המתנות של סנטה: מה הקשר בין השבוע האחרון בשנה לביצועי השוק בשנה שלאחריה?
שילוב ייחודי של נסיבות הופך את השבוע האחרון בדצמבר לתקופה קריטית בשוק ההון, ומספק רמזים על העתיד לבוא. יובל באר אבן
מחטיבת ההשקעות של מגדל ביטוח ופיננסים משרטט קווים לדמותו של "ראלי סנטה קלאוס"
בשבוע שבין 24 בדצמבר 2023 עד 3 בינואר 2024 הטמפרטורות בניו יורק צנחו הרבה מתחת לאפס. גל קור עז פקד את ארה"ב, בייחוד בצפון-מזרח, והרחובות הקפואים היו שוממים. אבל בשבעת ימי המסחר בזמן הזה, וול סטריט דווקא בער: מדד ה-500P&S עלה ב-1.6%. מדובר בעלייה של פי שמונה משבוע טיפוסי, וההתרגשות נסקה.
"שנת 2024 הציגה ביצועים מאוד מרשימים בשווקים", מספר יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחטיבת ההשקעות של מגדל ביטוח ופיננסיםP&S עלה בלא פחות מ-25%, זה המון, והשבוע האחרון של השנה, שהיה מוצלח למדי, ניבא את העלייה הזאת".
רגע, מסבירים
נתונים שנאספו משנת 1928 מציגים תופעה ייחודית בשוק המניות האמריקאי: ביצועי השבוע האחרון בשנה – מ-24 בדצמבר עד 3 בינואר – מנבאים את התנהגות השוק בשנה העתידית. התופעה הזאת נקראת "ראלי סנטה קלאוס", או "ראלי סוף שנה", והיא מספקת תובנות מעניינות על העתיד לבוא.
"לתקופה הזאת מייחסים יכולות ניבוי לשנה העוקבת", מסביר באר אבן. "אם בשבוע הזה נרשמת עלייה (ראלי), יש צפי לעלייה של 10% ב-500P&S, לעומת 9% בשנה 'רגילה'. זה הבדל משמעותי", הוא מוסיף. "היסטורית, הביצועים שהשבוע הזה הציג, היוו אינדיקציה לשנה העתידית".
ואכן, ב-19 שנים מתוך 24 השנים האחרונות, השבוע האחרון של השנה ניבא נכון את המגמה העתידית, עם 15 ראלי שחזו את עליות השווקים בשנים העוקבות. הראלי בסוף 2018 (עלייה של 1.3%) ניבא את העלייה המרשימה של 31% בשנת 2019. בדומה, היעדר ראלי בסוף 2007 (ירידה של 2.5%) היה סימן מקדים למשבר של שנת 2008, שהציגה ירידה של 37%.
המנועים שמאחורי הראלי
מעטים הרגעים בשוק ההון שבהם מתקבצים יחד כל כך הרבה כוחות – פיננסיים, מבניים ואפילו נפשיים – כמו בשבוע האחרון של השנה. למה זה קורה? מאיזו סיבה השבוע הזה מתפקד טוב יותר ביחס לשבועות טיפוסיים בשנה? הסיבה הראשונה היא שבתקופה הזאת מחזורי המסחר דלילים יחסית.
"בין חג המולד לתחילת השנה האזרחית החדשה יש 7 ימי מסחר בסה"כ. זאת תקופת החגים, כמעט כולם בחופש בזמן הזה. מה שאומר שהרבה פחות אנשים ונשים סוחרים, ואלה שסוחרים עושים את זה בהיקפים נמוכים", מתאר באר אבן. "בעצימות הנמוכה הזאת של המסחר, לכל פעולה יש יותר אימפקט. השבוע הזה מזקק את המהות של השוק ומסיט הצידה הפרעות. זאת אחת הסיבות שמייחסים לו יכולת ניבוי".
סיבה נוספת לעלייה בשבוע הזה, היא שממש כמו הטבות המס שניתנות אצלנו בסוף השנה האזרחית, גם מעבר לים נהנים מהמקבילה שלהן: "הפעילות בתקופה הזאת מאופיינת בשיקולי מס", מסביר באר אבן. "כלומר, ניצול או מימוש תקנות מס, שמאפשרות גמישות בתשלומי המס, ויכולה להיות לזה השפעה חיובית על השוק".
מספרים חיוביים
הסיבה השלישית היא פסיכולוגית. "החגים משרים אווירה אופטימית", מחזק באר אבן, "ואין מה לעשות, כשמסתכלים על חצי הכוס המלאה, זה משפיע על החלטות ההשקעה, בייחוד אם מעורבת בדבר כוס שמלאה במשקה אלכוהולי", הוא צוחק.
אבל לא תמיד התנהגות השוק בשבוע הזה מנבאת את ההמשך. כמו כל אינדיקטור בשוק ההון, גם הראלי לא חסין מטעויות. הראלי של סוף שנת 2021 (עלייה של 1.4%) כשל בניבוי המפולת של 2022, כשהשוק צנח ב-18%. "בחיים יש אירועים בלתי צפויים", מסכים באר אבן. "נחשפנו בשנים האחרונות למלחמות או משברים פיננסיים, ואלה גורמים שמשבשים את המנגנון".
ומה עם הראלי שהסתיים ממש עכשיו? לצערנו, השבוע של 24.12.2024 עד 3.1.2025 לא מנבא טובות, והוא הציג ירידה של 0.5%. אבל כדאי לזכור: ב-20 השנים האחרונות היו שלושה מקרים של ראלי סנטה קלאוס שלילי, ובשניים מתוכם השוק עלה בשנה העוקבת.
ראלי סנטה קלאוס מעניק לנו מבט מזווית אחרת על דפוסי השוק. התופעה מדגימה כיצד תמהיל של התנהגות משקיעים, תמריצי מס ותנאי שוק ייחודיים יכול ליצור מנגנון ניבוי מפתיע. עבור משקיעים, זאת תזכורת שלפעמים דווקא התקופות ה"שקטות" בשוק – כאשר כמה נסיבות מצטלבות – הן אלה שמספקות את התובנות העמוקות ביותר על המגמות העתידיות.
לראות את התמונה הגדולה
"חשוב לזכור שהראלי הוא רק חלק מהמכלול", מצנן באר אבן את ההתלהבות, ואומר שאמנם לראלי היסטוריה מרשימה של ניבויים, אבל מדובר באספקט אחד מתוך מערכת שלמה, ושהצלחה בשוק ההון דורשת ראייה רחבה והבנה מעמיקה של מכלול הגורמים שמשפיעים על השוק.
"העיקרון הכי חשוב הוא פיזור השקעות. אז נכון, מדד ה-500P&S הציג עלייה מרשימה בשנים האחרונות, והוא כן כולל בתוכו פיזור סקטוריאלי (פיזור בין ענפים שונים), אבל הוא 100% מנייתי ואין בו פיזור גיאוגרפי או מטבעי", מחדד באר אבן. "כדאי לבדוק מה קורה בשאר העולם, והייתי מסתכל על השוק הישראלי במיוחד".
ואכן, בשנת 2024 מדד תל אביב 125 הציג תשואה עודפת ביחס ל-500P&S; וגם את שנת 2025 הוא פתח בתשואה עודפת אל מול ה-500P&S. "ה-500P&S בהחלט צריך להיות חלק משמעותי בתיק ההשקעות, אבל הייתי משלב אותו עם אג"ח ועם מניות בשווקים נוספים, כמו ישראל, כדי לייצר תמהיל השקעות מגוון ומפוזר", מציין באר אבן.
"לאחרונה השקנו במגדל שלושה מסלולים חדשים, שמציעים פיזור גיאוגרפי, פיזור מטבעי ופיזור בסוג ההשקעה", מספר באר אבן. "מסלול עוקב מדדי אג"ח מציע פיזור בשווקים הבינלאומיים; מסלול משולב סחיר כולל 50% מניות ו-50% אג"ח בפיזור גיאוגרפי, ומסלול מניות סחיר שמתמקד בשוק הישראלי, שכאמור, נותן פייט מרשים ל-500P&S", הוא אומר. "אפשר לייצר איתם יופי של גיוון בתיק ההשקעות. אמנם הסלוגן שלנו במגדל הוא 'רואים רחוק', אבל לפעמים גם שווה להסתכל קרוב", הוא אומר בחיוך.
המידע בכתבה הוא לידיעה בלבד ולא מהווה המלצת השקעה או ייעוץ השקעות, שמותאמים לנתונים המיוחדים של כל אחד ואחת ולצרכים שלהם. לקבוצת מגדל יכול להיות קשר להשקעות בשווקים ובמדדים שמוזכרים בכתבה, כולל בגלל ניהול השקעות או החזקת ניירות ערך עבור עמיתים, שהשקעותיהם מנוהלות בקבוצת מגדל או בנוסטרו שלה.