הטבעי. לכן, צפוי שמלאי הגז הטבעי בארה"ב יסיים את החורף ברמה הגבוהה בכ-22% מעל הממוצע של חמש השנים האחרונות (2018-2022), עם יותר מ-2,000 מיליארד רגל מעוקב באחסון, וזאת תוך כדי לחץ להפחתת מחירים".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אם מכליות ששטות במפרץ הפרסי יפגעו
    גד 25/12/2023 12:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אז מחיר הנפט יטוס מעלה במכפלות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות