"ESG נועד לשפר את היכולות ואת יציבות העסק. החזר ההשקעה הוא נגזרת ודאית"

כשבארץ רק התחילו לדבר על אחריות תאגידית וגיוון, בקבוצת המזון שטראוס כבר הבינו את החשיבות שבניהול עסק על מכלול ההשפעות שלו. כעת ה-CSO אסנת גולן, שמנהלת את כל מערך ה-ESG בחברה, מסבירה איך הכל התחיל, באילו תחומים של ESG החברה מתמקדת, מה יוצא מזה למשקיעים, ואיך אפילו הפרות ברפת מרוויחות
 | 
telegram
(3)

קבוצת שטראוס ידועה כחלוצה בארץ בכל הנוגע לתחום ה-ESG והקיימות. אבל אם יש משהו שממחיש היטב את החשיבות הרבה שמייחסים לנושא בשטראוס, זו העובדה שבקבוצת המזון הוחלט לאחרונה להקצות תפקיד ניהולי בכיר לתחום, דבר שכמעט לא קיים בחברות אחרות בישראל. התואר המדויק הוא CSO (Chief Sustainability Officer) & VP Corporate brand, ומי שמחזיקה בו היא אסנת גולן, שמנהלת את כל מערך ה-ESG בחברה הבינלאומית.

"תמיד עבדנו למען משהו גדול יותר, תמיד שאפנו להיות קרובים לאנשים ולהביא ערך חיובי לחייהם", מסבירה גולן כיצד הכול התחיל ומדוע החליטו בשטראוס להיות מובילים בתחום.

"בשנים הראשונות מייסדי החברה האמינו שחלק מהדרך שלהם לתרום להקמת המדינה הוא באמצעות הקמת תעשייה ישראלית וחיזוק הגליל. מפיתוח הפריפריה וקידום ערכים של כבוד, שוויון, גיוון והכלה, ועד פיתוח מוצרים חדשים וחדשניים ויצירת אפשרויות בחירה מגוונות וטובות יותר לצרכנים. לפני 20 שנה, כשהתחלנו לדבר על אחריות תאגידית ועל גיוון, היינו חלוצים.


"עמדו לנגד עינינו והנחו אותנו ערכי אחריות גם כלפי ההווה וגם כלפי העתיד. המנהיגות בחברה הביאה תפיסות שנראו אז מאוד שונות ממה שהן נראות היום. כבר לפני 20 שנה, וכחלק מה-DNA של שטראוס, היה לנו ברור שעסק בריא ששואף להמשיך לצמוח ולהתפתח, חייב לנהל בצורה אחראית את מכלול ההשפעות שלו – פנימה והחוצה.


"כחברה משפחתית, שחלק משמעותי ממניותיה מוחזק בידי משפחה, שטראוס תמיד הייתה חייבת להסתכל לטווח הארוך, לצפות מגמות ולהבין שחברה שמנהלת את ההשפעות שלה ומדווחת עליהן ציבורית, למעשה מייצרת מנגנון של שיפור עצמי תמידי ותוך כדי תנועה. זוהי תפיסה אינהרנטית שמאפשרת לנו להשתפר בהתמדה ולאמץ סטנדרטים בינלאומיים בהסתכלות על המזון שאנחנו מייצרים: הדרך שבה אנחנו מייצרים אותו, האופן שאנחנו מעסיקים אנשים, ניהול שותפויות ארוכות טווח, תוך ניהול דיאלוג מתמשך עם בעלי העניין כבסיס להבנת ציפיות הדדיות.


"כיום הדרישה לאחריות תאגידית גוברת ומהווה תחום משמעותי ברוב החברות. מדדי ESG הם משמעותיים בעולם ההשקעות ויותר עסקים מאמצים תפיסות של קיימות, כשאלו הופכות לחלק מהעסק ומקבלות ביטוי עמוק באסטרטגיה של החברות.


"הטכנולוגיה מאפשרת לשנות חלק מאופן הפעולה של התעשייה, ובהתאם לכך אנחנו בוחנים בעקביות יוזמות והשקעות שמאפשרות לנו לשפר את ההשפעה שלנו גם על אנשים וגם על הסביבה. אם זה בפיתוחי מזון עבור קהלים שונים – הוצאת הבוטנים מקו המלוחים, כך שהתפוצ'יפס שלנו יהיו נקיים מבוטנים ואגוזים, או יצירת קו של סלטים טבעוניים של אחלה על בסיס מיונז ללא ביצים, או על ידי הקמת חממת הפודטק הראשונה בישראל ומהמובילות בעולם,The Kitchen, שביחד עם יזמים ומומחים מייצרים את פיתוחי מזון העתיד.

