"המתקפה האיראנית כנגד ישראל עלולה לגרור עלייה מחיר הנפט"
אחת מההשפעות של התקיפה האיראנית מהן העולם חושש היא עלייה במחירי הנפט, זאת מאחר ואיראן היא אחת מיצואניות הנפט הגדולות, ובעוד תגובה צבאית מצד מדינות מערביות כמו ארה"ב לא נראית סבירה, סנקציות על המדינה שיהיהו גם בתחום הנפט דווקא נראות כמו אפשרות סבירה יותר.
דר' גיל מיכאל בפמן כלכלן ראשי בלאומי, ואור אזרן כלכלן מחקר בלאומי מציגים את תמונת המצב של שוק הנפט והגז בשבוע החולף ומתייחסים גם להשפעה של התוקפנות האיראנית: "בשבוע החולף, מחירי הנפט התאפיינו במגמות מנוגדות, כאשר מחיר חבית נפט, מסוג Brent, הגיע לשיא של חמישה חודשים, ואילו מחיר חבית מסוג WTI התאפיין בתנודתיות, תוך כדי ירידה. בתחילת השבוע החולף, מחיר הנפט היה ברמה של כ-90 דולרים לחבית מסוג Brent, וכ-87 דולרים לחבית מסוג WTI. בסוף השבוע החולף, מחיר הנפט היה ברמה של כ-91.5 דולרים לחבית מסוג Brent, וכ-86 דולרים לחבית מסוג WTI. נראה שהעלייה במחיר היחס של נפט מסוג Brent, כאשר פער המחירים השלילי של WTI מול Brent נפתח ליותר מ-5 דולרים לחבית, קשור לעלייה ההדרגתית של המלאי המסחרי של נפט בארה"ב (Cushing). ניסיון העבר מעיד על קשר כזה, שבו עליית המלאי בארה"ב באה לידיד ביטוי בפתיחת פער מחירי הנפט שלא לטובת ה- WTI".
מחירי הנפט בחצי השנה האחרונה
"בהמשך לאמור לעיל, מספר גורמים עמדו ברקע לשינויים במחירי הנפט בשבוע החולף, אשר חלו במגמות מנוגדות במחירי הנפט מהסוגים השונים; מחיר חבית נפט אמריקאית, מסוג WTI, ירד בשבוע החולף, עקב עליית המלאים, אך גם עם תרומה של ירידה בביקוש המקומי", מוסיפים בלאומי. "ירידת הביקוש משקפת בחלקה ירידה בביקוש החיצוני לנפט אמריקאי, אשר בא לידי ביטוי בירידה ביצוא הנפט מארצות הברית בכ-33% בשבוע החולף, בהשוואה לשבוע שקדם".
השפעת התוקפנות האיראנית
"עליית המתחים הגיאופוליטיים ואי הוודאות במזרח התיכון תרמו לעליית פרמיית הסיכון הגלומה במחיר הנפט" כותבים בלאומי. "אי הוודאות והסיכון בהסלמה רחבה במזרח התיכון, אשר נבעו כתוצאה מהאיום האיראני, שאף התממש, תרמו לעלייה בפרמיית הסיכון הגלומה במחיר הנפט בשבוע החולף. בסוף השבוע האחרון התרחשו שני אירועים, אשר תורמים לעלייה מתמשכת במידת אי הוודאות במזרח התיכון. האירוע הראשון הינו השתלטות של כוח צבאי איראני על אונית מטען, אשר הפליגה במייצר הורמוז. האוניה Msc Aries, אשר בבעלות ישראלית חלקית, נחטפה על ידי האיראנים ונגררה אל עבר המים הטריטוריאלים של איראן. מדובר באירוע אשר מרחיב את הסיכונים הקיימים, הנובעים מהאיומים של המורדים החות'ים, במפת השילוחים הימיים. במייצרי הורמוז עוברים כ-20% מתפוקת הנפט הגולמי הגלובלית, מצב של חסימת המייצר ו/או שיבוש הסחר הימי באזור זה, עשוי להוביל לעליית מחירי הנפט. האירוע השני הינו המתקפה האיראנית כנגד ישראל. המתקפה, חסרת התקדים, שבוצעה בלילה שבין יום שבת לראשון, ה-14 לאפריל 2024, עלולה להוביל להסלמה רחבה במזרח התיכון ומשם ההשפעה על עליית מחיר הנפט בשבוע החולף"."במבט קדימה לטווח הקצר, מחיר הנפט מסוגWTI מושפע בצורה חלשה יחסית מהנושא הגיאו-פוליטי מאשר סוגי נפט אחרים" מוסיפים בלאומי. "זאת, מכיוון שהנפט האמריקאי חשוף במידה פחותה למזרח התיכון ולסיכונים באזור זה. חשוב לציין שנתוני המחיר המוצגים מתייחסים לנתונים עד ליום המסחר האחרון בשבוע החולף, יום שישי ה-12 לאפריל, ולכן אינם מגלמים בתוכם את שני האירועים המוזכרים דלעיל, אך כן מגלמים בתוכם את השפעות פרמיית הסיכון על מחירי הנפט, כתוצאה מהאיומים בשבוע החולף".
