איך תקיפה ישראלית באיראן תשפיע על מחירי הנפט?
אמש שיגרה איראן מטח של 181 טילים בליסטיים לעבר ישראל, מה שגרם לעליית מחירי הנפט ולירידה בשוקי המניות. מידת הנזק בישראל עדיין לא ברורה, אך על פי הערכות מוקדמות, מתקפת איראן הייתה רחבה יותר מהמתקפה שביצעה באפריל, שכללה טילים ומל"טים.
ישראל הצליחה להתמודד עם המתקפה באפריל בעזרת ארצות הברית ומדינות נוספות באזור. גם הפעם, קואליציה דומה התגייסה לסייע לישראל בהגנה. התגובה המיידית של השווקים למידע על ההכנות האיראניות לתקוף נראתה כמו זעזוע גיאופוליטי קלאסי. מחיר הנפט עלה ב-4% והגיע ליותר מ-75 דולר לחבית, מדד ה-S&P 500 ירד ב-1.2%, ותשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדה ב-1.5%, כשמשקיעים מיהרו לרכוש נכסים בטוחים כמו אג"ח, מה שהעלה את המחירים. לאחר המתקפה, שוקי המניות התאוששו קלות ומחירי הנפט ירדו מעט.
קידוח נפט, קרדיט: טוויטר
איראן יזמה את המתקפה - אבל התגובה הישראלית היא זו שתשפיע על השווקים
ב-19 באוקטובר 2023, זמן קצר לאחר המתקפה של חמאס על ישראל, מחירה של חבית נפט מסוג ברנט הגיע לשיא של 92.38 דולר. מאז, המחירים ירדו, אך הם עדיין נמוכים משמעותית מהשיאים שנרשמו ב-2022 לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, אז מחיר החבית זינק ליותר מ-120 דולר. הסיבה לכך היה החשש שמא הסנקציות על רוסיה יפגעו באספקת הנפט, אולם בסופו של דבר החשש הזה לא התממש, והשווקים נרגעו.
אנו עשויים לראות התנהלות דומה גם עכשיו, אך זאת בהנחה ולא תהיה פגיעה באספקת הנפט העולמית. אך כאן נכנסת חשיבות התגובה הישראלית. לאחר המתקפה האיראנית באפריל, ישראל הגיבה בצעדים מוגבלים, והשווקים חזרו לשגרה.
תקיפה נוספת של איראן עלולה לדחוף את ישראל לפגוע במתקנים הגרעיניים של איראן או במתקני הנפט, דבר שיגביר את הסיכוי לפגיעה בכלכלה העולמית. איראן ייצרה כ-3.9 מיליון חביות נפט ביום בשנת 2023, מה שממקם אותה במקום השביעי בעולם מבחינת הפקת נפט והופך אותה לאחראית ל-5% מסך הפקת הנפט בעולם. זה נתח משמעותי מאוד, וכל הפרעה ממושכת בתפוקה עלולה לגרום להשלכות מרחיקות לכת על יציבות אספקת האנרגיה העולמית ועל המחירים שהצרכנים נדרשים לשלם בסופו של דבר עבור הדלק.
בנוסף, איראן מחזיקה ברזרבות הנפט הגולמי הרביעיות בגודלן בעולם והיא חברה מרכזית בארגון אופ"ק (OPEC), כשלאורך ההיסטוריה היא מייצרת בין 3 ל-4 מיליון חביות נפט ביום. תפקידה המרכזי של איראן בשמירה על אספקת נפט מאוזנת משפיע ישירות על מחירי השוק העולמיים.
עם זאת, ייצוא הנפט של איראן נתקל בקשיים משמעותיים בשל הסנקציות הבינלאומיות, במיוחד מצד ארצות הברית ומדינות אירופה. על אף המגבלות הללו, הפוטנציאל של תעשיית הנפט האיראנית ממשיך להשפיע על שוקי האנרגיה העולמיים.
מה האנליסטים אומרים?
חלק מהאנליסטים מעריכים כי התרחיש הזה אינו סביר. מרקו פאפיץ', אסטרטג ראשי בחברת הייעוץ BCA, כתב כי השווקים הפיננסיים בארצות הברית לא צפויים להיפגע משמעותית "גם אם ארצות הברית וישראל יתקפו את המתקנים הגרעיניים או מתקני הנפט של איראן, שכן היכולת של טהרן להגיב מוגבלת מאוד". פאפיץ' משווה את המצב למבצע "תפילת גבריאל" בשנת 1988, שבו ארצות הברית הטביעה ספינות מלחמה איראניות בתגובה לפגיעה בספינה אמריקאית.
עם זאת, פאפיץ' ציין כי ייתכן שמחירי הנפט ימשיכו לעלות, אם כי לא בשל גורמים גיאופוליטיים. "מה שהשתנה הוא ההקשר המקרו-כלכלי העולמי," הוא כתב. עליית מחירי הנפט נובעת בעיקר מהורדת הריבית בארצות הברית ומהתמריצים הכלכליים בסין, אשר יובילו לעלייה בביקוש בטווח הארוך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.פשוט תנו להם נשק גרעיני ...כול כךבא 03/10/2024 07:00הגב לתגובה זו3 0הרבה חישובים ומנתחים...בגין ואולמרט לא חישבו כלום ..מסיבה טובה ..המשטר עצמו באירן הוא איום קיומי על ישראל !! !סגור
-
1.לא תהיה כל השפעה העולם מוצ נפטYL 02/10/2024 15:53הגב לתגובה זו4 1סעודיה ורוסיה נאלצות להוריד את השיווק לאור כך ש השוק העולמי מוצף נפטסגור