"עשייה לאור מדדי ESG היא נכונה לעסק, מממשת את הייעוד ואת אסטרטגיית החברה ומאפשרת לייצר אימפקט משמעותי, ולראיה - שטראוס היא חברה שמייצרת מזון עם אחריות כלפי אנשים וכלפי סביבה, היא חברה טובה יותר כלפי העובדים שלה, המשקיעים שלה, וכמובן - הצרכנים שלה".

"חברה שתתנהל לפי ESG תבטיח את החוסן שלה"


מה ההבדל בעצם בין ESG לבין קיימות?
"בתפיסתנו בשטראוס, קיימות היא המטרה, ESG זה הדרך. ESG היא בבסיסה מתודולוגיה של ניהול סיכונים, שמעניקה לעסק ולמשקיעים בו מבט על תפיסות וניהול דיסציפלינות שונות בניהול העסק. לפי ה-ESG, אם חברה מנהלת את התחומים האלה, עוקבת, פועלת ומצמצמת את הסיכון, היא תבטיח את הקיימות שלה, במובן הכי עסקי וכלכלי.


"קיימות הון אנושי תובטח על ידי שוויון הזדמנויות, גיוון, בטיחות, פיתוח אנשים וכיו"ב. קיימות מול כדור הארץ תובטח על ידי ניהול סביבה, מים, היערכות לשינוי האקלים, היערכות להשפעות מזג האוויר על חומרי גלם ובחינת כל שרשרת הערך של ייצור המזון. קיימות תובטח גם על ידי ניהול אחראי, מגוון ומכליל – ניהול המביט על כלל האוכלוסיות והדיסציפלינות של מועצת המנהלים, של ניהול אתי ושל דיווחים".

מהי האסטרטגיה שלכם בתחום לטווח הבינוני והארוך?
"שטראוס השיקה אסטרטגיית קיימות בשנת 2022 עם יעדים מאתגרים במבט ל-2030. המיקודים שלנו נגזרים מאזורי ההשפעה המרכזיים שלנו כחברת מזון ומשקאות ובהלימה עם ה-SDG'S (Sustainable Development Goals, יעדי פיתוח בר קיימא) של האו"ם.


"שטראוס היא חברה מונחית ייעוד. הייעוד שהגדרנו לעצמנו כחברת מזון ומשקאות הוא 'NOURISHING A BETTER TOMORROW'. לכן, האסטרטגיה מכוונת וממקדת את המאמצים וההשקעות שלנו כדי שנוכל לממש את המחויבות שלקחנו על עצמנו בייעוד הזה - "להזין ולטפח מחר טוב יותר", ומובלת בראי המשימה של מזון טוב יותר, אפשרויות בחירה טובות יותר והשפעה טובה יותר, וזה בא לידי ביטוי במזון שאנחנו מייצרים".


מהם תחומי הפעילות-המוקדים של הקיימות בשטראוס ומה אתם עושים בכל אחד מהם?

"ראשית, יש לנו מחויבות לנושא תזונה ובריאות - איזה מזון עם איזה ערך, אילו חומרי גלם ומהו מזון מקיים במבט לעתיד. אילו מוצרים נייצר וכיצד ניתן מענה לצרכים או העדפות תזונה מגוונות של קהלים וקהילות, כמו לדוגמא מתן מענה לקהילת הצליאקים עם הוצאת הגלוטן מפריכיות האנרג'י. או ייצור יוגורט ייעודי לגיל השלישי שלוקח בחשבון את הוויטמינים והמינרלים הנדרשים בגילים מבוגרים.

"מוקד נוסף הוא שרשרת הערך - כיצד יגיעו חומרי הגלם, באיזה אופן ייארזו ומה יקרה לאותן אריזות בסוף השימוש, מה קורה עם מה שלא מגיע לצרכן, איך נעבוד עם ספקים וחקלאים ואיך נוכל לסייע בצמצום בזבוז מזון, אם דרך השקעה בחברות פודטק שמעניקות פתרונות בעולמות האלו כמו אנינה שמייצרת קפסולות מזון מירקות מכוערים שאחרת היו נזרקים, אם זה על ידי תמיכה בעמותות כמו 'רובין פוד' או 'מצילות המזון' שפועלות בקהילה ואם זה דרך שיתופי פעולה עם רשתות המזון לאיסוף וחלוקה של מזון שכמעט פג תוקף ביחד עם עמותת 'לתת'.


"נושא נוסף הוא האקלים - שימוש באנרגיה, השפעות של האקלים עלינו וצמצום ההשפעה שלנו עליו. לדוגמה, שימוש בפאנלים סולאריים על גגות המשאיות שלנו, כך שיצרכו אנרגיה סולארית שיש לנו בישראל. או שימוש במים - משאב חיוני לייצור שצריך לנהל באחריות ובזהירות וגם כשירות שיש לנו זכות לתת לאנשים ברחבי העולם באמצעות חברת המים שלנו.


"אחרון חביב הוא מה שבלב שלנו, שבו אנחנו גם ידועים - אנשים וקהילות. שוויון הזדמנויות, שוויון בתעסוקה, יצירת גיוון ועבודה עם קהילות. השפעה חיובית על אנשים בתוך החברה ובמקומות בהם אנחנו עובדים, אם באמצעות שיתופי פעולה עם עמותות כמו אנינה, קו אימפקט ואחרות, עבודה עם משרדים ממשלתיים כמו משרד העבודה והרווחה, ואם בפיתוח תוכניות פנים ארגוניות ייעודיות לצוותים שלנו".

"לספק מזון למיליוני אנשים זו זכות גדולה לצד אחריות גדולה"
האם את יכולה להמחיש לנו את המשמעות של קיימות לחברת מזון? איפה זה מתבטא ברכישות מספקים, בייצור, בשיווק, בחומרי הגלם?
"לחברת מזון ומשקאות יש זכות גדולה - לספק מזון שמשמעו ביטחון, יציבות ורגעים של אושר, למיליוני אנשים. עם הזכות הזו באה גם אחריות גדולה, מול נקודות שונות בשרשרת הערך.


"החל בחומרי הגלם - איך הם גדלו, איך התחושות והפרנסה של החקלאים ושל העובדים שלהם בקצה, איך הם מוכנים ומתמודדים עם אתגרים ושינויי אקלים ומזג אוויר קיצוני, ואיך הם מנהלים את ההשפעה שלהם על הסביבה ועל אנשים. המשך בייצור - הציפייה היא לא רק ממה שקורה בתוך המפעלים שלנו, אלא לאורך כל הדרך שעוברים חומרי הגלם של המוצרים טרם הגעתם למפעל. אנחנו עובדים עם כל הספקים כדי להתאים ולשכלל את שיטות הגידול כך שיהיו מקיימות יותר, שהטיפול בבעלי החיים יהיה הוגן ורגיש ובשיפור רווחתן, שהקרקעות שעליהן מגדלים חומרי גלם יטופלו באופן שיאפשר להן להניב גם בעתיד.


"זה אומר גם השקעה בחדשנות ובמזון העתיד - גם דרך חממת הפודטק שלנו, The kitchen, בשותפות עם המדען הראשי, שבאמצעותה אנחנו מלווים יזמים בפיתוח חלופות של מזון, חומרי גלם ושיטות יצור מקיימות יותר.


"כשצרכנים בוחרים לצרוך את המזון שלנו הם מתחילים לשאול שאלות על איכות המזון, על הדרך שבה מייצרים אותו וגם על ההשפעה המצטברת של התהליכים שלנו על איכות חייהם.


"יישום הקיימות לא מסתיים בייצור המוצר. כחברת מזון מובילה, אנחנו גם משווק מרכזי וגם מפרסם מרכזי. קיימת מאיתנו ציפייה שנספק מידע אמין, מדויק ונגיש על תכולת המוצר, ולצד זה שנפרסם באופן שמכליל מגוון קהילות, כמו לדוגמה הפרסומות שלנו לגבינת סימפוניה לאורך השנים, ששמות אוכלוסיות מגוונות על המרקע בלב הפריים טיים, כאשר בפרסומת האחרונה שמנו משפחה כבדת שמיעה. כל התהליכים הללו נתמכים על ידי מיזמים שנועדו לסייע לנו לשפר בהתמדה את אופן הפעולה וההשפעה שלנו על חיי האנשים ועל הסביבה שבה כולנו חיים".


איך בשטראוס רואים את משבר האקלים, ומה קורה בתחום הזה בעולם?


"אם לפני 20 שנה הבנו שקיים צורך בחשיבה אחרת, היום, יותר מתמיד, העולם מבין שנדרשים שינוי וגם פעולה אקטיבית. אנחנו לא נחזור להיות מה שהיינו, הטמפרטורות ואירועי מזג האוויר רק יחריפו. השאלה שאיתה העולם מתמודד, וגם אנחנו בשטראוס, היא איך אנחנו מתכוננים ונערכים למציאות הזו ומה אנחנו עושים כדי שהיא לא תחריף יותר.


"כחברת מזון ומשקאות עם שרשרת ערך גלובלית והפצה עולמית, אנחנו תמיד מסתכלים על כל העולם ולא רק על ישראל. אנחנו לוקחים בחשבון גם את הרגולציה באירופה וגם את ההשלכות על החיים בגאנה. אמנם מעבדת הפודטק שלנו ממוקמת ברחובות, אבל השומשום שלנו מגיע מאתיופיה והקפה מברזיל. בכל העולם מתמודדים עם השלכות התנהלות האנושות עד היום, אבל גם כולם נמצאים על סף של הזדמנות. מבחינת יכולות, חדשנות, טכנולוגיות, משרות ועסקים חדשים – יש היום פריצות דרך שיכולות להביא אותנו בצורה אחראית אל המחר, ולמגזר העסקי יש חלק מהותי ביצירת המציאות הזאת, בניית החדשנות ויצירת נורמות".
 

"חברות מגוונות יותר הן חברות שמרוויחות יותר"


האם לדעתך החשיבות של ה-ESG תתורגם גם לשורה הכלכלית, או שהתרומה תישאר חברתית-סביבתית-ארגונית?
"מכיוון שה-ESG בסופו של דבר נועד לשפר את היכולות, את היציבות ואת קיימות העסק – ה-ROI (Return On Investment, החזר ההשקעה) הוא נגזרת ודאית, אך טווח ההחזר וסוג ההחזר משתנה. ESG מביא רוח ומיקודים שונים. זה אתגר משמעותי לחברות וביתר שאת לחברות ותיקות. שינוי תפיסות ושינוי פיזי מצריכים השקעות, משאבים וזמן.

"בתמונה הגדולה, בתחומים רבים ההשקעה אמורה להחזיר את עצמה – התייעלות במשאבים, צמצום צריכת אנרגיה ומים אלו דברים שמצריכים השקעות גדולות וההחזר שלהן ברור - פחות שימוש.

"במבט ארוך טווח נראה את ה-ROI של תחומים מורכבים יותר. חברות מגוונות יותר, למשל, הן חברות שמרוויחות יותר סטטיסטית, כי הן זריזות יותר ומוכנות לשינוי דמוגרפי. הן גם חברות עם משאב אנושי יציב יותר, פחות תחלופה ופחות עלויות העסקה. השקעה באריזות מתמחזרות וחומרים ממוחזרים היא מסיבית היום, אבל היא מכינה אותנו למעבר לשינוי בזמינות חומרי גלם. השקעה בעקביות ושיפורים בשרשרת הערך הגלובלית של חומרי הגלם מסייעים לנו לנהל באחריות טובה יותר את התהליך: לייצר מוכנות של הספקים שלנו ברחבי העולם לשינוי האקלים, לשיטות עבודה אחרות, לדיגיטציה. אלו תהליכים שיש בהם השקעה עמוקה, אבל הם מכינים אותנו ואת הספקים לעתיד. גם מבחינת יכולות, גם מבחינת היצע וגם מבחינת ציפיות ובקשות צרכנים.

"אנחנו רואים כבר היום השפעה חיובית על העסק בפרויקטים הנובעים מתפיסת הקיימות. למשל, השקעה שלנו בתחום רווחת הפרה ואיכות הסביבה ברפת בתהליך שהתחיל לפני חמש שנים מביאה היום רפתות לאיכות מובילה, וליצירת תנאי מחיה לפרה שהם מאוד-מאוד טובים וכתוצאה מזה מקבלים עלייה באיכות החלב ובתפוקת הפרה.

"תחום נוסף הוא כמובן הפודטק, מסע שהתחיל מלייצר מזון טוב יותר לעתיד אל מול אתגרים פנימיים וחיצוניים. היום אנחנו רואים את ההשפעה על שטראוס, על האקוסיסטם, על כלל תפיסות המזון בישראל ובכלל על הבחירות של ההשקעות של מדינת ישראל. ניהול צמצום בזבוז מזון מוביל את החברה לחיסכון, כשבמקביל הצלת מזון מאפשרת תרומה למי שזקוק לסיוע. ניהול אחראי של שימוש במים במפעלים תורם למאמצי הפרודוקטיביות, לצד זאת תחומים רבים דורשים השקעה בתחילת הדרך כשהחזר ההשקעה מגיע רק בטווח הבינוני והארוך".

מהו המסר שלכם למשקיעים? למה חשוב למשקיעים שחברה תהיה מוטה ESG?
"אנחנו רואים שעסקים ומשקיעים מבינים את החשיבות של התחום. משקיעים מחפשים חברות צומחות באחריות, שמשקיעות בצמיחה ובראייה עתידית, שמייצרות ומבטיחות אמון ללקוחות ולמשקיעים, שחותרות למצוינות ולאיכות ולפחות סיכון.

"חברות עם ציוני וביצועי ESG גבוהים נמצאות במקומות גבוהים בדירוגי המניות כי הן מעניקות קרקע יציבה לעתיד. הן נערכות ומשקיעות בשינוי והן עושות כל מה שהן יכולות כדי לוודא שהן תוכלנה להמשיך לספק את השירותים והמוצרים מול השינויים הרבים - הסביבתיים והאנושיים. משקיעים שמשלבים בשיקולי ההשקעה ראיית ESG בבחירת ההשקעה, מביטים קדימה על הרווח המיידי, אך גם על תנובת הרווח העתידית. חברות שמדווחות הן חברות שגם מחזקות את אלמנט האמון. השקיפות אל מול מדידה אחידה מעניקות למשקיעים מדדים נוספים של יכולת החברה, גם ביצועית וגם בהסתכלות על החוזק הארגוני והמנהיגותי שלה.

"אנחנו רואים שחברות שמנהלות את ההשפעות שלהן כמו שהן מנהלות את הרווח – נמצאות בשיפור, משתמשות בניהול רב ממדי ומטמיעות חדשנות. הנהלת שטראוס בחרה למקד את תחום הקיימות בלב האסטרטגיה העסקית של שטראוס. קודם כול כי אנחנו מאמינים שזו הדרך הנכונה לבנות חברה בריאה וצומחת שראויה לאמון. הבחירה הזו מעבירה מסר למשקיעים, שאנחנו מנהלים את החברה תוך הסתכלות על מכלול ההשפעות שלה, מחויבות לשפר בהתמדה את ההשפעה ונכונות להשקיע לא רק לטווח הקצר אלא גם לטווח הארוך בתהליכים שמשפרים בהתמדה את העסק וכנגזרת - את ההשפעות שלו".

https://www.youtube.com/watch?v=ukP2R0Wr2lM
תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    אין שום קשר בין שטראוס לקיימות
    מבין2 25/07/2023 12:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המשאיות שלהם פולטות פחמן דו חמצני, הפרות שלהם פולטות גז מתאן, והסירחון של הרפתות שלהם מבאיש את המדינה. סתם חברה שעושקת את אזרחי ישראל כי הם חלק מהאליטה והם יכולים עם מוצרים נחותים לעומת אירופה בפי 2 במחיר. צריך לפתוח את שוק החלב לייבוא.
    סגור
  • 2.
    אין שום קשר בין שטראוס לקיימות
    מבין2 25/07/2023 00:58
    הגב לתגובה זו
    2 0
    המשאיות שלהם פולטות פחמן דו חמצני, הפרות שלהם מפליצות גז מתאן, והסירחון של הרפתות שלהם מבאיש את המדינה. סתם חברה שעושקת את אזרחי ישראל כי הם חלק מהאליטה והם יכולים עם מוצרים נחותים לעומת אירופה בפי 2 במחיר. צריך לפתוח את שוק החלב לייבוא.
    סגור
  • 1.
    ESG זה בעצם
    אביעד 18/07/2023 13:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    Progress Engineering
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות