בינה מלאכותית
צילום: Midjourney

בעיית האנרגיה של הבינה המלאכותית

הבינה המלאכותית פועלת על שרתים שנמצאים בחוות גדולות שצורכות כמויות אדירות של חשמל - אך לא בטוח שהגידול באספקת החשמל יעמוד בקצב של הבינה המלאכותית
רוי שיינמן | (3)

בחודש דצמבר האחרון הודיעה גוגל כי מודל השפה הגדול שלה, ג'מיני אולטרה LLM, הצליח סוף סוף לעקוף את GPT-4 ולהציג ביצועים טובים יותר פי 32. אך יש לבחון את הממצאים מקרוב יותר: שיפור של פי 32 משמעותו שג'מיני ביצע את אותה המשימה 32 פעמים, ובחר את התשובה הטובה ביותר מכולן. במילים אחרות, הדבר דרש צריכת אנרגיה וזמן מחשוב גדולים פי 32 מהפעלה רגילה.

צריכת האנרגיה של בינה מלאכותית היא נושא שתופס הרבה מקום בשיח בקרב משקיעים בתחום. חברת האנרגיה Dominion Resources DOMINION ENERGY , המשרתת 6 מיליון לקוחות ב-15 מדינות בארה"ב, הגדילה באופן חד את צפי צריכת החשמל שלה בעשור הקרוב. הסיבה היחידה לשינוי: הביקוש הגובר מצד מרכזי נתונים. ייתכן ש-Dominion אינה מייצגת את כל חברות החשמל, אך לנוכח העלייה החדה כבר עכשיו במחירי ציוד שנאים, המעבר לתחבורה/חימום חשמליים וצריכת החשמל הגדולה מצד הבינה המלאכותית, חשמל עשוי להפוך למצרך נדיר יותר. חברות הייעוץ מקינזי, BCG ו-S&P Global צופות כולן כי הביקוש לחשמל בארה"ב יעלה ב-13%-15% בשנה עד 2030.  

מאיפה תגיע האנרגיה לבינה המלאכותית?

השיח בתעשייה ער במיוחד בימים האחרונים בעקבות רכישה של מרכזי נתונים על ידי אמזון, יחד עם עד 40% מהתפוקה של תחנת הכוח הגרעינית ססקנהנה שבמדינת פנסליבניה, שניהם בבעלות טאלן אנרג'י. אמזון שילמה פרמיה של 50% מעל למה שטאלן יכלה להרוויח מהרשת, מה שהיא ללא מעט ביקורת כלפיה אולם, הרבה מהמבקרים פספסו נקודה חשובה: רכישת חשמל מהרשת הקיימת עלולה להיות בלתי אפשרית במקומות רבים.

במדינות מסוימות הרגולטורים עשויים לחסום מכירת חשמל מתחנות גרעיניות בשביל לא לפגוע באספקת החשמל הרציפה לכלל הרשת. על פי נתוני ה-EIA, כ-50% מהייצור הגרעיני בארה"ב מתרחש במדינות כאלו. אם מרכזי נתונים יזדקקו לחשמל גרעיני, ייתכן שבעלי המתקנים יצטרכו לפתוח אחד בעצמם. השלמת פרויקטים גרעיניים במערב מאז שנת 1990 ארכה שנים רבות וגררה חריגות תקציב עצומות, ועלויות האנרגיה הגרעינית צפויות להיות גבוהות פי 2-4 ממערכת חשמל בסיסית המבוססת על רוח, שמש וגיבוי מספיק באמצעות גז טבעי.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    שרי 11/05/2024 21:37
    הגב לתגובה זו
    אנרגיה דרך מימן ירוק קוונטי. טכנולוגיה מהפכנית.
  • פסיקאי בנלאומי 13/05/2024 00:20
    הגב לתגובה זו
    מודל טלרואידי להפקת אנרגיה שאריתית מרצף מולקולות קוואדרו ממדיות.
  • 1.
    לכן כדאי לקנות את מניית פייטון (ל"ת)
    היודע 11/05/2024 16:48
    הגב לתגובה זו