ענף האנרגיה המתחדשת מקבל זריקת מרץ
עליית הריבית בשנים האחרונות תקעה מקל בגלגלי ענף האנרגיה המתחדשת, שעד לא מכבר היה הדבר הבא בשוק האנרגיה. בתוך כך, נאלצו ממשלות רבות להקצות תקציבים גבוהים יותר על אנרגיה מדלקי מאובנים (נפט, גז וכו'), בגלל המלחמה שייקרה את מחירי הנפט. שני הדברים גרמו לחברות רבות בתחום, שנתקלו בקשיים עקב עלויות מימון גבוהות יותר, להשהות ו/או לבטל פרויקטים רבים.
אך האם אנו בדרך לקאמבק? בדו"ח השנתי החדש שלה, מעריכה סוכנות האנרגיה הבינלאומית כי לפנינו נקודת מפנה משמעותית בכל הקשור למאבק במשבר האקלים באמצעות אנרגיה זו. אשתקד הותקנו מתקני אנרגיה מתחדשת בהיקף שיא של 510 ג'יגה-ואט - עלייה שנתית 22 ברציפות, וזינוק של 50% לעומת 2022. הסוכנות מעריכה כי השנה יגדל ההספק המותקן הכולל וישתווה לזה של אנרגיית כוח המים (הידרו), ב-2025 תדביק הקטגוריה הזו את הפחם וב-2026 תשתווה לגרעין.
לפי מחלקת המחקר של הסוכנות, סין תמשיך להוביל את הפעילות, אך השקעות והתקנות בפועל תמשכנה לחצות יבשות, ועד 2028 ייוצר 25% מהחשמל על פני כדור הארץ מאנרגית מתחדשת נקייה לחלוטין.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות; ומיטל בר דוד, אנליסטית מחלקת השקעות ואסטרטגיה צילום: מזרחי טפחות
בתוך כך, הציג המגזין "אקונומיסט" בתחילת ינואר מגמה ברורה של ירידה בעומס הפליטות (פחמן דו חמצני) הנגרמת מייצור חשמל. הנתונים מגיעים מכמה מעצמות כמו סין, שבה הזיהום הכבד ביותר, גרמניה ובריטניה, שלהן תלות היסטורית בשימוש בפחם, ומדינות G7 בכלל.
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, עוקב מקרוב אחר הנושא וצייץ ב-8 באוקטובר 2023 שהאנרגיה הפוסילית נמצאת בסוף דרכה, וכי המאמצים לבלימת התחממות כדור הארץ יישאו פרי עוד בעשור הנוכחי. כל זאת בהתאם להחלטות שהתקבלו בוועידת האקלים (COP) בפריז.
סיור בכבישי ישראל מגלה שהמהפכה הגיעה גם אלינו. אם עד לפני שנתיים-שלוש היה רק מבחר מצומצם של מכוניות חשמליות, הרי שכעת שוטף את חוצות הערים והעיתונים גל פרסומות לשלל דגמים. הציבור עצמו מצביע ברגליו ובכיסו, ועובר להנעה חשמלית. חברות יזמיות בשוק צופות גל התקנות של מערכות לייצור חשמל באנרגיות מתחדשות בשנתיים הקרובות, ולהן יתלווה שימוש רחב היקף באגירת חשמל על ידי סוללות - בהשקעות של מיליארדי שקלים.
כך, פרויקט גדול בחבל תענך, דרומית לעפולה, חובר לא מכבר לרשת החשמל הארצית. בנוסף, מכרזים שמפרסמת למטרה זו רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לקרקעות מדינה שכוחות אל לטובת הקמת מיזמים של אנרגיות ירוקות, נענים על ידי עשרות יזמים.
סקטור האנרגיה המתחדשת עתיר הון, וככזה עשוי לצאת נשכר אם וככל שהריבית במשק תרד. עליות המימון תפחתנה אז, התשואות שיניבו המיזמים יהיו גבוהות יותר, והדבר יעודד מיזמים חדשים.
תשואות הפדיון על אג"ח של ממשלת ארצות הברית הן הגורם הראשון במעלה המשפיע על חברות האנרגיה המתחדשת. ירידתן עד לאחרונה מיטבה עם חברות אלה, אך נחוצה המשכיות. באחרונה התפוגגו קצת ההערכות שהריביות בעולם יחלו לרדת כבר בקרוב, ולכן מורגשת חולשה יחסית בענף, אך ככלל הביקוש לאנרגיה מתחדשת נותר גבוה.
לדעתנו, הצורך האמיתי בפתרון נושא האקלים ובחלופת האנרגיה המתחדשת, הביקוש הער בתחום והירידה המסתמנת, בהמשך השנה, בשיעורי הריבית, מהוות תמהיל מעודד שעשוי להראות לחברות את האור בקצה המנהרה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מישהו מוכן להסביר לי על איזה משבר מדובר?אמיר 12/02/2024 17:29הגב לתגובה זו0 1חם בקיץ, גשום בחורף. אני 50 שנה על פני האדמה, לא מרגיש שמשהו השתנה. אני רק לא רוצה להאמין שיש אנשים שממציאים משבר מכל מיני אינטרסים ואג'נדות. לא, אין סיכוי, זה מדענים, לא יכול להיות.סגור
-
50 שנה, והטרמוסטט מקולקל?טרמוסטטור 12/02/2024 21:08הגב לתגובה זו1 0לא מרגיש שהקיץ מתארך, והופך חם יותר? ההחמרה מאוד מורגשת ב25 שנה האחרונותסגור
-
2.תתרחקו מאנרגי'קס שמשמשת כפרה החולבת של אלוני חץסוחר ותיק 12/02/2024 16:49הגב לתגובה זו3 0אנלייט עדיפה בהרבהסגור
-
אכן, אנלייט עדיפה, וכנל גם דוראל.משקיע 12/02/2024 21:10הגב לתגובה זו0 0אנרג'יקס שואבת כסף מאמא-נדלן (אלוני חץ), וכן כאב ראש עם הדרוזים המסכנים בצפון.סגור
-
1.רק ווינד באז תצליח בתחוםדני 12/02/2024 12:38הגב לתגובה זו0 1בישראל ובארופהסגור
- טען עוד
-
יש עוד חברות טובות בארץאבי 12/02/2024 13:24הגב לתגובה זו2 0בלי שמות..חלקם ירדו הרבה בשנתיים האחרונותסגור