משק הגז הטבעי
"מחיר הגז הטבעי (Henry Hub) בארצות הברית ירד במידה קלה בשבוע החולף. נכון ל-12/04/2024, המחיר עמד על כ-1.76 דולרים ל-MMBtu, ירידה של כ-2 סנט מהמחיר שהיה בתחילת השבוע החולף" כותבים בלאומי. "זאת, לעומת טווח מחירים של 2.7-3.0 דולרים בתחילת השנה הנוכחית. הצריכה הכוללת של גז טבעי בארצות הברית ירדה ב-2.4% בשבוע המסתיים ב-10/04/2024, ביחס לקודמו"."מחירי הגז הטבעי בארה"ב צפויים להישאר נמוכים יחסית, אך במגמת עלייה קלה, זאת עקב היצע מקומי רב ומדיניות הממשל האמריקאי בנושא מתקני יצוא חדשים", כותבים כלכלני לאומי. "לפי חוזי הפרוורד, מחיר Henry Hub יעבור את ה-3 דולרים ל-MMBtu לקראת במהלך הרביע השלישי לשנת 2024. גם מחירי הגז הטבעי באירופה צפויים להישאר בטווח מחירים הנוכחי בחודשים הקרובים. בנוסף לכך, בית הנבחרים בארצות הברית, ביטל את החלטת הנשיא ביידן להשהות את מתן האישורים החדשים ליצוא גז טבעי נוזלי מארצות הברית. אך עדיין החלטה זו עומדת בפני הסנאט האמריקאי".
הצפי לטווח הקצר והבינוני
"הצפי לטווח הקצר, מושפע ממדיניות קבוצת OPEC+ שהאריכה את הקיצוצים ביצוא הנפט, וייתכן כי אף תעמיקם עוד", מציינים בלאומי. "במילים אחרות, גורם מרכזי אשר צפוי להשפיע על מחירי הנפט בטווח הקרוב הוא צד ההיצע ההולך ומצטמצם עקב מהלכים מצד מספר מדינות. צמצום זה חל בשילוב עם שמירה על רמה גבוהה של ביקוש גלובלי לאנרגיה. עלייה זו בביקוש עשוייה להתגבר בטווח הקרוב עם הכניסה "לעונת הנהיגה" בארה"ב ובמדינות מערביות אחרות. כתוצאה, מחירי הנפט צפויים להישמר ברמה גבוהה יחסית בטווח הקרוב".
"גם המידה הרבה של חוסר הוודאות במזרח התיכון, ובמפרץ הפרסי, עשוי להוביל לתנודות במחיר הנפט בטווח הקצר, ואף לעליית מחיר הנפט ומחיר התזקיקים", כותבים בלאומי. ככל שכל תקיפה תגרור תגובה מאחת המדינות הנוטלות חלק בסכסוך העכשווי, מידת אי הוודאות תגבר ותוביל לעליית מחיר הנפט הגולמי. מנגד, נראה כי המשך האצת יצור הנפט בארצות הברית, בשילוב עם קידום פרויקטים נוספים בתחום האנרגיה, עשויים, רק בטווח הרחוק יותר, לקזז את הלחץ לעליית המחירים. התפתחות כזו עשויה להיות מודגשת יותר תחת ממשל רפובליקני".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה